onsdag 10. juni 2020

Veien mot ei bok: intervju. Av og med meg selv.

Serr?? Går du all in og blir forfatter, lissom?

-Eh nei. Jeg er fortsatt lærer, og skal fortsette med det. Men for å gi ut boka om Bønna, er det visse lover og regler jeg må følge, og jeg måtte registrere meg som et enkeltpersonforetak (ENK) fordi jeg har tenkt til å selge boka. Pluss jeg måtte registrere meg som forlag, få et ISBN-nummer til boka, ja, hele pakka. Så da er jeg lissom forfatter. En stakket stund. 

Blir du forfatter, skal du vel fortsette å være det?

-Nei! Jeg skal gi ut denne ene boka! Det er målet mitt. 

Hvorfor gjør du dette nå?

-Hmmm? Kanskje av flere grunner. Jeg har skrevet i mer enn ti år. Jeg har faktisk en del gode tekster, og det hadde vært kjekt å få samla dem. Som bokelsker er det stas å skulle lage sin egen bok.
Mange har etterspurt Bønna i bokform. Jeg føyser jo ofte sånn skryt bort og tenker «lissom at du synes det!»,  men nå prøver jeg å ta det litt til meg. Det er såpass mange som har sagt noe positivt om Bønna-breva at det vel ligger en sannhet bak det de sier. 
Bloggen Pias verden går vel sakte, men sikkert, mot en stille død. Ei bok blir en flott og verdig avslutning!
(Og så blir jeg snart femti år. Jeg prøver å utfordre meg sjøl og prøve ting jeg tidligere ikke har turt...)

Er boka bare en samling av tekster fra bloggen?

-Nei! Eller litt, kanskje. I boka blir det 67 Bønna-brev. 10 av dem er helt nye. I tillegg har jeg ført på, endret og strøket, så mye vil oppleves som nytt. Det blir mange godbiter, for å si det sånn!

Blir boka sånn kjedelig «Bønna tuslet langs veien. Han så seg rundt. Angsten grep ham som en klo rundt hjertet. Hva ville lektor Monsen si i dag?...»?

-Nei! Det blir de vanlige breva! Til Else-Beth eller andre, fra Pia, og med et snasent PS til slutt. Boka blir morsom!

Fortell litt mer om boka, a!
  • Ja, siden du nå spør: I boka følger vi Bønna fra 1. til 10.klasse, altså gjennom hele grunnskolen. Jeg har prøvd å strukturere boka som årshjul, kapittel 1A blir i starten av første klasse, 1B blir neste brev. Andre klasse starter med 2A, så følger 2B, 2C osv. Og 9., for eksempel? Jo da, samma greia, 9A, 9B, 9C, osv. En liten IQ-test, det der. Men såpass forventer jeg av bokas lesere. De må klare å bla i ei bok.

Åssen blir det med salg, da?

-Jeg kommer til å opplyse om salg i bloggen og på Facebook når den tid kommer. Etter sommerferien kan vi kjøre på. Vi gjør det enkelt med vipps? Og så håper jeg at mange kjøper. Jeg har pusha minimalt med betakaroten, hårprodukter og implantater, så nå håper jeg at jeg får lov til å pushe litt mine egne tekster.

Kvaliteten på boka, da?
  • Det blir jo ikke et tungt, litterært storverk, det her. Og noen vil kanskje kalle det platt, patetisk og pinlig? Men jeg synes den blir underholdende, og jeg kan jo skrive. Det blir jo faktisk ei bok der jeg kunne ha kjørt reklamer som «Tusenvis av lærere kan ikke ta feil - Bønna ruler!» eller «Le med lærerstanden, les om Bønna!». Ellers blir det ei skikkelig bok, med hardt omslag og proft cover og til og med illustrasjoner. Jeg merker faktisk at det kribler litt både her og der, for jeg er så spent! Men dette blir bra!
Helt til slutt. Hvorfor har du noen strekavsnitt her og noen punktavsnitt? 
-Ja, det var et godt spørsmål. Og her endrer fonten seg også! Jøss! Jeg kan vel bare si at iPad ikke alltid er så egna til blogginnlegg. I tillegg er jeg ingen kløpper med design og oppsett, og har sørga for at andre skal ta seg av akkurat det i boka mi.

1 kommentar:

  1. Du kan legge en stopp av signeringsturneen i Hokksund.

    SvarSlett

Related Posts with Thumbnails