tirsdag 19. mai 2015

Øvelseskjøring!

Vi har en 16-åring som nå er i gang med kjøreopplæring. Dette med øvelseskjøring har endra seg fra da jeg lærte å kjøre bil.

Før du kan begynne med øvelseskjøring, må du gjennom et trafikalt grunnkurs. Det kan du ta når du har fylt 15 år.

Når du er 16, kan du begynne å kjøre. Enten med en trafikklærer eller sammen med en av foreldra dine. Eller en bestefar eller tante. Det må være en voksen over 25 år som har hatt lappen i minst 5 år.

Det kan være lurt å bestille en kjøretime med en gang dere skal starte med øvelseskjøring. Jepp, selv om poden kun er 16 år. Og det er lurt at mamma eller pappa blir med. Jeg var med i baksetet da min sønn hadde sin første kjøretime, og jeg plukka opp tips og triks og råd. Jeg kan kjøre bil, men jeg er ingen kjørelærer. Etter timen fikk vi ei sjekkliste som viser hva vi må konsentrere oss om når vi fortsetter kjøringa privat.

"Eh, er det ikke innmari dumt å begynne med kjøretimer så tidlig? Det blir jo sykt dyrt!" Nei da! Det anbefales å begynne tidlig. Det er greit å få høre fra en proff hva du må fokusere på når du skal ut og kjøre. Til sommeren skal 16-åringen ha sin andre kjøretime, og innen han fyller 17, bør han være ferdig med de obligatoriske kjøretimene. Glattkjøring og langkjøring og sånn. (Som nå heter sikkerhetskurs på bane og sikkerhetskurs på vei. Sånn heter vel fortsatt sånn...)

Når han er 17, bør han ha såpass gode trafikkferdigheter at han fint kan kjøre rundt i trafikken. Da har han fortsatt et helt år han må kjøre med en av foreldra ved siden av seg. Det er trygt å få mye kjøreerfaring sammen med en voksen. Når han blir 18 og forhåpentligvis får lappen, vet vi foreldre at han har kjørt mye sammen med oss og vi får bare krysse fingre for at han klarer seg bra i trafikken. Det føles mer logisk å slippe en som har kjørt siden han var 16 ut i trafikken, enn en som starter med kjøretimer når han er 17 1/2.

Dette med å starte tidligere med kjøreopplæring, og å satse på å være ferdig med det meste av de obligatoriske kjøretimene innen man fyller 17, er ikke min ide. Jeg lærte dette da jeg var på et gratis informasjonsmøte hos Statens vegvesen, og der fikk jeg flere aha-opplevelser. Hadde jeg ikke vært på det møtet, hadde vi nok drøyd med å starte opp med trafikkopplæringa. Nå er jeg veldig glad for at vi er godt i gang. Mer om øvelseskjøring kan du lese inne hos NAF, eller inne hos Statens Vegvesen.

Har du barn som er i gang med øvelseskjøring?

5 kommentarer:

 1. Så innmari lurt det var, han kommer til å være kjempetrygg på å kjøre når han til slutt tar lappen. Flink unge og flinke foreldre :)

  SvarSlett
 2. Vi har en som har hatt lappen i ett halvt år og en som driver med øvelseskjøring, vet sannelig ikke hva som er verst… Men det er tryggere med en som har kjørt jevnlig i 2 år før han får lappen, vi har sett at han har blitt flinkere, tryggere og mer i flyt. Så nå har han full tilgang på bil, stort sett iallfall, for å øve mest mulig videre, før han flytter til høsten. Og da blir det vel lettere å fp tilgang på bil for "lillebror" også.
  Lykke til til både mor og øvelseskjører!

  SvarSlett
 3. Samtidig med kjøretreningen, som mannen min tok seg av, så snakket vi om kjøring når vi var på veien mens vi var sjåfør. Om trafikksituasjoner og valg man gjør, og gjennom det ble ungene mer oppmerksomme på trafikkbildet og ble flinke til å "lese" det før og mens de drev med kjøretrening. Når de var passasjerer så kunne de konsentrere seg mer om trafikken. Jeg tror at det var nyttig, for de ble veldig fort dyktige sjåfører.

  Lykke til.

  SvarSlett
 4. Det er vel en fordel å få så mye kjøretrening med foresatte eller andre voksne før den unge skal ta sertifikat, ikke minst med tanke på prisen. Jeg har hørt at det koster cirka 40.000 kroner å ta lappen. Nå hører jeg at utviklingen med førerløse biler stadig går fremover, og det påstås at snart kan blinde kjøre bil. Vel, jeg vet i hvert fall at det skal bli veldig lenge til jeg setter meg alene inn i en sånn doning. Lykke til med videre kjøreopplæring! 🚗 🚘

  Cecilie

  SvarSlett
 5. Jeg har hatt kjøreopplæring med to av barna. Og vi har kjørt masse. Men vi ventet med kjøretimene til det siste halve året...
  Syns det var veldig lurt å få tatt unna det obligatoriske ganske tidlig, så får en fordelt utgiftene over litt lengre tid!! Takk for tipset, har ei igjen som skal ta lappen etterhvert ;-)

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails