søndag 31. mai 2015

Alkohol? Eller marihuana?

Jeg sitter og prater med de eldste gutta om alkohol. Jeg ser jo helst at de venter så lenge som mulig før de begynner med den slags, men jeg gidder ikke å ha noen strenge regler eller dustete avtaler der alkoholforbud er temaet. Drømmen er jo at de sjøl skal skjønne at det er tullete og unødvendig å ruse seg.

"Hvorfor har du ikke begynt å drikke, a? " spør jeg eldstemann. "Er det fordi du ikke helt ser poenget med å drikke, eller er det at du frykter hva jeg kommer til å si, eller..?" 

Og her håper jeg jo at han skal svare noe sånt klokt og forstandig som "Alkohol og ungdomsskoleelever hører ikke sammen!" eller "Jeg har det kjempegøy på fester uten å drikke!"

Men det svarer han ikke. "Det er vel en kombinasjon..." sier han, og jeg nikker og tenker at "Greit, han synes det er tull med alkohol samtidig som han litt frykter min reaksjon...det er greit!"

"Jeg er redd for hva du vil si....og hva pappa vil si..."

Flott! Det var den kombinasjonen. Og så flott at den eneste grunnen til at han unngår å drikke, er frykten for foreldra sine. Da har vi jo virkelig lagt opp til et godt og tillitsfullt foreldre- og barn-forhold!

"Nei, da, jeg har ikke så lyst til å drikke alkohol nå", fortsetter han når han ser mitt ansiktsuttrykk. Og mor blir ganske glad.

"Men jeg kunne gjerne tenkt meg å prøve marihuana!"

Flott! Vi har virkelig klart å nå frem med rusmiddelsnakk her i familien.

Til de av mine lesere som nå er rystet over at en sekstenåring sier han vil prøve marihuana, så må jeg få opplyse om at ungene mine har samme sans for ironi som mora...

Det å ha ungdomsskoleelever er en spennende tid på mange måter. Jeg vil tippe at i årene som kommer, er det en del ting som prøves ut. Du kan ikke kontrollere en ungdom. Du kan prøve, men du som forelder vil aldri klare å ha full oversikt over hva en ungdom foretar seg til enhver tid. Vi foreldre prøver å være gode forbilder, vi viser interesse, vi stiller krav. Så krysser vi fingre for at ungdommene klarer å ta gode valg.

3 kommentarer:

 1. Pia, du er er så herlig ærlig og jeg ler og fniser av de ironiske og humoristiske innleggene dine. Du tar så mye på kornet, både hverdagslige hendelser, skolehverdagen til oss lærere, foreldrerollen og korpsbevegelsen (som jeg også er en del av). Glad du ikke stoppet helt opp med bloggingen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for en veldig hyggelig kommentar!

   Slett
 2. he, he, jeg måtte le nå også. Jeg håper at jeg også kan få morsomme og ironiske tilbakemeldinger av poden min også når han er tenåring :)
  og inntil da er jeg glad for at du deler, :-)

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails