mandag 27. april 2015

Tale til konfirmanten?

I disse tider er det mange foreldre som grubler over konfirmasjonstale.

Til en konfirmant må det være noe personlig og fint, uten å være klissete og kleint. Det kan godt være morsomt, men det må ikke bli teit. (Og der har jo en forelder en utfordring - hva morsomt kan en som har passert førti prøve seg på uten at en femtenåring vil himle med øynene i skam?)
Det er kjedelig å ramse opp alt mulig fra oppveksten. Å legge ut i det vide og brede om da konfirmanten fikk sin første tann eller spiste sin første gulrot er egentlig ikke så artig for noen.

Prøv å bruke de orda du liker å bruke. Hvis formuleringer som "Du har alltid vært en solstråle som har gitt oss mange gledesstunder!" høres unormalt og rart ut i dine ører, så bruker du ikke sånne formuleringer.  Ikke bli stressa om du ikke klarer å finne på så mange setninger. Kort og bra er mye bedre enn langt og kjedelig.

Da jeg holdt tale for min sønn, la jeg vekt på et par av konfirmantens egenskaper som jeg beundrer. Jeg synes en tale til konfirmanten skal være positiv og rosende. Men det er lov å nevne noe som kan være bittelitt irriterende. Og det er ålreit å komme med et ønske eller et råd til tida som kommer.

Jeg liker ordtak og sitater, og noen ålreite sitater som passer til en konfirmant, kan du finne hvis du googler.
Explore. Dream. Discover. 8x10 or 11x14 Art Print, Inspirational Quote, Travel Quote, Mark Twain
Bilde fra Salty Lyon
Min favoritt er dette av Mark Twain. (Som jeg synes lyder best på engelsk)
 "Twenty years from now you will be more disappointed by the things that you didn't do than by the ones you did do. 
So throw off the bowlines. 
Sail away from the safe harbor. 
Catch the trade winds in your sails. 
Explore. 
Dream. 
Discover."

Jeg synes det er et rørende og passende sitat, og selv om det på en måte er grusomt å ønske at barnet ditt skal seile bort fra deg, så er det jo nettopp det jeg ønsker for ungene mine. At de skal klare seg sjøl. At de skal få utforske, drømme og oppdage.


Hvis du hater taler, finnes det jo andre løsninger. Har du en iPad, kan du bruke appen iMovie. Der finner du fiks ferdige trailere der du kan endre på bilder og tekst, og vips har du et imponerende lite innslag som varer maks et par minutter.

Lykke til i disse konfirmasjonstider!
Her finner du flere av mine konfirmasjonsinnlegg.

2 kommentarer:

  1. Gode ideer.

    Noen bilder kan også skape litt "struktur" i talen, særlig viktig for de som ofte snakker seg bort og for dem som ikke vanligvis holder taler.

    SvarSlett
  2. Hei, fine punkter om talen. Håper det er greit at jeg bruker sitatet fra Mark Twain til min konfirmant-sønn på søndag, det passer veldig godt. Kan ikke lese noen ting om barndom el ungdom og fremtid for tiden uten at tårene triller, så hvordan det skal gå når jeg skal holde denne talen, vet jeg ikke.... Charlotte

    SvarSlett

Related Posts with Thumbnails