tirsdag 14. april 2015

Foreldre tar opp lån for å betale konfirmasjonen!

Nå må folk gi seg!

Fortvilte foreldre må ta opp lån i banken for å betale for barnas konfirmasjon! leser jeg på nettet. Seriøst?! Låne penger til en konfirmasjon? Hvem i all verden har bestemt at konfirmasjonen må bli et pengesluk?
"Ja, men, vi vil jo vise at vi setter pris på konfirmanten vår!"
Ja, det kan du sannelig vise på rimelig mange andre måter enn å kaste inn penger i et konfirmasjonsselskap.

Hvis folk har mye penger som de mer enn gjerne vil ødsle med, så gjør gjerne det. Sjøl om jeg ikke helt skjønner greia med gaver til flerfoldige titusener til en tenåring. Lei hotell, server en nydelig femretters middag til åtti gjester, lei inn Martin Ødegaard og Messi som servitører, kle opp familien i nye bunader og pynt med isskulpturer. Gjør for all del det hvis du har råd til det. Har du IKKE råd, SÅ GJØR DU DET IKKE!! Hvor vanskelig skal det være?!? Du låner vel ikke penger for at kidden din MÅ ha en ny Moods of Norway-dress eller en bærbar Mac? Du tar vel ikke opp lån for å kjøpe stoffservietter med monogram?

"Vi vil ikke være utafor, skjønner du!" Ja, det skjønner jeg godt, men er du så utafor hvis du ikke bruker hundre tusen kroner på en konfirmasjon? Spytter de andre foreldrene etter deg på gata? Ler de og håner deg? Tru`kke det.
Jeg mener jo ikke at drømmekonfirmasjonen er et selskap som foregår ute i carporten der konfirmanten er ikledd en svart søppelsekk og det serveres matrester som er funnet i containeren utafor Rema 1000. Men det finnes vel en mellomting. Det gjør det alltid. Et sted mellom himmel og hælvete finner du faktisk det helt normale og vanlige. Og husk at et bra innhold alltid er bedre enn et plettfritt ytre. Det hjelper lite at mor har brukt tilnærmet to årsverk på å male bordkort i duse pasteller hvis festen blir gørr kjedelig. Ikke er det særlig stas at mor knekker sammen i hysterisk gråt under seremonien fordi far har glemt å sette det hjerteformede smøret inn i kjøleskapet.

Tenk kreativt, pynt sjøl, kjøp mat på tilbud og klær på Finn. Og så legger du mer tid i planlegging av festens innhold i stedet for å bruke tid på å søke om økonomisk støtte fra NAV eller banken.

Skal du i konfirmasjon i år?

I fjor på disse tider var jeg jo veldig opptatt av konfirmasjon. Du kan lese mine tidligere konfirmasjonsinnlegg her.


9 kommentarer:

 1. Jess.. jeg også reagerte da jeg så den overskriften! Man gjør det man kan med det man har :) Sånn er det bare - . Låne penger blir ikke aktuelt - her har vi en plan - kjøper litt etter litt -nå er snart bordene klare, mangler blomster. Men no sier meg at det er lurt å vente til 5. sept med å sette dem på bordene uansett.. :) Konfirmanten (jente) har vært med å bestemme - og hun er fullstendig klar over at her bli det ikke fråtsing. Men tror hun blir fornøyd likevel :) Mor lever i allefall i det håpet! :)

  SvarSlett
 2. Nei, å låne penger for å feire konfirmasjon går ikke an! Her har vi feiret fire ungdommer på fem år, ingen av dem har fått noe annet enn et leid bedehus/stabbur, koldtbord og hjemmebakte kaker. okei, så kjøpte vi èn ferdigkake til hver, men det var det. Vi hadde kjempefine dager. Nå er det ti år til neste gang så nå skal jeg bare nyte å reise i andre sine i årene fremover:)

  SvarSlett
 3. Noen pusser opp huset og kjøper nye møbler også. Det er vel fordi de trenger en absolutt frist til å bli ferdig med noe som de har ønsker lenge.

  Hos oss var det passe nøkternt med selskap hjemme, hjemmelaget mat og bunad som gave fra oss. Alt sølvet hadde ungene fått fra før, og når jeg kunne sy den ene bunaden selv så ble det overkommelig.

  SvarSlett
 4. Det er jo ekstremt trist at noen føler på dette presset ift sine barn. Denne samvittigheten overfor barna er nok ikke så lett, men på den annen side kan man få gjort mye med lite hvis man er kreativ som du sier. Jeg har fremdeles så små barn at jeg ikke har tenkt så langt frem, men supert at du skriver om det.

  SvarSlett
 5. Det gikk akkurat opp for meg at noen folk faktisk bruker flere tusen kroner på kaker til barnebursdager. Ja, barnebursdager! Da kan man jo tenke seg hvordan holdningen til pengebruk er ved konfirmasjon.. Det sier jo ett eller annet om samfunnet (iallfall deres lokalsosiale omgangskrets) at de synes det er en god ide å slå på stortromma på denne måten...

  SvarSlett
 6. Ja, vet du meg hva! Galskap! Skjønner virkelig ikke hva som er feil med å servere kjøttsuppe og lage et par kaker? Hva mer trenger man for å lage familiefest?

  SvarSlett
 7. Åjåjåj, galskap! Alt skal dreie seg om penger. Trenger da ikke å koste all verden får å få et fint selskap... Slik var det ikke da jeg var konfirmant! Men det begynner jo å bli noen år siden....

  SvarSlett
 8. Hadde konfirmant for 20 og 13 år siden. Leide grendahus, laget maten (middag og kaker) selv. Laget også bordkortene selv. Første gang av skjell, neste gang cernitfugler festet til ei klesklype med navnet til hver enkelt på. Klesklypa ble festet til glasset.
  Først gang, markblomster som bordpynt. Andre gang oppsatser laget selv,
  Om jeg husker riktig var vi ca 35 stk i begge (stor familie).
  Eldstemann fikk dress, jenta fikk bunad. Kan ikke huske at vi ga dem gaver i tillegg.
  Vellykkede dager uten at det kostet skjorta.
  Bursdagskaker til 3-5000 er GALSKAP!

  SvarSlett
 9. Absolutt helt enig i at man ikke skal gå bananas og at man kan gjøre det meste selv! Men uansett hvordan man vrir og vender på det så vil en konfirmasjon koste penger. Man kan spare, ja. Men så finnes det også familier, enten om det er en aleneforsørger som jobber- eller om det er en familie som av ulike årsaker har stønader fra Nav. Disse klarer seg kanskje akkurat hver måned, og da blir konfirmasjon vanskelig. Da søker de kanskje økonomisk støtte for å få til en liten feiring. Aldri i verden om det blir noe ekstravagansa. Jeg må bare påpeke det. De som søker Nav er gjerne ikke de som bestiller kaker til 4000kr når de skal feire fjortenåringen. Bare så det er klart. Og er det ikke greit at disse familiene får hjelp til å kunne gjøre litt stas på konfirmanten? Det syns jeg. (Og når det kommer til familier som til vanlig har det helt greit økononisk, og som velger å ta opp lån i banken for å gi bort moped og leie en etasje på Grand Hotell- vel da er jeg helt enig med deg! Galskap!)

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails