tirsdag 3. mars 2015

Hva er det viktigste i barnehagen?

Når foreldre skal nevne det som er det aller viktigste ved valg av barnehage, oppgir de forskjellige kriterier. Noen er opptatt av barnehagens beliggenhet, mens andre er opptatt av opplegget barnehagen kan tilby. Kanskje er det viktig at barnehagebygget er nytt? Eller er åpningstidene viktig for deg?

Jeg har alltid vært litt skeptisk når ungene mine har begynt i barnehage. Hver gang. Skeptisk til alle barnehager. Store barnehager, små barnehager. Nye eller gamle. Og de ansatte. Er de virkelig skikket til å ta seg av barn? Og så går det bra, hver gang. Fordi jeg ser at de ansatte tar seg av barnet mitt. De viser at de bryr seg.

Regjeringa har som mål å sikre høy kvalitet i alle barnehager. Jepp, fancy og flott det. Jeg vil at barnet mitt skal bli sett. Og ivaretatt.

Hvis jeg må nevne det aller viktigste kriteriet, velger jeg folka. Det betyr ikke at jeg synes det er stas med et gammelt bygg fullt av muggsopp eller avføringssprut. Drømmen er ikke en asfaltert uteplass med kun ei huske og en tokvadratmeters kattepissluktende sandkasse. Og det er jo ikke optimalt hvis barnehagebarna sitter inne på det samme, trekkfulle rommet dag ut og dag inn mens en barnehageassistent brummer Bæ bæ lille lam og klapper i hendene.

Men jeg må si at jeg driter i om barnehagen har egen yogainstruktør eller om de tilbyr pantomime og fluebinding for de aller minste. Jeg bryr meg ikke om det er dårlig med pattegriser og kongekrabber på lunsjbordet. Og de ansatte trenger ikke å føle at de bør tilby meg fotmassasje når jeg henter barnet mitt.

Jeg er kritisk til fri flyt, gigabarnehager og kaos. Jeg er kritisk til kutt og underbemanning.
En Fafo-rapport viser at barnehagebarn stadig får mindre voksenkontakt. Akkurat det samme som skjer i skolen. De voksne bruker mer og mer tid på rapportskriving, møter, planlegging og praktisk arbeid. Det blir mindre tid igjen sammen med barna.

For meg er det viktigste at de ansatte viser engasjement og oppriktighet, omsorg og kunnskap. At barnet mitt blir sett.

Er du fornøyd med barnehagen til dine barn?

7 kommentarer:

 1. SÅ ENIG!!! Hørte i dag at kommunene ikke setter inn vikarer ved sykdom, og derfor kommer mye dårligere ut når det gjelder antall voksne pr barn. Ikke noen god utvikling!

  SvarSlett
 2. Det er absolutt folkene som jobber der som er det viktigste. Men de lærer man jo å kjenne først etter at barna har begynt der. Vi fikk anbefalt barnehagen av en nabo som var veldig fornøyd - og som bonus ligger den bare 300 meter unna der vi bor. Er veldig fornøyd og gutten elsker å være der. Det gjør jo alt så mye lettere for oss voksne også. :)

  SvarSlett
 3. Første og viktigste er absolutt menneskene som jobber der. Og at der er mange nok!! For eg velger å tro at de aller fleste som velger å jobbe med barn, faktisk er flotte gode mennesker. Men hvis de har det for travelt, så blir det vanskelig for alle å gjøre en god jobb. Og så har det selvfølgelig litt å si om der er tilgjengelig brukbar uteplass. Synes det er litt viktig at de har mulighet til å leke aktiv utelek i løpet av dagen. Men det trenger ikke væte så mange lekestativ og lignende...
  Vi er kjempe fornøyde med vår barnehage. Det å bli møtt med " Så kjekt å se deg Hanne" hver eneste morgen, og at de som jobber der faktisk kan fortelle hvordan dagen til barnet ditt har vert. Da føles det som om de ser henne, ønsker å være sammen med henne og ivaretar henne.

  SvarSlett
 4. jeg er helt enig! jeg har alltidd sagt at jeg gir beng i det pedagogiske opplegget, så lenge jeg opplever at de ansatte er mennesker som liker og respekterer barn. Nå har vi prøvd en liten barnehage med god økonomi og fint bygg og flotte planer, men de hadde høy turnover av folk med fine kvalifikasjoner, som bl.a. var eksperter på fysisk fostring og friluftsliv, men som skremte livet av ungen HVER morgen fordi de ropte så høyt hallo, og la ikke merket til at hun krøp sammen og ble stresset av dem. Nå har vi minstemann i byens største barnehage, den har 16 avdelinger og er litt underbemannet som offentlige barnehager gjerne er,og det var nok av kritiske stemmer da de åpnet. Men vet du hva? Minstemann elsker barnehagen og alle som jobber på avdelingen sin. Det er rolige, sindige voksne folk, med pedagogisk utdanning, og med erfaring og interesse for smårollingene, og de er gamle nok i gamet til at ikke faller for nye oppdragelsestriks og trender (klistremerkeskjema I'm looking at you)

  SvarSlett
 5. må bare tilføye: VIktig kriterium nummer to er at barnehagen er i gangavstand. Det er verdt gull i hverdagen å slippe å stappe en trøtt unge inn i en bil og somle seg avgårde i rushtrafikken, mens barnet sovner i baksetet og blir umulig å legge om kvelden. Og det er verdt gull å bo så nærme at barnet kan gå selv til barnehagen - det er sunt, og man kan ha gode stunder sammen med å samle på kvister og småstein, og hilse på meitemark man treffer på veien.

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails