fredag 3. oktober 2014

Navnefest

For en del år siden, måtte du bare døpe barnet ditt. Det var liksom ingen alternativer. Alle forventa det. Det var tradisjon.

Nå blir navnefest mer og mer vanlig. I år vil ca 2500 barn feire sin humanistiske navnefest.

Hva er egentlig Humanistisk navnefest? Formålet med Humanistisk navnefest er å markere en av livets store begivenheter med en seremoni på humanistisk grunnlag. I første rekke handler det om å feire at et barn er født og har fått sitt eget navn, en identitet og å ønske barnet velkommen til verden.

Hvem arrangerer sånne navnefester? Humanistisk navnefest arrangeres av Human-Etisk Forbund.

Hva skjer på en sånn seremoni? I tillegg til en hovedtale og overrekkelse av en navnetavle, inneholder seremonien ulike kulturinnslag. Musikere spiller stemningsfulle toner på piano, fiolin eller et annet instrument og det kan være diktlesing og sang av solist eller kor.

Hvor lenge varer seremonien? Den varer i underkant av en time.

Hvor foregår en navnefest?  Navnefest holdes i de fleste større byer. Ofte vil arrangementene finne sted i et rådhus, kultur- eller samfunnshus.

Må vi være medlemmer av Human-Etisk Forbund for å melde på barnet vårt til en slik seremoni? Nei. Og du blir ikke snik-innmeldt, heller.
Vi har hatt navnefest for alle ungene våre. Her er fra festen etter seremonien til fjerdemann (eller fjerdekvinne?) for noen år siden. Lekkert og gjennomført bord, som forventet. Men jeg synes det var fint, jeg. På bildet tar vi bølgen og jubler. Navnebarnet har kost seg med et par skiver med leverpostei, ser jeg. Og utafor står den forbaska bilen som jeg trodde jeg hadde skjøvet bort fra mitt minne, men nå dukket alt fram. Les her for å få med deg bilhistorien.

Jeg har tatt det meste av informasjonen fra Human-Etisk Forbunds nettsider. Bortsett fra alt det jeg begynte å fable om under det bildet. Det er mer tatt fra eget bryst, som vi sier.

Hva valgte dere? Navnefest? Dåp? Eller noe annet?

6 kommentarer:

 1. Navnefest. Det skapte overraskende stor motstand i deler av familien. Men vi kommer nok til å gjøre det igjen.;)

  SvarSlett
 2. Vi valgte ingenting og er fornøyde med det. Satser på human-etisk konfirmasjon.

  SvarSlett
 3. Vi Har hatt navnefest for alle 3. Mest fordi jeg synes at religion er noe man kan få melde seg inn i selv, og det er noe man bør få ta et bevisst og velinformert valg om. Dessuten er vi på ingen måte religiøse, og det hadde blitt helt feil for meg å stå i kirken og love at jeg skal oppdra en unge i den kristne tro når jeg vet 100% sikkert at det ikke kommer til å skje :)

  SvarSlett
 4. Vi valgte dåp. Ikke pga tradisjon eller forventning, men bevisst valg.
  Nå har han selv knyttet seg til en frikirke, og er lykkelig med det.

  SvarSlett
 5. Vi døpte begge i kirken, tradisjonelt og høytidelig syntes vi. Eldstemann valgte å konfirmere seg kirkelig, mens yngstemann til våren blir borgerlig konfirmant. Begge deler like greit selvfølgelig.

  SvarSlett
 6. Jeg er nesten 30 og er ikke døpt.
  Og ingen av mine barn er døpt eller har hatt navnefest.
  Eneste vi merker det på er at besteforeldrene har gitt litt ekstra penger ved fødsel, siden den lille ikke ville få noen gave i dåps/navnefest sammenheng.

  Våre barn skal selv få velge når det kommer til konfirmasjon. Vil de konfirmere seg kirkelig, ja da må de også døpe seg.

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails