søndag 29. juni 2014

like a girl

Denne reklamefilmen fikk meg til å grine. For man kjenner det igjen. En ting er at gutter ser på jenter som noe tullete og svakt og veikt. Men at også jenter ser på seg selv på den måten!

Når skjer det egentlig? Og hvordan skjer det?

Jeg har vært vitne til at gutter har fått høre fraser som "Slutt å skrike som ei jente!", "Dere hyler jo som en gjeng småjenter!" eller "Må du ikke legge deg ned og sippe som ei jente!
Har du hørt noe lignende?Jeg vet at det er forskjell på kvinner og menn. Jenter og gutter. Men må vi gjøre forskjellene større enn de egentlig er? Og hvorfor i all verden tillater vi oss at alt jentete er lik noe dumt og fjollete? Hva gjør det med jenter, egentlig, når selv de læres til at sitt eget kjønn er veikt og latterlig?

Dattera mi løper som er virvelvind, sparker ball med stor innlevelse, klatrer så høyt hun klarer i trær. Hun hopper over benker i gymsalen, hun stuper kråke i sofaen og prøver å knuse de eldre brødrene sine i karatekamper. Hun er sterk, tøff og modig.

Måtte hun alltid bevare motet, styrken og innsatsviljen.

Og så håper jeg at vi foreldre tenker gjennom hva vi sier.

9 kommentarer:

 1. Ble helt på gråten av den filmen, for den setter fingeren på noe veldig viktig!
  Jeg tror at i Norge i dag så er det ikke så tydelig. Man hører noen kommentarer innimellom som de du nevner ovenfor her, men det er ikke ofte. Derimot tror jeg det skjer mye ubevist. Hva vi forventer av barna våre, hva vi kjøper til dem, hva vi ønsker for dem osv. Ting vi ikke tenker over at har med at man er gutt eller jente å gjøre, men som egentlig har det. Og at man kjøper rosa klær til en jentebaby og blå til en guttebaby har jo egentlig ikke så mye å si, men samtidig er det med å lage et skille mellom kjønnene som ikke burde være der. Jeg tar meg selv i å omtale jenter (jenteklær) som søte og gutter (gutteklær) som tøffe. Ikke bra!

  SvarSlett
 2. Denne filmen er så genial og budskapet er så banalt, men viktig! Håper vi kan se tilbake på dette om ikke altfor mange år og tenke at å "løpe som en jente" ikke betyr det de voksne damene i denne filmen tror. Når mister kvinner troen på seg selv?

  SvarSlett
 3. Knallbra innlegg, Pia! Skjønner at vi begge kastet oss over tastaturet da filmen var fordøyd. Har sett den flere ganger. Og tårene triller gang på gang. Den er så sterk! Jeg blir både rørt og provosert på en gang. Måtte jentene våre aldri måtte forholde seg til negative kommentarer basert på kjønn. Vi som foreldre har en kjempejobb når det kommer til våre egne uttalelser, men vi har også et stort ansvar for å korrigere dem som kommer med uttalelser som antyder at å gjøre noe "som ei jente" er noe negativt.

  SvarSlett
 4. Jeg har prøvd å reflektere over NÅR det skjer, at "jente" blir negativt. Jeg ser barnehagejenter tøffe som få, men aner at det skjer et eller annet når de når skolealder eller litt seinere. Uten at jeg skjønner helt hva. Gutter BLIR jo på et eller annet tidspunkt sterkere, fysiske lover er det vanskelig å overvinne, men derfra til at det er negativt å være jente... Hmpf...

  SvarSlett
 5. Jeg leser mange romaner og i disse har sånne utsagn som du nevner her og lignende forekommet. I den virkelige verden har jeg aldri hørt noen si noe slikt. Bra innlegg, Pia.

  Cecilie

  SvarSlett
 6. gråt som ei jente eg iallfall, av denne filmen… :)

  SvarSlett
 7. Antar at du har lest denne? Den er flott.
  http://www.huffingtonpost.com/lisa-bloom/how-to-talk-to-little-gir_b_882510.html

  Cathrine

  SvarSlett
 8. Så sant. Jeg så den filmsnutten på FB. Da sønnene våre var små, måtte jeg minne mannen min på at han ikke skulle si akkurat de ordene til dem. Mange mennesker er vokst opp med at foreldrene ofte brukte de frasene.
  Bedre å si: grine som en baby!
  Jeg tror noe skjer når barna begynner på ungdomsskolen, men etter at forbruksmaskinene har hjernevaska oss så skjer det nok tidligere og tidligere. Det er synd.
  Legger den linken til, for den er bare så talende angående hvordan jenters leker har forandret seg de siste årene: http://www.huffingtonpost.com/2014/01/17/lego-ad-1981_n_4617704.html?utm_hp_ref=fb&src=sp&comm_ref=false

  SvarSlett
 9. Kjenner at dette har jeg følt MYE på.

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails