tirsdag 13. mai 2014

Bunad

I disse dager sitter jeg og beundrer den ene flotte ungdommen etter den andre. Jeg har flere venner og bekjente som har konfirmanter, og de legger ut bilder av staselige unge menn og nydelige unge damer.

Særlig de bunadskledde jentene får meg til å sukke henført. For du verden så flotte disse ungjentene er i sine nye bunader!

Da eldstesønnen konfirmerte seg, hadde han på seg bunaden til farfaren sin. I femtenåringens tale sa han blant annet noe om hvordan han følte seg da han hadde på seg bunad. "Jeg føler meg veldig fin i den...og veldig norsk."

Det vil jeg tro er en følelse de fleste har når de har på seg bunad. Man er fin. Og norsk.
Jeg føler meg også ganske stappa, men det er nødvendigvis ikke bunadens skyld.

Jeg fikk bunad av farmora mi for tjue (?) år siden. Den er ikke den flotteste av de norske bunadene, men den blir spesiell for meg fordi den er fra farmor.

Noe av det som er gøy på 17.mai, er å se hva slags bunader andre går med. Jeg går og tenker: "Jøss, har HUN også tilknytning til Lofoten?", "Åh, den stakken der er bare vidunderlig vakker!" eller  "Hjælp, for et pes med alle de søljene!"
 
Noen ganger synes jeg bunad er et stort pes - det er styr med den skjorta, det er knapper og søljer og hemper. Og så tenker jeg noen ganger "Hvor kledelig er det egentlig med denne bunaden?.  Samtidig er jeg veldig glad for at jeg har bunad. Det er veldig kjekt å alltid ha et plagg på store dager

Har du bunad?

Hvis du er interessert i å lese om bunader, kan jeg anbefale Fru Storliens blogg.  Hun har peil.

12 kommentarer:

 1. Jeg er stor og hengiven bunadsfan!! Jeg elsker bunaden min (men så har jeg jo den ufattelig vakre, grønne nordlandsbunaden…) og tror aldri jeg føler meg så vakker som når jeg kan kle på meg stakken ;-) Sånn helt på ordentlig altså. Det er en tung sorg at magen med gaaanske stor sannsynlighet ikke kommer til å passe i bunaden nå i år….

  Når det er sagt; for en staselig kar! Og knallstilig bilde! Dessuten, aner fra Lofoten altså? Jeg visste vel at det måtte være litt nordnorsk ætt i deg. :-D

  SvarSlett
 2. Jeg er veldig glad i min tromsbunad som jeg fikk til min konfirmasjon av foreldrene mine. Det er dessverre ikke hvert år den passer, men i år et det et sånt fint år hvor den går på. Begge mine døtre har også valgt seg samme bunad som sin mor, og det gjør meg ekstra stolt. De kunne jo like godt valgt noe fra Østfold og Follo liksom.. Troms er et bra valg! :-D

  SvarSlett
 3. Veldig flott konfirmant, og spesielt hyggelig at det er farfars bunad. Da er det kanskje oldemor som sydde den?

  Det er klart jeg må ha bunad, kanskje vi sees.

  SvarSlett
 4. Jeg var så heldig å få en flott Vestfoldbunad til konfirmasjonen min for... skal vi se; 30 år siden i går faktisk (sjokk!). Den har blitt brukt jevnt og trutt opp igjennom årene. Nå har mye skjedd med klesskap og dårlig luft de siste 30 årene, så bunaden min har på merkelig vis krympet litt i skapet de siste par årene. Min er derfor hengt bort i påvente at min datter skal passe inn i den, og jeg har fått låne min mor sin (helt lik den jeg har selv). Ut fra værmeldingen for 17. mai, kan det nok se ut som den blir luftet litt da, ja :)

  SvarSlett
 5. Jeg har rød trønderbunad, jeg hadde nok ikke valgt denne om jeg skulle kjøpt bunad i dag, men jeg er glad i den. Ikke noe arv eller noe her, jeg har kjøpt den selv (for 20 år siden), men sølv, sko og veske er gaver fra mine nære og kjære. :o)

  SvarSlett
 6. Elsker når jeg har på meg bunad :D Sønnen min på 3,5 har hatt bunad hele livet og jeg håper virkelig han vil ha bunad når han står konf. Hadde vi hatt litt mer penger hadde vi nok invistert i bunad til mannen også ;)

  SvarSlett
 7. Ja, jeg har bunad. Arvet mormors, og det er litt stas å se på brudebildet hennes og vite at den bunaden hun har på bildet, den har jeg på meg. (Minus brudekrona og alt brudestæsjet). Sånn i ettertid skulle jeg hatt et alvorsord med 16-årsMerete som holdt inn magen da sydama tilpasset mormors bunad til meg, 37årsMerete synes at det kunne vært litt mer plass til kaker på 17.mai.

  SvarSlett
 8. Jeg synes det er utrolig flott med bunad, spesielt på andre ;)
  Jeg fikk bunad av mine foreldre da jeg var ung. Siden mora mi hadde est godt ut med åra, var hun overbevist om at jeg ville følge i hennes fotspor så hun fikk laga bunaden kjempestor. Dessverre så har jeg aldri fylt den skikkelig ut.
  I tillegg synes jeg det er veldig styr med alle lenker, "mansjettknapper" og søljer som kan falle av. De siste åra som småbarnsmor, har jeg droppa bunaden siden det er mye styr å kle på seg herligheten i tillegg til at de små drar her og der i alt som dingler OG griser til drakta med diverse is og pølseketchup :)
  Mine to favorittbunader er helt klart Setesdalsbunaden med snurreskjørt og Hardangerbunaden med forkle i hardangersøm… (Jeg har dessverre ikke noen av dem :)
  Menn i bunad er flott det også :)

  SvarSlett
 9. Jeg har hvit løkenbunad og gleder meg til å ha den på 17.mai. Spesielt nå som jeg har fått sydd den inn, kommer til å sitte som et skudd:-)

  SvarSlett
 10. Jeg har bunad. Og jeg har sydd den ut. Og ned. Det viste seg nemlig at jeg ikke bare hadde blitt littebitt drøyere rundt livet, men at livet mitt hadde flyttet seg siden jeg var 14 år. Men altså for 2500 fikk jeg fikset hele bunaden så den ble som ny, av noen superflinke damer på husfliden. Og hvorfor har jeg ikke gjort det før? Jeg har lidt meg igjennom så mange middager, ja faktisk fått pustebesvær. Nå har jeg et plagg jeg faktisk både kan gå med, være fin i og SPISE med! God grunnlovsfeiring, med eller uten bunad!

  SvarSlett
 11. Sønnen vår ble konfirmert på lørdag (eldstemann) - også han i bunad. Han var så flott! Jeg begynte faktisk å grine da han tok på seg jakke hjemme i stua før kirka, selv om jeg slett ikke er noe lettrørt.

  Dagen ble veldig flott, og ingenting gikk galt. Jeg hadde plukket opp mange gode råd på forhånd, bl.a. noen her (var veldig glad for å ha to venninner på kjøkkenet, hadde skrevet avkrysningsliste osv) - og all jobbingen med bildepresentasjon, sang og tale var vel verdt jobbingen. Så nå er det endelig tid for å sove hele netter igjen :-)

  SvarSlett
 12. Veldig fint bilde, og en flott bundad :-) Jeg har Kystdrakt, og det regner jeg som likt med bunad - føler meg veldig fin i den :-))

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails