onsdag 2. april 2014

Lekselesing

En ting jeg er takknemlig for, er guttas lekserutiner. De gjør leksene sine. Kjapt og greit. Uten problemer. Og det gjør jo foreldrelivet ganske enkelt. (I hvert fall visse deler av foreldrelivet.....)

Fordi gutta alltid har klart seg bra på skolen, liker jeg at lærere og andre sikkert tenker at "De foreldrene må være helt enestående! De tar seg sikkert god tid med lekselesing. Hver dag. Følger opp, ser over, hører leseleksa både fire og fem ganger. Øver på diktatord. Inspirerer og veileder og oppmuntrer. Leker seg gjennom uekte brøk og subjunksjoner. Og de sitter sikkert samlet, hele familien, på ergonomisk riktige stoler, som de har fått en fysioterapeut til å montere opp for dem. Foreldrene serverer hjemmelaget sunn snacks som er spekket med spelt. Og tenner levende lys." Eller noe i den duren.

Sannheten er mer noe slikt. Lekselesing på ugunstig sted som gulv eller seng. Med forstyrrende elementer som søsken, musikk eller angripende katt til stede.

Hvordan foregår lekser hos dere?
Etter boka? (hva nå enn det er...) Eller litt sånn ad hoc?(og passa det egentlig å bruke uttrykket ad hoc der? Synes bare det høres så kult ut....)

11 kommentarer:

 1. Slik: Alle deiser hjem, tar ei brødskive eller seks, leser donald eller tuller i hagen. Kl fire sier mor at Nå er klokka fire, så sitter alle tre + tilstedeværende venner rundt kjøkkenbordet og lekser i vei mens jeg ordner middag og noen ganger minner på hva de skal drive med. De er flinke. De jobber hardt. Og jeg synes de har for mye lekser.

  SvarSlett
 2. Lekser blir gjort, det er det viktigaste! Korleis? Før: ved spisebordet etter middag med mor eller far som trassel eller tröst, alt ettersom kva som trengtest. No: på rommet med musikk, kompisar på skype eller på besøk, og mor eller far som trussel eller trøst i bakgrunnen. Høre i lekser? Terpe på gloser? Nope… men igår fekk eg høyre junior som øvde på norskframføring, og fekk lov å kome gode råd og tips.

  SvarSlett
 3. Alt for sent på kvelden, etter at minste er lagt. Ved spisebordet, sammen med mamma eller pappa..

  SvarSlett
 4. Ved kjøkkenbordet mens middagen lages. Leseleksa tar i senga før lyset slukkes. Går fint med eldstemann, er spent på minsten som begynner på skolen til høsten, han er mer urolig av seg :).

  SvarSlett
 5. Ved kjøkkenbordet mens middagen lages. Leseleksa tar i senga før lyset slukkes. Går fint med eldstemann, er spent på minsten som begynner på skolen til høsten, han er mer urolig av seg :).

  SvarSlett
 6. Vi har ikke så lang erfaring med lekser.Men til nå har det vært ved kjøkkenbordet mens middagen lages. Jeg synes egentlig ikke det er noe ideell løsning, pjokken er ofte sliten etter lang dag på skole og SFO, men må rekke å gjøre leksene før andre aktiviteter starter.
  Onsdag har de skolefri her, men guttungen er på SFO. Men da rekker vi å gjøre leksen til torsdag på morgningen før han går - og det er bra både for han og meg.

  SvarSlett
 7. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 8. Her gjøres lekser når vi kommer hjem og når jeg lager middag. Nå på våren, hvis det er mange unger ute og leker, så får han leke ute først. Han er heldigvis flink til å gjøre lekser på leksehjelp. Å gjøre lekser på kjøkkenbordet er helt genialt. Jeg kan følge opp mens jeg lager middag, og ikke minst må trå til med litt googling. For tiden er det omtrent en times lekser. Det er omfattende og han legger da også listen høyt og mor må virkelig henge med. For eksempel var det bare fem verdensdeler da jeg gikk på skolen.
  Men alstå - det blir gjort. De har for mye lekser. Og jeg skulle ønske leksehjelp var hjelp og ikke bare tid - og varer hele grunnskolen gjennom.

  SvarSlett
 9. Ved spisebordet (jentungen) og salongbordret (guttungen) etter middag. Har sjelden funket å gjøre leker før middag hos oss, da er ungene slitne etter en lang skoledag og vil heller slappe av med spill/tv eller noe annet. Noen ganger går det greit, andre ganger ender det med at mor river seg oppgitt i håret mens ungene krangler så busta fyker (de går jo bare på ungdomsskolen...). Guttungen spør omtrent aldri om hjelp til leksene, det har han aldri gjort, jentungen vil ha hjelp til alt og hun hadde vært lykkelig om jeg hadde stavet leksene for henne, ord for ord...

  SvarSlett
 10. Har rett og slett ikke peilig, for de er gjort før vi er hjemme fra jobb. Vi må bare sjekke de ( noen krever underskrift), høre han og det er jo oftest kjapt gjort.

  og som den læreren jeg er, så er jeg i mot lekser ... men det sier man vel ikke høyt, siden man deler ut disse oppgavene til hjemmetrening :)

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails