fredag 17. januar 2014

#sushifredag.

"I går lagde jeg sushi sammen med ungene", sa jeg litt sånn lett og ledig rundt lunsjbordet på jobben.

"Ække det innmari vanskelig?" sa kollegaen min og stirret på meg som om jeg nettopp hadde nevnt at jeg hadde tilberedt selvskutt ørn og hasselbakte erter.

"Nei, det ække det!", kunne jeg så kjekt svare.

For det ække vanskelig!

Det som tar mest tid er faktisk risen. Den skal skylles og kokes og så skal du ha oppi en slags marinade laget av sushieddik, salt og sukker. Men klarer du å lese på pakka eller lese en oppskrift, så fikser du det. Det er ikke særlig avansert.
"Ja, men fisken da? Må ikke den fryses før du bruker den?" Ja, skal du virkelig slå til med diverse fisk, må den ligge i fryseren minst et døgn før du bruker den til sushi. Men bruker du norsk oppdrettslaks, kan den legges rett på risen.

Lett som en plett!
Nigiri kalles den enkleste sushien, der du har litt fisk oppå en klump med ris.
Maki er sånne ruller, og det er også lett å lage. Du kjøper en pakke med nori (som er tørket tang...), og så fyller du norien med ris, fisk og grønnsaker.  (Flere lesere har tipset om chillimajones, det skal vi prøve neste gang!)
I butikken får du også kjøpt ei sånn bambusmatte, og ved hjelp av den ruller du alt sammen. Legg rullen i kjøleskapet mens du gjør ferdig resten.
 
Så skjærer du makirullen opp i biter (begynn på midten, del i to, deretter deles hver bit i to og igjen i to. Til sammen får du åtte biter ut av en sånn rull)
De to ende-bitene blir ikke så lekre, men resten ser faktisk bra ut!
Så er det bare å ta bilde av sin egenkomponerte sushi og skryte til alle venner.

I dag er det #sushifredag, og hvis du liker sushi, utfordrer jeg deg til å prøve å lage sjøl. Det er sosialt, morsomt og lettvint!

Dette innlegget har jeg skrevet i samarbeid med Godfisk. Inne på Godfisk sine nettsider finner du mange gode sushi-tips. Godfisk kan du også følge på Facebook.

10 kommentarer:

 1. De så jo helt proffe ut! Så utrolig fristende å prøve! Må bare få resten av gjengen her til å bli bitt av sushibasillen først..

  God helg til deg og dine! :-)

  SvarSlett
 2. Dere er jo kjempeproffe! Ser skikkelig godt ut! Har ikke tenkt på det, men sushi er jo egentlig glimrende å lage med barna. Guttene her elsker sushi, så dette skal vi prøve.

  God helg, Pia, og gratulerer med bok!!

  SvarSlett
 3. Sushifredag er det faktisk - men mest fordi min mor tilbydde seg å ta barna på overnatting. Nå spiser småfolket pannekaker hos sin mormor, og jeg og min mann drar på en sushirestaurant! Det er sikkert ikke vanskelig å lage sushi selv. Det tar litt tid og litt fingernemhet, såvidt jeg husker. Men det er heller ikke vanskelig å kjøpe ferdig ;-)

  SvarSlett
 4. Pia, da. Du hakke lov å skyte ørn!! (Måtte bare. Vet du forresten hva? Vi hadde havørn oppe på åta vår i dag, kjempestas, måtte jo nevne det siden vi var inne på saken.) Hæ? Var det fisk vi skulle snakke om? Vel, du vet hva havørna spiser, sånn bortsett fra steinfrosset reinkadaver? Jo, fisk..

  Innrømmelse: jeg har aldri spist sushi. Men. Det er herved mitt forsett for 2014. Jeg vet jeg kommer til å elske det. Og dere ser jo kjempeflinke ut, plutselig så det lett ut å lage selv :) Og, til slutt. Gratulerer så mye med boklansering. Jeg gleder meg kjempemasse til å lese det du har skrevet, er bombesikker på at den delen er med på å trekke hele boka opp :)

  SvarSlett
 5. Nam, dette må vi prøve. Så både godt og gøy ut :)

  SvarSlett
 6. Det er klart folk er imponert.

  SvarSlett
 7. Så digg!
  Og gratulerer masse med bok, jeg gleder meg MAKS til å lese, jeg håper vi får høre litt om Per-foster ;D
  Og så gleder jeg meg nesten like mye til alle dere flinke forfatter-damene skal blogge om hagefesten på Aschehoug - DET kan bli noen bra storyer!!!

  SvarSlett
 8. Jeg har sushi lørdag jeg:) Da får poden hhv pølser eller grøt… :=) Alle er fornøyde:) Tips: Jeg har fått meg sånn her: http://www.youtube.com/watch?v=xcLSQbLlhJY , og de skal jeg prøve i morgen:) Har laget sushi noen ganger før, men syns d ble så mye styr med risen, så nå satser jeg… i tilleg liker jeg at d blir lett å lage makirull uten tang… den jeg får tak i er som regen seigog guffen… så da ruller jeg rullen i sesamfrø tilslutt istedenfor… :) P.s. Når jeg skal "lære" noen å spise sushi, lager jeg gjerne noen maki ruller med "frityrstekt" kylling. Jeg lager passe kyllingstrimler rullet i egg, og knust cornflakes (mine hjemmelagde kyllingnuggets), steker i steikovn og putter inni makirullene sammen med avokado og eller agurk. Og chilimajones, viktig:);)

  SvarSlett
 9. Sushien ser kjempe deilig ut! Vi lager Sushi hjem også :) Det er gøy.

  SvarSlett
 10. Lenge siden sist nå, kanskje jeg må trå til igjen.....! Minuset er at jeg fikk omgangssyke den kvelden jeg spiste sushi før jul. Det smakte ikke helt neste gang jeg spiste.... Pokker altså!

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails