mandag 13. januar 2014

Sushi. Med erfarne folk.

Jeg hadde tenkt at mitt første Godfisk-innlegg skulle handle om sushi.
Jeg har drevet god og grundig research på forhånd.
Jeg har vært innom flere dagligvarebutikker og satt meg inn i diverse sushigreier.
Jeg har lest Godfisk sine sushitips til øyet ble vått og rått.
Selv på Rema har de faktisk alt du trenger til å lage sushi. Disse flotte bildene har jeg tatt i smug på henholdsvis Rema og Meny. Føler meg VELDIG smart når jeg går og tar bilder av varer.

Jeg hadde nemlig tenkt til å lage utsøkt sushi sammen med familien, ta de lekreste bilder og skrive et megainspirerende sushi-innlegg. Med bilder der vi blidt og kjærlig mater hverandre med den ene nigirien etter den andre.

Men så oppsto det et problem. Den helgen jeg hadde planlagt sushiverksted i heimen, ble vi invitert bort. Til noen japanere! På sushi! Og da kunne lissom ikke jeg foreslå at "JEG kan godt fikse maten!" For så sushistødig er jeg ikke.
Fireåringen hadde med egne spisepinner.
 
Vi dro av gårde. Til vårt japanske vertskap. Og jeg sugde til meg sushitips fra tydelig erfarne brukere:
 • De brukte spisepinnene når de forsynte seg fra fellesfatet. Vi prøvde det samme, og det gikk ganske bra. Jeg mistet et par biter på gulvet, men klarte å dekke den ene sønnen min sånn at han raskt fikk plukket dem opp. (Opplukking ble gjort med hender, ikke pinner).
 • Klarer man ikke å håndtere pinnene perfekt, går det an å jukse ved å bruke hender. Gjerne en kombinasjon med hender og pinner. Bortsett fra hvis du tilfeldigvis havner mellom to japanere når du skal forsyne deg. Da må du bare smile og satse på at du virker dreven.
 • Når de helte soyasaus på asjetten sin, brukte de spisepinnen sånn at soyasausen liksom rant nedover pinnen og ned på asjetten. Så tok de wasabi, også med pinnen, og rørte rundt i sausen. Vi gjorde akkurat det samme, og klarte oss ganske bra.
 • De putta ikke selve pinnene inn i munnen. Bare sushibiten. Der så jeg at vi har litt å gå på. Noen av ungene mine begynte å slikke på spisepinnene før de forsynte seg. Det tror jeg ikke er vanlig.
 • Når en av gutta mine begynte å spidde en maki med spisepinnen, forsto jeg at vi hadde gått for langt. Men japanere er et høflig folkeslag.
V-tegnet er viktig, både når man spiser sushi og ellers, la vi merke til.

Jeg skulle prøve å ta en selfie der jeg spiste sushi, men så mista jeg mobilen oppi maten. Sykt flaut, synes ungene.
Hvordan lager dere den makien der som ikke har nori på utsiden? (Den biten til høyre) Har dere nori rundt laksen inni risen, lissom? Og gi meg en god oppskrift på en slags majones å ha inni. Så skal jeg jaggu meg prøve meg.
 

(Og hvis du er så noob at du ikke veit hva maki og nigiri og sånn er, så får du ta en titt på Godfisk sine sushisider. Der får du mange gode tips. Mvh kvinne som er sykt stolt av det lille hun har lært om sushi)

Har du prøvd å lage sushi selv?

9 kommentarer:

 1. nope, men kommer gjerne på kurs hos deg når du er dreven. Kan telefonnummeret til en utsøkt sushibar, og det tholder visstnok for oss !

  SvarSlett
 2. Legg plastfolie på bambusmatta og så klemmer du ut risen. Så legger man tanga oppå og til slutt fyllet. Så ruller du og vips har du ris unders. Er du riktig fancy ruller du den ferdige rullen i sesamfrø.. Hvis du blander litt rød chilipasta i majones og har inni bler det kjempegodt..

  SvarSlett
 3. Så morro at du skriver om dette i dag :-) spiste Sushi for første gang ( kjøpt på lokal sushisjappe her :-)) begynner å forstå de forskjellige uttrykkene.. Men kjente mg godt igjen i det du skrev. Selv om vi ikke spiste sushi sammen med drevne japanere ;-)

  SvarSlett
 4. Sushi har jeg aldri laget selv, men spiser gjerne.

  SvarSlett
 5. Minsten har bursdag om to uker, han blir 5, og har invitert en haug med venner på sushi. Jeg har forsøkt å få et par av de ansatte i barnehagen til å komme og lage, for er det en ting jeg ikke begir meg utpå uten å beherske det, så er det sushilaging. Det hadde jo vært litt flaut å matforgifte ti små venner av minsten liksom... Men jeg tror vi må gå for bestille fra favorittsushirestauranten

  SvarSlett
 6. Altså, vi tok et særdeles viktig valg her hjemme for et par år siden.. Nemlig at sushien, den lar vi kokkene (og dermed take away-sjappa som ligger to min fra oss) ta seg av. Hallo, komboen favorittmat og andre-lager-den-for-deg, tuller man ikke med! ;) så tar vi oss heller av den andre matlagingen, hehe.

  SvarSlett
 7. Nomnom! Jeg bruker majo, hakket purre, litt wasabi, gjerne rogn, feks rød lodderogn, bittelitt salt, kanskje litt hakket syltet ingefær, og lager en guffe med det som jeg kliner inni :) har noen ganger og hakket laks i guffa!!
  Ellers bruker jeg mye philadelfia naturel inni makien!
  Om jeg lager vreng maki/ura maki, kler jeg norien med ris som vanlig, snur norien så risen ligger ned på plastfilm, og så legger jeg på alt jeg vil ha. Voila, vreng maki!

  SvarSlett
 8. Ja, jeg lager sushi selv, sånn helt enkel, uten alt for mye fiksfaks.. Men aller best liker jeg å kjøpe den nylaget fra fiskebutikken :)

  SvarSlett
 9. Har prøvd selv ja, og lager da nigiri eller maki med nori ytterst.

  Jeg lager saus med majones og hot chilisaus, enkelt og greit. ;)

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails