onsdag 18. desember 2013

#fbforreal

Sosiale medier kan være vanskelig for mange. Du bombarderes av oppdateringer fra alle hold. Hun koser seg sammen med herlige venner, han har alltid noe spennende på gang, og de er verdens lykkeligste. Mens du? Ingenting. Ikke er du spesielt glad, ikke skjer det noe spennende og ikke har du tid til å juble.

Selv om sosiale medier fører mye flott med seg, er det mange som føler seg ekskludert. Du ser at halve klassen tagges i en bursdag, og du ser at alle de kule på skolen har et eller annet på gang på Facebook. Men du er ikke med.

Vi voksne damer tåler vel å se andres lykke og glede både på Facebook og Instagram, men selv jeg tenker noen ganger at "Flate! Orker hun å be inn hele nabolaget på pepperkakebakst nå?!" eller "Det var da voldsomt som de har kontroll på absolutt alt nå før jul!". Men jeg knekker jo ikke av å lese sånt.
Men hadde jeg vært yngre? Å hele tida bli minnet på sin plass i hierarkiet, å hele tida få se andres vellykkethet og sammenligne det med sin egen utilstrekkelighet? Jeg skjønner at mange unge kan slite.

UngHjelp har startet en kampanje, fbforreal, for å få folk til å tenke litt over hva man egentlig legger ut på sosiale medier. Med humor og ironi ønsker de å få fram meninger, tips og ideer om hvordan man kan bruke sosiale medier på en enda bedre måte, ved å inkludere og ta vare på hverandre. Det er greit å skryte. Men må vi skryte av absolutt alt? Hele tida?

Tenker du noe på hvordan sosiale medier kan virke ekskluderende? Tror du folk kan føle seg nedfor på grunn av andres skryt på facebook?

11 kommentarer:

 1. jeg tror mobbing har fått en ny og velbenyttet arena med facebook. sladrekjerringene har fått en ny måte å uttrykke sin meining om andre ved å ikke trykke og å trykke liker. man leser andres statuser og "veit alt" om alle andre til en hver tid. Jeg tror facebook kan gi følsomme mennesker problemer, og mennesker som deg og meg enda en mulighet til å provosere de vi provoserer ved å eksistere i det hele tatt ;) Bare at facebook gir oss litt mer kontroll på hva de snakker om ;)) er du enig? ;) (ps: kan jeg få reklamere for min egen blogg her på din forresten? Null interesse i å konkurere med deg om oppmerksomheten. Jeg synes bloggen din er helt rå ;) tror vi er litt av den samme ulla )

  SvarSlett
 2. Jeg har vurdert en liten personlig kampanje, der jeg legger ut skikkelig teite og dårlige bilder, statuser og lenker til dumme nyheter... Men jeg vet ikke helt, jeg er ikke så begeistret for de som alltid oppdaterer meg på sykdomshistorier og sånne ting heller... Kanskje jeg bare skal ignorere fb en stund...

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, bare sykdom og klaging er ikke så stas, det heller

   Slett
 3. Bra og viktig kampanje av UngHjelp! Min nevø på 13, til meg.. "Hva har du ikke flere følgere på instagram? Hva?? Har du ikke mer likes på det bildet? Hvor mange venner har du fb? Jeg har sånn og sånn.." Han skjønner ikke at jeg ikke gjør det jeg gjør for å få mest mulig følgere/likes. Det som er bekymringsfullt er at disse ungdommene faktisk snakker sånn til hverandre, og ikke bare til tanta si! DA er det ikke kult å være den med minst følgere. Ekskluderende og farlig! Uff, nå må jeg tenke på noe annet, ellers går jeg inn i dyp depresjon!
  -Diaperdiva (som ikke fikk opp "navn/nettadresse" eller "anonym" just saying;))

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg får så mye sånn reklamespam når jeg tillater anonyme kommentarer, veit ikke hvorfor det plutselig kommer så mange spam-kommentarer...

   Slett
 4. Haha, jeg skrev akkurat en blogg om det motsatte. ;)

  Takk og pris for at vi har forskjellige meninger om ting, tenk så gørr det hadde vært om vi var enig om alt.

  (PS! Forøvrig vil jeg understreke at det jeg skrev retter seg mot førtiser, ikke fjortiser. Der er jeg helt enig med deg.)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg tenker også på fjortiser når jeg skriver dette. Vi førtisene bør tåle skryt uten at vi knekker av den grunn.

   Slett
 5. Facebook for meg har blitt til et sted jeg følger med på blogger og nettsteder. Og så gjemmer det seg en og annen personlig oppdatering fra venner og familie innimellom alt det andre.. Så det hender jeg går glipp av en del siden jeg følger så mye annet på Facebook.. :) Men ja - det er helt annerledes å være ung nå enn når vi var unge. Greit nok for de pene, populære og vellykkede. Men hvordan føler de seg de som bare er helt vanlige når de "må" lese om andres vellykket hele hele tiden? Noen ting var bedre uten mobil og facebook (mimre, mimre...)

  SvarSlett
  Svar
  1. Men så visste vi vel godt hvem som var populære eller ei da vi gikk på ungdomsskolen, selv uten facebook...

   Slett
 6. Hei, flott skrevet, liker det :-)
  Jeg ignorerte facebook for et par måneder og plutselig begynte å blogge. Bloggen min bønnfalt meg om å poste bloggen ut til mine facebookvenner, for å få lesere og resultatet ble mindre likes og kommentarer enn før.
  Ett råd: ikke ignorer facebook!

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails