tirsdag 12. november 2013

Svært dårlig skjønn?

Jeg hadde opprinnelig et innlegg om nettvett liggende, men det får vike. For nå har jeg fått en kommentar fra noen som mener at jeg utleverer egne barn. Ei lita gruppe på Facebook som er veldig opptatt av nettvett og det å "bruke hue", skriver blant annet om min blogg:

"Vår mening er at bloggen er en sammenhengende utlevering av egne barn, bl.a. ved... ukritisk bildebruk og at hun viser svært dårlig skjønn. I dette blogginnlegget utleverer hun en historie der den ene sønnen prøver å fortelle sin mor at hun har gjort ham flau. Vi spør: Med hvilken rett mener Pia hun har til å gjøre dette?"

Blogginnlegget de har hengt seg mest opp i, er dette.
Der har jeg følgende å si: personen som omtales i blogginnlegget, fikk selvfølgelig lese og godkjenne innlegget på forhånd. I det innlegget var jo poenget at det var JEG som dreit meg ut og JEG som burde vært flau. Han var ikke flau. Han brydde seg ikke. Men det kom kanskje ikke godt nok fram.

Ungene mine er særdeles oppegående, reflekterte, modne og robuste. De tåler at jeg smører litt på. De har humor. De synes det er gøy. Skulle jeg ha sluppet dem løs her i bloggen, kunne det lett ha blitt baluba. Da ville dere fått sett ukritisk bildebruk...

Det neste punktet jeg vil poengtere, er: Ta det du leser i blogger med ei klype salt! I en perfekt blogg, er det ikke sikkert at alt er så perfekt. I en kaos-blogg, er nok ikke alt bare kaos. Jeg trekker fra, legger til, og i en del innlegg juger jeg så det renner. (Og mens jeg skriver dette, tenker jeg at "Herregud! De har vel ikke tatt Bønna-innleggene på alvor?!" For da er jeg enig at vi snakker utlevering og dårlig skjønn, ja...)

Ukritisk bildebruk? Er det grimasebilder du/dere sikter til?
Og at jeg viser svært dårlig skjønn? Hva menes her? Hadde jeg skrevet det ene krenkende innlegget etter det andre, er jeg enig i at dårlig skjønn utvises. Men hva når de rundt meg ikke oppfatter innleggende som krenkende? Det er vel det som gjelder? Du kan vel ikke oppleve noe som krenkende på andres vegne? Tør du stole på at jeg faktisk er såpass oppegående og reflektert at jeg skjønner det jeg skriver? Og at jeg har tenkt gjennom eventuelle konsekvenser? Selv om jeg kan late som om jeg har en stor og viktig blogg, kan jeg love deg at bloggen IKKE er en snakkis i mine sønners klasser.

Og som svar til spørsmålet deres: Jeg har ingen rett til å gjøre barna mine flaue på nettet. Derfor unngår jeg det som ville gjort dem flaue. Jeg kjenner ungene mine. Jeg legger ikke ut utfordrende bilder av meg sjøl, og jeg sitter ikke berusa med sløret blikk og kysser inn i kameraet.  Det verste ungene mine kan komme på, er om jeg klipper håret sånn at det er kort på den ene siden og langt på den andre. Det kommer jeg ikke til å gjøre.

Noen ganger blir ungene flaue av oss foreldre. Sånn i virkeligheten. Sånt skjer. Jeg unngår å blogge om de kleine tinga. Altså, det som er kleint for oss. Det kan godt hende det er kleint for noen av dere lesere. Vi er alle forskjellige og vi har ulike grenser for hva vi tåler og synes er greit.

Jeg synes det er bra at nettvett diskuteres, og jeg setter pris på saklig kritikk. Jeg tar selvfølgelig til etterretning at noen føler at jeg utleverer egne barn. Men jeg gidder liksom ikke å skrive etter hvert innlegg at "Her har jeg funnet på litt!" eller "Det var vel ikke akkurat helt slik det skjedde..." eller "Her prøver jeg å være ironisk".

Hvis ungene mine plutselig begynner å bli hetsa på skolen eller i korpset eller på fotballtrening, enten på grunn av moras blogging eller av helt andre grunner, stoler jeg på folka rundt meg. Til nå har det gått helt fint.

Gremmes du når du leser bloggen  min? Og du som kjenner barna mine - synes du synd på dem?

Her har jeg prøvd å være alvorlig.

60 kommentarer:

 1. nei no tok eg ein høg en ;) dette må være personer uten humor? ironi? jaja!! liker dine innlegg å ler så eg grin nesten alltid!!! ;) å klarer å skille mellom alvor og ironi, eller påklaking!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ha ha, du må jo ikke le så du griner etter hvert innlegg, da;) Alt er jo ikke ment fjasete:)

   Slett
 2. Jeg er helt uenig i at du utleverer dine egne barn og at du viser dårlig skjønn. Jeg er en ganske privat person, men det du velger å publisere og skrive om på bloggen din, er ting jeg fint kunne skrevet om selv.. Det er mange bloggere der ute som legger ut bilder og forteller historier som etter min mening blir altfor privat. Syns bloggen din er morsom og interessant å lese, så fortsett sånn du ;) Folk henger seg opp i altfor mye rart og janteloven lever i beste velgående tydeligvis...

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk Benedicte! Jeg vet jo at jeg legger ut noen bilder der ungene gjør seg til, og jeg skriver noen ganger om hendelser. Men jeg mener at jeg bevarer det mest private.

   Slett
 3. Er det mulig? Nei det får da være måte på! Nei jeg syns da ikke du driter ut ungene dine! Syns dine innlegg er super morsomme jeg og skjønner jo at noe bare er tull ;) Alle burde le og tulle litt mer syns jeg :)

  SvarSlett
 4. Jeg synes du står på trygg grunn. Du skriver mye moro og fjas - men det er helt tydelig at du har gode refleksjoner i bånn, for å si det sånn. Jeg lar meg underholde og fascinere og imponere av mye av det du beretter - og jeg har aldri tenkt at du utleverer ungene dine på noen negativ måte.
  Men mora til Bønna - hun burde beskyttes mot seg selv, der burde kanskje PFU eller PPT eller PST eller noen inn.....

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, Underveis! Det betyr mye for meg at ei oppegående dame som deg kommenterer som du gjør:)

   Slett
  2. Det bildet jeg får av ungene dine og familielivet ditt gjennom bloggen er en gjeng ressursterke gutter med humor og styrke og samhold og slagferdighet både skriftlig og muntlig - og en fotogen fireåring med tæl og humor. Og det synes veldig godt at du er veldig stolt av dem og glad i dem. Dette er så tydelig og solid at du kan ta det helt med ro. Og så tror jeg virkelig disse oppegående gutta dine vil si tydelig fra dersom det er noe de personlig ikke liker.

   Slett
 5. Har ikke ord...det hele blir bare kleint.

  SvarSlett
 6. Visste ikke at vi har sånt blogg-politi. Det må da være grenser! ?

  SvarSlett
 7. Jeg har aldri tenkt på at du utleverer noen eller utviser dårlig skjønn! Aldri! Tvert i mot!

  SvarSlett
 8. oida.. Nei, jeg er mest enig med deg jeg altså.. ;)

  SvarSlett
 9. Jeg opplever deg som en voksen dame med et svært reflektert og bevisst forhold til det du blogger og publiserer. Og jeg opplever også dine barn akkurat slik du beskriver. At din blogg trekkes frem her og blant alle de blogger som skrives (uten sammenligning forøvrig) er bare dumt.

  "Ta det du leser i blogger med ei klype salt!" Ja, helt enig! Tror dessverre mange ikke ser og forstår at det som skrives på en blogg ofte kun er en veldig liten del av personens liv og også ofte noe annet og mer enn bloggerens personlige liv. Det er fortsatt en del fordommer mot blogging her i landet. Med jevne mellomrom opplever jeg at folk tror og er redde for at jeg kommer til å publisere bilder av dem på bloggen hvis jeg har med kamera på sammenkomster etc. Får også kommentarer om at "ja, dette skal du vel blogge om, du". Hehe ... Men, altså, nei, blogg er vel ikke et kontinuerlig referat fra hverdagen for verken deg eller meg. Og jeg tror at jeg ser den røde tråden i bloggen din og skjønner også at du juger litt innimellom og sånn. Det er tydelig at du har kontroll og det gjør jo nettopp bloggen din så god som den er også! Det er tydelig for et hvert oppegående menneske!

  God kveld til deg, Pia!

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi har jo fulgt hverandre noen år, og dette med nettvett er stadig oppe. Og det er bra! Jeg har lært masse av det. Den første stunden i da jeg blogga, var jeg mye mer ukritisk enn jeg er nå, man lærer etter hvert...Men litt av "image" mitt har jo blitt dette tullete/fjasete. Og vi er en familie med humor, det ville blitt rart kun med styla og kjærlige bilder i bloggen. En som virkelig får gjennomgå, er mannen min. (Men, ikke si det til noen, han elsker jeg faktisk;)

   Slett
 10. Hei! Har lest bloggen din ganske lenge nå, et par år tenker jeg, og aldri følt på noe
  krenkende hverken i tekst eller bilde! Masse humor, en del ironi og innimellom alvor..
  Med intelligent humoristisk penn/tastatur får du i alle fall meg både til å humre for meg selv,
  og innimellom tenke litt ekstra på tekstens tema. Nei Pia, stå på du!
  Takk for en flott blogg!
  Entusiastisk hilsen fra Anita. (Trofast leser tross alt!)

  SvarSlett
 11. Jeg har selv begynt å tenke en del på hvordan jeg skal blogge når babyen kommer. Jeg kan ikke si at jeg har kommet frem til hva som blir løsningen for min del, men jeg synes ikke på noen måte at du har utvist "svært dårlig skjønn". Stå på videre!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er jo ikke så lett å vite når barnet er lite - hvordan blir hun/han når hun blir større? Vil hun bli flau i ettertid over det jeg skriver/legger ut? Så det er veldig sunt å tenke over hva man skriver,ja! Lykke til med fødsel!

   Slett
 12. Hællemåne.... sier jeg bare. Er det mulig? Nei, jeg gremmes ikke, jeg fryder meg og tenker heldige barn som har ei mor som deg :) Full støtte herfra!

  SvarSlett
 13. Er det lov å spør hva den siden heter?

  SvarSlett
 14. Nei herlighet, her er Samfunnsredaksjonen på villspor! Nettvett er bra og bloggen dn er en av de få mammabloggene som *ikke* gjør at jeg får vondt i hjertet av å lese. For meg var det helt klart at sønnen din ikke var den som dreit seg ut. Jeg håper at mine barn og jeg også har et slikt åpent og trygt forhold som det du har til gutten din når mine blir større. Det at han er så rolig ift denne Spotify episoden viser jo hvor godt han har det. Jeg reagerer på måten denne gruppen tar kontakt med deg på. For meg ville det faktisk oppleves ganske krenkende å få en slik melding i kommentarfeltet. Så det blir litt merkelig når de gjør det på den måten. De som snakker om nettvett.
  Nei det finnes en flust av andre bloggere som har mer behov for en påminnelse om nettvett. Jeg håper bare at denne voktergruppen tar kontakt med dem privat i stedet for å drite dem ut på nett hvor ting blir stående til evig tid.... -her prøvde jeg å være ironisk og alvorlig. Hvis det er lov.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det var akkurat det jeg også reagerte på. Måten man tar kontakt på. Det er liksom annerledes om det hadde vært en enkeltperson som sto fram med navn. Men ei gruppe som er opptatt av nettvett og det å bruke hue - jeg får det ikke helt til å stemme. Men men.

   Slett
 15. Nei, jeg har aldri tenkt at du utleverer barna dine. Synes du virker som en reflektert mamma med glimt i øyet :)

  SvarSlett
 16. For en merkelig, liten gruppe! Med hele 36 følgere eller noe sånt. De skyter jo fullstendig utenfor mål og aner virkelig ikke hva de snakker om! Makan!

  Forøvrig synes jeg nettvett er greit, men man skal kunne skrive på egen blogg uten å behøve å bruke sykkelhjelm! Eller noe sånt...

  SvarSlett
 17. "AvMeg:
  Nei, jeg har aldri tenkt at du utleverer barna dine. Synes du virker som en reflektert mamma med glimt i øyet :) "

  DITTO!

  SvarSlett
 18. Det er til å bli matt av..... Ignorer dem! :)

  SvarSlett
 19. Det skal alltid være mennesker som tenker slik... vi får håpe at de får nye innsikter de og. Selv om jeg er utenlandsk så skjønner jeg nok når du skriver litt ... ekstra om deg og dine barn. Og gjenkjenner mye. Og ler ofte. Likevel har jeg endret skrivingen i min egen nederlandske blogg der det gjelder barna. Jeg nevner ikke navnene slik som jeg gjorde før, men kan av og til skrive litt dersom jeg mener at folk må vite det.
  Jeg tror du er en utmerket blogger som jeg ikke alltid er enig med, men som jeg nyter å lese!

  SvarSlett
  Svar
  1. Og det er jo det som er fint - man trenger ikke alltid å være enige, eller helt like! Det er jo normalt!

   Slett
 20. Får jeg et like godt forhold til mine barn som det du har, skal jeg være veldig fornøyd. Det lyser igjennom all ironien og tøysingen hvor glad og stolt du er av barna dine! Og jeg tror barna dine er stolt av deg og bloggen din også.
  Mange av diskusjonsgruppene på Facebook leser jeg for underholdningen sin skyld. Der står det jammen mye vås, gitt!!
  Håper du fortsetter i samme spor, jeg Pia!!! Jeg har stor glede av å lese innleggene dine. Og jeg suger til meg alt av tips og anbefalinger. Både de ironiske og de alvorlige.

  Mona

  SvarSlett
 21. Nei, den kritikken du har fått er for meg uforståelig og destruktiv. Noen burde senke skuldrene og skru ned koken et par hakk.. Viktig med humor i hverdagen, og måte har du.

  SvarSlett
 22. Dette var veldig rart. Men noen må jo være kritiske til alt også da! Jeg har som en regel for meg selv, at jeg ikke skriver noe jeg ikke ville sagt høyt. Det gjelder både på Facebook og i blogg

  SvarSlett
 23. Her er det noen som mener mye uten å ha kjenne fenomenet de kritiserer. Å påstå at du utviser dårlig skjønn er en vits. Tvert imot, jeg opplever at det ligger gode vurderinger til grunn for alle dine blogginnlegg. Du har funnet din og din families grense og holder deg til den. At du klarerer blogginnlegg som omhandler andre i familien vitner om en svært bevisst holdning til bloggingen. Respekt, Pia!

  Jeg mener for øvrig at det vitner om svært dårlig skjønn å formulere en setning som: "Med hvilken rett mener Pia hun har til å gjøre dette?". Så det så. ;-)

  SvarSlett
 24. Æsj, dette ble jeg sur av. Det er fint med engasjement og debatter rundt nettvett og (mamma)blogging og omtale av barn, men da må det være på et helt annet nivå. Det er ikke ok å gå inn på en enkeltblogg og fortelle bloggeren av hun utleverer ungene sine. For tross alt er det til syvende og sist den enkelte familie som må ta (og stå for) det valget. Saken blir jo heller ikke bedre av at de ikke har undertegnet med navn, men fremstår som en anonym gruppe mennesker. Å legge igjen en sånn kommentar uten noen ordentlig avsender, det er både feigt og vitner om særdeles lite kjennskap til nettopp nettvett (oh, the irony).

  Jeg er helt trygg på at du holder deg godt innenfor hva som er akseptabelt for din familie og dine unger. Men familier er ulike, tar ulike valg og har ulike komfortsoner og nettopp derfor blir det helt meningsløst for utenforstående å diskutere hvorvidt den enkelte har tatt et riktig valg eller ikke. Min mening om de valgene dere tar, er dermed rent faktisk hverken interessant eller relevant.

  SvarSlett
 25. Huff! Ikke bry deg!!!!
  Slike folk har ikke noe annet fornuftig å finne på.

  SvarSlett
 26. Jeg gremmes på ingen måte når jeg leser bloggen din. jeg synes du skriver flott og balansert og jeg har mer enn en gang tenkt at ungene dine er heldige som har deg som mamma og faktisk også tenkt motsatt, at du er veldig heldig som har så flotte unger.
  Jeg tror at alle har sine egne grenser. Som du sier så er det som er flaut for andre ikke nødvendigvis flaut for dere. Og den grensa kjenner du og jeg har aldri følt at du har tråkket over den.

  Bildene deres er herlige og man ser jo at ungene er MED, de blir ikke tvunget til noe som helst.

  Nei fortsett som du gjør du Pia.

  Jeg personlig finner det mer vanskelig med de som dag etter dag legger ut bilder av perfekte saker og alt som er så søtt og så fint og så flott, for da blir jeg mistenksom på hva det er de skjuler bak alt det perfekte og har ungene det egentlig bra i all tyllen og rosa og lyseblåheten.. Dine unger tviler jeg aldri på om har det bra..

  SvarSlett
 27. Hva - er Bønna bare tull??? Og jeg som trodde alt som stod på internett var et 100% riktig bilde av virkeligheten... Det finnes helt klart bloggere der ute som utleverer både barn, partner og seg selv på en måte som ikke er helt formålstjenelig, men jeg ville aldri satt deg i den kategorien. Synes du skriver med svært nennsom hånd, det er reflekterte beskrivelser, og på ingen måte en krenkende utlevering av barna dine. Synes tvertimot at du har kloke beskrivelser, som heller løfter frem enn tråkker ned. Synes ikke du har noe å forsvare!! Håper dette ikke hindrer deg i videre blogging!

  SvarSlett
 28. Det er mye rart der ute og den facebook gruppa må ha mye å gjøre, siden de ikke skjønner ironi og humor.

  SvarSlett
 29. Men hvem er denne Samfunnsredaksjonen da? Jeg reagerte også på fremgangsmåten her. Kontinuerlig debatt og refleksjon rundt nettvett er bra det. Men et slikt anonymt angrep fullt av i kommentarfeltet, oppnår vel neppe det?

  Ja, også synes jeg du skriver både reflektert og variert. En sjeldent god blogg, er det!

  SvarSlett
  Svar
  1. Debatt og refleksjon rundt nettvett (og annet vett...) er viktig, det får meg til å tenke, og jeg kan velge å gjøre justeringer i måten jeg blogger på. Du har også en sjeldent god blogg, C :)

   Slett
 30. Kjære vene, seier no eg! Den gruppa er fullstendig på viddene!

  SvarSlett
 31. Nei men, for noen tullinger.
  Du har da i alle fall ditt på det tørre.

  SvarSlett
 32. Herlighet, hva er dette for noe tull da?? Av alle mammablogger jeg leser, så må det vel være du som utleverer barna minst av alle.. Skulle likt å visst hvem som står bak denne lille gruppa.

  SvarSlett
 33. Jeg lurer sannelig på hvorfor denne anonyme gruppen valgte å fokusere på akkurat deg! Jeg opplever i alle fall deg som en av de mammabloggerne som er mest bevisst på hva som publiseres.
  Debatt rundt nettvett - jatakk! Anonym uthenging av enkeltpersoner - definitivt neitakk!

  SvarSlett
 34. Nå har ikke jeg fulgt deg så veldig lenge som mange andre, men det jeg har lest indikerer ikke på noen måte at du er en dame med dårlig dømmekraft hva gjelder nettvett/utlevering, og jeg opplever både deg og ungene dine som svært flotte mennesker. Samtidig er dette en viktig debatt, og som du har også jeg et innlegg liggende. At denne gruppa velger å fokusere slik på en enkelt mammablogg syns jeg er leit, og jeg er ikke enig i påstandene de kommer med. Jeg håper du fortsetter i samme stil som før, og gleder meg alltid til nye oppdateringer fra bloggen din.

  SvarSlett
 35. Hei Pia. Nå ble jeg ordentlig ergerlig på dine vegne. Din blogg er En av de bedre på dette med å ikke utlevere familien eller barna dine! Når jeg leser om deg og målet med bloggen din så har du jo nettopp nettvett i fokus. Og NEI jeg tror ikke på Bønna og ElseB - at dette er fra ditt liv - de finnes ( jeg har 'møtt' dem) men her skriver du med innlevelse, humor og setter ting på spissen. Jeg er glad for at jeg ved en tilfeldighet kom over din blogg.
  Håper inderlig du fortsetter å blogge

  SvarSlett
 36. Skjerpings Pia! Vi må respektere dei som er alvorlege og saklege. Du må slutte å tøyse og tulle. Nokon kunne kome til å le... Uffamegdå...

  E

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg skal bare blogge om julekaker resten av året. Kanskje med noen krenkende bilder av smultringer som bader i sin egen avføring. Men ellers skal jeg kjøre en straight og alvorlig linje.

   Slett
  2. Ååååå, endelig en adventsføljetong jeg virkelig GLEDER meg av hjertens lyst til!! :)

   Slett
 37. Neida, mor. Slapp helt av. Vi som kommer fra kaosfamilier og selv har både rare foreldre og ironi skjønner greia. Selvfølgelig kjenner du barna dine godt nok til ikke å legge ut noe de ikke synes er greit. Selvfølgelig legger du ikke ut hva som helst av bilder.

  SvarSlett
 38. Merka at jeg satt og rista litt på hodet mens jeg leste innlegget ditt - er det mulig?? NEI, jeg gremmes ikke når jeg leser bloggen din. Jeg kjenner ikke ungene dine, men har aldri som foreldre tenkt "stakkars unger". Mange av fjasebildene (regner med at jeg kan kalle dem det uten at du tar det ille opp), ser ut for meg til å være oppstilt til ære for bloggen, og at ungene er med på det til fulle. Og de som har fulgt deg ei stund, har også lest de seriøse innleggene dine, og vet at du er ei oppegående dame med hodet på rett sted. Og det er vel ingen som på alvor kan tro at du mener det du skriver om Bønna.

  Nei, fortsett på samme måte du, Pia - du har absolutt ingenting å skjemmes over

  SvarSlett
 39. Stå på Pia! Vi er mange som digger humoren og ironien din! Du har en orginal vri og setter fokus på mange viktige saker. Bedreviterne har følger ikke med i tida😊

  SvarSlett
 40. Stå på Pia! Vi er mange som digger humoren og ironien din! Du har en orginal vri og setter fokus på mange viktige saker. Bedreviterne har følger ikke med i tida😊

  SvarSlett
 41. Du har min hele og fulle tillitt og støtte!! :D

  SvarSlett
 42. Du er fantastisk, og jeg digger bloggen din :) Synes de som sier noe annet kan ta seg en bolle :) Stå på :)

  SvarSlett
 43. Åherregud. Folk må faen meg få seg en jobb som sliter dem ut såpass at de ikke gidder henge på nettet og finne opp problemer for andre. Eller kanskje de bare burde få seg en JOBB?

  Du av noen har et særdeles fornuftig forhold til både blogging og barn. Takk for det!
  Hjerte til deg. <3

  SvarSlett
 44. Reagerte da jeg leste kommentaren fra samfunns hva de nå kalte seg. Syns ikke du utleverte eller noe. Prøvde via kommentaren og komme inn på siden deres-det gikk ikke. Da tenkte jeg mitt om dem... liker bloggen din godt, den er reel, ikke glorifisert som andre kan være. Elsker innleggene om Bønna-kjenner han igjen;) god helg! Lene

  SvarSlett
 45. Hei. Må få si at jeg synes du utviser svært god skjønn her på bloggen, har aldri tenkt at du utleverer barna dine og leser bloggen din hver eneste dag", Jeg tenker sånn at noen alltid vil reagere og lage stormer i vannglass, sånt må man nok bare se bort ifra. Du har en flott blogg, og jeg gleder meg til nye inlegg hver dag",

  SvarSlett
 46. Har jo fulgt deg en stund, og jeg har aldri tenkt på at du utleverer noe som helst! Her tror jeg noen virkelig har misforstått (med vilje eller ei) din måte å skrive på og din form for humor- som de aller fleste av oss finner ganske så herlig og befriende :)
  Som flere her har nevnt, så syns jeg dere framstår som en utrolig god familie, og ungene dine har tydeligvis arvet mye av humøret til mora si. Jeg tenker mer at: wow, jammen er de heldige som har ei så kul mor! Og det virker som dere er rimelig samstemte i familien. Dessuten er det ganske så herlig å se hvor lite selvhøytidelig bloggen din er, samtidig som du skriver så gjennomtenkt og reflektert.
  Så nok en liten støtteerklæring til deg, Pia. Bare fortsett og vær deg sjøl, det er det vi liker deg og bloggen din for :)

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails