søndag 6. oktober 2013

Bloggaksjon: Ikke gi fastleger rett til å reservere seg mot abort.

Man kan mene så meget og mangt om abort, prevensjon og assistert befruktning. Men når ei jente oppsøker lege, har hun krav på å bli møtt med respekt. En lege skal ikke bli tvunget til å utføre en abort, men en lege skal ikke nekte å henvise pasienten videre. Nå legger den blåblå regjeringa fram et forslag som nettopp går på dette - at den enkelte lege kan nekte henvisninger til noe som strider mot hennes eller hans samvittighet, sånn som abort, assistert befruktning og foreskrivning av p-piller som kan ha aborterende effekt.

Etikk og moral skal diskuteres. Det er absolutt lov å være mot abort. Man kan mene hva man vil om assistert befruktning, og noen må få synes at prevensjon er en synd. Men ikke la det komme til syne inne på legekontoret. Inne hos legen er kvinnen den svakeste parten. La henne slippe å bli trykket ytterligere ned ved å moralisere og fordømme. 

"Ja, men, kjøre vene, føys nå ikke dette opp til en diger sak - det er vel et fåtall av norske leger som vil nekte pasienten p-piller? Uansett er det vel bare å gå til en annen lege og få den hjelpen du vil ha!" Jo, da, men for mange er det ikke så lett å gå til en annen lege. Bor du på bygda, er du kanskje prisgitt den fastlegen du har. Er du ung og uerfaren, er det ikke lett å vite hvordan man skal gå fram. Alle kvinner bør vel få den samme hjelpen når de går til lege, uavhengig av hvor de bor i landet?

Det at jenter og kvinner skal få bestemme over egen kropp og seksualitet er en menneskerettighet. Det er noe våre mødre har kjempet for, og som vi fortsatt må kjempe for. Forslaget fra de blåblå er et tilbakeslag. Om vi ikke klarer å gå framover, så får vi i det minste bli der vi er nå. Ikke gå tilbake.

Jeg er ikke en sånn som pleier å skrive indignerte brev til politikerne. Men skribenten Susanne Kaluza mobiliserer nå en aldri så liten politisk bloggaksjon for å vise politikerne at de ikke kan frata kvinner rett til lik helsehjelp hos fastlegen sin uten protester. I dag har jeg og mange andre bloggere sendt brev til alle Norges stortingsrepresentanter for å be dem stemme mot forslaget om å gi fastleger rett til å nekte å henvise kvinner videre til assistert befruktning, svangerskapsavbrudd samt skrive ut resept på nødvendig prevensjon. Vil du henge deg med, klikker du deg inn til Kaluzas blogg for å få vite mer.
(http://www.susannekaluza.com/?p=7352)

15 kommentarer:

 1. Dette er viktig! Jeg husker hvordan skrekken tok oss da vi fikk vite at en jente i 9 klasse var gravid da jeg gikk på ungdomsskolen - det var to år før retten til selvbestemt abort ble innført. La oss ikke komme tilbake dit! Jenter og kvinner må selv få bestemme over kroppen sin. Dersom legen synes disse oppgavene er umulige å gjennomføre, så kan vedkommende ikke velge legeyrket - det er ingen menneskrett å bli lege...
  Hilsen AC

  SvarSlett
 2. Bra tiltak! Dette er et skremmende forslag som absolutt bør stoppes!

  SvarSlett
 3. Flott at du skriver om dette, Pia. Jeg har nå skrevet e-post. Håper vi kan oppnå noe. Er litt overrasket over at du ikke har fått flere kommentarer - håper det ikke betyr at folk synes det nye forslaget er greit....

  SvarSlett
 4. Nå har jeg også sendt brev. Synes det er en skremmende utvikling hvis helsevesenet offisiellt har lov å yte helsehjelp etter personlige meninger/fordommer....

  SvarSlett
 5. always top ... I love your super nice blog :)

  SvarSlett
 6. Saken har flere sider! Lenker til mitt innlegg på Verdidebatt: Hvordan snakke om abort? http://www.verdidebatt.no/debatt/cat12/subcat42/thread435847/#post_435847

  Mvh Ellen Hageman

  SvarSlett
  Svar
  1. En sak har alltid flere sider, ja:)
   Pia

   Slett
 7. Dette er saken, hentet fra Legeforeningens nettsider.

  "Under Legeforeningens landsstyremøte i Alta 6. juni i år samlet landsstyret seg om et vedtak som legger til grunn at det skal kunne tilrettelegges for reservasjonsadgang ved alvorlige samvittighetskonflikter knyttet til liv og død. Landsstyrets vedtak gjelder både for spesialisthelsetjenesten og kommunehelsetjenesten.

  Det går klart frem av vedtaket at det skal tilrettelegges for muligheter for reservasjon når dette ikke har negativ påvirkning for pasientens ve og vel eller pasientrettigheter. Det dreier seg altså ikke om en rett til reservasjon, men om en mulighet, såfremt ledelsen i sykehuset eller kommunene mener at dette kan gjennomføres uten at det går utover pasientene.

  I samarbeidsavtalen mellom Krf, Høyre og Frp står følgende: «Det gis reservasjonsmuligheter for fastleger etter dialog med Den norske legeforening». Legeforeningen er klare til å diskutere hvordan dette kan gjennomføres på best mulig måte. Pasientforeninger bør inkluderes i en slik drøfting.

  Myndighetene er ansvarlig for implementering og oppfølging av reservasjonsmuligheten. For Legeforeningen er det avgjørende at pasientene alltid møtes med forståelse og respekt. Forutsigbarhet for pasientene må sikres gjennom god informasjon."

  Er det som står her virkelig så ille?

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg ble ikke så provosert at jeg følte at jeg bare måtte skrive om dette. Men da Susanne Kaluza sendte meg en mail, sa jeg at jeg kunne bli med på aksjonen. Når rettigheter som går på kvinners kropp og seksualitet blir forsøkt tatt fra oss, reagerer jeg. Derfor ble jeg med på denne aksjonen. Jeg er fullt klar over at en sak har flere sider. Uansett er det bra med noe som skaper engasjement:) Mvh Pia, som knoter på en mobil i Thailand

   Slett
  2. Nei, jeg synes ikke det er ille i det hele tatt. Eden alle leger må avlegge før de får lov å praktisere handler om at de ikke har lov til å ta liv. Da er det for meg uforståelig at vi skal tvinge legen til å være med på dette, når det " ikke medfører ulemper for pasienten!"
   Det er jo ikke snakk om at den eneste legen på bygda får lov å reservere seg.
   Det er ikke snakk om at kvinner ikke skal få ta abort, eller bli fordømt.
   Det handler om at leger skal få------ fortsette å ha den rettigheten de har hatt til nylig!-----
   Det er ikke noe nytt. De har hatt denne rettigheten hele tiden. det som er nytt er at den har blitt diskutert, fjernet og nå gjenninføres, alt på noen får år.
   Når vi bestiller legetime får vi et spørsmål av kontorpersonalet om hva timen gjelder. Ville jeg ha abort, kunne jeg si det, og fått beskjed om at jeg har time hos lege x istedenfor lege y, som er min fastlege. Ingen ulemper for meg, og legen slipper å være med på¨å drepe et lite barn.
   (Ja, jeg ser på dem som små barn, når de trekker til seg føttene hvis du kiler dem, lenge før abortgrensen.)
   Jeanette Kvinlaug

   Slett
  3. Du glemmer at det ikke er alle steder man har så mange leger å velge mellom! For unge jenter vil ikke dette være så lett som du fremstiller det her.

   Slett
  4. Nei, derfor må det være en lege som ønsker å henvise på alle små steder, det er tross alt en del av greia. Nå er henvisning heller ikke nødvendig, man kan henvende seg rett til sykehuset.

   Men at man skal tvinge alle leger uansett hvor de jobber (og uansett hvor mange andre de deler kontor med og som kan henvise) til å gjøre noe som strider mot deres samvittighet, det blir litt vel totalitært.

   Slett
 8. Det skal jeg pokker meg gjør. For det der er et stort tilbakeslag.
  Ellen

  SvarSlett
 9. Den svakeste part er ikke kvinnen, men det ufødte barn!

  Og heldigvis er det forsatt noen leger som, i mangel på en annen måte å vise det på enn å reservere seg fra å henvise til abort, stiller seg på barnets side..

  SvarSlett
 10. Kjære alle sammen - la oss puste dypt og roe oss ned. Retten til abort er ikke endret noe som helst, slapp av. Det dreier seg om at hvis man ikke klarer å gjøre enkelte ting fordi det i for stor grad går på akkord med egen samvittighet, kan man la andre gjøre oppgaven så sant det ikke går ut over pasienten. Det er bestemt at dette skal gjelde saker som går på liv og død, som abort og eutanasi (og kalt aktiv dødshjelp) når/om dette blir innført i Norge. Selv synes jeg faktisk den kan utvides litt til, ønsker man som lege å ikke utføre omskjæring av guttebarn på rituelt eller religiøst grunnlag, synes jeg man skal få lov til å bli fritatt fra det.

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails