onsdag 29. mai 2013

Drømmeskolen. Og søskenomsorg

I India besøkte vi blant annet Drømmeskolen, en skole der barn fra mildt sagt dårlige forhold får tilbud om utdanning. På skolen hadde de erfart at mange barn ikke dukket opp på skolen fordi de måtte være hjemme og passe småsøsken. Derfor sa skolen "Okei, da får dere heller ta med dere de små røverne hit til skolen, så får vi gjøre det beste ut av det." (Okei, de sa vel ikke akkurat det, da, men sikkert noe lignende) Uansett - barn som har ansvaret for småsøsken var velkomne på skolen sammen med sine søsken.
Noe som rørte meg veldig, var når det gikk opp for meg at noen av de eldre søsknene som passet sine småsøsken, var på størrelse med mitt yngste barn. Storesøsken på fire år hadde ansvaret for babyer. Det hele ansvaret. Hele dagen. Hele uka.

"Huff, det er jo tragisk!" tenker dere nå. Ja, på en måte er det jo det. Men det er jo bra at disse barna tross alt får gå på skole, de har gode voksne rundt seg på dagtid og de får mat og drikke.

Selv om jeg ble trist da jeg så de helt minste, ble jeg også glad over å se den omsorgen storesøsken viste sine yngre søsken.

Disse bildene tok jeg på Drømmeskolen som drives av APSA, en av Foruts samarbeidspartnere i India.

11 kommentarer:

 1. Ja, ting blir satt litt i perspektiv etter en sånn tur. Vi er så utrolig heldige her i landet, og det er vanskelig å sette pris på det sånn til hverdags. Det tror jeg de fleste må bli flinkere til!
  Vakre og rørende bilder.

  SvarSlett
 2. Så fantastisk vakre bilder! <3

  SvarSlett
 3. Snakk om kontraster ja... dette trenger alle både se og lese. Jeg blir matt når jeg tenker på at det mange bekymrer seg om her i landet er bompenger og NRK-lisens..

  SvarSlett
 4. Ja, det er noe veldig tankevekkende i det å oppleve at det som vi ser på som "arbeid" faktisk også betyr at barn får oppleve at det virkelig er til nytte. Det er også viktig for barn. For våre barn også.

  SvarSlett
 5. Kjenner det stikker dypt inni meg av å se/lese!
  Men slik er verden mange steder, dessverre :(
  Tenker på min 4 åring om klager over ting om ikke få av seg sin egen T-skjorte osv.. her må de ta vare på småsøken. Enda godt de får tilbud om skolegang. *sukk! Det finnes mange aspekter ved livet.

  SvarSlett
 6. Tankevekkende...veldig. Så på min 7-åring som lekte så fint med lillesøsteren i dag. Varmer å se hvor glad han er i henne, men kan ikke forestille meg at det hadde gått bra dersom han skulle passe henne en hel dag... Vi er så innstilt i dag på trygghet for de små. Kanskje de store kunne fått litt mer ansvar...
  Tror klart at Forut gjør en god jobb for disse små som er Indias framtid. Utdannelse er nøkkelen :)

  SvarSlett
 7. Så et program på tv om disse skolene. Hvilket fantastisk tiltak! Et par gutter ble spurt om de syntes det var vanskelig å ta hånd om småsøsknene, men spørsmålet ble besvart med: Hva skulle de ellers gjøre?

  I India står utdanning høyt i kurs, kanskje nettopp fordi så mange faller utenfor og ikke får muligheten? På grunn av kaste-systemet (som offisielt ikke eksisterer lenger...) er det også en del som regelrett forhindres i å slippe inn på skolene.

  SvarSlett
 8. Det er både trist og fantastisk å lese dette. Men ingen tvil om at Forut gjer eit godt arbeid.

  SvarSlett
 9. Nydelige bilder, Pia. Og tankevekkende innlegg.

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails