søndag 28. april 2013

Små barn. Og ti tips

Det er litt skummelt å komme med råd og tips om barneoppdragelse, synes jeg. Man tror man har mye klokt å komme med, og vips er ungene voksne og du sitter der som en Anna Wahlgren som blir hatet av sine egne barn. Eller de ender opp som frivillige navere, hele gjengen. You never know. Men enn så lenge klarer de seg bra, og jeg tør å påstå at det ikke bare er jeg som mor som mener det.

Derfor vil jeg driste meg til å komme med noen tips. Ikke sånt svada som "Øs på med kjærlighet og varme!" eller "Lær dem respekt og toleranse!" for hva i all verden betyr det? Sånn i praksis? Jeg velger heller å komme med ti konkrete ting jeg har gjort med barna da de var små. Ti ting jeg er veldig glad for at jeg har gjort. Om det er ti lure ting som alle foreldre burde gjøre, kan jeg ikke si. Jeg snakker for meg sjøl. Det blir ti konkrete ting a la "Jeg er glad for at jeg alltid smurte ungene med en god og feit kuldekrem før de gikk ut for å leike" eller "Jeg er glad for at jeg alltid ba aftenbønn med dem hver kveld" eller "Jeg er glad for at jeg satt dem på lavkarbo fra de var små". Bortsett fra at jeg aldri har gjort akkurat de tinga der, da.

Her kommer min liste:
 • Jeg er glad for at jeg har lest masse for ungene. Helt fra de var bittesmå babyer.
 • Jeg er glad for at jeg har amma dem lenge og mye. Ikke at akkurat puppen er så viktig i årevis, men det var noe med den nærheten, da. Dag og natt. Jeg har troa på stimulering gjennom kroppskontakt.
 • Jeg er glad for at de fikk sitte ved bordet sammen med oss fra de var små. At de fikk smake på all slags mat fra de var ca 6 måneder. At de fikk spise sjøl.
 • Jeg er glad for at jeg har snakka normalt med ungene. Fra første stund. Det har vært lite "ka du tutte tate?" (Aner ikke hva det betyr. Og det aner sikkert ingen babyer heller)
 • Jeg er glad for at jeg har sunget og laget rim. Dårlige rim, men det har vært rim. Mye med søt og grøt.
 • Jeg er glad for at jeg har fortalt dem mange historier. Det meste løgn og oppspinn. Men historiene har vært morsomme.
 • Jeg er glad for at vi har tatt med ungene ut på reiser. Vi har ikke vært så tøffe at vi har reist på loffen i Laos, men vi har besøkt en del land, og valgt å fokusere på det som har vært bra. Ikke fokusert på lange flyturer, bakterier og det ukjente.
 • Jeg er glad for at vi stort sett holdt oss til vann når ungene ble badet. Det var lite parfymerte kremer, oljer og såper. Babyer er ikke så veldig skitne, synes jeg.
 • Jeg er glad for at vi har vært mye på biblioteket.
 • Jeg er glad for at vi har latt ungene ta del i fritidsaktiviteter og at vi voksne har fulgt opp så godt vi har kunnet.

Så kunne jeg helt sikkert skrevet ei tilsvarende liste med ti ting vi ikke alltid har vært så flinke til. Vet om mye som ville havna på den lista. Uten å røpe for mye, kan jeg jo nevne stikkord som tran, skjermbruk, skogsturer, barnesikring, sparing, kjefting. Og så videre.

Hvis du har vært forelder noen år - er det noe du ser tilbake på og er glad for at du gjorde? Kanskje du kan lage din egen liste?

Ha en fornøyd kveld med eller uten lister!

26 kommentarer:

 1. jeg er glad for at du skriver blogg og at du deler av deg selv :)

  SvarSlett
 2. Veldig god ide - jeg skal lage en liste og få den kvalitetssikret av de voksne barna.

  SvarSlett
  Svar
  1. God ide! For det er jo ikke sikkert det man sjøl synes er lurt, er det barna husker. Eller at de er enige med deg. Tror jeg må vise denne lista til ungene mine når de blir voksne - kanskje de synes det var plagsomt med all den lesinga?

   Slett
 3. Jeg har ikke vært forelder i så veldig mange år (3 år og snart 4 måneder), så her gjør vi nye erfaringer hver dag (nesten). Jeg vil gjerne også at mine barn skal bli glad i å lese bøker, og prøver å lese en del med dem. Foreløpig er minsten bare 10 måneder, og det er ikke så lett å lese en bok når alt han vil er å stappe den i munnen :-/ Og sterk er han også gitt! Godt det bare er en fase...

  SvarSlett
  Svar
  1. He he, i starten er det kjekt med bøker som tåler en støyt, ja;)

   Slett
 4. Åh som jeg elsker lister! :-) Jeg er enig med Petrus og Petrine og glad for at du skriver blogg:-)
  Og så er jeg lite glad for at jeg er et hormontroll uten like, og håper dermed at ungene tilgir meg når bittelillebror har kommet seg utenfor magen, og jeg kan bli normal igjen ;-)

  SvarSlett
 5. Jeg leste forresten små barn og ti rips, og lurte på hvor ripsene ble av:-o

  SvarSlett
 6. Flott innlegg med flotte råd! Med unntak av reisene ut i verden(omman ikke regner med sverige og danmark) så tror jeg vi følger alle dine råd!

  SvarSlett
  Svar
  1. He he, det er ikke ment som noe veldige råd, altså, jeg tror at dere og de fleste andre fint lager sine egne lister med sine beste tips. (Men det er flott å reise rundt både i Sverige og Danmark, da!:)

   Slett
 7. Eg er glad for at vi lot ungane høyre mykje musikk og at vi dansa mykje.
  Eg er glad for at mannen leste, sang og ikkje minst tegna og mala i lag med dei.
  Og så er eg glad for at dei fekk lov å leike der dei ville. At dei fekk bruke utstyr som kasseroller, plastboller, m.m i leiken. At dei fekk pappkasser og tepper, og bygde seg hus overalt. Og så er eg glad for at eg lot dei kjede seg. Og at vi tulla og tøysa mykje. At dei fekk leike i fjæra der eg leika når eg var lita.
  Det var det eg kom på i farta.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tegne og male har jeg ikke vært så god på...Men mannen min har tegna mye med dem. Det har vært lite leik i fjæra, men mye husbygging av pappesker og tepper:)

   Slett
 8. bra liste, Pia:) Jeg liker at vi mammaer deler erfaringer med hverandre jeg. Liker både å gi og få tips i bloggverden :)

  Veldig enig med deg ang pupping og lesing. Lesing må jeg forresten bli flinkere på! Puppingen ruler jeg på. :P

  SvarSlett
 9. Fin liste. Mye gjenkjennelig! Det er en fin måte å gi tips på - uten å være belærende!

  SvarSlett
 10. Fin liste. Bortsett fra at vi ikke er de hyppigste gjestene på biblioteket, er jeg ganske enig meg deg altså. Og så må jeg signere Shy i det å kjede seg. For det tror jeg alle har godt av innimellom.
  Og mest av alt er jeg nok glad for at vi helt fra starten av har vært ganske avslappet til det meste - tatt det meste som det kommer uten altfor mye styr. Planlegging ja, men ikke alt går som planlagt. Ingen vits i å stresse for alt da. Og selv om vi og ungene liker rutiner, så går det helt fint å fravike dem iblant ;)

  Og den ikke-lista di om de mindre gode tingene, passer ganske godt her også ;)

  SvarSlett
 11. Så flott liste!

  Vi er dårlige på historier og reiser, ellers gjør vi mye av det samme posetive tingene som dere:)

  Tran er vi også dessverre dårlige på, jeg prøver, men det lukter jo så fælt og ødlegger klærne. Skogsturer er vi riktignok helt suverene på, hehe, ungene våre blir jo dratt med ut enten de vil eller ei stakkars. Og her er alt barnesikret, til og med do, men det er fordi vi har en helt galen ettåring, med storesøstrene var det ikke nødvendig å sikre så mye.

  SvarSlett
 12. Sånne lister er litt som å klappe seg selv på skuldra, og det synes jeg faktisk man skal gjøre!
  Jeg har store barn - og en som er voksen. Med hånden på hjertet: jeg er glad for at jeg alltid har snakket ordentlig med dem - som menneske til menneske. At jeg leste for dem. At jeg lekte (leker) med dem. At vi klemte dem ofte og uten grunn. At de aldri fikk lov å slåss med hverandre, og lærte dem hva respekt betyr og hva omtanke er. At jeg lot dem få prøve sjøl og være selvstendige. Og jeg er glad for at jeg lærte dem at de må spørre når de lurer på noe. Og mye annet, selvfølgelig! *klapp, klapp* :)

  SvarSlett
 13. Jeg er glad for at jeg tidlig lot ungene få oppleve hvem som er sjef! Så langt har jeg funnet meg godt til rette som "ansatt/slave" for tre små-sjefer/ledere og anbefaler alle andre foreldre der ute til å forsøke det samme!

  http://vidunderpappa.no/livets-regler/

  SvarSlett
 14. Jeg er litt for fersk i denne mammarollen enda med mine tre under tre år, men din liste høres ut som en man kan følge:) Fin blogg!

  SvarSlett
 15. Er også glad for puppen. Og nærkontakt, kos og samsoving, leselyst sammen og å bare være sammen. Jeg er glad for at jeg har funnet av mine egne problemer når det kommer til mat og spising og vet hva jeg kan gjøre for å unngå at min datter vil slite med det samme. Håper også vi får anledning til å reise med lillemor, og at vi vil ha råd til å sende henne på fritidsaktiviteter, men der får fremtiden vise.

  SvarSlett
 16. Fint innlegg, og fin vinkling med "jeg er glad for.." :) er enig i det meste her. Vi har ikke reist så veldig mye, ennå, men synes ikke det er noe problem å ha barna med i alle fall. Puppen har vært god å ha, dag og natt som du sier. Den nærkontakten er spesiell og herlig.

  SvarSlett
 17. Jeg er faktisk glad for at jeg ikke har småbarn i vårt samfunn. Det er nok mange som setter pris på rådene dine.

  Klem

  SvarSlett
 18. Liker den lista di!
  Jeg er glad for at jeg koser ungene i hjel, så de må dytte meg unna og be om å vær så snill få sitte litt i fred :-)
  Mmm, de er jo så gode å klemme på og holde rundt. Myke og bløte.

  SvarSlett
 19. Jeg er glad for mye av det samme som deg.Bøker, pupp(alle tre har bikket 10 kg før fire mnd, her har det vært lite smokk, mye pupp...)ogkos. Er også glad for at jeg har gitt og fortsatt gir ungene motstand. Tror de trenger den erfaringen også, når de skal ut i verden. Er også glad for at jeg har turt å bli sint når det har vært nødvendig. Tror det er viktig at barna opplever at å gjøre noen sint ikke er verdens undergang fordi den som ble sint er et menneske de også vet at elsker dem og som de er trygg på. Ville vært ille om der første menneske de opplever som sint er en fremmed mann som skremmer vettet av dem. Minst like glad er jeg for at jeg også tørr å si unnskyld når det ikke var så nødvendig å bli sint:)

  SvarSlett
 20. Finfin liste Pia!

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails