torsdag 24. januar 2013

Vurderinger og tester og dårlige lærere.


Hei Else-Beth!

Flere ganger de siste årene har Bønna kommet hjem med mildt sagt dårlige testresultater. Og nå kom han hjem med en såkalt halvårsvurdering som var helt latterlig! Og jeg må jo bare tillate meg å stille spørsmålet: Hva driver dere egentlig med på skolen? Jeg vet jo at mange av dere lærere vil gjøre arbeidsdagen så enkel og lettvint som mulig, men noen krav bør man vel stille, selv til dere?!

I engelsk skal han kommunisere? Hva mener dere med det? Hva med grammatikken? De sterke verbene? Under norskfaget står det at eleven skal kunne fargelegge språket?! Hvorfor blander dere inn forming her? Og hvorfor skriver du at Bønnas muntlige framføringer er svært svake? Tror du for eksempel at multihandicappede Mortens framføringer er så mye bedre?? Nei, spar slike krenkende tilbakemeldinger til dem som fortjener det, Else-Beth! 

Når dere som lærere ikke makter å gjøre jobben deres, nemlig å lære bort den mest elementære kunnskap, så burde vel en varselklokke ringe? Dette gjelder ikke bare deg - både mattelæreren og RLE-læreren sliter. Bønna hadde null riktig på forrige prøve om hinduisme! Null!! Hva i all verden har den læreren brukt tida si på da, undrer nå jeg? Det kan da vel ikke være så vanskelig å lære bort noen gudenavn? Det eneste læreren har fått Bønna til å gjøre i RLE-timene er å tegne en elefant! Med menneskekropp! Det er jo helt sykt, spør du meg! Jeg lærte salmer på rams, Else-Beth! Og jeg kan flere av dem fortsatt! Hvor mange salmer kan Bønna? Ingen!

I matte går det også dårlig. De første årene da han hadde assistentlærer Bodil i matte gikk jo alt ad dundas, men når den nye mattelæreren kan vise til like elendige resultater, bør vel varselklokkene ringe nok en gang? Bønna fortalte at de i forrige uke hadde gått rundt i klasserommet for å måle gulvet?! Kan dere ikke ansette en polakk til slikt? Og hjemme skal dere ha ham til å lage pannekakerøre og å spørre oss om hvor mange timer vi ser på tv?! Hva slags sludder er dette?? Jeg blir rett og slett oppgitt! Hvorfor har dere ikke ekte skole? Bønna sliter med elementære ferdigheter som plussing og multiplikasjon - burde dere ikke snart lære ham dette??

Bønna har ikke mange år igjen før han skal begynne på ungdomsskolen, og da starter alvoret. Vi vet jo alle at disse testene og vurderingene på barnetrinnet mest er ment som en lek og at ingen tar det seriøst. Men nå forventer vi at dere faktisk begynner å lære bort noe, ellers frykter vi at Bønna ikke får de toppkarakterene han faktisk fortjener når den tid kommer.

Vi underskriver ingen vurderinger eller tester før dere kan vise litt bedre resultater. Dette er rett og slett skammelig!

Mvh Pia

69 kommentarer:

 1. Selv holdt jeg på å dåne når læreren tok ungene med på skøyter i dag, og de hadde det så innmari gøy at de like greit drar tilbake i morgen. Takke meg til gangetabell og multiplikasjon, det får vi fikse selv i helgen.
  Dra te sjøs!!
  - Takk for et fint førstemøte med bloggen din, la meg til som følger ;)
  Klem Jannicke, Bra+Fint

  SvarSlett
 2. Ja, visst..
  Sånn kan det gå.. du veit vel at "alle" kan bli lærarar no for tida.. ikkje rart det går gale ;-)

  SvarSlett
 3. *fnis*

  For øvrig så syns jeg moren til Bønna har opptil flere gode poenger her................! ;) Jeg syns det er litt mye svada i skolen, og selv om mye av det nok er viktig på sin måte.

  SvarSlett
 4. Hahahaha.... hilsen ungdomsskolelærer

  SvarSlett
  Svar
  1. Hva slags forelder er du? Vet du ikke at det er du som har hovedansvaret for ditt barn? Bli moden og slutt å skylde på andre!

   Slett
  2. Hihihi.....Du kjenner tydeligvis IKKE Pia ;-)

   Slett
 5. I alle dager, hva slags skole er dette da.

  SvarSlett
 6. Rart at bønnar ikke er blitt henvist videre for utredning hos ppt når han oppnår svake resultater i samtlige fag... Lese og skrivevansker eller konsentrasjonvansker kanskje..?

  At elevene i matematikkfaget har målt klasserommet og fått i lekse å bake vitner om en god lærer. Hørt om learning by doing? En god lærer bruker flere innfallsvinkler når nytt pensum skal læres da noen barn er mer visuelle mens andre lærer v tavleundervisning.

  De overordnede målene du nevner som er utarbeidet i norsk og engelsk er helt klart for difuse.. Burde vært laaaangt mer konkrete..

  Hilsen spesialpedagog m master i spesifikke lærevansker


  SvarSlett
  Svar
  1. Tror du burde lese litt mer på bloggen, så skjønner du mer av dette innlegget, kan hende ;-)

   Slett
  2. Master eller ei.. Men evnen til å se ironien er iallefall manglende...;)

   Slett
 7. Ansvar for egen læring, har du noen gang hørt om det? Og hvorfor blander du inn en handikappet elev? Det kan hende at han har andre forutsetninger enn din egen sønn. Tenk over hva du virkelig vil frem til her. Vil du bruke energien på å kritisere tilbakemeldingene, eller på å snakke med din sønn, om hva som egentlig er problemet?Fokuser på din sønn og hans motivasjon, så skal du nok se at det går mye bedre fremover..

  SvarSlett
  Svar
  1. Ironi som virkemiddel, har du noen gang hørt om det? Nei.

   Slett
  2. Hehehe, har Pia virkelig en sønn som heter Bønna? Trodde disse innleggene var ironiske, jeg. Hehehehe, ja ja, så feil kan man ta. NOT!!!!!

   Slett
 8. Hahaha, du e så rå råå råå! Dødsrå, Dødsrå.. Du e så rå råå råå og æ e redd :)) fritt etter *** i ekte hver-gang-vi-møtes-stil.

  Men blir seriøst litt engstelig når æ les kommentaran, må æ bare få sagt!

  Stå på Pia!
  Hilsen Randi

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg håper inderlig at noen av kommentarene er ironiske.

   Stå på Pia (og stakkars Else-Beth)!

   Hilsen en annen Randi

   Slett
  2. Hei Randier!

   Enig med dere; stå på, Pia, og hipp hurra for ironiiiii :)

   Randi

   Slett
 9. Disse innleggene dine om Bønna, mamma'n hans og stakkars Elsebeth just makes my day! Fantastisk Pia!

  SvarSlett
 10. Ja denne bloggen var virkelig morsom!!!! jeg kan ikke annet enn å anta at det er brukt en god del ironi her. Er dette virkelige tanker, eller er det en lærer som harselerer over dumme foreldre???+ når Pia skriver at de hadde målt gulvet høres det ut som god praktisk pedagogik, og dersom eleven Bønna faktisk er så lite motivert eller "smart" som hun beskriver, så kan det jo hende at praktisk pedagogikk er veien for ham. da trenger han støttende foreldre som kan forklare han at lærerne faktisk prøver å hjelpe ham til å forstå... og absolutt ikke slike tankeløse motarbeidende idioter som pia beskriver seg som..... Jeg gjør regning med at det var det som var poenget her, eller??? det er desverre mange barn som sliter med å lære seg ting fordi de har dumme foreldre som ikke skjønner barnas beste. mvh en som er fornøyd med undervisningen....

  SvarSlett
 11. Nok en gang tatt på kornet! Jeg tok ironien nemlig;)

  SvarSlett
 12. Jeg nyter dine innlegg, de er fantastisk gode!!....hilsen lærer i ungdomskolen:))

  SvarSlett
 13. Dar blei dagen mykje bedre! Digge Bønna! Glede meg til neste nytt om bønna!

  SvarSlett
 14. Morsomt at enkelte tar dette helt bokstavelig og ikke skjønner ironiren her, hehe.Veldig treffende og bra innlegg. Er nok desverre en del foreldre som er sånn..

  SvarSlett
 15. Dette er en viktig og god blogg, De beste innleggene er de som er de som får deg til å tenke at slike mennesker faktisk finnes. Ut fra kommentarene kan det se ut som om det er noen av de som ikke umiddelbart ser ironien. Håper også på å få se noen av inleggene i bokform...Kommer til å anbefale bloggen til alle mine lærerkolleger slik at de og kan smile av vanvidd satt på spissen.

  SvarSlett
 16. Fantastisk treffende! Klem fra lærer som av og til lurer på hvorfor hun gidder...

  SvarSlett
 17. Mora til bønna burde som vanlig tatt seg ei bønne ;) I dag syns jeg noen av kommentarene her var helt fantastisk, Pia! Går og humrer.

  Stor klem til deg, og håper du ikke sliter for mye med reisekameratvalget ditt :)

  SvarSlett
 18. Fantastisk!!! Hilsen ungdomskolelærer

  SvarSlett
 19. Du er helt rå, Pia! Ler så jeg griner, denne gangen har du overgått deg selv.
  Og liten kommentar til noen over her:
  Hallo...! Gutten heter "BØNNA"! Ta det som et hint...

  SvarSlett
 20. Herlig innlegg igjen om Bønna :) Og nå er det jamen mange artige kommentarer også! Venter på neste episode ;) (og oppfordrer samtidig nye lesere til å gå inn å stemme på Pia, morsomste mammablogger)!

  SvarSlett
 21. Blir litt provosert over at noen sier det er foreldrene som er dumme! Og at det er dems oppgave å lære bort, hvis lærerene ikke får det til! Hvorfor i all verden har lærere gått så mange år på skolen for å lære å lære bort ting da!???? Og ikke minst så skal de ha lært forskjellige læremetoder! Jeg er selv barne- og ungdomsarbeider, og har jobbet i skolen. Det er faktisk MIN jobb å få barna til å lære, kanskje kan det jo hende at jeg lærer noe selv!:) synes det er kjempe bra at du setter dette i fokus, pia! For er altfor lite av det i mange norske skoler!

  SvarSlett
  Svar
  1. Nå er det faktisk sånn at Opplæringsloven presiserer at det er foreldrene som har opplæringansvaret og oppdrageransvaret, og at skolen skal bistå i dette. Dette er kanskje noe å tenke på i en hverdag hvor mer og mer ansvar blir lagt på skolen? God gammeldags folkeskikk er for eksempel noe en ikke kan ta for gitt at følger med hjemmefra lenger!

   Slett
 22. Det beste med dette kapitlet om Bønna,er alle de nye leserne dine som tar dette på rammeste alvor! :-P

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe, så enig. :-D Man skulle faktisk ikke tro det var mulig. Er de seriøse tro?

   Slett
 23. Hehehe, herlig :-)
  Stakkars Bønna ;-) er i geunn glad jeg ikke er ElseBeth :-))

  SvarSlett
 24. Jeg flirer meg ihjel. Og blir litt redd, det finnes nemlig litt for mange Bønner - og ikke minst Bønne-mammaer. På ordentlig.

  Også tenker jeg at Anonym med forsøk på seriøse kommentarer, som helt sikkert har noe for seg i en annen setting, må se ironien i ett av mange Bønna-innlegg.

  SvarSlett
 25. Fantastisk å følge Bønna og hans utrolige mor!
  Denne gangen var det også veldig underholdende å lese kommentarene.... ;)

  SvarSlett
 26. Støtter kommentaren over her: Jeg elsker Bønna-føljetongen, men her nådde den nye høyder i kommentarfeltet! Kjør på, Pia, Bønna skal fram!

  SvarSlett
 27. Fantastisk og det er jo nesten så jeg mistenker deg for å legge ut noen av kommentarene under her selv for å gjøre det hele enda morsommere!!! Nyyyyydelig! :) Synes det er godt å se at Bønna har en så god og støttende mamma, så må nok Else Beth bare skjerpe seg fremover altså!

  SvarSlett
 28. Herlig Bonna-innlegg..., men jeg blir litt betenkt over enkelte av kommentarene her.... :-)))

  SvarSlett
 29. Skål for breva fra mora til Bønna! :D
  Ang. samkvem lenger nede her. I følge Dagbladets 25 råd for å leve et langt og friskt liv, bør man ha samkvem minst to ganger i uka. Så her er det bare å skjerpe seg. Om man har lyst, overskudd eller NOT! Skal du bli gammal, må du ha deg jevnlig!
  Ellen :D

  SvarSlett
 30. Takk for super ironi! Og så flott at noen nevnte skøyter! Det er ikke mange dagene i året man får anledning til en slik kroppsutfoldelse! Det er også FLOTT læring! Mange barn får aldri gjort dette sammen med foreldrene sine i alle fall!

  SvarSlett
 31. Det er slitsomt med alle disse fagtestene for Bønna. ;-) Jeg håper i det minste at Bønna og moren hans, ja alle andre også, for den saks skyld, får en rolig og fin helg!

  Cecilie

  SvarSlett
 32. Veldig gøy å lese om Bønna!! Du ruler:))

  Anne

  SvarSlett
 33. Takk for et nytt herlig innlegg! Jeg trengte noe å smile av akkurat nå.

  Go' helg!

  SvarSlett
 34. You made my day!

  god helg :)

  SvarSlett
 35. Vi har altfor mange av Bønna, og ikke minst hans mor, i skolen.

  SvarSlett
 36. Fantastisk!
  Håper Else-Beth får ei god helg, oppi alle vurderingene :)

  God helg til deg også, Pia!

  SvarSlett
 37. Deilig å lese dette Pia, får ut litt frustrasjon gjennom dette Bønna-fellesskapet du skaper, takk og klem!

  SvarSlett
 38. Jeg sitter med en følelse av at enkelte kanskje ikke burde blitt spesialpedagog med master i spesifikke lærevansker....

  SvarSlett
 39. jeg er glad min sønn har en super duper lærer, tenk å bli utsatt for noen av de Else Beth møter- stakkars mor!!! LOL!Takk igjen Pia for et snerten historie:)

  SvarSlett
 40. Ler litt for meg selv her jeg sitter... Spesielt over de først ekommentarene på innlegget ;)
  Men ja, jeg er enig i at det finnes både, elever, lærere og ikke minst foreldre som burde hatt seg en oppstrekk!

  SvarSlett
 41. Denne kommer på "veggen" til mandag. Vi humrer og ler her på skolen over Bønna og hans mor.. Vi kjenner dem igjen;) godt vi har folk med spesped OG humoristisk sans hos oss....;) gleder meg til neste Bønnainnslag:) LK

  SvarSlett
 42. Hei,

  Noen ganger blir jeg rett og slett imponert over at mammaen til Bønna "tar`n helt ut". ;) I mitt stille sinn har jeg jo lyst til å gjøre det samme som henne i diverse sosiale settinger.
  Venter spent på neste Bønna historie. Hanne

  SvarSlett
 43. Hihi, like bra som alltid!! Lurer litt på om ikke norsklæreren din fikk lese mange morsomme stiler i sin tid!?

  SvarSlett
 44. Ja slik kan det være, dessverre! Det rådet jeg kan gi deg er at dere bør ta kontakt med PPT. Der kan dere få gode forslag, som for eksempel å sette gutten ned et på klasser for å få repetert.( dette er ikke en vits for det var rådet til en i min familie.

  SvarSlett
 45. Knall innlegg om Bønna igjen - og kommentarene løfter den til nye høyder ;-) Kanskje ironi må inn som fag i videregående? Skikkelig skummelt at det vandrer rundt folk med master som ikke forstår dette....

  SvarSlett
 46. Nydelig, nydelig, nydelig! Lo så tårene trilla. Du er en ironiens mester!

  SvarSlett
 47. Fantastisk! Du er flink til å treffe spikeren på hodet. Ler meg skakk! Hilsen ungdomskolelærer!

  SvarSlett
 48. Ha-ha-ha :-D Fornøyelig lesning! Og så er det jo moro med alle dem som kommenterer dønn seriøst og ikke har sett den eksepsjonelt tydelige ironien ... Kostelig!

  Hilsen lærer i barneskolen ;)

  SvarSlett
 49. Fantastisk innlegg :) Og som de andre sier; herlig at så mange tar dette seriøst og er enige med deg:) Er selv lærer, og har lest et tidligere innlegg høyt på foreldremøte i høst - det fikk masse latter og applaus!! Gleder meg til å lese neste innlegg om Bønna ;)
  Hilsen barneskolelærer

  SvarSlett
  Svar
  1. Stas å høre at det har blitt lest opp - og satt pris på:)

   Slett
 50. Jeg ler som alltid av innleggene om Bønna, men med dette kommentarfeltet nådde det nye høyder!

  SvarSlett
 51. Ser jo tydelig utifra kommentarene over at ironien oppfattes ulikt fra foreldres ståsted kontra læreres :) uansett hvilke sko man har på, dette er morsom lesing, Pia. Foreldre som faktisk har noe rett kontra foreldre som kanskje drar det litt langt. Lærere som svikter kontra lærere som gjør en utmerket jobb. Stå på, her er gøy for alle.. Bortsett fra noen med spes.ped. Tydeligvis hehe. Lenge leve ironien og selvironien.

  SvarSlett
 52. Håper virkelig dette er meget ironisk. Det kan forøvrig være vanskelig å vite iblandt, da vi som lærere fra tid til annen møter foreldre som sier lignende saker. Bønna bør i allefall få hjelp snart ;-)

  SvarSlett
 53. Håper virkelig dette er sterkt ironisk. Dessverre hender det at vi som lærere fra tid til annen møter foreldre med slike meninger...heldigvis ikke ofte. Håper Bønna får litt hjelp snart, det kan virke som han sliter noe ;-)

  SvarSlett
 54. Kjære Pia
  Etter gjentatt korrespondanse fra deres side, har jeg blitt utpekt som skolens ansikt utad, med ansvar for kommunikasjonen med dem og deres hjem.
  I første omgang føler jeg behov for å avklare noen grunnleggende prinsipper som må ligge til grunn for videre kommunikasjon mellom hjem og skole.
  Kommunikasjonen er i utgangspunktet enveis. Dette burde de fleste kjenne igjen fra sin egen tid i klasserommet…det ringer kanskje en bjelle når jeg sier:”rekke opp hånden”?
  Det er ikke meningen at noen, verken elever eller foreldre, skal bruke opp verdifull taletid for læreren. Det er vi som kan faget og som vet best. I beste fall stiller elevene dumme spørsmål som ikke har noe med emnet å gjøre – det bør de gjøre på fritiden.
  Videre viser ny forskning (Jensen, Hansen og Olsen: "Læreren som superhelt" utg.1972) at en lærer kun klarer å prestere 3 minutter og 22 sekunder med sammenhengende, virkelig god undervisning – per klokketime.
  For å lade opp, merk at jeg her evner å benytte et modernt uttrykk som viser at jeg kan EDB, læreren igjen kreves kaffe og vannlating. Dette har ikke skolesjef/kommunalsjef/fylkesmass/undervisningsminister/Regjering/statsråd/
  Generalinspektør for hæren/Kongen skjønt, så vi må ordne det selv.
  Derfor blir klassen sittende aleine cirka hvert kvarter slik at vi får drukket kaffe og klaget over at elevene i det hele tatt eksisterer…

  På noen punkt er jeg nesten enig med dem; hvor er grammatikken, hva med salmene, finnes det ikke en romplan med den kunnskapen en viss lærer søker og det som skjer i hjemmet skal ikke vi henge oss opp i.
  Til det må jeg bare si;” det finnes ikke den læreplan jeg ikke kan tilpasse min undervisning”
  Her må jeg nok påberope meg litt diskresjon av fru Pia, da ikke alle deler mitt syn i saken.
  Det har seg slik at stadig nye læreplaner (hva var egentlig galt med Pontoppidans Katekismus?) blir delt ut og satt i bokhylla. Noen stakkars sjeler leser dem og får griller satt i hodet på seg. Plutselig skal vi kommunisere, utforske og tilpasse – et slit spør de meg. Vanskelig å komme til livs, men de har i det minste min delvise støtte.

  Til sist, før jeg går på lærerråd og klager over tyggis, caps og godis på tentamen: spør du meg burde det hete Heimstadlære.

  Med oppriktig hilsen Lektor von Krogh, på vegne av skolen til Bønnen (jeg klarer ikke a-endelser)a

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails