onsdag 19. desember 2012

Vet du at du lever i et flott land?

Når det skal måles, vurderes og kåres hvilket land som er best å bo, havner Norge høyt opp. Som oftest havner vi på topp! Det er ganske bra det!  Det betyr faktisk at vi bor i verdens beste land. Tenk det! Det er rimelig mange land i verden, og vi har det altså aller best!

Okei, det er ikke absolutt alle som har det bra i Norge. Barn denges og damer voldtas her som i andre land. Og akkurat det er noe man burde tatt fatt i og fokusert på.

Men akkurat nå skulle jeg fokusere på alle oss andre. Som har det bra. I verdens beste land. Setter vi pris på det? Vet vi det?

Når man ikke har noen store problemer, lar vi de små bli store. Folk klager over dyre varer, dårlige veier og tidsklemmer. Vi blir deppa fordi det er vinter, og vi blir slitne fordi vi må følge opp et barn eller tre. At et gammelt menneske blir servert en estetisk mindre pen fårikål kan få hele nasjonen til å gå av hengslene. At en kongelig har hatt på seg en kjole to ganger, at noen reality-kjendiser ikke er kjærester, at en vanlig mann har fisket en ganske stor fisk, eller at en programleder nesten har blitt bitt i pungen av et insekt kan fint nå forsidene. Og været er en gjenganger. Været er det alltid noe med. Året rundt. Og det sier kanskje litt når været er det vi er aller mest opptatt av?

Vet du at du lever i et flott land? Og jeg vil ikke høre sutring som "Ja, men alle andre er så urimelige blablabla" eller "Jeg blir så sliten og deprimert av alt julestresset blablabla". Sammenlign Norge med de andre landene i verden, og tenk på nytt. Vet du at du lever i et flott land?

Ja, da, jeg vet at noen ganger må vi bare klage og sutre. Noen ganger gjør det godt. Men må vi klage på alt? Må alt problematiseres?

Ha en fin kveld med eller uten problemer!
Bilde lånt fra Gunilla

19 kommentarer:

 1. Jeg er så takknemlig for at jeg bor i Norge! Jeg klager feks aldri på skatten, jeg ser nemlig hva andre (i andre land) ikke får når de betaler mye mindre skatt. (Feks min svigermor (bor ikke i Norge) - hun ble skrevet ut av sykehuset før hun var frisk nok fordi sykeforsikringen ikke dekket et lengre opphold..). Og alle barn i Norge får gratis skole, lege, tannlege... og gratis ekstrahjelp om det er nødvendig (jeg har to brødre med dysleksi). Vi har også et vennepar (heller ikke i norge) som ventet lenge med å få barn for å spare så de hadde råd til sykehusoppholdet ved fødselen..

  Så supert du minner oss om hvor godt vi har det. :)

  SvarSlett
 2. Hrmf. I dag har jeg møtt så mange sure og frekke mennesker at jeg kjenner at jeg hisser meg skikkelig opp av innlegget ditt, haha. Som f.eks. at dama på posten så på meg som om jeg skulle ha vært komplett idiot fordi jeg forventet at pakken jeg hadde hentelapp for, var kommet?! At jeg kunne være så DUM at jeg trodde at når man hadde fått hentelapp på en pakke, så var pakken kommet. Jeg måtte jo skjønne at det ikke samsvarte med hverandre??! GRRR.
  Det var bare ett eksempel fra dagen.....

  Men ja. Sånn ellers så har du jo rett, Pia. Vi lever i et flott land. Et supert land. Men det finnes mange sure og gretne idioter rundt om kring:-p

  SvarSlett
  Svar
  1. Ha ha, jeg blir også fort irritert...;)

   Slett
 3. Jepp..jeg vet. nesten hver dag!
  :-)

  SvarSlett
 4. Jeg snakka akkurat med en eldre kollega i går, og vi var skjønt enige om at kanskje vi hadde hatt godt av ei ordentlig finanskrise! Vi vil jo selvfølgelig ikke det, men kanskje det var det som skulle til for at vi skal innse at vi ikke er "King of the World"?

  SvarSlett
 5. Ja! Jeg vet det! Men tenk at selv verdens beste land kan bli bedre ;) - og da tenker jeg IKKE på prisnivå og fårikål og andre bagateller, men på de som ikke har det bra, selv i verdens beste land :)

  SvarSlett
 6. Så sant, så sant. Jeg blir så fascinert av åpen linje i avisa. Ikke bare klager de, men de orker faktisk å ringe avisen for at noen ikke brukte blinklys i vikstadkryssey klokken 14:32... Vi har det alt for bra!

  SvarSlett
 7. Hehe, idag har jeg akkurat skrevet om hvor lite jeg har å sutre over, om down-sizing - og om at nok er nok!

  SvarSlett
 8. Du har så rett, så rett, Pia! Vi er altfor flinke (?) til å sutre og klage over småting. Småting vi tror er viktige, men som er for bagateller å regne i den store sammenheng. Bortskjemte, det er det vi er.

  Nå er alle seg selv nærmeste så klart. Og en del problemstillinger skal man ikke kimse av. Men vi er så godt vant at vi innimellom ikke klarer å skille det ubetydelige fra det som betyr noe. Fordi vi har det så godt, så godt.

  Godt innlegg! :-)

  SvarSlett
 9. Ja! Jeg vet så altfor godt hvor bra vi har det, og sliter med dårlig samvittighet fordi jeg gjør for lite for å bedre våre verdensbarns muligheter for en god oppvekst, Hiv medisiner til alle som trenger det, et land uten krig, mat...Nå har jeg sett slummen i Cape Town, som ikke er de verste i Sør Afrika engang. Det setter mine problemer litt i skyggen ja..Jeg prøver å si til meg selv at jeg kan ikke hjelpe alle, men noen kan jeg jo gjøre en forskjell for.
  Vi er heldige som får leve i Norge og vi skal være takknemlig for det og kose oss litt ekstra nå i julen, men vi skal og huske på de som ikke har det like bra. Trenger barna våre virkelig julegaver til 3000 kroner? De har jo alt fra før allikevel.
  Selv klager jeg forresten ofte på hvor sliten jeg er ;)
  God Jul!

  SvarSlett
 10. Jeg prøver å si til meg selv ofte, hvor heldig jeg er som er født i dette "lykkelandet". Dagene kan være både grå og tunge her også, men slik er det å være menneske.
  Den største utfordringen opplever jeg er å få barna våre til å forstå hvilken heldig stjerne de er født under!
  Vi er så inderlig privelgerte, men det er jammen fort å bli vant til det liver man lever, og stille krav på krav, selv om man har nok fra før.

  Fint at du tar opp temaet, og minner oss på det enda en gang, i en tid da vi handler, fråtser og "koser" oss mer enn noen gang...!

  SvarSlett
 11. Ja faktisk! Dette er noe jeg tenker mye på. Synes det et vanskelig å forklare niåringen hvor privilegerte vi er, hun vet jo ikke om noe annet. I går snakka vi om ulike kriger. Hittil har det vært andre verdenskrig som har vært Krigen og hun stussa da det gikk opp for henne at en klassekamerats foreldre måtte flykte fra sitt land. Et land som jeg bare noen år tidligere var på badeferie i, sånn som vi har vært i Spania og Hellas. Så krig og elendighet er ikke bare noe besteforeldrene opplevde i "gamle dager".

  SvarSlett
 12. Vi prøver stadig vekk å forklare ungane her kor godt vi har det, men eg trur ikkje dei heilt fattar kva vi meiner.....

  SvarSlett
 13. Vi er gode til å klage, fordi slik er nok mennesket laget. Mye vil ha mer.... Jeg synes artikkelen med den gigantisk lange adressen under fra Aftenposten setter fingeren på et tragisk faktum her i landet. Kanskje flere kunne boikotte denne elendige journalistikken...

  http://www.aftenposten.no/meninger/kronikker/n-krise-av-gangen_-takk-7072452.html?fb_action_ids=522326474452744&fb_action_types=og.recommends&fb_ref=.UNCLMcgh7H4.like&fb_source=timeline_og&action_object_map=%7B%22522326474452744%22%3A384210158333843%7D&action_type_map=%7B%22522326474452744%22%3A%22og.recommends%22%7D&action_ref_map=%7B%22522326474452744%22%3A%22.UNCLMcgh7H4.like%22%7D

  SvarSlett
 14. Vi er heldige, og det er godt å bli minnet på det. Selv er jeg nok en utpreget glad-klager (?, og synes ofte det er morsomt å pirke på detaljnivå. Men det er viktig å ikke glemme helheten.

  Vi har det utrolig godt, og burde fokusere klage-energien på slikt som er grunnleggende feil eller urettferdig, og ikke bagatellene.

  SvarSlett
 15. Det er vel nettopp dette som er poenget: Når vi kan klage og syte over "småting" har vi det jammen godt!

  SvarSlett
 16. Velig viktig å stoppe opp og tenke på dette av og til. Er glad for at jeg f.eks ikke bor i Syria, SaudiArabia, Afghanistan, Kongo, Nord Korea.... ja, tror denne listen kunen blitt veldig lang, så stopper der.

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails