søndag 2. desember 2012

Hva jeg IKKE gjør i desember

Ting jeg ikke gjør i førjulstida:
 • Jeg baker ikke sju slag. (Det blir vel ca et slag, tenker jeg.)
 • Jeg koser meg ikke med gaveinnpakning. (Altså, jeg pakker jo inn gavene. Men legger ikke akkurat sjela mi i det)
 • Jeg pakker ikke inn 96 kalendergaver. (Jo, da, ungene har en kalender. En, ja. Som de har felles. En sånn med lommer. Der legger jeg oppi noe småtteri hver kveld)
 • Jeg lager ikke egne juledekorasjoner. Hverken aleine eller sammen med andre.
 • Jeg arrangerer ikke koselige gløggtreff eller herlige julekoskvelder.
 • Jeg lager ikke sylte, strull eller chutney. (Det blir sørgelig lite hjemmelaget på menyen.)
 • Jeg kommer neppe til å bli kåra til desembers juleborddronning.
 • Jeg danderer ikke julecookies eller julemacrones på et nydelig fat som jeg senere fotograferer og legger ut på facebook.
Får jeg dårlig samvittighet for alt det jeg ikke gjør? Nope. Ville det gjort meg til en bedre person/kvinne/mor hvis jeg hadde gjort alt det derre innpaknings- og bakegreiene? Nei.

All ære til dere som gjør disse tingene, altså, men jeg har ingen interesse av det. Ikke har jeg kapasitet til å gjøre alt heller. Desember har ikke lengre døgn enn andre måneder, og de faste oppgavene forsvinner ikke selv om det snart er jul. Jeg kan ikke ta fri fra jobben eller slutte å snakke med ungene mine bare fordi det er desember. Jeg kan ikke drite blåse i de vanlige hverdagstingene fordi jeg skal stelle i stand en vidunderlig jul på absolutt alle måter.

Desember medfører jo en del ekstra ting som handling og planlegging og arrangementer med ungene. Det takler jeg. Og så får selvslaktet julegris og selvpresset julejuice vike.

Mitt lille tips: Tenk over hva du MÅ gjøre, hva du BØR gjøre og hva du KAN gjøre. Og så gjør du for en gangs skyld kun det i MÅ-kategorien. Og der velger du jo sjøl hva som skal stå.

Føler du at du burde gjort absolutt alt i desember? Eller klarer du å begrense deg? Hva kutter du ut?
 Dette er ikke en klassiker og ikke er det noe jeg har ønska meg lenge. Men jeg kjøpte en kul lysestake på IKEA. Lilla lys har jeg ikke fått tak i. Og ikke har vi rukket å tenne det første lyset. Men who cares?
...og til dere som ikke liker at jeg kommer med rene, hvite interiørbilder - ta det med ro - zoomer jeg litt ut ser det sånn ut...
Ha en stressfri kveld med eller uten oppgaver!

37 kommentarer:

 1. Ha-ha du vet å få sagt det, Pia! Liker din måte å få sagt tingene på, rett frem og ingen dikkedarer! Jul blir det, samme f... og det er jo akkurat hva man selv gjør det til. Men jeg har vært der hvor jeg har stresset livet av meg ved siden av full job, 3 barn og nesten-ene-omsorg for de fordi mannen alltid var på jobb/ute på reise. Nå tar vi det langt roligere og gjør det vi syns er morsomt. Men faktisk får man plass til det man syns er morsomt. Jeg liker å stelle istand gløgg og danske æbleskiver til første søndag i advent, og da får vi det til. (Men det var mye vi IKKE rakk, vaske vinduer og sånn, men vi hadde det veldig hyggelig for det!)

  Eva Einshøj
  eva.eins@online.no

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har gjort mye forskjellig før jul - jeg har bakt berlinerkranser, hatt juleverksted med ungene og pakka inn kalendergaver. For å prøve meg fram. Og for å prøve å gjøre det rette. Nå gjør jeg det jeg føler er viktig og det som jeg har mest lyst til å bruke tida på. Takk for mange hyggelige kommentarer, Eva:)

   Slett
 2. Hei hei, hyggelig at du er med på julekalenderen.

  SvarSlett
 3. Men vasker du tak og vegger???

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, det gjør jeg aldri. Og i hvertfall ikke nå....

   Slett
 4. Det er omtrent det samme jeg ikke gjør til jul også. Jeg har laget pakkekalender, men hun på 4 mnd. får tross alt ikke...hehe.
  Jeg synes det er fint med flott innpakkede presanger, men skjønner ikke helt vitsen. Iallefall ikke til unger. Bruker en masse penger på flott papir og bånd, legger sjela si i det og tar seg god tid...hva skjer? De river det opp uten å ense innpakkinga....det kan nok gjelde enkelte voksne også, og hva skal en egentlig gjøre da? Ta vare på papiret?

  Godt vi her flere som har treåringer som liker bøying av verb :)

  SvarSlett
 5. Så sant som det er sagt :-) Jeg ser jo at jeg dropper veldig mye av det samme som deg. Jeg baker som regel 7 slag faktisk, men det er fordi jeg syns det er artig - ikke fordi jeg må.... Og jeg tar sjeldent mer enn vanlig helgevask til jul - syns det er bedre å ta rundvasken på våren når jeg faktisk SER hvor jeg vasker ;-)Tror det er mange som glemmer å kose seg i førjulstida jeg, fordi de gjør alt det de tror er forventa at man skal gjøre. Må bare fortelle deg at jeg et år hadde svarte adventslys :-P

  Ha det godt - klem Siv

  SvarSlett
 6. Her i byen selger bakerne alle de syv sortene (og mer til) om man ønsker slikt, og innpakkingen av pakker er jo ikke så viktig. Jeg bruker ofte gråpapir selv - det tåler nysgjerrige klemme-på-fingre. Det viktigste er å sette fram nisser og kose seg med førjulsstemningen. Det er nok å åpne en pakke pepperkaker, ta fram noen mandariner og kanskje ha på litt kongerøkelse på peisen. Ja, det er egentlig ikke så mye som skal til. :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Røkelse må jeg få tak i, ja! Og mandariner. Da blir det julestemning. Og så vil jeg ha noe fin julemusikk.

   Slett
 7. Er så enig med deg. Jeg har slutta helt med stresset. Jeg leste nå et sted at hvis du ikke har tenkt å oppholde deg i skapet eller skuffene, er det ikke nødvendig å vaske der. Noen kneskurer både tak og vegger. Ingen ser at det er gjort... Jeg pleier å bake litt for tradisjonens skyld, men kaster det meste til påske.
  Senk skuldre, få litt julemat i hus. Tenn noen lys, kjøp noen gaver som du har lyst til å gi bort. Det blir jul. Sånn er det. Nyt adventstida! Og lyset skal tennes i kveld, ikke på dagen, så du rekker det fint :)

  SvarSlett
 8. Haha! Eg har ALDRI stressa til jul. Bortsett frå bakinga , så kunne dette ha vore mi liste. Har baka 4 sortar, men det er fordi jenta i familien ville vere med.

  SvarSlett
 9. He he stå på! Det er mye jeg å IKKE gjør;);) Prøver litt baking, MEN da er det ferdig deig til pepperkake, setter sammen et kjøpe pepperkakehus;);)
  MEN i år skal je gslå på stor tromma og bake coockies også :-P

  Ha en fin 1. advent:)

  SvarSlett
 10. Desember er eksamenstid. Men jeg har allerede bakt tre slag og pakket inn fire julegaver. Og det er vel stort sett det som kommer til å skje her på hybelen... Småsøsken må få julegaver, resten er det ikke så farlig med. JEG må ha småkaker, så derfor baker jeg noen. Etter eksamen drar jeg hjem til familien. De begynner aldri med julebaksten før 15. desember. -Gjør de det blir det nemlig alt for mye kaker (her er det snakk om godt over de tretten slagene) fordi vi alle er så latterlig glade i kaker og baking.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tretten slag! Er imponert! Mange liker jo kakebaking, og da er det jo fint å gjøre det før jul. Her blir det pepperkakebaking.

   Slett
 11. Og et tips: Da jeg kommer fra en søskenflokk på fem innførte min mor etter en stund aktivitetskalender. Det er én aktivitet hver dag i desember, og kan være alt fra "vaske", "bake pepperkaker" til "se en film" og "henge opp julepynt". Kun fantasien og energien setter grenser, og du kan lage den fortløpende gjennom hele desember. En annen god julekalender er en stor plate melkesjokolade: Den har nemlig nøyaktig 24 ruter.

  SvarSlett
 12. Finnes en kategori til vettu, Pia! Hva man har LYST til å gjøre! Kanskje man skulle bytte ut hva man MÅ gjøre med hva man har LYST til, bare sånn i Desember...? Jeg synes nemlig å lage julepynt og bake er mye morsommere enn å vaske vinduer f.eks. Det blir derfor ingen rene vinduer til jul hos meg. Istedet skal jeg kooose meg med å pynte til jul, ha 100 juleverksteder med lillegutt, lage karameller for første gang og bake snadderkaker - og blogge om det etterpå selvfølgelig! ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Og da er det jo greit - når man gjør det man har lyst til! Det som er dumt er de som stresser livet av seg i desember fordi de føler at de må gjøre sånn og sånn. Kos deg med karamellaging og juleverksted:)

   Slett
 13. Enig, enig, enig!!!
  Vi har forøvrig også EN kalender på fire unger. ;)

  SvarSlett
 14. Takk for at du beskriver virkeligheten, Pia;-)

  SvarSlett
 15. Halleluja! :D

  Og vet du, hvis du ikke skal feire jul inni skuffer og skap, trenger du ikke vaske der heller. ;P

  Jeg får vaskehjelp uka før jul,til stue, bad og kjøkken, men ellers tar jeg heller storrengjøringen når våren kommer og jeg kan ha døra åpen. ;)

  SvarSlett
 16. Fillern, jeg som hadde tenkt å gjøre flere av tingene på lista di.. Her i huset er vi litt over middels glade i julekaker, og da forskjellige alle sammen selvfølgelig så jeg ender opp med femten..... Og pakke gaver er en høydare. Skal en dag legge ut bilde av en gave innpakket av Isa. Ser ut som en som vi har funnet i søpla og direkte resirkulert til ny eier, håper mottakeren tar det med et smil. Men vi setter på julemusikk på max, skråler av full hals og kOOOOOOOser oss. OG jeg nekter, jeg sier nekter (!)å ha dårlig samvittighet :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ha ha, det her var nå mi liste, regner med at andre har sine lister;) Kos deg med bakst:)

   Slett
 17. Hvem i all verden har tid til alt i desember?? desember er jo den måneden med kortest dager/døgn, kun fordi folk forlanger julegaver under treet, julebakst på bordet og julemiddag servert hver helg frem til jul!! Jeg baker pepperkaker, kjøper vel og merke Ikea sin knallgode ferdig deig. Jeg kjøper sjokoladekalender til snuppa, måtte haste ned 1 desember.. pakkekalenderen- ja den begynner vel kanskje å nærme seg ferdig, og jeg har bare en!! Julerengjøringen blir tatt fordi den i år MÅ taes grunnet oppussing. Ifjor feide jeg alt under teppet og stabla i boder!
  HA EN FLOTTERS 1 ADVENT. Min adventsstake aner jeg ikke hvor er enda :/

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har også kjøpt ferdig deig på ikea:)

   Slett
 18. Jeg tenker også at det er viktig å huske på "lyst"-kategorien. Stelle til jul er jo noe jeg gjør fordi jeg har lyst - ikke fordi jeg må. Og så blir jeg lei meg når jeg ikke får gjort ting jeg har lyst til - fordi det er andre ting jeg må. Noen av oss synes jo det er litt lystbetont å lage ting og tang året rundt - og vil gjerne gjøre ekstra mye av det før jul. Det jeg faktisk gjerne skulle gjort mindre av før jul er alle de "avslutningene" som strømmer på med tre barn. Og heller ha flere rolige kvelder hjemme i desember med eller uten baking eller juleverksted.

  SvarSlett
 19. Hahahahaha digger det siste bildet! Gud så godt det er å se at det finnes flere småbarnsfamilier som ikke har det strøkent til enhver tid. Syns nemlig at "alle" bloggere med barn (og uten for den saks skyld) aldri har et støvkorn i sikte, aldri har rot eller leker på gulvet etc. Men gjett om vi har det:-p

  SvarSlett
 20. Desember er full, ikke bare av det man vanligvis gjør, men også alt det som det forventes at alle skal være med på i desember. Det siste synes jeg er litt ille.

  Her er som du har forstått god gammeldags gårdsjul med alle sju slag og hjemmelaget julemat. For meg blir juleforberedelsene omtrent det samme som forberedelsene til andre store selskaper og storinnrykk av overnattingsgjester ellers i året.

  Jeg liker å pakke inn gaver, men bruker resirkulert innpakningspapir.

  SvarSlett
 21. Gjør stort sett bare det jeg føler for å gjøre. Baker litt og vasker der det ser for jævlig ut...... Tar livet som det kommer. Jul blir det likevel ;)
  KLÆM

  SvarSlett
 22. Hei søte deg!
  Da rakk jeg endelig innom her igjen vet du. Hvor ble tiden av?
  Jeg ser at jeg ikke rekker å besøke alle like ofte som jeg burde/skulle/ønske, men jeg blogger jo mest for min egen del - det er bare fryktelig stas at jeg har verdens fineste lesere, slike som deg.

  Hahaha! Dette var ett deilig innlegg! LOVE IT!

  Jeg håper din første søndag i advent har vært aldeles nydelig!
  Stor og god klem fra Frøken Fabelaktig!

  SvarSlett
 23. Kva seier du, legg du ikkje sjela di i gåveinnpakking? Pia då? Eg er djupt rysta... Oj oj... :-) Eg er ei slik skrullete julejente, eg ELSKER å pakka inn gåvene. Men eg må passa på at eg ikkje tar for mange i gongen, for då vert eg sur og grinete og rett og slett litt uhamslig å ha med å gjera. Det er også veldig viktig at eg passar på å ha god tid, og at eg ikkje skal "kosa" meg med dette på kvelden 23. desember. For då er det ikkje kos, uansett kor koselig det såg ut inni planleggingshovudet mitt sånn i starten av desember. Utover det så bakar eg julemenn (kvite kakemenn) og kjøper deigen til pepperkakene på Ikea, den er rett og slett berre best, sjølv om min betre halvdel har opplyst meg om at dei brukar palmeolje i deigen. Nokre skarve pepperkaker i desember månad... eg lar det stå til.

  No har me hatt ei herlig helg, type MEGET sosial hos svigers. Me var 11 stk til saman og me har SPIST, og ledd og kosa oss. Men eg kjenner at det var ekstremt viktig for meg å ha bittelitt aleinetid no når søndagskvelden er aldeles på tampen.

  Ha ei god veka, eg skal kosa meg med å sjå på snøen, ut og spisa med ei god venninne som kjem på besøk frå Canada, og om eg er lur så handlar eg inn resten av julegåvene i løpet av veka. Så kan eg kosa meg med "VIL" oppgåver reseten av desember. Som å spisa sjokolade i kosedress og sjå "The Holdiday" og "Love Actually"...

  Klem Eli

  SvarSlett
 24. Jeg gleder meg bare til å få overakt den designlykta di jeg.. DA blir det julesstemning da :)

  SvarSlett
 25. Jeg liker å lage ting, så det blir litt småpjask alene eller med gutta.
  Ellers er lista mi lik di. Jeg kan legge til at jeg overhodet IKKE vasker ned huset til jul. Jeg vasker i grunn aldri ned hele huset. Mer sånn en liten del no og da. Som kjøkkengulvet :D
  Og jeg synes at lego eller playmo-kalendere er genialt. Det synes heldigvis gutta også.
  Ellen :)

  SvarSlett
 26. Herlig innlegg. Er ganske avslappet her i heimen også. For mange legger for sterkt press på seg selv, og en kan jo spørre seg hvorfor.... :-)

  SvarSlett
 27. Føler litt på det presset at alt skal se bra ut og at det bør vær bakt noe. Men klarer heldigvis å slappe av, bare det viktigste blir gjort - ingen rundvask inni kjøkkenskap her i gården. Det viktigste er å kose seg i desember, og det prøver jeg å få til :)

  SvarSlett
 28. et godt godt innlegg. jeg tar det til meg. ;D Meget viktig å huske på!

  SvarSlett
 29. Så merkelig. Jeg føler helt motsatt. jeg har tid til ALT i desember jeg (ser du glorien?). Det viktigste er vel at man pakker desember med alt man har lyst til å gjøre, om det er å ikke gjøre noe av det som er på lista di, eller faktisk å gjøre alt på lista. Så lenge man er happy med de valgene man tar og slapper av med det, og ikke bruker tiden til å ta og føle og måle seg med hva andre gjør.

  For meg går lista mer på at jeg IKKE står i kø noen som helst steder i desember mnd, kø og kav rundt gaver er ti ganger verre enn gave pakking. Mens andre står i kø står jeg på kjøkkenet med syv sorter (fra Ikea naturligvis), og lager julepynt (iom at jeg nekter å stå i kø for å handle julepynt)....

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails