søndag 7. oktober 2012

En gledens tur. Og ny bil.

Vi dro en kjapp tur vestover. Vi er jo så glade i bilkjøring, alle mann. Noen timer før Haugesund fikk vi motorhavari. Og der satt vi da, i et meget grisgrendt strøk, og lurte på hvordan i all verden vi skulle komme oss videre. Redningsbilen fra Viking kunne neppe redde oss alle.

Plutselig så jeg en buss komme rundt en sving. Jeg satte raskt kursen mot veien. "Løp da!" ropte mannen og det skjønte jeg ikke helt, han så da at jeg løp? Jeg kastet meg ut i veibanen, fikk stansa bussen, og spurte om vi kunne få sitte på. Bussen var ikke i rute, men bussjåføren turte vel ikke annet enn å ta oss med. "Kom igjen, unger!" brølte jeg, tok treåringen under armen og slang meg inn på bussen. Gutta slang seg etter, nedlesset med jakker, en bag, noen poser og to søppelsekker med sengetøy. Mannen fikk vente på redningsbilen.

Vi fikk sitte på til Etne, dette trivelige tettstedet langs E134. Jeg oppdaga at treåringen hadde lagt igjen sokker, sko og jakke i den havarerte bilen. Jeg gikk raskt og innbitt med en barbeint treåring på den ene armen og ei veske på den andre, mens gutta småløp bak meg, slepende på søppelsekker med sengetøy og en Remapose med rødvin og Cheese Doodles. Gjennom hele Etne sentrum. I regnvær. Og jeg tenkte at dette ikke akkurat var en gledens dag og hvis en av gutta bare ville prøve seg på et eller annet irriterende, kom jeg til å glefse.

Vi kom oss inn på en kafe i Etne. Vi rigget oss til med søppelsekker fulle av sengetøy. Det klirret da jeg satt fra meg Remaposen med rødvin. Vi var våte. Den barbeinte treåringen hostet. Guttene turte endelig å erte hverandre igjen. Jeg var lei. Etter en time dukket søstra mi opp og jeg var lettet og tenkte "Endelig kommer vi oss videre!" mens de fleste på Etne senter nok tenkte at "Endelig kom damen fra krisesenteret!". Eventuelt trodde de det var en representant fra barnevernet.
Treåringen slapp å være barbeint resten av dagen. Det ble nye cherrox.

Dagen etter, som opprinnelig skulle være en dag spekket med familielykke og fiske, ble heller en dag i bilens tegn. Bilen vår, som tidligere var en Renault Grand Espace som hadde en viss verdi og som vi var riktig så glade i, hadde nå blitt forvandlet til en verdiløs Renault Grand Espace som vi hatet. Da de på bilverkstedet kunne opplyse oss om at det minst ville koste 100 000 kroner å få bilen i stand igjen, var hatet komplett, og vi måtte bare kvitte oss med vraket.

På verkstedet hadde de noen få sjusetere til salgs. De hadde en Renault, men vi fikk vemmelser av det navnet, og det var ikke aktuelt med en ny Renault. Men de andre bilene var dyrere, så da kjøpte vi Renaulten. Kjapt og impulsivt. Kjekt med enda mere lån, synes jeg.

Vår nye bil fikk oss trygt fram til Kongsberg, og den bør fortsette å funke, ellers kommer jeg til å sette i gang en hetskampanje mot Renault her i bloggen min.

Tar dere kjappe avgjørelser når dere skal kjøpe bil?
Ha en begivenhetsrik kveld med eller uten motor!

56 kommentarer:

 1. Hærligenminhet for ein tur det blei da!
  Forbanna skit når dyre ting finne ut at de ikkje vil fungera mærr.

  Tenka seg te at me e blitt gamle nok te å ha ungdomskoleguttar ja... Eg føle meg ikkje gammale nok. Trym føle seg møkje eldre nå itte han begynte på ungdomskolen da :o)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, vi var rimelig deppa da det viste seg at motoren var helt gåen... Det ble en dyr tur...

   Slett
 2. Hællemåne.... jeg trodde du beskrev en drøm, eller et mareritt, men det var sant?
  Gratulerer med nye cherrox til treåringen og ny bil til dere :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Dette er dessverre sant...
   Sikkert stas med ny bil, men vi hadde jo håpa på å få noe for den vi hadde.
   Kjekt med vår Indre Østfold-bank, som skaffa full finansiering i en fei:)

   Slett
 3. Huff'a meg! Trodde at jeg hadde fått med meg hele Vestlands-historien via Instagram, men du glemte tydeligvis å legge ut bilder av den klirrende remaposen og sekkene med sengetøy ;-)

  Gratulerer med ny bil! Vi er som oftest impulsiv når det gjelder bilkjøp vi også, men jeg tror dere slår oss med en dag eller to... Og så passer vi på å kjøpe hos den lokale bilforhandleren, for der vet vi at vi får en blomsterbukett på kjøpet - aldeles helt gratis!! ;-P

  SvarSlett
  Svar
  1. Ha ha, kunne ikke legge ut alt på IG. Ikke var jeg i humør til å ta bilder av alt, heller. Følte meg som en kvinne på rømmen...
   Han bilforhandleren sa at han skulle gi oss en blomsterbukett, for det pleide kundene å få, men han rakk det ikke, så vi fikk med noen kluter...

   Slett
 4. Du verden for en tur og for noen kjøp. Renault og rosa cherrox.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, Renaulten ble veldig spontant. Men men. Bilen er fin, den. Bare så bittert å ikke få noe for den gamle. Cherrox måtte hun etterhvert ha, så det var jo et greit kjøp.

   Slett
 5. Så det var slik det var. Jeg beklager at jeg humrer litt, men ser liksom det hele for meg. Jeg tror ikke det er tiden for å gratulere med ny bil, men jeg er glad for at ting til slutt ordnet seg. Mer eller mindre.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ha ha, det ordna seg jo. Men det var ikke helt sånn vi hadde sett for oss vestlandsturen...

   Slett
 6. Uff for e tur:-S
  Jeg er ikke noe bilkjøper på impulsiv... eller bilkjøper i det heltatt;);) Det er mannen som tar seg av. Jeg er fornøyd om bilen går fremover og en smule bak over;);)

  SvarSlett
  Svar
  1. Da vi kjøpte forrige bil, leita vi, undersøkte, prøvekjørte. Nå gikk det raskt unna!

   Slett
 7. åh, herlig!!! "..damen fra krisesenteret"
  hva skulle man gjort uten HUMOR´N Pia;))))

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg følte det faktisk sånn...Følte meg ikke særlig smart med de søppelsekkene. Vi røska jo bare med oss diverse ut av bilen og styrtet inn i bussen. Mannen min løp visst etter med treåringens sko, men da kjørte bussen.
   Humor må til:)

   Slett
 8. Stakkars, stakkars deg sier jeg bare

  SvarSlett
  Svar
  1. Ha ha, det er jo greit nå. Var bare litt småstressa da alt dette skjedde. Der vi sto midt i ødemarken, og vi var nesten tomme for Tom og Jerry-kjeks.

   Slett
 9. Huff og huff, jeg kan ikke noe for at jeg ler litt. Ikke av situasjonen, men av den herlige humoren du klarer å legge inn i alt. Det skulle vært flere av sånne som deg! Grattis med ny bil og nye cherrox.

  Min kjære mann bestemte seg plutselig for at vi trengte en ekstra bil i august, så det kjøpte han.
  En bæsjebrun volvo 940 fra 1993, kun gått 280 000! Jippi. 9500,- vel brukte kroner.
  Det er mannen sin, jeg rører den ikke. Outlanderen har blitt oppgradert til "fruen i huset sin bil."

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er helt greit å le av dette:)

   Slett
 10. Å, jemini! Enda verre enn jeg trodde, denne spontane høstferieturen deres! Lite visste dere at et nytt billån ventet i det fjerne da dere kom på tanken om å ta en liten gla-tur!
  Jaja, jeg må jo si dere er spræke som fortsatt er oppreiste (sånn delvis hvertfall) og så får vi jo håpe at resten av helga var verdt havariet :)
  Kan forøvrig tenke meg at du var glad for vinen da kvelden kom, til tross for klirrende/avslørende poser som har gitt deg et noget beskjemmet ryke i Etne-området.

  SvarSlett
  Svar
  1. Et nytt lån var ikke det vi ville ha nå, med vårt flere-millioners-huslån. Ja, ja. Pytt, pytt.
   Viser meg ikke i Etne på ei stund.

   Slett
 11. Dere har fått shoppa litt i ferien da ;)
  Jeg kan gjøre en del impulsive kjøp, men det dreier seg sjelden om mer enn et par tusen kroner. Lite bil man får for det... På bilfronten er vi ganske omstendig.
  Håper nybilen ikke skuffer dere da :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Håper også at nybilen ikke skuffer... Brukte lenger tid på å kjøpe cherrox enn bil denne gangen....

   Slett
 12. Jeg innrømmer; jeg lo veldig av historen din! Selv om det er utrolig slitsomt når en står i det. For tiden pendler jeg, og er avhengig av bil, og det skjer støtt og stadig noe vas med den. Men jeg er blitt dritgod på å lese manualen på det viset! -om man skal se noe positivt på det. Og at jeg er på fornavn med de på verkstedet.

  SvarSlett
 13. Hohoho! Må berre flire. Sorry. Tragikomisk. Fortalt, som berre du kan :)
  Skikkeleg surt å ta opp meir lån.
  Her er bilkjøp nøye planlagt, av mannen. Han bruker vel eit år på å bestemme seg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Dette ble nesten for mye for mannen. Det var ringing til forsikringsselskap, til redningsbil, til bank, til verksted. Og han skulle nok ha brukt noen måneder på å kjøpe bil.

   Slett
 14. Jeg måtte le (og dele historien med min kjære). Vi har nettopp fått en skikkelig smell på vår egen bil, og må ut med 25000 for å reparere skiten. Så litt trøst er det i andres ulykke (trist nok). For en råtten tur da, men du får trøste deg med at det ble en god historie ut av det selv om det ikke var så gøy der og da. Og så skriver du jo fantastisk godt! Jeg elsker bloggen din!
  Vi planlegger forøvrig bilkjøp nøye, og det har hittil funka innmari dårlig (som den dyre reperasjonen tilsier). Vi har hittil hatt bare dårlige biler.

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi hadde bilen på service for en måneds tid siden og måtte ut med bitre 18 000. Og nå gikk hele greia fyken. Drit og dra! (ikke du altså, men bilen)
   Ha ha, ler av den siste setningen din!

   Slett
 15. Vi har også hatt en Renault Grand Espace som vi hata - displayet levde sitt eget liv og så stoppet bilen og ville ikke starte igjen og når den først starta så levde displayet sitt eget liv og slik gikk dagane.
  Vi kjøpte ikke ny Renault etter den!

  SvarSlett
  Svar
  1. Nå kjøpte vi en Renault Grand Scenic, og den tror jeg helt sikkert er superbra!

   Slett
 16. uff.. for en tur ja... etter å ha sett alle de fine bildene på instagram denne uka hadde jeg aldri gjettet at ferien startet på den måten... utrolig kjipt... utrolig håpløst at alt blir så uventet dyrt.. masse styr når man har unger og masse pikk-pakk og plutselig ingen bil..

  Vi har hatt mye trøbbel med bilen vår, og jeg føler virkelig med deg. For det er helt grusomt å bare stoppe sånn..

  SvarSlett
  Svar
  1. Hadde det skjedd her, hadde det vært greiere. Like bittert, men enklere. Ja, ja...

   Slett
 17. Helsikkens!! Det hørtes helt sinnsykt stress ut... Men alt er heldigvis kjekkere sett i bakspeilet..... på en velfungerende bil :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Nå er det over. Phu! Nå gjenstår det bare å få betalt ned billånet før vi må kjøpe nok en bil...

   Slett
 18. Dette var en vanvittig historie! Så ufattelig gøy det må ha vært å sitte med en haug søpleposer og vinflasker og barbeinte barn på en kafe og vente på "barnevernet". Wow. Gratulerer med ny bil. jeg håper det er lenge til vi må ha ny bil.....

  SvarSlett
  Svar
  1. Ha ha, ja, følte meg ikke helt smart der jeg satt. Det verste var da jeg praia den bussen - da virka jeg sikkert helt desperat etter å få slippe unna mannen min.. Stoppa bussen, kasta meg og ungene inn, føyk av gårde...

   Slett
 19. Ai, ai, ai! Håper den nye bilen vil tjene dere lenge og vel..

  SvarSlett
 20. Hahahah, heeelt fantastisk! Takk for at jeg fikk være med på dette, ehhh... marerittaktige innlegget, jeg er nå enda mer glad jeg ikke HAR bil lenger.

  GOD søndag, nyt skikkelig! :)

  SvarSlett
 21. Uff a'meg.....jeg hater penger som brukes på bil, men et helt nødvendig onde. For en begivenhetsrik tur det blei på dere, men i alle fall...... Lykke til med den nye bilen!

  SvarSlett
 22. For en lite misunnelsesverdig tur! Gratulerer med ny bil og måtte den tjene dere lenge! Jeg kjenner jeg er glad jeg hadde lenger tid på meg da jeg bestemte meg for ny bil (skjønt det skjedde ganske raskt etter siste ikke-godkjente EU-kontroll). Jeg er ihvertfall kjempefornøyd med Toyotaen! Et merke som kan anbefales. ;)

  SvarSlett
 23. Godt du ser humoren i det. Jeg hadde vært helt fortvila. Bilkjøp er uansett kjedelige greier, kanskje like greit å gjøre det fort og gæli. Men synes jeg ser deg rømme med søppelsekker og ungeflokk, ja. Ho ho.

  SvarSlett
 24. Det må jeg som litt av en tur;) her i huset har vi brukt snart et år på å bestemme oss for bil, kanskje bilen vi har må knele først?

  SvarSlett
 25. Uff og uff... Vi hadde også en espace, men etter to motorhavarier og to oljekjøleroperasjoner og to Reg.reim rykinger, hvor alt innebar falken, fjelltur m barn og nattkjøring, bøttevis m penger til verksteder, solgte vi den fort og gæli tilbake til forhandler for småpenger. Motoren er tydeligvis et svakt punkt på disse bilene... Håpe bedre lykke m "ny" bil!

  SvarSlett
 26. Uff og uff... Vi hadde også en espace, men etter to motorhavarier og to oljekjøleroperasjoner og to Reg.reim rykinger, hvor alt innebar falken, fjelltur m barn og nattkjøring, bøttevis m penger til verksteder, solgte vi den fort og gæli tilbake til forhandler for småpenger. Motoren er tydeligvis et svakt punkt på disse bilene... Håpe bedre lykke m "ny" bil!

  SvarSlett
 27. For en tur! Virkeligheten har en tendens til å overtreffe fiksjonen noen ganger.Synes jeg ser deg på cafe med rødvinspose og søplesekker med sengetøy, ikke rart om krisesenterets representant ville dukket opp...
  Vi venter på at Toyota Prius 7-seter plug-in skal komme vi, og selges brukt til oss!

  SvarSlett
 28. Fantasitisk! Vi har også Renault Espace som definitivt er på full fart inn i solnedgangen. Den var kjekkere da den kunne låses og noen fortsatt gadd å vaske den inni en gang i året eller så.

  SvarSlett
 29. Det kan også være at Etne-bygdingene tenkte: Nei nei, nå er rom-folket kommet til Etne. :D
  Du, vi har vært gjennom veldig mange bilmareritt. Så sist vi kjøpte bil, brukte vi veldig lang tid. Det ble en Nissan Primera som vi er veldig fornøyd med bortsett fra at den får startproblem når det er kaldt. Bilen hadde heldigvis 6 mnd bruktbilgaranti. Problemet er at verkstedet ikke finner feilen. Så dette kan bli nok en lang bilføljetong.
  Ellen

  SvarSlett
 30. Reknar med du og gjengen samtidig var innom den kjekke interiørbutikken eg har høyrt dei har i Etne/Ølen-området, eller? ;) Lo meg i søvn i går, etter å ha lest denne historia. mammamy

  SvarSlett
 31. Det var litt av en biltur! Mange opplever nok å kjøpe ny bil på impuls av lignende grunner som dere. Selv venter vi barn nummer tre og måtte ha mere plass. En skoda superb ble kjøpt ganske så på impuls. Ikke hadde vi tenkt på skoda og ikke skulle vi ha en flunkende ny bil, men sånn ble det!

  SvarSlett
 32. JA! Eg har handla bil nesten på impuls. Gamlebilen, ein over 20 år gammal Ford Sierra, (som eg hadde arva etter far), hadde sagt takk for seg. Vi skulle berre innom ein bilforhandlar for å byrje å sjå litt. 2 timar etterpå kom eg utatt og hadde kjøpt bil! Ford Focus. Boren min lurte på om eg var sikker på å få plass til babyen som var på veg, vogn, bilstol og alt anna babystæsj? Skulle eg ikkje ha Mondeo som er litt større? Og far hadde høyrt at det gjekk fint å få plass til barnevogn og bilstol i Fiesta, var eg sikker på at det ikkje var det eg skulle ha? ("konebil" tenkte han nok at eg skulle hatt)
  Men Ford Focus vart altså familien sin bil nummer 2. Eg er framleis strålande nøgd. Familiebilen er ein VW Sharan som det stadig er tull med. So i morgon reiser vi 42 mil på haustferie i Ford Focus; 2 vaksne, ein 1,5-åring i bakovervend bilstol, ein 11-åring og ein 9-åring... Det blir interessant... Kanskje vi òg kjem heimatt frå haustferie med ny familiebil ;-)
  Helsing Silje

  SvarSlett
 33. Beklager, men jeg ler! Og ler. Jeg har en velutviklet fantasi, så jeg så for meg hele greia mens jeg leste. Og jeg ler fortsatt. Et fantastisk skrevet innlegg. Jeg ler. Om du lurte. :-D
  Og bil, husker ikke hvordan jeg bestemmer meg for det. Begynner å bli en stund siden jeg kjøpte det sist, for å si det sånn. :-O

  SvarSlett
 34. Jeg får si som de over, jeg ler her jeg sitter og leser! Men hva bilkjøp angår så er det visse fordeler med en fordums bilmekaniker i huset - jeg antyder farge, lengde og andre vesentlige og utvendige finesser og så tar han seg av resten. Funker osm en drøm. Ikke det at vi skifter så ofte altså.
  Angående motorhavari så hadde vi en episode langs E6 for noen år siden, i desember. Heldigvis for det lokale verksted som tviholdt på sin rett til å stenge kl 15.58 for å æta middag hæme hadde jeg ikke begynt å blogge. Men jeg lover deg, det var isfront da jeg hentet bilen med nyladet batteri dagen etter, etter en lengre togtur oppover og nedover dalstroka innafor.

  SvarSlett
 35. Jeg ser dere. Og det er et komisk skue. Og bare helt nydelig at du kan spøke med det. Gratulerer med ny bil!

  SvarSlett
 36. Å himmel og hav, dette innlegget har jeg altså gått glipp av?! Sånn går det når man forsømmer Blogglandia over en vis periode. Fantastisk innlegg! Ler så jeg griner. "Damen fra krisesenteret". Huffameg. Godt dere fikk dere ny bil kjapt da!

  Og nei, vi er ikke så kjappe når det kommer til bilkjøp. Bolig derimot bytter vi like ofte som andre bytter sokker! Jepp, vi holder liv i meglerbransjen med stadige honorarer, og sikrer staten tilskudd i form av dokumentavgift.

  SvarSlett
 37. Jeg gråter med dere, i vill medynk!
  Fy fader, for noe traurig!!!
  Unner dere en nybil som går som ei klokke, NON STOP!!
  Knuseklem, Piamor ;))

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails