onsdag 19. september 2012

Hurra for Hawa!

Nansenprisen er en internasjonal hederspris som hvert år deles ut til noen som har gjort en spesiell innsats for flyktninger. Prisen er oppkalt etter vår egen Fritjolf Nansen, som var Folkeforbundets første høykommisær for flyktninger.

Prisen har tidligere gått til kjente personer som kong Olav og selveste Sonja. Kong Juan av Spania har fått den. Og Edward Kennedy. Og så har prisen gått til noen mindre kjente personer. Sier jeg Alixandra Fazzina og Oskar Helmer, er det vel ikke de største bjellene som begynner å ringe, vil jeg tro.
Mama Hawa. Eller Hawa Aden Mohammed, som hun egentlig heter. Det første som slo meg var at denne dama hadde usedvanlig flotte tenner til å være såpass gammel. Men nå har jeg lest mye om henne, og funnet ut at hun har så mye mer enn flotte tenner å skilte med.
 
I år går prisen til Mama Hawa fra Somalia. Ei tøff dame som har vært flyktning selv. Hun har i en årrekke arbeidet for å gi somaliske kvinner utdanningsmuligheter.

-Det å ikke ha utdanning er nesten som å ha en sykdom, sier Mama Hawa. Uten utdanning er det så mye du går glipp av. Uten utdanning eksisterer du nesten ikke. Du eksisterer fysisk, men ikke mentalt eller følelsesmessig.

I 1999 opprettet hun Galkayo Utdanningssenter for Fred og Utvikling. Senteret gir utdanning til fordrevne barn og unge, og er spesielt opptatte av å øke kvinner og jenters tilgang til utdanning. Senteret tilbyr også hjelp til voldtektsofre og jobber mot kjønnslemlesting av jenter

-Vi vet at krig ofte rammer kvinner hardest, men kvinner er ikke bare ofre for krig, de må også være en del av løsningen. Årets tildeling av Nansenprisen er en sterk anerkjennelse av kvinners betydningsfulle rolle i arbeid for fred og gjenoppbygging, sier Elisabeth Rasmusson, generalsekretær i Flyktningehjelpen.

Kilde: Flyktningehjelpen

Sånn. Dette var mitt lille samfunnsopplysende bidrag i en ellers ganske så overfladisk bloggverden. Jeg vet ikke helt om jeg egner meg som en seriøs skribent. Jeg hang meg mest opp i de tidligere prisvinnerne. Og i tennene.

Har du hørt om Nansenprisen? Eller om Mama Hawa?

Ha en utdannet kveld med eller uten Nansenpris!

7 kommentarer:

 1. Jeg skal vel ikke lyve på meg å være oppdatert på dette. Beklagligvis. :-S
  Gratulerer til Hawa, i alle fall. :-)

  SvarSlett
 2. Kjekt med litt seriøst en sjelden gang :) Takk for oppdatering, og hurra og gratulerer til Hawa! (og utrolig flotte tenner ja!)

  SvarSlett
 3. Syns det var et flott innlegg, jeg!!
  Og du har fått med deg mye mer enn meg om denne Nansenprisen.
  Takk for opplysningene:-)
  Klem fra størstepia

  SvarSlett
 4. Gratulerer til Hawa. Noe sier meg at hun, Alixandra Fazzina og Oskar Helmer antagelig har gjort litt mer for flyktninger enn de kongelige.
  Ellen :)

  SvarSlett
 5. Tusen takk for et godt skrevet innlegg om en viktig sak! Hilsen Linda

  SvarSlett
 6. Jeg har dessverre ikke hørt om Nansenprisen eller Hawa, men takk for flott innlegg :)

  SvarSlett
 7. Hun har nok opplevet litt av hvert fra flyktningleiren og har sikkert hele hjertet sitt med når hun kjemper for noe hun mener er en viktig sak for sine medmennesker!Godt at flere barn og ungdommer får mulighet til skolegang. (Men hun er ikke mer enn 63 år gammel altså, så hun er ikke så gammel at hun burde være tannløs, hihi =)

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails