tirsdag 7. august 2012

Kjekling, kjeft, gulldryss og komplimenter

Det er jo ikke til å komme bort fra at det blir en del krangling mellom gutta når man har ferie og er sammen døgnet rundt. Litt kjekling om truser og penisstørrelser, t-skjorter og høyde, svømmeferdigheter og fotsvette. Hvem som leser raskest, hvem som skal sitte bakerst i bilen og hvem som kan holde pusten lengst.

Jeg prøver meg først med hyggelige "Kan dere ikke være så greie å være venner, a`?" og litt mer irriterte "Kutt ut!". Funker dårlig. En ettermiddag da de konstant hadde vært i tottene på hverandre, klikka jeg og fresebrølte "MÅ dere lage et HÆLVETE!!!". Funka ei kort stund. Etterpå satt jeg bare apatisk og uttrykksløs med tomt blikk og stirret inn i veggen. Funka like dårlig som alt annet.

Så var det en dag de faktisk var blide og fornøyde. (Og det skulle bare mangle - vi hadde vært med og leika hai i bassenget, vi hadde spilt minigolf, vi hadde vært usle pilgrimmer på stranda, vi hadde fortalt gåter, vi hadde pusha is og vi hadde ikke kjefta)
Om kvelden gjorde vi noe vi faktisk noen ganger gjør. Når vi er inne i en god stim, og ønsker å bevare den positive spiriten. Vi tok en runde der alle må si noe positivt om de andre. Vi kaller det for gulldryss. Man skal si en positiv ting. Det skal være ekte. Og man skal ikke tulle. Utsagn som "Du er verdens beste, kuleste og greieste" mens man gjesper og himler med øynene er ikke lov, like lite som å si "Du er kjempeflink til å være dum!". Vi har gjort dette en del ganger før, og de kjenner spillereglene.

Vi foreldre var jo som vanlig utrolig dyktige til å finne fram noe eksepsjonelt supert. Gutta var greie nok og klarte å komme med noe positivt om sine brødre.

Til slutt var det min tur. Jeg skulle få mitt gulldryss. Mannen var først ute og kunne gjerne ha trått litt hardere til synes jeg, når han først skulle si noe positivt om meg. Men "Du er flink til å organisere" får jo være en kjærlighetserklæring god som noen.

Så var det guttas tur. Jeg sitret av spenning. Jeg higet etter komplimenter. Jeg hadde gjort rimelig mye bra den dagen, for å si det sånn. Jeg regna med at de ville nevne at det var kjempemorsomt når jeg var hai i bassenget, og at de fikk holde meg under nesten til det slutta å boble. Kanskje ville de nevne at jeg hadde vært raus med ispenger? At jeg var en morsom mamma som forteller mange morsomme historier ville antageligvis minst en av guttene komme med. Antok jeg. Og jeg tok visst feil.

For å oppsummere, fikk jeg høre at jeg var flink til å legge ut bilder på Instagram. Og flink til å tørke spy. Jeg prøvde meg med en "Duuu, ikke tull!" men sønnen var helt oppriktig. "Du ER kjempeflink til å tørke spy!"

Ja, ja. Jeg får bare ta det til meg.

Vanker det mye ros på deg?

Ha en rosende dag med eller uten gulldryss!

32 kommentarer:

 1. Sånn en herlig hverdagshistorie, fniste godt noen ganger.
  Det med gulldryss var kjempelurt og en fin måte å komme nærmere hverandre på!! :-D
  Så lenge komplimentet er ekte så får du bare ta det til deg, hi hi

  SvarSlett
  Svar
  1. Gulldryss er ålreit:) Jeg får ta til meg det jeg får av godord;)

   Slett
 2. Og jeg er kjempegod på å ta bomba fra stupebrettet, gjorde det til og med toppløs:-)
  Glad som en lekre er jeg også, jeg er videre i kappahl sin modellkonkurranse :-)

  SvarSlett
 3. Ah, så deilig å høre at det kan klikke selv for den mest erfarne firebarnsmor. At man ikke trenger å være så pedagogisk ALLTID. Godt du tar ansvar og deler også baksiden av medaljen i Blogglandia. Så folk skjønner at det ikke bare er lykke hele tida, liksom. ;-)

  Noe ros blir det på denne damen. Heldigvis. Og (velfortjent) ris noen ganger også. Gulldryss var ganske smart egentlig. Kanskje vi må innføre det her også, gitt!

  Ha en fin kveld, Pia!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg banner svært sjelden foran ungene. Men når jeg holder på å klikke OG vil understreke alvoret, kan det komme ord som ikke burde komme....

   Slett
  2. You and me, Pia! Man vil jo bare bite av seg tunga de gangene disse ordene slipper ut. Men samtidig tror jeg ikke ungene tar sin død av å oppleve at en ellers relativt rolig mamma kan få nok og da legge den pedagogiske tilnærminga litt til sides et øyeblikk.

   Slett
  3. Forresten, innlegget ditt bidro som sterk inspirasjon til mitt blogginnlegg nå i kveld. Om bloggende bitcher! Eller noe sånt... Måtte sitere deg. Hope u don´t mind! :-)

   http://livingersblogg.blogspot.no/2012/08/en-real-bitch-pa-en-darlig-dag.html

   Slett
 4. Hahaha! Mor som brøler: Kan dokke vere så SNILLE å holde KJEFT!, er til lita nytte. Har endå ikkje funne ut kva som nytter...
  Gulldryss var flott. Å tørke spy, er ein stor prestasjon i menns auge :)

  SvarSlett
 5. he he, flink til å tørke spy, ja det er en ferdighet for gøy er det ikke!

  SvarSlett
 6. Haha, jeg er faktisk megadårlig til å tørke spy, så i det minste trakk de fram noe som ikke er en selvfølgelig egenskap som alle har.
  Jeg får "Ååååååå, du er fin" ganske ofte av Kasper, spesielt når jeg tar på meg kjole. Så da tar jeg på meg kjole opptil flere ganger i uka. Alt for et kompliment må vite.

  SvarSlett
 7. Hahaha, ros er ros! Og jeg får ikke mye av den, jeg heller ;-)

  SvarSlett
 8. så god ide og avslutte dagen med :)
  eit herlig innlegg, rett i fra kvardagen/ferien.
  Kjente meg godt igjen her :)

  Folk er kanskje generellt dårlige til å si fine ting direkte til andre. Men heilt ærlig er det ein ting eg prøver å verkleg vera god på. Ser kor godt det gjer når ein sier fine ting, folk stråler. Kanskje ikkje alle viser det like synleg, ikkje alle som er så flinke til å ta imot kompliment. Men innerst inne liker alle positive kompliment. Min mann sier ofte, "har du ikkje noko fint å sei, så kan du la vær å si noko i det heile tatt"....Eigentleg heilt rett, men ikkje alltid lika lett!Men gode ord å ha i bakhovudet.

  henriette

  SvarSlett
 9. Gulldryss til deg for et flott innlegg!
  Å gjøre hverandre gode er veldig bra! Mye morsommere enn å kritisere!
  Ros trenger alle. Får jeg for lite roser jeg meg sjøl, haha :)

  SvarSlett
 10. Haha. Knallbra. Jeg syns ikke det var så verst at de faktisk la merke til at det var du som tørka spy og ikke bare tok det som en selvfølge at det er slik mødre bare skal gjøre. Da er det fint å få skryt for slikt! Du blir lagt merke til :)
  Ellers er jo dette noe jeg har gjort i klassen flere ganger, men jeg har ikke tenkt på at det selvfølgelig også kan brukes på hjemmebane. For min del tror jeg det må ventes noen år.
  Og god på instagram er du også!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har også brukt gulldryss i klasserommet, og videreført det i heimen. Funker ganske bra:)

   Slett
 11. hallo!
  Fantastiske roset det, da?!?

  (god ide med gulldryss!)
  Her tar vi noen kvelder og lar alle si hva som har vært det beste med "dagen i dag". Det er også fint.
  :)

  SvarSlett
 12. Dette er veldig gjenkjenbart!
  Føler meg innimellom som verdens mest muslykkede mor, fordi ungene krangler, og er utakknemlige.
  Men så er det så godt når det blir "godvær" igjen, og det er vel slik å ha unger, og å ha søsken.

  Kjempeflott tradisjon dere har, med å si positive ting til hverandre; de burde flere gjøre:-)

  SvarSlett
 13. Ha ha ha, glimrende. Nei, man skal kanskje ikke ha for høye forventninger. Å tørke spy er jo ingen dårlig egenskap, da.

  Gulldryss hørtes flott ut. Jeg er gjerne med: Pia, du er flink til å få meg til å le!

  SvarSlett
 14. hoho!! ja er det ikke typisk! her tror man at man skal bli husket for alskens viktige ting.men neeei da!

  likte veldig godt ideen med å rose hverandre..flott!

  SvarSlett
 15. Jeg ler og kjenner meg godt igjen:) Jeg er også god til å tørke spy....og trøste:)
  Trine:)

  SvarSlett
 16. Her ler jeg godt jeg også :) Mine to er jo også alltid i tottene på hverandre. Ikke hjelper det noe særlig når min mor (eller svigermor) ymter frempå at "slik gjorde ikke mine barn da de var små"... (Eh, jo det gjorde vi faktisk og min mann med sine brødre, men det er kanskje fint å tenke på at vi kommer til å glemme det slitsomme med barna når vi blir gamle bestemødre? )
  :) :)

  SvarSlett
 17. Så kjekt å lese denne bloggen, mange artige stunder her!
  Lite ros å få i hverdagen hos oss også, beste kom nok
  fra mannen i mittt liv da en tatovering var på min ønskeliste..
  Sitatet; "Billig og bra" var hans forslag! En slags ros det også..
  Ha en flott dag!

  Anita.

  SvarSlett
 18. Spy-kommentaren var vel ikke helt som forventet, usj! Du har kanskje fått en viss teknikk på det etterhvert?

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har nok dessverre fått tildelt spyopptørker-rollen i heimen, ja...

   Slett
 19. Det er skikkelig pedagogisk med gulldryss. Jeg hang meg mest opp i det med spyet. Var det katten som hadde spydd, eller hadde ungene spist for mye is? Det hender at det vanker litt ros på meg, enten det er fortjent eller ufortjent.

  Cecilie

  SvarSlett
  Svar
  1. Ingen har spydd på evigheter..Så jeg skjønner heller ikke hvorfor spykommentaren dukket opp...

   Slett
 20. Herlig! :) Skikkelig oppriktig kommentar! Ros i hverdagen kan nok alle parter bli bedre på. Og kjenner meg godt igjen angående krangling i ferien.

  SvarSlett
 21. Fantastisk!!!! Godt med oppriktige komplimenter, eller????

  SvarSlett
 22. Utrolig bra! Så deilig og befriende blogg du har! Den dag jeg lager blogg tenker jeg den blir omtrent akkurat som din - hilsen annen 4barnsmamma med crazy skråblikk på livet;-)

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails