mandag 4. juni 2012

Om forbilder og vakre fasader

De som er på min alder og de som har barn på min alder, skjønner hva jeg skriver om, tenker jeg. De lar seg underholde av fjaset, og så skjønner de at i noen innlegg ligger det noe med substans.

Så oppdager jeg at jeg har unge attenåringer som er inne og leser. Og da begynner jeg å tenke "Hjelp! Håper de fatter når jeg er seriøs og når jeg bare tuller!" For jeg vil virkelig være et godt forbilde. Jeg er voksen. Jeg har noe å komme med. Og da må jeg prøve å vise det. Ikke bare skrive om kaffemaskiner eller blogglotterier, outfits eller parkettgulv.

Jeg veit at jeg noen ganger har innlegg der jeg ikke står fram som et så godt forbilde. Jeg tenker for eksempel på innlegg der jeg viser fram nye, dyre ting. Så derfor vil jeg bare si at barn har det like så bra i arva eller loppekjøpte klær, som i dyre merkeklær. Man trenger ikke megahus for å ha en fin familie med fine unger. Bare sånn for å si det.

Noen blogger er store. Skikkelig populære. De har enorme lesermasser. De får kommentarer som "Du er syyykt pen! Jeg beundrer deg!" og "Hadde jeg vært like pen og tynn som deg hadde livet mitt vært perfekt!!" Og da tenker jeg "Hva slags forbilder er disse jentene?" Og hvorfor er de populære? Altså, de er søte og vakre og vennlige. Det er jo greit. Det er fint å være vennlig. Men hva er det som gjør disse unge bloggerne så syyykt populære? Er det å være vakker, plettfri og ellers rimelig tom det unge jenter ser opp til?

Hva når disse unge, vakre bloggerne blir mødre? Er de fortsatt store forbilder? Hva måler vi vellykketheten i? Tror folk at det er om å gjøre å ha de vakreste barna? Tror folk at det kun er utseende som får deg frem her i verden?

Dette er ei dukke. Men det er mange som streber etter å se slik ut.

Her ble det mange spørsmål. La meg oppsummere med dette: Hvor viktig er den ytre fasaden?

Ha en vakker dag med eller uten forbilder!

24 kommentarer:

 1. Fasaden er viktigst utenfor campingvognen, tenker jeg.

  SvarSlett
 2. Dessverre er den veldig viktig for mange...
  Jeg er ikke så opptatt av fasade og heller ikke hva andre tror eller tenker om meg;);)

  SvarSlett
 3. Tror nok mange er veldig opptatt av fasaden. Ellers hadde jo ikke disse bloggerne blitt så populære heller, tenker jeg. Og til en viss grad så syns vel de fleste at det er ok å slenge på seg litt mascara og noe annet enn slækkedressen når de går ut. Jeg gjør iallefall det. Men med måte. Med små barn begrenser jo tiden seg til sminking og dilling med seg selv. Og jeg MÅ ikke sminke meg før jeg går ut med søpla, lissom:-)!

  Klem fra størstepia

  SvarSlett
  Svar
  1. Selv jeg går ikke i butikken i slækkedressen, altså;) Og selvfølgelig er det viktig å se ålreit ut. Men synes det er skremmende når unge jenter har barbiejenter som forbilder. Ekstremt tynne, store pupper - hele pakka...

   Slett
  2. Jeg har dratt på butikken i arbeidsklær, altså ordentlige arbeidsklær på gården som bærer spor fra maling og blomsterbed. Noen ganger tar det for lang tid å skifte.

   Når jeg kommer fra jobben er jeg mer seriøst kledt, og sminket.

   Jeg har innsett at Barbifasongen ikke er for meg - jeg er for glad i sjokolade og rødvin, ja mat også.

   Slett
 4. Fasaden er tydelegvis veldig viktig for veldig mange.... Men eg trur ikkje det har samanheng med kor gammal ein er. Vett er vett, liksom. ;)

  SvarSlett
 5. flotte tanker, og håper du treffer mange lesarar i dag.
  For dette MÅ/BØR fleire tenke igjennom.

  Eg tenker som så at det beste er å være ærlig, i form av ord, uttrykk osv.
  Har eg ein dårleg dag.... ja så gir eg beskjed.
  Gidd eg ikkje pynta meg ein dag..... ja så skite eg i det.

  Men her må det til en holdnings-endring hos veldig mange.
  Eg ønsker iallfall ikkje at verken mine gutter eller jente skal strebe etter barbie og ken, men heller vere fornøyd med det dei har og det viktigste av alt: godta seg sjølv nettopp slik som ein er.

  Henriette
  Takk igjen, mine tanker svirrer rundt dette tema no. Håper det gjør det hos fleire.

  SvarSlett
 6. Sidan eg er ein av dine yngre lesarar, så ser eg veldig opp til deg. Prøvde meg jo på eit "dagens outfit" innlegg her for litt sidan, med stor suksess ;) Eg ordner meg skikkeleg kvar morgen. Til og med pusser tennene. Hestehale er eg dritgod på! Ja slik går no dagane. Med stor fare for å bli tatt på alvor, bør eg vel legge til at eg ikkje kjem inn under kategorien "veldig opptatt av eige utseende". Men eg vil jo ikkje forfalle heller? Sommaren er skikkeleg skummel, med mindre klede og meir utetid. Det er då eg tenkjer, at eg burde kanskje ha sett litt bedre ut? Burde... Til helga kanskje?

  e ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jepp, du er min yngste leser:)
   Men seriøst - jeg mener at man skal prøve å se så ålreit ut som man kan/vil. Ikke noe galt i å være pen! Men når det kun er det ytre man ser opp til, når det kun er å være så tynn og pen som mulig som gjelder - det synes jeg ikke er noe unge jenter burde strebe etter.

   Slett
 7. Eg er av og til innom slike dagens outfit-bloggar, og eg får følelsen av at dette må vere ein spøk? Men så føler sikkert andre det ang. interiørblogginga også, så eg skal ikkje kaste stein når eg sitt i glashus. Det er veldig synd at unge jenter føler dette enorme presset frå omverda. Eg ser det allereie på 12-åringen her. Trur vi hadde det bedre før?

  SvarSlett
 8. Hmmm....viktig, vanskelig og alvorlig.

  Viktig fordi jeg ser på min 8-åring at det ytre teller mye,
  og det har hun ikke fått med seg hjemmefra. Jeg peser på med hvor
  viktig det indre er, og du vil vell ha venner som gjør deg glad og ikke bare være venner med de fordi de er populære osv.

  Vanskelig fordi det betyr så ufattelig mye for den yngre garde.
  Ikke spør meg hvorfor. Det var jo litt slik da jeg var yngre også,
  men nå har det tatt helt av.

  Alvorlig fordi det er påvist gjennom undersøkelser i arbeidslivet at pene mennesker lettere kommer gjennom jobbintervju selv om de ikke har bedre papirer enn folk med gjennomsnittelig utseende. Hvilket signal sender samfunnet da nedover til den yngre garde?

  ...og shit, jeg har jo også et dagens outfit innlegg.
  Får passe på at snuppa ikke ser det da. Mamman som brifer rundt med kroppen sin åpent foran hele verdensveven. Fysj a meg!

  SvarSlett
 9. Jeg tror det er et fåtall unge jenter som streber etter det der. Min Student er 21 år og ingen i hennes omgangskrets er slik. Om en ser seg rundt så finnes det utrolig mange flotte ungdommer der ute som har både vett og forstand til å se forskjellen på det virkelige livet og Barbielivet. Jeg tror det er blåst opp større enn omfanget virkelig er. Men, selvfølgelig kan det være vanskelig for dem som streber etter et "perfekt" liv.... Når det gjelder å være opptatt av fasaden så tenker jeg at det er viktig for sitt eget selvbilde og velvære å gjøre det beste utav det en har. Jeg synes det er like "ille" å gå rundt som et takras og ikke bry seg om utseende, klær og renslighet som det er å være altfor patetisk opptatt av det....

  SvarSlett
 10. Jeg synes det er skremmende hvor tidlig barn, spesielt jenter, blir opptatt av det ytre. Allerede i barnehagen ble vårt troll og flere diktert av en ett år eldre jente som bestemte at man MÅTTE ha glitter på genseren og kun rosa strømpebukse var akseptert.

  Vi streber vel alle etter å se ålreite ut, men så er det ulikt hvor høyt vi prioriterer det og hvor mye tid, penger og innsats vi er villige til satse. Og de som satser høyest og er vakrest i landet her, de er dessverre forbilder for mange andre. Og som jeg ser ReVinyl også påpeker, de pene kommer lettere fram her i livet. Og vi som ikke er like pene må være desto flinkere eller morsommere.

  Men de fleste av oss er vel midt på treet og prioriterer ikke å stryke designerbuksa til toåringen før han skal i barnehagen...

  Den dokka ligna i grunnen på en eller annen blondin jeg har sett i en populær blogg, hm...

  SvarSlett
 11. Fasaden er viktig; det er den vi møter verden med, men dersom den opptar oss mer enn det vi kan tilby som kommer fra vennlighet og intelligens så sier det muligens litt om et visst behov for å distansere seg fra seg selv.

  Jeg tror unge som eldre velger de forbildene de ønsker å ha, og oppsøker de bloggene de kan hente noe fra.

  SvarSlett
 12. Alle vil vel ta seg så godt ut som de kan, men noen ganger tipper det vel litt over. Man må jo ikke bli så opptatt av utseende at man til slutt glemmer at det som gjør oss til hele mennesker er en god balanse mellom indre og ytre kvaliteter. For mye av det gode er for mye av det gode , uansett hvilken vei det tipper.

  SvarSlett
 13. oioioi.. vel, det nærmeste jeg kommer barbie-stilen må vel være brunfargen på armene og muligens det ville håret.. Og ja, med strand, sol og palmer er jo idyllen perfekt ;) hehe

  SvarSlett
 14. Eg går ofte på butikken uten sminke og i utslitt joggebukse. Ikkje bryr eg meg, ikkje bryr andre seg. Det handlar om kva ein tenker om seg sjølv og kva som betyr noko her i verda. Desse bloggane som er skrive av syltynne jenter med fokus på det ytre, trening, lavkarbo, mote... Gud så keisamt! Men det er også ganske farlig å sjå kor mange som les desse bloggane. Eg trur dei som skriv bloggane brukar bloggen som næring. Det viser seg ofte at desse som var unge og pene, alltid likt av gutta osv, slit når dei passerer ein viss alder. Det skal og seiast at veldig mange unge, pene jenter går til psykolog. Dei har utruleg lav sjølvtillit og misunner nok heilt vanlege jenter som går i joggedress og er usminka på butikken. Flink pike-syndromet har alltid vore der, men sosiale media hjelp vel ikkje på at dette syndromet får utvikle seg til noko større og verre enn det trengte å vere.

  SvarSlett
 15. det ytre havner langt nede på listen min i alle fall. Kanskje er det alderen som gjør at jeg ikke bryr meg så mye om utseendet lengre? Eller så er det latskap, jeg orker ikke alt arbeidet med å holde en gammel kropp i tipptopp stand lengre. Men det sier jeg jo ikke høyt, jeg velger å si at jeg ikke bryr meg om utseendet........

  SvarSlett
 16. Jeg har nettopp lest en artikkel om tweens, dvs barn i aldersgruppen 8 til 12, og hvor stor plass de tar i familien. Jeg kjente meg ikke igjen, vi har det ikke slik hjemme hos oss. Jeg ser all den påvirkningen ungene mine er utsatt for, iforhold til type telefon, klær, spill, ferie, oppførsel osv, og jeg ser at det er tøft å være både tweens og teens i denne sammenheng. Jeg tror det er viktig at vi voksne er voksne og setter klare grenser, istedenfor å være kuul,grei osv. Foreldre skal ikke være greie, de skal oppdra barna sine til å bli velfungerende, fornuftige og få balasten til å ta riktige valg. Og i den sammenhengen har det null betydning om de har hatt htc telefon eller playstadion 15. Jeg er nok et svært dårlig forbilde i forhold til egen forfengelighet, MEN- jeg gir jo ungene mine merkeklær... Selv om det da ikke er av den svindyre sorten, så blir det merketøy. Så sånn sett så kaster jeg jo stadig stein i eget glasshus- og trøster meg med at litt av alt er bra.

  SvarSlett
 17. Det er akkurat sånne problemstillinger mitt mamma-hjerte strever med hver dag...jeg ser en tynn, hengslete, men vakker og særpreget 12 åring som lever hver dag i en identitets-forvirret sfære...vi har våre fighter om klær og sminke, jeg ser at ho er i lojalitetskrise mellom meg og vennene som har så mye mer de skulle sagt...det er en tøff verden der ute...og ho skal helst møte den, MED mascara...
  men det er godt å finne mamma-fanget,
  og noen må enda tørke tårene,
  og det er tøft å være meg og se på ho fra utsiden...
  ho vokser, og verden krever...og det er ingenting jeg kan gjøre,
  bortsett fra å fortelle henne at hun fremdeles er vakrest,
  uten mascara,
  og at bare hun er best i å være seg selv...
  jeg skal holde henne usynlig i hånda,
  og prøve å geleide,
  men ho må likevel gå alene.
  det er en tøff verden.

  SvarSlett
 18. Den ytre fasaden - mange av oss er slaver av den. Jeg synes det er leit at man ikke i større grad kan ha fokus på andre ting enn kjendiser, sminke, dyre klær, nye interiørdingser, ny bil, ferieturer OG flinkhet. Når det gjelder det med Barbie - det er ikke tykkelsen det kommer an på, mener jeg. Folk av alle fasonger og størrelser kan være like " tomme" under topplokket.... Vi bør i større grad grave dypere - når vi dømmer andre.
  Hjernedøde realityserier som Paradise Hotel gjør meg helt oppgitt. De stakkarene som vokser opp nå med alt. Så mange valg, så mange dårlige forbilder og det er fort å trø feil.
  Vi hadde en tv-kanal, radio og noen blader med Romantikk.... Akk, jeg er snart olding!
  ...

  SvarSlett
 19. Tja... vet jo at det påvirker mange, jeg kan jo ikke akkurat klage som har 3 gutter som heldigvis ikke er spes opptatt av dette. Eldstemann har til og med påpekt at for tynne jenter ikke er noe fint å se på :) Og han ler av de dumme paradise deltakerene... Og heldigvis ikke er de så veldig opptatt av at alt skal være "merkeklær" enda heller. Selv har jeg vel innsett at jeg har den kroppen jeg har, og prøver å gjøre det beste ut av det ved å holde meg i form med trening. Jobben min innebærer heldigvis at jeg slipper å stå flere timer på badet hver morgen og bruke mange penger på pent arb.tøy :o) og det er jeg i grunnen veldig fornøyd med.

  SvarSlett
 20. Vi lever i en ekstremt visuell tid. At fasaden både kan hjelpe karriere og vennskap er nok dessverre sant, heldigvis finnes mange der ute som vet at det finnes viktigere ting enn som så.

  SvarSlett
 21. Jeg slenger rundt i hagen i rosa kjole med flekker på, hengepupper og bustete sveis og gir katta i hva de som går forbi måtte mene. Jeg liker også bedre å legge ut bilder av meg selv som IKKE er perfekte, for å gi folk en god latter (håper jeg).

  Jeg er selvsagt opptatt av å se fin ut innimellom, men jeg er så barnslig at jeg nesten blir litt omvendt av all jakten på å se perfekt ut. Jeg vil heller se litt rotete ut, så får folk heller lære seg å sette pris på det som er på innsiden?

  På Facebook derimot, der er jeg perfekt ;)

  GOD kveld ønskes! :) Og takk for kloke tanker!

  Klem

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails