søndag 3. juni 2012

Barneleker. Og kjønn

Når jeg er i bursdager til skolebarn, ser jeg at gutter og jenter har ulike ønsker. Jeg har ikke opplevd at noen jenter ønsker seg Lego Ninjago, og jeg har ikke sett Polly Pocket eller Top Model på guttas ønskelister. Jeg vet ikke helt hvorfor det blir sånn. Og ikke helt når det blir sånn. Men det blir sånn.

Når det gjelder de helt små, ser jeg at både jenter og gutter finner glede i mye av det samme. Jenta vår leiker med togbane, lekekjøkken, sjørøverklær og dukker, akkurat som brødrene gjorde på den alderen. Hun tegner, pusler og perler, sånn som gutta gjorde. Hun kler seg ut, hun leser og hun bygger tårn. Som guttene.

Jeg tror det er viktig at barn får tilgang til et variert utvalg av leker. Og nå mener jeg IKKE at barn skal ha alt som står i lekekatalogen, for er det noe norske barn har mer enn nok av, så er det leker. Jeg mener at barn, uavhengig av kjønn, bør ha noe å bygge med. Være seg klosser, lego eller plankebiter. De bør få kle seg ut. De kan få en bil eller traktor eller tog, og de kan få en bamse eller ei dukke.

Jeg blir litt trist når jeg ser at noen forventer at små gutter skal like traktorkjøring og mekking, mens små jenter antageligvis liker et blondt dukkehode de kan sminke. Kanskje det er sånn, eller kanskje ikke. Jeg tror barn finner sine greier etterhvert. Men det er viktig at de får prøve ut mye forskjellig. Og de trenger ikke å høre fra de er små at "Nei, sånt er da ikke noe for jenter!!" eller "Gutter driver da ikke med sånne jentegreier!" . Akkurat det får de høre tidsnok allikevel. Dessverre.

Mener du at gutter skal ha gutteleker og jenter skal ha jenteleker?

Ha en lekende kveld med eller uten leker!

38 kommentarer:

 1. Åh, dette engasjerer Pia! Vi har akkurat de samme erfaringene som det du har - med to gutter som de eldste barna våre er, og så en jente. Hun har lekt med superhelter, lego og togbaner, akkurat som guttene gjorde. Og guttene lekte med bamser og dukker da de var mindre, noe hun også har gjort. Jeg tror mye endres da de begynner i barnehage, og spesielt; da de begynner på skolen. Da blir venners kommentarer stadig viktigere og de ytre påvirkningene virker helt uendelige. Jeg trøster meg med at så lenge vi har hatt en sunn og god (mener jeg) tanke i bunn, i barnas første leveår, så har de kanskje fått med seg mer enn vi ser akkurat nå uansett. Akkurat nå er kanskje kompisers kommentarer viktigst, men etterhvert så håper jeg at vi har gjort de trygge nok i seg selv til at de tør å velge det de selv faktisk vil gjøre / leke med / oppleve osv.

  Det er lov å håpe i alle fall :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Min erfaring er også at mønsteret er satt når de starter på skolen. Så det er vel i 4-5-6-7-års alderen det skjer noe.

   Slett
 2. Helt enig, leker bør være kjønnsnøytrale, min sønn har lett blanding, både dukke, lekekjøkken, bondegård men også biler, garasje osv. Litt begge deler. Jeg fokuserer heller på hva det virker som han liker enn om det er jente eller gutte ting....

  SvarSlett
 3. Jeg synes dette er litt spennnende. Nr to hos oss er gutt, og blir ikke påvirket av ytre inntrykk på samme måte som de fleste andre. Han har gjennom hele oppveksten foretrukket verktøy og biler. Nr en er jente og det har ikke manglet på verken dukker eller andre typiske jenteleker i hjemmet vårt, men hun hadde også en god samlig verktøy og biler og det var disse han ønsket å leke med. Om hans preferanse er tilfeldig eller ikke vet jeg ikke, men jeg har fått et par "aha-opplevelser".

  Ellers synes jeg barn skal tilbys leker de ønsker å leke med, uavhengig av hvordan vi voksne definerer lekene.

  SvarSlett
 4. Da minsønn skulle bli storebror sånn litt etter jul det året han var to-og-et -halvt satt vi og kikket i en lekekatalog. Jeg pekte på dokkevogner og dokker for jeg tenkte kanskje det var lurt om han hadde en dokke å stelle med når jeg stelte med babyen... Etter å a kikket leeenge på "de rosa sidene" sukket gutten høyt og sa :"Mamma, hvor ER det bor og drill hen?"

  Han fikk lekemotorsag til jul det året husker jeg, ikke av oss, men den ble årets mest populære gave. Dokke og vogn fikk han ikke

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg vet at noen gutter er helt opphengt i "gutteleker" fra de er helt små, mens noen jenter kun vil ha rosa, for eksempel. Men lurer på hvorfor det blir sånn? Er det medfødt?

   Slett
  2. Si det. Søstra er opptatt av erktøy hun også altså, men hun har hatt en rosaperiode i fireårsalderen. Gikk heldigvis ganske fort over. Lekekjøkken, lego, togbane, byggeklosser, kulebane og sånt har slått an hos begge. Dokker og dokkeklær har ikke fenget gutten. Bioniclelego har ikke fenget jenta. Ellers har de lekt mye med et samme.

   Slett
  3. Jeg trur heller aldri at jeg har møtt jenter som liker Bionicle...

   Slett
 5. Så lenge de leker, sier nå jeg. Vår snart-toåring leker med det meste, nå går det mest i duplo, kjøkkenutstyr og dukker. For en stund siden var dukker totalt uinteressant, mens storebrors bilbane var leken over alle leker. Så lenge barna har det gøy, får de leke (nesten) hva de vil her i gården.

  Apropos: Da jeg var gravid med nevnte jente var håpet stort hos kommende storebror, han ønsket så veldig en liten gutt. Lille guttebror skulle nemlig få arve all legoen hans, og det er ikke småtteri. Det ble etterhvert konstatert at det skulle komme ei jente, og storebror var en stund mer enn betuttet. "Det blir så trivelig,så," sa vi. "Jenter kan også leke med lego." Og her kommer endelig poenget; storebror kikket rart på oss og sa med sår stemme; "men, jeg har da ikke prinsesselego,jeg." ;)

  SvarSlett
 6. Jeg synes de skal ha tilgang på leker som gir mulighet for ulik type lek, som du nevner..
  Og jeg ser at barna ofte har allsidig lek, men at de velger sin favorittleken ganske tidlig.

  SvarSlett
 7. Mine jenter hadde både dukker, dukkevogn, duplo, lego, lekekjøkken, biler, Briotog, verktøy, Mechano og en salig blandig da de var små. Lego/duplo var alltid populært, mens Mechano og litt tøffere saker som pappaen prøvde å få dem interessert i, aldri slo ann...
  Men en lillebror nå er det fasinerende å se interessen for verktøy og biler. Han hadde en liten periode der han lekte med dukke/dukkevogn, men nå velger han det bort. Joda, han er såklart påvirket av sin pappa, som digger at noen endelig er interessert i "hans" ting, men jeg lurer nesten på om det er noe medfødt her. ;) For dukker og typiske jenteleker er jo tilgjengelig.

  SvarSlett
 8. Veldig enig med deg her Pia!
  Gutter og jenter bør få boltre seg med de lekene de vil, de blir tidsnok påvirket av jente-guttelekesyndromet!:-)
  Ha en kos søndag videre!
  Klem fra størstepia

  SvarSlett
 9. Her har lekekjøkken vært populært blandt alle 3 gutta, men dukker har aldri vært interessant selv om de har hatt rik tilgang. Det er biler som gjelder fra dag en omtrent. Og jeg lurer veldig på hvorfor det blir sånn? Gjør vi så mye forskjell på kjønnene allerede fra starten av?

  SvarSlett
  Svar
  1. Enten gjør vi mye forskjell, eller så er det medfødt. Eller så er det en blanding...

   Slett
 10. Nei, her får barna leke med hva de vil! =]

  SvarSlett
 11. Her leker storebror med det meste. Lillesøster skal nok få lov til å leke med de samme lekene som storebror, inntil hun begynner å mase om noe annet..

  SvarSlett
 12. I min verden finnes der ikke noe som heter gutte- og jenteleker. Det finnes leker. Så enkelt er det. Klat at man allerede fra ung alder har preferanser og kjønn styrer nok mye av disse. Samtidig er jeg nok overbevist om at mye er tillært. Mamma går i butikken og shopper. Søte jenteklær og tøffe gutteklær. Og ofte er det jo her gutte- og jentefarger dukker opp. Så om vi vil at barna skal bli flinkere til å ikke kjønnssortere må nok vi som foreldre gjøre det samme :)

  SvarSlett
 13. Husker når lillebror var to-tre år. Han hadde tre bestevener, to jenter og ein gut. Dei leika mor og far + dukkebaby. På møte med personalet fekk eg vite at lillebror gjekk til det skrittet å lage mat på leikekomfyren, men han ville IKKJE passe på babyane... ;)Jentevenene forsvann som close friends, guten er framleis bestekompis? Lillebror har i alle fall hatt alle slags leiker, med ei storesøster som er fem år eldre. Men som du seier; det er noko som skjer, og så vart han veldig "gut"? Før kom eg unna med å ta på han rosa ullklede innerst, og han brukte rosa pysj. Praktisk, sidan storesøster hadde masse liggande. Men for nokre år sidan forklarte han meg at NO var det slutt på slikt også. Eg trur samfunnet lærer dei opp? Ellers hadde lillebror framleis hatt rosa pysj? ;) I alle fall veldig viktig at jenter og gutar får lov å leike med det dei vil!

  Helsing ei som var utprega tomboy!
  (og er det enno...)

  SvarSlett
 14. Jeg har en av hver og merker at vesla leker på en annen måte enn storebroren gjorde. Han laget også mye mat på lekekomfyr, men bygget mest med klosser. Jenta mi leker veldig sosiale leker, det er viktig at andre er med, at hun har noen å styre og stelle for. Hun trenger ikke noen spesielle leker for å vise omsorg. Bruker mest kjøkkenhåndklær, kluter og skjeer for å mate og legge bamser. Lekene hun har fått til jul og sånn som er typisk jenteleker er hun ikke så glad i, ei heller duplo. Togbanen har jeg ryddet bort, den liker hun ikke. Når vi har smågutter på besøk er dukkevogna poppis. Hørte en teori om at man kunne dele inn barn i to etter hvordan de leker ( og ikke med hva); byggere og lekere og jeg har en av hver!

  SvarSlett
 15. Det der er veldig interessant. Storesøster her har fått biler og Briotog og Duplo og puslespill, men aldri vært interessert i noe av det. Hun har perlt og tegna og malt og lekt med kjøkken og dokker. Lillebror har fått dokker, men der har det bare vært bil-bil-bil fra han var baby. Nå gjelder alt med hjul (inkludert dokkevogn, men dokke er det ikke så nøye med). Briotog, puslespill og alle slags klosser er også flott for ham. Og kjøkken. Men nå nylig buzza jeg Lego Friends; jentelego, og se, da var storesøster i gang! Seksåringen bygde kompliserte ting helt uten hjelp, og var superengasjert. Pussig greie, for nøytral Lego, takk, det skal hun ha seg frabedt. Hilsen fotballspillende mor som aldri går i skjørt... Pussig opplegg.

  SvarSlett
 16. Jeg tror det er både genetisk og miljøpåvirket. Min nesten jevngamle bror var superinteresert i alt av verktøy/motorer/skruing/graving/bygging omtrent fra fødselen av,allerede som ettåring lå han under bilen når pappa mekket på den,jeg kunne ikke vært mer uinteressert..
  Viktig med tilgang på varierte leker og at en unngår benevnelser som jente og gutteleker, men ser det blir kjønnsmessig fordeling på favorittlekene uansett.. Duplo/lego til barn under 4 er vel d nærmeste en kommer kjønnsnøytralt.

  SvarSlett
 17. Her leker de med hva de vil. Alle mine tre har hatt både egne dukker, biler, lego og togbane. Jentene leker med storebror med krigere og vanngevær, og han har i litt yngre alder lekt med dukker. Husker han var veldig opptatt av dukka si (som han fikk da han ble storebror første gangen) da vi ventet yngstemann. Han sa det så fint selv, han skulle øve til babyen kom :)

  SvarSlett
 18. Det ligger noe i genene... det er jeg sikker på. En blanding er det nok vil jeg tro. Unger finner tidlig selv ut hvilke leker de liker best, det er ihvertfall min erfaring, med både jenter og gutt...

  SvarSlett
 19. Ja, du vet jo hva jeg mener om dette temaet..
  Og jeg er ihverfall sikker på at det ikke finnes et "rosa-gen" som er medfødt hos jenter.

  En årsak til at f.eks gutter liker biler og konstruksjonsleker kan muligens ligge i de autistiske trekkene, som vi alle faktisk har, men som gutter har en større grad av enn jenter. Typiske autistiske trekk er f.eks fascinasjon for rullende hjul og å konstruere. Dvs jeg tror visse interesser er medfødt, ligger latent i oss..og utvikler seg etterhvert.
  Bare en teori.. Tenker mye på dette med kjønnsroller.. Hvor mye er genetisk betinget og hvor mye er miljøpåvirkning? Jeg tror mer er miljøpåvirket enn kanskje folk flest tror. Og jeg tror de fleste påvirker uten å vite at de gjør det.. Viktig å være bevisst og opplyst rundt dette.

  SvarSlett
 20. Jeg syns unger kan leke med hva de vil uten at det skal skape fortvilelse eller reaksjoner. Men når jeg tenker etter så kjøper jeg nok gaver basert på typisk og kjønn.

  Pia, denne lignet på vesla di

  http://www.adressa.no/nyheter/trondheim/article1831446.ece

  Gørill/oos5ifamilien

  SvarSlett
  Svar
  1. Enig i at det lignet, ja, men det er ikke henne;)

   Slett
 21. Jeg har to gutter, men huset vårt er ikke preget av sabeltann og traktorer av den grunn. Spesielt minstemann liker rolleleker og kjøkkenkroken. Ingen av gutta er spesielt opptatt av biler - selv om de har fått mange i gave. (Mange antar at de liker sånt..)
  Selv husker jeg at jeg ønsket meg et slikt dukkehodet som jeg kunne få sminke. I stedet fikk jeg et teknisk byggesett, slik at jeg kunne lage min egen ringeklokke...hehe. I ettertid har jeg hatt mye bruk for mine tekniske ferdigheter. Det skal også sies at jeg ikke er så flink med sminke.
  Jeg tror helt klart at foreldrene skal være beviste på hva de kjøper til barna sine.

  Ha en fin uke!
  Heidi

  SvarSlett
 22. Jeg er så enig. Ingen av jentene mine er (så langt) særlig opptatt av prinsesser og rosa. Eldstejenta liker Mikke Mus og blå og rød, men også å leke med dukkevogna. Minstesnuppa er glad i biler. De liker å gjøre forskjellige ting, og det er bra! Og det oppmuntrer vi dem til.

  SvarSlett
 23. Noe er nok medfødt, men basert på personlighet. Alle mine 4 fikk både dokker, bamser, Lego , togbane , lekekjøkken osv, for jeg ville de skulle finne ut av det selv. De to eldste jentene lekte med dokker om de hadde venninner på besøk, ellers var det mer Lego og togbane faktisk . Sønnen min har vært veldig "gutt", helt fra han var baby. Bare konstruksjonslek og traktorer og gravemaskiner. Mens minstejenta er glad i bamser. Men nå fikk hun også Lego friends, da ble Lego gøy.

  Så, hva er konklusjonen- de finner ut av det selv. Men viktig de får lov å finne ut av det selv, og at ikke vi voksne kaller ting gutteleker og jenteleker.

  SvarSlett
 24. Jeg mener vel egentlig at det ikke burde hete gutte- eller jente-noe som helst. Her har vi enkelt og greit leker. Og det samme gjelder for klær og alt annet og egentlig. Det er dager jeg har en rosakledd kar som løper rundt med min gamle rosa mobil i ene hånda og en bamse i den andre, og det er dager det er en blåkledd fyr med biler og sånt som løper rundt.

  Poenget er vel som du sier variasjon...
  Alle båser og merkelapper er jo noe samfunnsskapt uansett, og eneste måten å bli kvitt stemplene på er ved å ignorere de.

  SvarSlett
 25. Denne saken er noe jeg brenner for - la alle leker være leker, alle farger være farger og karaktertrekk være karaktertrekk...
  Jeg tror at spekteret for gutter og jenter er kjempestort og ikke så todelt som mange ser ut til å ville ha det til. Jeg synes ikke det er så ille for jentene, for å være tøff jente som liker gutteting har alltid vært greit. Men å være gutt som liker rosa og dukker, er absolutt ikke greit, hverken hos voksne og etter hvert som barna blir større, hos dem også. Min sønn gikk med en rosa Barbiehest i byen, og noen eldre gutter sa høyt "homo" da de gikk forbi. Jeg ble så lei meg, men heldigvis var han så liten at han ikke skjønte hva de mente.

  SvarSlett
 26. Minstemann (en jente) har tilgang til alle de "gamle" lekene til storesøster og storebror og viser sterk interesse for både bygging med klosser og Duplo og biler - men også for dukker og ponnier. I badekaret er det tilgang til både noen av storebrors Gormitifigurer og badeleker, og særlig Gormitiene fenger for tiden - dog i form av mamma-pappa-beibi-leker. (De store, med fire armer, er mammaen og pappaen, mens den litt mindre, med horn, er babyen.) Storebrors biler får seg også gjerne en liten lur under dyna i dokkevognen...

  Eldstemann (en jente) har imidlertid alltid vært veeeeldig fokusert på jenteleker og dilldall og ikke ønsket seg for eksempel biler. Nestemann (en gutt) viste interesse for typiske gutteting, men siden det var rikelig med tilgang til dukker og slikt lekte han litt med det også selv om han foretrakk mer "guttete" leker. Så tilgang er nok nøkkelen, kanskje. Jeg innrømmer at jeg har gått i rosa-prinsesse-jente-og-skummel-sjørøvergutt-fella selv uten å spørre ungene mine først hva de selv foretrekker. Men det er viktig å understreke overfor ungene at ingen ting er feil.

  SvarSlett
 27. Jeg har både jenteleker og gutteleker til Benedicte. Hun leker godt med begge deler. Jeg har ikke tenkt så mye når jeg har handlet inn disse lekene, akkurat. Jeg har bare kjøpt det jeg husker jeg likte å leke med da jeg var liten. Da blir det morro for Benedicte, mor og far:)

  SvarSlett
 28. Vår to- åring har likt dukker, kjøkkenting, rosa ting osv. Men plutselig har han begynt å si "vi liker ikke rosa, vi", og "vi liker ikke ting med prinsesser på, vi". Veldig konstruert og tilegnet fra muligens noen i barnehagen, siden det kun er der han er uten oss. Før valgte han alltid å ha rosa kopp, men nå tar han seg selv i å først velge rosa, for så å irettesette seg selv med å heller ta grønn eller blå. Jeg syns dette er litt trist. Og så er det trist at alle koppestell kun er ekstremt jentete stil. Ja, vi kunne kjøpt rosa koppestell med prinsesser på, men hvorfor finnes ikke fine nøytrale koppestell, eller for den saks skyld, koppestell med gutteting på?

  SvarSlett
  Svar
  1. ExtraLeker har nøytrale koppestell, i raudt/gult/grønt/blått utan dekor og dilldall.

   Slett
 29. Vi har hatt ei par rundar om dette i barnehagen, ja. I fjor haust fortalde dei gledesstrålande at Ungen "endeleg leiker med dokker". Då var ho ca 1.5 år og vi hadde ikkje inntrykk av at ho mangla omsorg for bamsen sin heime. Ei heller hadde vi inntrykk av at det vart gitt same tilbakemelding til foreldra til guttane i barnegruppa... Kordan bruker barnehagen elles språket, er dei bevisst dét?

  Eg trur det dreier seg mest om forsterking av forventningar, frå VELDIG tidleg av. Alt på barsel fekk eg kommentarar frå jordmor om at det var så forvirrande når eg ikkje brukte rosa på jenta mi, og no får eg fnisete kommentarer om at Toern (som kjem snart og visstnok er gutt) vel ikkje skal arve ALLE klærne etter søstra si? Men korfor kan han ikkje det? Korfor er det feil å kle han i rosa body og kjolen etter søstra? Blir kjole plutseleg eit meir upraktisk plagg på ein 2 månader gamal gut enn på ei ditto jente - eller kan den framleis fungere som eit lunande plagg over strømpebukse og body? Kva skjer eigentleg viss han bruker kjole - kva skjer med våre (og folk rundt oss) sine haldningar og forventningar?

  Eg hugser eg las "Jentene gjør opprør av Ebba Haslund" i hine hårde dager. 14-åringane der bytta klær på dei små tvillingane dei passa, og jenta fekk plutseleg kommentarar om kor stor og tøff ho var, og guten om kor liten og søt han var - sjølv om det fysisk sett var omvendt når det gjaldt størrelsa.

  Når det gjeld "likestilte leikar" så blir det ofte litt krampeaktig, synes eg. Folk flest kjøper ikkje leiker "for det motsette kjønn" til ungane sine eller i gåve, skal dei vere "progressive" er det såkalt nøytrale leiker det går i: bøker, ball, puslespel osv - ikkje rosa dukke til gutten og blå bil til jenta (men rosa bil er greitt, og kanskje ei blå dukke som ikkje er så veldig dukkete).

  SvarSlett
 30. Må bare kommentere innlegget ditt for jeg er så hjertens enig!

  La barna ha klær i regnbuens farger (Noe som dog kan være en utfordring). Ikke fokuser så masse på kjønn. Gi de alle muligheter og la de finne ut av hva som er gøy. Jeg har en 2 åring som har småbiler, duplo, dukker, tegne og malesaker, puslespill, dukkehus, bøker, dukkevogn, komfyr, ball, rød trehjulsykkel og blå lastebil. Elsker å klatre i trær og leke i sandkassen. Kler av og på dukkene og bamsene sine 100 ganger for dagen.

  Jeg ønsker ikke at mitt barn skal vokse opp og tenke: Det kan jeg ikke gjøre, jeg er jo gutt/jente. Og jeg personlig er redd for at det stadig økende fokuset på å sette jenter og gutter i bås (Rosa jentelego wtf??) kan være med på å gjøre disse tankene mer og mer reelle. Selv om det kan virke som bagateller når de er små...

  SvarSlett
 31. Hei! Jeg har un gutt på 6 som elsker monster high, bratz, barbi (bare hu mermaid da han har sett filmen barbie i et havfrue eventyr) også sett på monster high serien og han elsker dem, kan navnet på alle :) saken er at han ikke liker å kle se ut som jente elle noe lignende. Men han designer selv kler sko osv. Tegner og syns at dem er kjempe finne.
  Første gang han var på en leikebutikk var han ca. 1 år vi har også en sønn som er eldre, vi gikk in i leikebutikken rett til der det var "gutteleiker" da vi såg oss rund fant vi ikke minstemann men han måtte jo være der noen plas :) og vi leita og fant han atme bratz avdelingen, med store øyner, det var spesielt ei som han likte, fikk den nesten ikke ut av arman på han. Vi kjøpte den ikke og tenkte ikke noe mer på det. Han spurte om duken i flere dager men det gikk over. En dag vi gikk forby leike butikken prang han i fra meg og rett in i butikken og selvfølgelig stod han der med sin allers første dukke :) nå per i dag har han en stor kolleksjon, og leiker med dem vær dag, ser at han ikke leiker helt som ei jente hadde gjort tror jeg.. Det er som om hadde leika med en action man tror jeg. Dem kriger og leiter etter drager. Han elsker musikk tegning og alt som er estetisk. Han elsker også jenter og har ei kjærest :) så jeg lurer på hvorfor folk må reagere så... Har ikke ord for å beskrive noen situasjoner som vi har opplevd, men han har hørt kommentarer som han ikke har skulle hørt rett og slett, det værste er at det kan komme både fra familie og venner. Og jeg føler at jeg blir provosert. Synes han bør få leike med det han liker best, ikke sant? Vi har også brukt en del bortkastet penger på "gutteleker" som han ikke er interessert i. Har gidd beskjed til familie og venner at vis dem kommer med en gave så bør det være noe han har lyst på, ikke sant. Jeg endte med en el julegavesekk for to år siden som jeg måtte bare gi bort. Og han endte med bare noen få gaver igjen. Hva syns dere? Er det noen som føler eller opplever det samme? Finner ikke så mye info på nett og setter pris på nye ideer/ tanker :) takk
  Hilsen Maria

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails