onsdag 30. mai 2012

Hva er egentlig det perfekte liv?

Sosiale medier kritiseres ofte fordi de framstiller så perfekte liv at folk faktisk blir stressa av det. Men hva er egentlig perfekte liv? Perfekte barn? Perfekte familier? Finnes det egentlig? Og ser vi ikke ulikt på hva det perfekte egentlig er?

Jeg kan bli henført av hvit orden, ryddighet, nystrøkne klær og velgredde hoder. Vakre smil. Kos med noe rødt i glasset. Drømmeprinsen man alltid vandrer hånd i hånd med. Alle storbyferier med gode venner. Men tror dere virkelig at livet alltid er akkurat sånn? For alle?

Å fikse barn som er velgredde og smilende på bilder, er ganske enkelt å få til. Det er ikke det som bør være målestokk på hvor bra man har det. Heller ikke hvor vakker, fresh og fotogen du sjøl er. Det er ikke noe vanskelig å skrive at man har superkids, verdens beste kondis eller lavkarbocakepops til kvelds.

Bilde fra wordboner.

Det som mange definerer som det perfekte liv, er faktisk ikke det livet som tiltaler meg mest.
Jeg ville ikke ha bytta bort kreative Corcker med vesle, hvite Vetle. (Ikke noe galt med navnet, altså, men likte tungegymnastikken jeg fikk til der). Jeg hadde blitt stressa av å måtte vise fram en plettfri fasade til enhver tid. Vi måtte ha sperra ungene inne på hvert sitt sterile rom for å klare å ha det konstant ryddig. Og ved å sperre unger inne på sterile rom, oppnår du ikke å få sånne unger som jeg synes er ålreite.

Det er mye jeg skulle ønske jeg hadde, men man gjør noen valg, og da må man innfinne seg med det. Bygger man et stort, dyrt hus, blir det lite penger til overs når huslånet betales. Får man mange barn, blir det lite tid til egenpleie og alenetid. Sitter jeg ved dataen istedet for å brette klær, så hoper det seg opp på vaskerommet. For eksempel. Men så prøver jeg å fokusere på alt jeg faktisk har. Og det er mye bra. Ikke så mye at livet mitt er perfekt. Men det er bra.

Tror du alle andre lever et lykkeligere liv enn deg sjøl?
Hva er egentlig det perfekte liv?

Ha en ålreit kveld med eller uten perfeksjonisme!

35 kommentarer:

 1. Trur vi alle vil ha ulike oppfatningar om kva som er eit perfekt liv? Eg hadde nok hatt andre svar for ti år sidan, enn eg har no. Perfekt for meg no, er ein smertefri dag, der eg klarer å gjere litt fornuftige ting. Det er ein dag der barna er blide, vi et middag i lag, og der eg kjenner sommerfuglar i magen, fordi eg evner å sjå alt som er bra i livet mitt. Det er ein dag, der kvelden ikkje bringer angst i magen, eller masse verk i kroppen.

  Tusen takk for så fine ord hos meg Pia!

  e

  SvarSlett
 2. Ikke godt å si, men jeg synes at du helt klart er på rett spor;) Perfekt er hverken hyggelig elller morsomt. Hetty

  SvarSlett
 3. Du kommer med gode spørsmål der...Hva folk definerer med lykke varierer vell fra person til person. Selv føler jeg att jeg har det generelt bra, men jeg har aldri tenk på meg selv som ett lykkelig menneske, men att jeg har det veldig bra og til tider ikke så bra. Det går vell i berg og dalbaner for alle...ingen kan vell leve lykkelig livet ut..

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg tror også at folk definerer lykke forskjellig. Og så tror jeg at alle opplever berg og daler. Noen har dypere daler og høyere berg enn andre. Men jeg tror ingen lever i lykkerus hele livet.

   Slett
 4. Lykke har ikke noe med perfekthet å gjøre, men med trivsel. Det handler mest av alt om verdier og om å ha det godt med seg selv, noe som kan være pengeuavhengig.

  SvarSlett
  Svar
  1. Godt skrevet - tror heller ikke lykke er ensbetydende med perfekthet.

   Slett
 5. Jeg stiller meg selv et spørsmål innimellom...når det flyter rundt meg, når naboungene har invadert oss og det plutselig er tolv til middag..når all perfeksjonisme i meg tråkkes kraftig på, latteren står i taket og det er skatekonkurranse på verandaen, tusen saftglass på kjøkkenbenken og jeg ikke kommer meg frem til vaskemaskina : 'hvilke hjem er det godt å være i?' - der det bor blide folk, -der unger leker, -der du tør finne deg en kaffekopp sjøl, -der verden er uperfekt. Der vil du være. Ergo er det helt perfekt. For meg.

  SvarSlett
 6. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 7. Jeg er så enig. Og skrev litt om akkurat dette for litt siden her: http://lavendelheimen.blogspot.com/2012/05/hvem-eier-det-perfekte.html

  Så syns jeg nesten at det litt rufsete og ærlige, nære og kaosaktige hverdagslivet er mer interesant enn side opp og ned med bilde av kaffelatteskum og pent danderte (hjemmelagede!) muslibarer eller hva det måtte være.

  SvarSlett
 8. Ja hva er det perfekte liv? Hva er egentlig perfekt?
  Man ser jo at karusellen flyr fort enkelte steder og at det strebes etter såkalt perfekt kropp, jobb, karriere, møbler osv. osv. ....
  Jeg har hoppa av for lenge siden. Og i et hjem skal det se ut som det bor folk, det er sjarmerende, og helt perfekt for meg :)

  SvarSlett
 9. Suksess har man når man er lykkelig tenker jeg, et perfekt liv er vel et lykkelig liv. Men hva som gjør oss lykklige er jo varierende. Jeg blir lykkelig av barna mine, av mannen, av å gjøre gøye ting med dem, gode venner, naturen, ta fine bilder osv. Og nå etter flere netter med våken baby, må jeg si at å sove godt gjør meg lykkelig! hehe.

  Tenke posetivt hjelper meg også til å se lysere på ting. Ikke alltid så lett å tenke posetivt, men man kan jo finne tanker som hvertfall er litt mer posetive ladet enn andre ;)

  Penger tror jeg ikke er oppskriften på lykke, men samtidig kan det jo være veldig strevsomt og gi mye bekymring å ha for lite!

  SvarSlett
 10. Enig i at lykke = trivsel :) Ingen er heldigvis perfekt!

  SvarSlett
 11. Jeg trives i hverdagen, med lek og samvær med de jeg er glad i.
  Med turer ned til stranden og ut i skogen.
  Med vennetreff og opplevlser sammen med de.
  Perfekt for meg

  Så her er det tidvis støv i krokene, og langt fra nyvaskede vinduer,
  men vi har alltid plass til en eller tre ekstra til middag eller på en kaffekopp.
  Og vi lever litt etter impulsmetoden, og griper opplevlser litt etter lysten..
  Det er perfekt for oss.

  Vi har jobber vi trives i,
  men fordi vi vil ha tid til litt mer enn jobb,
  så arbeider vi redusert begge to.
  Det er viktigere enn gods og gull,
  og passer perfekt for oss.
  Når de rundt meg og jeg trives så har jeg det perfekt.

  Så det perfekte liv tror jeg er
  ulikt fra person til person og
  fra familie til familie.

  SvarSlett
 12. Jeg tenker ikke så mye på perfekte liv når jeg leser disse bloggene, men heller "hvordan rekker de å ordne alt"? (pusse opp, bake, blogge, sy, hekle osv)

  Synes AnneGrete beskrev en type lykke jeg kan kjenne meg igjen i; kaos, men huset fullt av ungenes venner. Fordi det er et fin sted å være.

  Fin kveld!

  SvarSlett
 13. Jeg tror aldri jeg forholder meg til det med "perfekt" i det hele tatt. Det er ikke sånn at jeg i stedet for et eller annet glanset og hvitt ideal går rundt og mener at dagens mylder er "perfekt". Jeg måler ikke livet mitt opp mot perfeksjon i det hele tatt, tror jeg. Det føles helt feil. Jeg er der jeg er, ser det jeg ser, lever i mylderet, kjenner på utilstrekkeligheten og noen ganger "tilstrekkeligheten". Tar med meg de gyldne øyeblikkene og får videre. Noen ganger kjenner en jo på det at "dette er godt" "nå har vi det så fint". Men jeg har aldri den følelsen at "dette er helt perfekt". Jeg leter litt etter begrepene - men det jeg tror passer best som "det gode idealet" for meg - er heller følelsen av at dette er meningsfylt. At livet og innsatsen og verdiene og alt dette henger litt sammen innimellom. Det er godt.

  SvarSlett
 14. Jeg tror det perfekte liv er så forskjellig fra menneske til menneske.
  Vi søker etter forskjellige ting, og noe jeg synes er perfekt i mitt liv, kan være totalt mislykket om det hadde vært i ditt.

  Jeg lever på ingen måte et perfekt liv, og har heller ingen planer om å si til verden at jeg gjør det. Men jeg lever et greit liv, og det er bra nok for meg.

  Det å alltid må være perfekt kan ingen være, og ingen kan leve perfekte liv alltid.

  Men vi kan ha dager som er perfeksjon, både når det gjelder mann, barn, hus og en selv.
  Men disse dagene kommer ikke hver dag, ikke her hvertfall.

  SvarSlett
 15. Jeg har venninner som lar seg stresse av nettopp dette "lykkejaget" i media... Den perfekte jobb, spise ökologisk, kule hobbyer, den perfekte kropp etc.
  Jeg kjenner selv utrolig lite paa denne fölelsen og tror det handler om at jeg har funnet mine "satsingsomraader" i livet. Der hvor jeg vil gjöre en ekstra innsats. Og saa driter jeg i resten!
  Hvorfor henge seg opp i aa spise ökologisk om man har null interesse for matlaging?
  Tror mange blir villedet av media og glemmer hvem man er og hva man selv önsker med sitt eget liv.

  SvarSlett
 16. Perfekt....? Tror ikke det finnes hos meg. Eller så er bare mine dager med min familie og aaalt det inneholder perfekt for meg..
  Uansett så trives både jeg og de jeg bor sammen med. Lykke er så mangt mener jeg. Perfekthet trenger absolutt ikke være lykke!

  SvarSlett
 17. Er nå ikke sikker på at perfekt er hvordan det fysisk ser ut rundt oss eller hvordan vi ser ut. Det er vel mer snakk om en sinnstilstand. Man kan jo lett se hvem som er fornøyd og hvem som ikke er det. Skjønnhet kommer innenfra og hvis det stemmer burde jeg i denne perioden av livet være dødslekker :)

  SvarSlett
 18. Jeg hadde ALDRI klart å leve i det "perfekte" liv! Vi alle i huset, store som små, roter for mye til det;) Vårt "perfekte" liv er at alle er friske og raske, lykkelig sammen og ja noen ganger er vi sinte og sure også;) Til og med huset er "snudd opp ned" til tider... forsatt så er det vårt liv. Perfekt? Ja akkurat passe nok til oss:-D
  Ha en herlig torsdag.
  Klem fra Anine.

  SvarSlett
 19. Jeg HAR det perfekte liv. Jeg har 3 herlige gutter og en mann som elsker meg. Det er det perfekte liv for meg. Jada, huset skulle vært større,og absolutt mer ryddig og rent, jeg skulle gjerne hatt tid til å trene, og jeg skulle gjerne sluppet å vurdere om vi faktisk har råd til å bli med et vennepar til Dyreparken midt i høysesongen, men så lenge ungene har det bra og er glade og fornøyde så er jeg det også.

  SvarSlett
 20. Interessant tema! Svaret på hva som er det perfekte liv er nok svært individuelt - men mange blir nok påvirket og revet med av blogginnlegg og statusoppdateringer på fb som oser av det pene, det vellykkede, det rene og det perfekte. Det er nok viktig og tenke på det man har, som du sier, og prøve å ikke la seg påvirke av andres "lykke". :)

  SvarSlett
 21. Supert! Tekster som dette får meg til å tenke og kjenne etter, og det kommer fram mange gode følelser! :)

  SvarSlett
 22. Så sant, så sant! Når jeg leser blogger kan jeg nok av og til sitte igjen med å tenke, hvordan får de tid til alt? eller hvordan får de råd til alt? Men vet jo at det handler om prioriteringer. Hverdagslykken handler vel mer om de små tingene, som en kaffikopp og et blad mens babyen sover søtt i vugga :)

  SvarSlett
 23. Ingen er vel lykkelege og perfekte støtt. Men nokon er jo tilsynelatande alltid i godt humør.....det har eg stussa over mange gongar.

  SvarSlett
 24. Jeg tror mitt liv er ganske likt på ditt. Bortsett fra det med bonusbarn og steforeldre-problematikken. Som kan være ganske krevende. Jeg håper jeg ikke fremstår som perfekt. Det er i så fall motsatt av hva jeg vil. Jeg blir selv deprimert av "perfekte" bloggere.
  Akkurat nå er jeg i hvert fall ikke perfekt her jeg sitter med røde og verkende øyne.
  Men i går følte jeg meg ganske perfekt. Jeg fikk til perfekt frosting på muffins for første gang!!!!! OG jeg laga suksessterte for første gang i mitt liv og den ser perfekt ut. Det gjenstår å se hvordan den smaker. Nå ligger den i fryseren og venter på lørdagens konfirmasjonsfest for Thale.
  Små gleder....
  Ellen :)

  SvarSlett
 25. Ah, dette er et tema jeg liker. Av to årsaker:

  1. Jeg ser ikke så mye til denne lykkegreia og de perfekte livene i sosiale medier. Eller jo, noen tenderer selvsagt til utelukkende å snakke om det som er bra, men alt med måte, opplever jeg. Mange har selvironi og balanserer godt, både på Facebook, i blogger og andre steder.

  2. Jeg syns ikke det er det minste rart at positive fortellinger er i klart flertall i sosiale medier. Dritten er gjerne for privat. Hvem vil vel oppdatere på Facebook etter å ha krangla med sin bedre halvdel for eksempel? Det hadde dessuten vært et grovt overtramp. Om man selv mangler filter er det ikke rett å utlevere andre i sinne og frustrasjon!

  Hvis noen blir stressa av å lese om perfekte liv i sosiale medier er det kanskje deres tankesett man må gjøre noe med, ikke innholdet som postes. For meg er det helt opplagt at sosiale medier ikke nødvendigvis gjenspeiler virkeligheten til en hver tid. Noe å tenke over for dem som sliter? Å ha fokus på seg og sitt i stedet for å henge seg opp i andres gjøren og laden?

  Godt innlegg, Pia! :-)

  SvarSlett
 26. Jah..!
  Hvis noen finner lykke i å fortelle verden på fb at de sammen med den perfekte mannen og de perfekte barna har hatt en perfekt piknik på en perfekt fjelltopp kun noen få mils gåavstand borte, etterfulgt av et smilende bilde, så kan jeg godt trykke "liker".
  Men jeg tror ikke at de har det bedre enn meg for det.

  SvarSlett
 27. Jeg har nok en lei tendens til å tro at alle andre er så mye flinkere enn meg...til å få ting gjort, til å finne tid til trening og besøking og reising og alt det der som vi liker å gjøre;) men jeg blir stadig flinkere å ta meg selv i det, for det er jo ikke sant.. På samme måte som jeg ikke skriker ut om alt jeg har på ventelista - men heller skrøyter og viser frem når ting er feridg, gjør jo ikke andre heller det:) Blir som at ens egen graviditet aaaaaaldri tar slutt, mens andre føder før du får sukkt for deg! men jeg tenker ikke så mye på perfekt. perfekt er i mine ører kjedelig..eventuelt overdrevent.. lykke og perfekt er langt ifra det samme. Jeg er selv mest lykkelig når jeg klarer holde presset om å være "perfekt" unna;)
  Det at medier viser frem "perfekte" liv og saker og ting, synes jeg er litt feil.. en viser frem gode ideer og løsninger, tips og råd til inspirasjon og hjelp.. i mitt hode;) når de maser om en ryddig kjøkkenbenk vs en rotete (og mener den rotete er normal mens den ryddige er perfekt og at det ikke går an å ha det sånn) så syns jeg det blir feil. For hva inspirerer ved rot? Stygge ting? .. men fordi om en benk er ryddig på bildet så betyr jo ikke det at den alltid er ryddig! er en grunn til at det finnes blogginnlegg med titler som "unbloged" og "zoom in, zoom ut";) Som i moteblader og, de viser ikke stygge klær og dårlige kombinasjoner? Det er jo ikke det vi er intreserte i å se? sporte kansje litt av der men....?;)
  for å kjenne glede og være lykkelige tror jeg vi må kjenne sorg og føle oss ulykkelige og.. for hvordan skal vi vite om vi er glade hvis vi aldri er leie? og setter vi ikke mer pris på gleden og da hvis vi har vært leie? og sånn blir gleden enda større og virkelig verdsatt?
  perfekt liv er ikke mulig... det kan ikke være så evigvarende.. det perfekte øyeblikk kan en ha, en kan ha flere sånne, mange, men de er jo forbigående.. en kan finne den perfekte kjolen for den anledningen, den perfekte middagen den dagen, heheh, men alt kan ikke være perfekt hele tiden, så derfor kan ikke ett liv kalles perfekt, eller en person.. mener jeg. men en kan ha ett lykkelig liv, uten tvil, med store sorger og store gleder!
  sånn..tror kansje det er best jeg gir meg nå.. ;)
  klem fra june:)

  SvarSlett
 28. Sier meg rett og slett bare helt enig med deg, Pia. Og kunne skrevet under på Liv-Inger sin kommentar også :o)

  SvarSlett
 29. Åh, så enige vi er! Jeg framstiller ikke livet mitt perfekt hverken her eller der. Det ville jeg ikke syns var noe gøy, og det er ikke morsomt å lese om heller. Jeg tror ikke på de som bare viser solskinn og strigla unger. Liker heller de som skriver om ting slik de virkelig er :)

  SvarSlett
 30. Det som fremstilles som perfekt blir fort alt for kjedelig å lese om for meg i alle fall. :-)

  Nok et fantastisk innlegg, Pia.

  Ha en god helg

  SvarSlett
 31. Jeg får ikke til å bruke ordet 'perfekt' om 'livet'
  Det kan jo være så mangt...

  Og ingen er perfekt!

  Jeg er enig i ordene på det bildet du linket til! =]

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails