søndag 13. mai 2012

Et skikkelig søppelinnlegg.

Det var hyggelig å se at så mange av mine lesere er opptatt av søppel. Jeg forsto etter dette innlegget at flere av dere har lite kildesortering der dere bor. Og noen lurer på om det ikke er mye arbeid med all denne sorteringa.

Nei da! Det er lett! Som en plett! La meg forklare det enkelt og greit:
Matavfall kaster vi i de mørkegrå posene i den lille grønne plastbøtta. Så revner matavfallsposen, vi legger den i en annen pose, og bærer den ut i den brune plastboksen. Aviser og papirer legges i de blå boksene.  Drikkekartong står på benken fram til benken ikke lenger synes, så bæres kartongen ut i den hvite boksen. Med grønt merke. Det er ikke egen boks til annen kartong, og jeg er usikker på for eksempel corn flakes-kartong. Er det papir eller drikkekartong? Kunne man være en pådriver for å få en ekstra boks til annen kartong? Kanskje i rødtoner?
Plastavfall legges i plastposer som ikke har egen bøtte på kjøkkenet. Har ikke plass til flere søppelbøtter inne. Plastposen med plast bæres ut og legges i stor plastsekk. Den er gjennomsiktig. Den gjennomsiktige plastsekken med plastposer og plast plasseres oppå kassa med de fire plastboksene til matavfall, papir og drikkekartong. Kassa er av tre. Og noe stålaktig. Restavfall kastes i plastpose i grå bøtte på kjøkken, og bæres deretter ut i kasse som står ved siden av den andre kassa og kastes i en svart sekk. Av plast.
Så hentes alt dette avfallet av en bil som jeg mener er grå- eller brunaktig. Og så har jeg ikke fått fulgt med hvordan de videre plasserer og sorterer og kaster alle de ulike posene. Men det skal jeg sannelig forske videre på.

Ha en interessant søndag med eller uten sortering!

35 kommentarer:

 1. Så bra system dere har! Savner veldig matavfall-gjenvinning her i Bergen. Sånn fra naturen side skulle det jo være det enkleste å gjenvinne...men ikke alle som kan ha egen kompostbinge i hagen.

  Apropos papp-avfallet som ikke er drikkekartong; her hos oss skal det i papirdunken (men nå har ikke vi egen innsamling for drikkekartong da - alt går i papiret).

  SvarSlett
 2. Hehe...

  Menne - skap under vasken nå i skuffenes tidsalder?!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hvor ellers skal vi ha søppelbøtter? Kan ikke ha det i skuffer?

   Slett
  2. Jo da. Når søppelbøttene står nedi en skuff så er det enda enklere å sortere.

   Slett
 3. Haha- rene regnbuen jo :) Her er det papir- plast og restavfall. Og så kjører man glass og metall til utplasserte containere. Prøver å være flink, men det glipper innimellom :)

  SvarSlett
 4. Huff, ja, glass og metall orka jeg rett og slett ikke å ta for meg i dette innlegget...

  SvarSlett
 5. Puh... og sånn går no dagan... Her sorteres ikke matavfall, men alt det andre styrer vi med også. Godt vi ikke jobber lenger. Hadde ikke hatt tid ;)
  Forsk videre. Spennende - og tommel opp for sortering altså!

  SvarSlett
 6. hehe..synes egentlig sorteringa vår høres helt lik ut.. det med hvor melkekartongene oppbevares før de kastes, og ikke minst løsningen med plastavfallet.
  Men en ting vil jeg si. I de blå kassene i sorteringsskapet skal det både papp og papir. Så det er der du skal kaste corn-flakes-esken din. Melkekartonger er satt inn med voks og må gjenvinnes for seg selv.

  Og det med glass og metall, der er jeg dårlig. Hadde helt klart sortert mer av det også, om jeg bare hadde hatt mulighet til at noen kom og henta det hjemme, så jeg slapp å oppbevare og reise halve byen rundt for å putte det i konteinere selv.

  SvarSlett
 7. Aha! Takk! Nå lærte jeg noe nytt - har ikke skjønt hvorfor akkurat drikkekartong måtte være i egen boks.

  SvarSlett
 8. Stemmer.
  Nikker og nikker her.

  Men jeg trodde ALLE i dette landet sorterte matavfall, herre dust.
  Søppelskapet ditt er likt vårt, men vi har ikke plass til plastposebeholder. Og vi gidder ikke sortere plastikk. Et sted må liksom grensa gå.. :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Neida, ikke alle sorterer. Det kommer vel an på om kommunen har ressurser til å ta imot sortert søppel. For om jeg skal sortere så skal de banna bein ikke få hive alt i dynge igjen etterpå. Vår kommune har vært for opptatt med å bygge store fabrikker og enda større postterminaler og til slutt et stort og fjongt kulturhus, så vi har ikke kildesortering ennå.

   Slett
 9. Takk for dette lærerike innlegget. Jammen meg slitsomt å være søppelflink. Særlig når alt havner i en stor dynge etterpå.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det gjør ikke det. Vi har akkurat hatt kildesorterings"kurs" på jobben, og hver fraksjon brukes separat.

   Slett
  2. He he, jada, det er det de vil ha oss til å tro...:-) (Jada, jeg lukker øra nå og finner på gode grunner for å avstå)

   Slett
 10. Her er det restavfall, papir og papp. Mykje å halda styr på, men veit det hadde vorte mykje mindre restavfall om me hadde hatt eigen sortering for matavfall. Eller biobrensel, som dei har nokon plassar. Der kan du visst hive bleier og, i tillegg til matavfall. Eller kan kanskje du det også? Takk for oppklarande innlegg altså...Eller, eg klarte ikkje heilt henga med på alle fargane og sånt, men bileta skjøna eg;)

  SvarSlett
 11. uff, blir helt sliten av å lese dette!! har funnet et system som fungerer for oss, men det får ikke plass på kjøkkenet! mine sorteringsdunker er 3 plastikk ikea skoskap rett utenfor kjøkkendøra, funker som bare det!

  SvarSlett
 12. Matavfallet er jeg ikke særlig god på her i heimen. Det finner stadig vekk veien ned i restavfallet... Og så fjerna de kontaineren for glass og metall her i nabolaget, og da ble vi med ett litt dårligere på det også... Men papir og plast er greit.
  Og på jobb er jeg knallgod på sortering! Der har vi grønt flagg og greier :) Kan ikke være like god på alle arenaer...

  SvarSlett
 13. Ja, den sorteringa er mye å holde orden på.

  Stikk innom og sjekk ut hva som skjer på bloggen vår. Vi planlegger stort blogglotteri, så her er det mye moro på gang! =)

  SvarSlett
 14. Ja her er det sortering i lange baner skjønner jeg!!;)
  Har papir og plast vi også, men en egen stor dunk til papir og en egen søplepose til plast, som settes ut sammen md papiret;)!
  Man må jo tenke på miljøet!;)
  Ha en super ny uke!
  Klem fra størstepia

  SvarSlett
 15. Heldige dere! Her har vi 1.5 meter med søppelkasser i tillegg til sorteringa innne + garasjen full av sekker med plastsøppel (som ikke har egen kasse), og dermed blir glemt å sette ut når plastsøppel hentes. For alt hentes jo ikke hver uke. Mat hver uke, glass/metall, papir, restavfall og plast 3-4 uker mellom. HELT umulig å holde orden på når de kommer (selv om vi har en kalender som ligger ... ett eller annet sted)....

  SvarSlett
 16. Ikke så mye av det her i Bergen. Synes det er snodig å hive matavfallet sammen med det andre..

  SvarSlett
 17. Her har vi hatt søppelsortering i åresvis, minst ti.. Vi har poser i fem ulike farger til mat, plast, kartong (melkekartonger og corn flakes og rosineresker osv), papir og restavfall. Til restavfall kan vi bruke vanlig handlenett, de andre kjøper vi på ruller i butikken. Alt kastes i samme søppeldunk og sorteres på søppelanlegget. Syns det fungerer veldig greit. Og matavfallsposene er av solid plast og tåler det aller meste! :)

  SvarSlett
 18. Aiai. Her kommer minner om livet på Kongsberg tilbake :)

  Her vi bor nå er det mye enklere- en diger dunk i grå plast med blått lokk står på yttersiden av huset og fylles opp med alt hva hjertet måtte begjære av papp, papir og drikkekartonger. En mindre dunk med grønt lokk står rett ved siden av og fylles med restavfall, og matavfall.
  Her har de ingen bio-søppel, man kan kompostere hjemme men vi har aldri klart å holde varmgangen i komposten om vinteren.
  Alt av rengjort plast fylles i en gjennomsiktig sekk. De kan vi levere så mange av som hjertet lyster.
  Metall og glass må vi selv kjøre til oppsamlingssteder med,det samme med lyspærer og batterier. Jeg har kjøpt plastdunker på ikea til det - de står i ytterboden.Samme type plastkasser bruker vi også til å spare på pantbare flasker i.

  Her må si selv dra spannene til hentepunkt - papir og plast hentes 1 gang i måneden. Restsøppel hentes hver uke om man vil - vi bruker 2-3 uker på å fylle spannet. Om vinteren sender vi spannet når det er fullt, om sommeren leverer vi hver uke pga o-jeg-dør.

  SvarSlett
 19. IKEA har søpleskuffer, der har vi god plass til matavfall, papp/papir, plast og rest. Kan virkelig anbefales. Og dunksystemet ute fungerer også, selv om jeg ønsker meg en dunk til plasafallsposen, frykter grevlingen. Drammen har gjort noe riktig mao.
  God å se at det ikke er bare jeg som må inn på facebook, rumble, wordfeud før jeg legger meg, ja, og en runde på nytt etter å ha gått gjennom runden en gang. Sånn at det blir for sent...
  Super blogg!

  SvarSlett
 20. Nei nå ble jeg missunnelig! Vi har bare pappbokser til mat og kartonger vi... :( Også bor vi jo ikke så langt unna dere!

  Ellers virker innendørssystemet veldig likt som her gitt! Men vi har noen sånne underlige veggskuffegreier fra ikea der vi samler melkekartonger (nei, frokostblanding er ikke drikkekartong- den er papp. Mangler dette belegget inni som holder pappen tett ;) ) og en sånn lik til metall og glass som vi levere i kontainer på Rimi.

  :)

  SvarSlett
 21. Søppelsortering er gøy! Selv om det kan være litt styrete før en finner en god løsning på kjøkkenet. Fopr det er cluet altså - å kunne sortere ordentlig VED KILDEN - altså kildesortering!

  I kjøkkenskapet mitt har jeg et veldig greit IKEA-sett: En stor firkanta bøtte til papp- og papir (altså drikkekartonger, cornflakesbokser, aviser, skrivepapir osv), oppå den henger to små hvite bokser hvorav en til matavfall og en til glass og metall. Ved siden av har jeg en grå firkanta boks til plastavfall og en til restavfall.

  Det meste av avisene legges rett ut i grønn dunk ute, og legges altså ikke på kjøkkenet (fordi da blir innedunken så fort full). Drikkekartonger legges altså sammen med det andre papiret hos oss. De må sorteres ut for seg fordi de inenholder voks eller aluminiumsfolie, men det gjøres på et sentralt sorteringsanlegg.

  Plasten legges ut i en utebod, og når jeg har 3-4-5- poser, tar jeg dem med på butikken og legger dem i en stor container for plastavfall (returpunkt). Samtidig tar jeg også med glass og metall, som også er lagt ut i boden.

  Matavfall legges i egen brun dunk hjemme, og den tømmes ca en gang i måneden 8oftere om sommeren) - og blir kompostert.

  Restavfallet (det er ikek så himla mye igjen da) legges i grå dunk, og tømmes hver 2.-3. uke.

  EE-avfall og farlig avfall tas med til gjenvinningsstasjon.

  Cluet er altså godt system hjemme på kjøkkenet! Du trenger f.eks. ikke la kartongene stå lenge på benken - de kan brettes ganske kjapt og legges i drikkekartongdunken :-) - så blir det ikke så mye rot på benken!

  SvarSlett
  Svar
  1. Endelig et menneske som sier som meg. :-) Gøy!

   Slett
 22. Kildesortering her også, men har høyrt at alt til slutt havner i samme haugen likevel...

  SvarSlett
  Svar
  1. Hvorfor skulle kommunen gidde å lære deg å kildesortere, hente ulikt avfall på ulike dager, dele ut poser osv hvis det var slik? Det hadde jo vært enklest og billigst også for dem å sende alt i samme haug. Heldigvis for miljøet er dette ikke lov :-)

   Men å måtte sortere ulike papirtyper hver for seg er å lage litt mye stress for innbyggerne da. Det finnes anlegg som kan gjøre dette maskinelt etterpå. Her kaster vi alt av papir, papp, kartong, drikkekartong i samme papirdunk.

   Slett
 23. Så flott system dere har med kildesortering:) I Trondheim kommune har vi rastavfall, som er alt som er skittent + matavfall. Papp og papir og plast:) Metall og glass også da selvfølgelig:) Går sport i å kildesortere:)
  Trine:)

  SvarSlett
 24. Flott system for kildesortering. Jeg har mye å lære. Er ofte litt for lat og sliten til å gjøre en god nok jobb der.

  SvarSlett
 25. Det blåser ikke så mye på Kongsberg, skjønner jeg!?! Siden du kan legge plastsekken oppå det ene stativet, mener jeg. Her ville den sekken blåst til Bloksberg omtrent hver uke... (Og i allefall over jordet de andre ukene!)

  SvarSlett
 26. Haha, helt utrolig. Vi har litt enklere system her. Takk og pris! Og så må jeg innrømme at jeg driter i drikkekartongen. Ikke si det til noen...
  Ellen :)

  SvarSlett
 27. Vi har egen boks for papp/kartong - og den blir alltid stappfull før den tømmes. I går måtte jeg krabbe oppi boksen og tråkke nedi, for å få plass til ny ladning. Og papirsøpla her legger jeg i en fin bunke på gulvet i gangen, før det blir tatt med ut.
  Plastsøpla har vi også i en blank pose. Først fyller jeg det i en plastpose på gulvet på kjøkkenet, og så bærer jeg det ut i garasjen hvor jeg har den store gjennomsiktige posen. Så prøver jeg febrilsk å finne ut hvilken dag posen skal settes ut, og går stort sett alltid glipp av den riktige dagen. Dermed ender jeg med å måtte kjøre på dynga med det selv, når garasjen etterhvert fylles opp med flere poser med plast.
  Ellers har vi en egen dunk for glass og metall, og en for restavfall. Hadde vært mye bedre med en dunk for plast, og så kunne vi spart glass og metall ved siden av. For den dunken blir jo aldri halvfull en gang, før den tømmes.
  Jeg kjenner igrunn at jeg burde skrevet et eget innlegg om det samme ;)

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails