fredag 30. mars 2012

Merkelige greier. Og hvorfor?

Hvorfor skal toåringen vår bruke ganske så lang tid på å legge seg om kvelden, og dessuten våkne rimelig tidlig om morran, når besteforeldre kan meddele at hun er sååå enkel og grei! De legger henne i halv åtte-tida, leser ei bok, synger en sang, sier god natt, og går. Og hun aksepterer det. Våkner hun i sekstida, sier de bare til henne at det fortsatt er natt, og hun legger seg ned og sover til halv åtte.

Det er nok noe dere gjør feil, tenker dere nok nå. Men vi gjør jo det samme som besteforeldrene! Vi lar henne ikke springe rundt til langt på natt med en softis i den ene hånda og en cola i den andre. Vi har ikke blinkende discobelysning på rommet hennes, og vi spiller ikke heftig hardrock på full styrke. Når det nærmer seg morgengry, står vi ikke over henne med cymbaler og smeller mens vi brøler KOKO!!OM ET PAR TIMER SKAL VI STÅ OPP!!  Nei, vi prøver å gjøre det som besteforeldrene gjør. Faste leggetider, sang, bok, og god natt. Hvisker "nå er det natta!" i femtida. Men funker det? Nei!!

Så skyld ikke på uheldig samspill mellom foreldre og barn. Jeg heller litt mer mot teorien "Sånn er de bare når de er med foreldrene. Sammen med andre er de helt ålreite. Nesten alltid"

Jeg opplevde dette fenomenet da vår eldste sønn, den store gutten på 11 måneder, skulle begynne i barnehagen. Han hadde blitt trilla og trilla på dagtid. Slutta vi å trille, slutta han å sove. Okei, da, trilla vi en time, gadd han kanskje å sove litt til i rolig tilstand. Men trilling måtte til.

Jeg var megabekymra før han skulle begynne i barnehagen. For åssen i all verden skulle de få ham til å sovne. Kunne de avsette en hel assistent bare til ham?

Vi hadde samtaler i barnehagen da vi var på tilvenning. Jeg turte jo ikke å fortelle hele sannheten, for vi ville ikke risikere å miste plassen. Og for å gjøre en lang historie litt kortere : han ble bare lagt i vogna, assistenten rugga to ganger, og han sov et par timer. In my face...

Og etter det har jeg liksom ikke vært så bekymra for soving, trassing, tissing eller andre problemer på bortebane.
Jeg har ikke tatt dette bildet for å vise fram den fine klokka mi. Jeg tok det for å vise at vi har barn som kler på seg ullbukser og kjole utenpå pysjen. Og som kommer tuslende ut i stua i halv elleve-tida for å hente seg noen flere bøker. Halv elleve om kvelden, altså.

Oppfører barnet ditt seg annerledes når hun/han er hos andre?

Ha en undrende dag med eller uten hoderisting!

26 kommentarer:

 1. Vi har også hatt det sånn, med besteforeldre og barnehagetanter som får dem til å sove uten noe trøbbel. HVORFOR er det sånn?

  SvarSlett
 2. Hahaha!
  Sorry altså....det var kanskje ikke reaksjonen du trengte eller ville ha nå...
  Jeg er mamma til 3 gutter. 16, 14 og 8.
  Vet hva du snakker om.
  Og det er jo fortsatt litt sånn...borte er de lysets engler...hjemme kan de ta ut sin verste sider.
  Og takk og pris for det!
  Noe sier meg at det på en pussig måte handler om trygghet.
  Det er jo oss de tester ut sine mer eller mindre vellykkede idèer på...
  Og så hørte jeg en gang noen si; oppfører de seg bra på bortebane, kan du slappe av....da vet du at de har skjønt det, og dere har gjort jobben "riktig"...de vet hvordan de skal oppføre seg "når det virkelig gjelder".
  Så må vi bare irritere oss, eventuelt more oss med slike pussige påfunn....

  Hahaha, dere har gjort jobben, tommel opp og god helg!

  SvarSlett
 3. Her har legging aldri vore eit problem. Med derimot å stå opp i fire fem tida... Dei to håpefulle søv alltid lengre hos mormor. Og godt er det. Men eg er såpass miljøskada etter 12 år som mor, at eg har gløymt av kva som er normalt. Ein ting er i alle fall sikkert; det er ikkje meg dei har det etter!!! Lillebror stod opp kvart over seks gammal tid søndag. Godt klokka var regulert, for kvart over sju er meir ok for ein sjuåring. -det er ikkje tidleg vel, mamma?

  God helg :)

  e

  SvarSlett
 4. Akkurat slik har vi det også...Hehe. Det med den evige trillinga hjemme, men så fort han kom i barnehagen... Og i natt var to-åringen våken fra halv to til tre. Ikke særlig gøy, nei. Men men, det er vel slikt man bare må ta.

  SvarSlett
 5. Trur dette er ganske vanlig. Har hørt mange som har sagt det samme. Ungane våre overnattar ikkje aleine med besteforeldra då dei bur så langt vekke, og overnattar gjerne ilag med dei her hjå oss, og kor tid dei står opp er like variert som når vi er aleine med dei. Men som sagt. Historia om 2 åringen som står opp åtte istaden for seks f.eks har eg hørt mange gongar. God påske til deg :-)

  SvarSlett
 6. Våre 3 har vært akkurat sånn.....ALLE 3:) Og sånn er de fleste barn, har jobba i barnehage også jeg da vettu;)
  Trine:)

  SvarSlett
 7. Tror det er helt vanlig. Nå går (bank i bordet) legging og sånt greit hjemme og, men det er en del forskjeller hjemme og borte ja.

  SvarSlett
 8. Min eldste sønn oppførte seg faktisk forskjellig hos meg og hos pappaen sin. Pappa fikk ham til å sove, men med meg var det... annerledes.
  Vi har funnet ut at babyen bare føler hvordan det står til med deg - skal jeg brøle, så jeg får bli med igjen? O nei, han skal aldri gjøre hva jeg vil... så blir det bare å sove...
  Og jeg må si at jeg har lært det etterpå. Litt etter litt, og yngstemannen her (vårt niende barn) sover som en stein, og når han våkner kl. halv åtte, synger han blid og glad (og lavt) en time eller til vi henter ham.

  SvarSlett
 9. Oh yes! Da mine foreldre passet barna en liten uke da minsten var rett over 2 år, sov han hele nettene - det hadde han aldri gjort tidligere, og vel - nesten aldri gjort siden... Kjenner meg igjen i soving i bhg og. Jeg vugget og vugget på vogna hjemme, i barnehagen la de han ned og han sov. ;)

  SvarSlett
 10. He he, syntes klokka viste halv fem og tenkte at jada, det var tidlig på'n. Hu er ikke tapt bak ei dør hu der, fornuftig ung dame som kler på seg litt så hun ikke skal bli frossen mens hun leter seg fram til helt rett bok.

  Og ja, dritirriterende når barn kun er samarbeidsvillige med andre i famlilien....med mindre man er tanta som har overnattingsbesøk.

  SvarSlett
 11. Hihi, kunne minne litt om mi jente det. Tror hun trenger mindre søvn enn meg :) Hun holder ut og trekker ut kveldene, men er likevel pling våken i syvtida om morgenene:) Hun er likedan overalt da...

  Ønsker deg ei god helg og en finfin påske
  Klem Tonje

  SvarSlett
 12. Det er merkeleg, men det er slik det er.
  Eg trudde aldri at min fyrstefødde skulle legge seg å sove i barnehagen utan protestar, men det gjekk heilt fint!
  Mine oppførte seg eksemplarisk hos besteforeldrene også.

  SvarSlett
 13. Jeg føler at her får du virkelig svi for å ha fått ungen så bokinteressert. Ikke engang midt på natta klarer hun å slappe av og slutte å tenke på bøker.

  SvarSlett
 14. Kjent stoff.

  Når det gjelder hagemøbler; her er min prioriteringsliste:
  1. Spiseplass - til mange. Dere er mange i utgangspunktet, så velg bord med utvidelsesmulighet. En utespiseplass brukes ikke hvis den er for langt fra innekjøkkenet. Våre stoler veier lite (lette å flytte på) og de kan stables.
  2. Solsenger. Dere har sikkert ikke så mye tid til å sole dere, men skulle dere ha tid er en solseng mye bedre å sovne i enn en stol. Velg solseng med hjul - mye lettere å flytte. Og i flett/netting slik at de kan brukes uten puter.

  Så: kanskje en benk hvis det er et sted med flott utsikt og en hyggekrok der det er mest lunt.

  SvarSlett
 15. Ingen forskjell på junior enda, men jeg var alltid snill og grei hos mormor og morfar/farmor og farfar og en liten djevel hjemme...

  SvarSlett
 16. 17 åringen min har alltid vært et prakteksemplar borte, uansett hvor han var. Hjemme har det ofte vært en helt annen oppførsel.
  Han forklarte engang at det var fordi jeg var glad i ham uansett, så han kunne være helt seg selv hjemme. Selv om jeg er veldig streng i hans øyne. ;)

  SvarSlett
 17. Ville bare ønske deg god påske! Har også en liten tass som kan finne på å mene at vi skal opp altfor altfor tidlig... Liker at dere vurderer katt, vi elsker å ha katt i huset :)

  SvarSlett
 18. hoho! Samme greia her.

  Slet mye med sovinga til eldstemann, en stund så mye at jeg bet hodet av alle som kom med velmenende råd til førstegangsforeldre om at "det var jo bare å gjøre sånn", som om vi ikke hadde prøvd det. Eller la seg uten knyst i barnehagen uten endeløse gåturer. Jeg var i toppform i første permisjon, siden jeg gikk to-tre timer tur i all slags vær.

  SvarSlett
 19. Som de andre sier, det er vel sånn for de fleste.

  Men det er jo litt irriterende også, at de er så enkle hos besteforeldre som bare har dem av og til, og som er så nære at de kan tåle litt av dem. På den annen side så er jeg jo glad for at grensene testes hjemme og ikke hos andre.

  God helg!

  SvarSlett
 20. haha, husker godt hvor bekymret jeg var for barnehagesovingen - 15 minutters trilling på grusvei var minstestandard hos oss - men opplevde det samme som deg - to vipp på vogna og visp sov hun.

  SvarSlett
 21. Tror du pynter litt på sannheten, jeg. Innerst inne, dere står vel med de cymbalene midt på svarteste natta, sant? Det er jeg sikker på! ;o) For jeg så det lizzom plutselig for meg.

  SvarSlett
 22. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 23. Var litt ivrig på tastene her. Du trenger vel ikke samme kommentar flere ganger...

  SvarSlett
 24. Jada, hørtes veldig kjent ut. I tillegg fikk jeg små "tips" fra min mor om hva som funket. -Særlig.

  Nå har vi forresten kuttet ut dagluren. Iris var 2 år og 7 mndr da vi gjorde det. Det ble et annet liv. Ungen sovnet! Fantastisk bilde, forresten..
  Fin helg!

  SvarSlett
 25. Haha, du skriver så utrolig bra :) Vi har en morgenfugl vi å, dessverre. Han er stort sett flink å legge seg da, men kan være lyst våken halv 6-6 om mårran (!!!) Når han er hos farmor kan han sove til 8...Jeg har også merket meg att når vi har fri skal han våkne ekstra tidlig ;) Men sånn er livet :) Ha en fin påske, med eller uten søvn :)

  SvarSlett
 26. He he...og hun ser da riktig så fornøyd ut, og henter bok med største selvfølgelighet ;-)

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails