tirsdag 6. mars 2012

Merkelig knast? Og tastatursnarveier

Det er jo en god del knaster på tastaturet som jeg ikke aner hva man skal gjøre med. Altså, jeg skjønner jo at man kan trykke på dem. Men har de egentlig en funksjon?


Nå har jeg oppdaga den knasten med et sånt flagg. Som visst heter windowsknasten. (Eller knappen? Tasten?)  Uansett - den er ganske fiffig. Første gangen jeg trykka på den, fryktet jeg litt det vi eldre ofte frykter når vi skal trykke på en ukjent tast. Ville skjermen eksplodere? Ville alle mine personalia plutselig legges åpent ut på facebook? Ville noen tømme bankkontoen min? Men det gikk faktisk bra. Og nå har jeg kost meg med windowsknasten.


Trykker jeg på den samtidig som jeg trykker på Tab, blar jeg litt sånn fancy i alle programmer jeg har åpnet.

Trykker du windowsknast pluss venstre piltast, legger vinduet seg på halve skjermen, på venstre side. Trykker du høyre piltast, legger vinduet seg på høyre side. Og da kan du få opp to sider samtidig.


 Andre tastatursnarveier du kan få til hvis du bruker windowsknappen:
 • piltast opp: maksimerer vinduet du har åpent
 • piltast ned: minimerer vinduet du har åpent
 • mellomromstast: lar deg ta en titt på skrivebordet (uten at du må legge ned noen av de vinduene du har åpnet)
Og så er det sikkert flere, men de har jeg ikke lært meg ennå.

Bruker du noen ganger sånne tastatursnarveier? Hva er din favoritt?

Ha en prøvende kveld med eller uten taster!

38 kommentarer:

 1. du smarte kvinne!
  jeg bruker selvsagt samtlige, alle til hvert sitt bruk.
  Og aller mest Ctrl sammen med + og -
  Da får jeg blåst opp alle de bittesmå bildene som flere legger ut på bloggene sine:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ha ha, kan du alle sånne snarveier, altså? Jeg er så stolt over at jeg akkurat har lært meg disse...

   Slett
  2. nei,herregud.
   Du må ikke tro på alt jeg sier:)

   Slett
 2. he he
  Da lærte jeg også noe, har heller ikke tørt å trykke på disse he he

  Klem

  SvarSlett
 3. He, he! Ja, vi er litt redd for å trykke på tastane vi ikkje kjenner. Men eldstemann seier at det er nokre tastkombinasjoner som vi ikkje skal trykke på, for då kan vi slette alt. Viss han ikkje tuller med meg då...? No er han ikkje heime, så eg får ikkje spurt.
  Dine supre tips virkar ikkje på denne gamle pc en!

  SvarSlett
 4. Se der ja... da lærte jeg noe nytt;);) Så no sitter jeg å blar litt sånn på den fancye veien;);)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra! Nå blir jeg litt stolt, at ikke-akkurat-så-tekniske-meg har klart å lære bort noe datagreier;) Men det bladinga er fancy, altså! Jeg har begynt å åpne flere vinduer samtidig, sånn at jeg kan bla litt rundt:)

   Slett
 5. Stadig mykje å lære inne hos lærermester Pia! :)
  Eg liker ikkje hurtigtaster. Liker å fomle på gamlemåten...
  Har sikkert med alder å gjera..eg er jo litt eldre enn deg eg veit du. :)

  SvarSlett
 6. Kjekk tast, den windowstasten!

  - og trykker du på tasten + m, legges alle åpne vinduer ned, og du ser skrivebordet...

  SvarSlett
  Svar
  1. Ha ah, nå gjorde jeg det, og da ble jo bloggen borte;) Hvilken hurtigtast bruker jeg for å få det opp igjen? Men tasten+mellomrom er bra, for da legges vinduene ned, og når du slipper tastene dukker vinduene opp igjen:)

   Slett
 7. Nei, her er det lite bruk av snarveier... jeg liker tydeligvis å gjøre det på den tungvindte måten skjønner. Mye fiffige ting på denna pc'n ja, må bare lære meg de først :)

  SvarSlett
 8. Kva?!?

  Du galne, galne dame!!!

  Det tør jeg ikke.

  SvarSlett
 9. Men bruker du dem????

  Her går vi for det gode gamle kjente ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jepp, bruker windowsknapp+tab, veldig greit å få oversikt. Og så prøvde jeg ut den med å få dobbelt skjerm når jeg satt og skulle overføre noen bilder - kjekt å se begge vinduer samtidig.

   Slett
 10. Jepp... gal dame her også :)

  SvarSlett
 11. Bruker noen men ikke alle :)

  SvarSlett
 12. Er dessverre håpløst konservativ i knastebruken min. Men har klart å grine til meg to skjermer på kontoret- så får likevel gleden av å kunne jobbe med dobbel skjerm ;)

  SvarSlett
 13. Så bra, da har jeg lært noe nytt! Jeg bruker mye snarveier, spesielt i Excel. Den jeg bruker mest som har med Windowstasten å gjøre er den + e. Da får du opp utforskervindu.

  SvarSlett
 14. Ingen snarveier, her skal alt gjøres på "gamlemåten" ;) Men lillegull kan en god del snarveier for han justerer både ene og det andre bare med et klask med den lille hånda si over tastaturet...

  SvarSlett
 15. Ja forsåvidt...det går mest i CTRL + ALT + DEL siden jeg bruker en RIMELIG treig maskin for øyeblikket.

  SvarSlett
 16. Lurt, det visste jeg ikke. Jeg har aldri skjønt poenget med den knappen, for det skjer jo ikke noe spennende når man trykker på bare den. Jeg trodde den bare var for å få opp startmenyen..

  Min favoritt-hurtigtastekombinasjon er Ctrl + D!

  Ha en fin kveld! :)

  SvarSlett
 17. Aldri trykka på det vinduet. De fleste du foreslår her fører heller ikke til noe...! Bortsett fra vindu + M, den funka i det minste. Alltid ute etter å lære måter å effektivisere hverdagen.

  SvarSlett
 18. Jeg er veldig glad i alt + tab. Og jeg kan langt flere hurtigtaster enn hva som er vanlig for aldersgruppen min.. ;-)

  SvarSlett
 19. Er innmari god på hurtigtaster! ♫♪♫ ♥ ☺ ☻ ♥ ♦ Trallalla!
  Og jeg er så gammal at jeg før i tida brukte de fleste F-tastene også (F1, F2, F3 osv. Det var den gang vi opererte i DOS-systemet. Hællemåne.

  SvarSlett
 20. SÅ MODIG DU ER, Pia:) Nå skal jeg jammen ta meg trykke på Windowstasten jeg også:) Takk for du var forsøkskanin;)

  Trine:)

  SvarSlett
 21. Hm. flere av disse visste jeg ikke om. Men jeg bruker den sammen med L hver gang jeg forlater kontoret. Da låses den. Og sammen med M for å minimere alle vinduer..
  Ha en fin dag!

  SvarSlett
 22. alt + tab
  til å bla med.. :)

  SvarSlett
 23. Gratulerer med å ha oppdaget tastatursnarveienes vidunderlige verden. Jeg er rå på hurtigtaster. Jeg tror jeg kan jobbe en halv dag uten å merke at musa er tom for strøm. Jeg liker best kombinasjonen ctrl+A Ctrl+V Ctrl+C, så til de grader at jeg har slitt ut C-en på tastaturet mitt. Man skriver da ikke en setning som andre (eller en selv) har skrevet før?

  SvarSlett
 24. Eple+Z er en favoritt her...haha! (eller ctrl+Z (tror jeg det er) for dere som kjører Personal Computer;).

  Fnfin dag til alle!

  SvarSlett
 25. Tja får det ikke til å funke jeg.
  Bortsett fra vind + M - det funket.
  Er nok ikke så flink til å bruke hurtigtaster, men Alt + tab bruker jeg flittig:))

  SvarSlett
 26. Herlig innlegg, Pia :) Og morsomt med disse fancy snarveiene :P

  SV: Ja det er veldig deilig å være på plass igjen i leiligheten ;) Nokas bør du se :) Veldig bra.

  SvarSlett
 27. Her ble jeg opplyst!Er ikke spes oppdatert på slike snarveier... Jeg var så fornøyd i går da jeg fant ut at jeg kunne lage tankekart i Word, ved å sette inn noen sirkler og linjer og sånn da. Lever og lærer :)

  SvarSlett
 28. Du dristige kvinne. Trykker i vei på ukjente knaster. Ja ja, man må ta litt risiko her i livet. ;-)

  Har noen hurtigtaster jeg er avhengig av. Men vet at det finnes langt flere enn de jeg kjenner. Må vel sette meg inn i dem etter hvert. Men Windows-tasten bruker jeg ikke. Gikk over til Mac for halvannet år siden eller så, og kommer aldri til å bytte tilbake til PC igjen.

  SvarSlett
 29. Gragl. Jeg hater sånne kanpper, hehe. Ignorance is bliss, eller hva det heter. Helt til jeg finner ut at det kanskje ER litt lurt allikevel, når jeg først har lært meg bruken - sånn ca hundre år etter alle andre! :) Takk for tips. Kanskje jeg skal prøve min sånn knapp? :P

  SvarSlett
 30. Hehe, så søtt! :)

  Med tanke på at jeg har mac, så bytter jeg alltid ut ctrl med cmd jeg da, eller epleknappen :) Så cmd+tab er nok min favoritt, den bytter jeg mellom programmer med!

  SvarSlett
 31. Hah! TENK! Na laerte jeg noe nytt!!! Takk for det. Aldri kommet over disse for...

  SvarSlett
 32. ctrl+insert(copy) og shift+insert (paste) er de jeg bruker mest. Sammen med alt+tab. Men nå skal jeg jammen benytte meg mer av vinduknappen. :) Tusen takk!
  Tone

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails