tirsdag 13. mars 2012

La bøker være tilgjengelig for barna dine!

Dette med bøker og barn er så viktig for meg at jeg kan gå så langt som å kalle det en hjertesak. Jeg har skrevet om det blant annet her og her.  Men nevner det igjen. Les for barna! Helt fra de er små! Og med små mener jeg lenge før de fyller et år.

Et annet tips er å ha bøker tilgjengelig! Det nytter ikke å ha tre pene eventyrsamlinger til pynt helt øverst på ei hylle på barnerommet. Ungene må få bruke bøkene.


Da vi i høst drev og flyttet, var de fleste bøkene våre pakket ned i kasser. Og da merket jeg at det automatisk ble mindre lesing. Toåringen fant seg annet å leke med. 

Nå er bøkene på plass igjen. I stua, på kjøkkenet, på soverom og på badet. Og toåringen leser masse. Alene eller sammen med oss.
Leser du mye for barna dine? Har de tilgang på bøker?

Ha en leseglad dag med eller uten bokstaver!

54 kommentarer:

 1. Bøkene vi har må jo passe inn i interiøret, så det er litt begrenset kor mange kvalitets-barnbøker vi har. Dessuten blir det så rotete dersom barna skal dra rundt på bøker i heile huset, og det hadde vi blitt veldig stresset av. Men eit godt barnetv-program, eks handymandy er jo ein knallgod erstatning!

  SvarSlett
 2. ...ellers er eg enig med deg altså! :)

  SvarSlett
 3. Vi leste masse for ungene. Noen bøker så mye at de husker teksten. Nåde oss om vi sa feil. Noen ganger ble behovet stort for litt fri diktning, eller hoppe over en par setninger.

  Sønnen var ikke stor da han kjente igjen bilder fra ei av bøkene sine på barneTV.

  SvarSlett
 4. Har vært veldig opptatt av at bøkene skal være lett tilgjengelige.
  Har tallerkenhylle som du i lav høyde, og kurver både her og der..
  Liker å lese for gutten min. Og det er enda morsommere nå som han er blitt så stor at vi kan lese lengre bøker, med færre bilder. Leser mye fra Roald Dahl. Stor favoritt. Har du noen bøker å anbefale for 6årig gutt?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hmm...du nevner jo Roald Dahl. Gummi-Tarzan er morsom. Rampete Robin slo an. Bøkene om Herr Grim av Andy Stanton ligger her foran meg nå - de er morsomme!

   Slett
 5. Ja, jeg leser for barna mine - og ja, bøker er alltid tilgjengelige for dem.

  Nå skal jeg på loftet og lese om Lotta fra Bråkmakergata, for så å skifte rom der tredje bok om Hikken Horriblis Haiflabb den tredje leses...

  SvarSlett
 6. For et supert innlegg, og jeg er helt enig! TV kan ikke erstatte gleden ved høytlesning, skape seg sine egne bilder, for ikke å snakke om hva det gjør for språkutviklingen. Dette kunne jeg skrevet masse om kjenner jeg, men lar det bli med dette. Bøker til folket!

  SvarSlett
 7. Har bøker strødd ut over alt, og noen øverst på hylla som vi leser sammen. Lillegull velger ofte bøker og blader framfor andre leker. Til mammas store glede ;)

  SvarSlett
 8. ja vi leser masse. har ikke tenkt på at barna kan ha glede av å bli lest for før de er 1 år, men har sett i bildebøker. Minstemor har vi lest for fra hun var rundt året, men hun har ikke så mye ro i rompa til å sitte stille enda.
  Størstemann elsker å bli lest for å han har begynt å lese løveungebøker selv på senga når han legger seg ;)
  Utrolig koseligt ;)

  SvarSlett
 9. Daniel elsker bøker, og drar et helt lass med seg rundt i huset her. Til og med når han kommer inn til oss om natten eller om morgenen, så har han alltid med seg en bunke med bøker som skal opp i senga vår.. Han leser både alene og sammen med oss, noe vi alle setter stor pris på!

  SvarSlett
 10. Jeg er hjertens enig med deg! Mamma var veldig opptatt av det samme da jeg var liten, og det har jeg tatt med meg videre. Det aller første jeg gikk ut å kjøpte da jeg fant ut at jeg var gravid med Busteliten, var nettopp bøker. Flere har det blitt, og allerede er en hylle full på rommet hans. Gjennom Go'boken har han fått flere stoffbøker, og de er stor stas å titte på, tygge på og de ligger alltid i lekegrinda, tilgjengelig for veslekæll. Nå har jeg akkurat kjøpt en bok med dikt av Inger Hagerup, og den fenger ham like mye som Drømmehagen med sine korte og enkle rim. Jeg håper at vi klarer å vekke lesegleden for ham, både så han kan utvikle et godt (skrift)språk, men også få oppleve de fantastiske verdenene som ligger gjemt der mellom permene :-) Så ja, vi leser for barnet vårt, og bøkene er tilgjengelig :-)

  SvarSlett
 11. Ja, jeg har lest mye for barna mine!
  Nå leser jeg for 3-åringen, og vi har mange bøker i stua som stadig er i bruk.
  Ingen legging uten lesing heller.
  Det er så kos synes jeg!

  SvarSlett
 12. Å ja, det er viktig å lese for barn. Bøker har vært en del av ungenes liv i nesten 25 år her i huset, nesten-tenåring-tvillingene har etter hvert oppdaget samme bokglede som meg, og det er jeg glad for! Selv om jeg omsider fikk et slags bibliotek her hjemme, så har vi kassevis med barnebøker på loftet, på hytta, i annekset, på gjesterommet... Jeg har gitt bort (mange til en barnehage, noen til kollegaer med yngre barn), tatt frem, stablet vekk og tatt frem igjen - har i alle fall ikke hjerte til å kaste dem. Nå er håpet at barnebarnet skal ha fått et snev av bestemors bokdilla - i alle fall leser jeg for henne så ofte jeg kan :)

  SvarSlett
 13. Enig med du. Har selv ikke vært eksponert for mye lesing i oppveksten, og måtte bli nesten 25 før jeg selv fant gleden ved det. Deretter har jeg nok hentet opp det "tapte" og vel så det. Her leser vi mye. 2-åringen elsker det. 4-åringen er litt til og fra. Bøkene ligger fremme i barnehøyde, og vi er ikke redd for dem. Har og begynt å bruke biblioteket en del, men de bøkene har mor og far mer kontroll på da- bør jo returneres i nokenlunde ok stand.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er lurt å bruke biblioteket:) Men da bør man passe godt på bøkene, ja:)

   Slett
 14. Vi vasser i bøker. Ungene leser masse sjøl. Vi voksne også. Det er bøker overalt. Alle leser på senga. Vi leser felles høyt til kveldsmaten. Vi sprenger lånerammene på biblioteket. Så akkurat det er vi gode på. Rydde pent inn i hyllene er en annen sak....

  SvarSlett
 15. Enig enig enig! I hvert fall i teorien. Her er det klin umulig å få mini til å sitte stille for å lese (eller for hva som helst). Men vi har alltid pekebøker liggende fremme (les:på gulvet), og hun et da innom i ny og ne for å peke på en sau eller en puzzzz. Samt at det stort sett eg lov til å leke meg bøkene i bokhylla, men det er en annrn sak. Aj, aj som jeg gleder meg til lesestunder fremover. Bøker er kjærlighet;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Altså, leke med "voksenbøkene". Hun har sin egen hylle med bøker i bokhylla, og det er altså disse bøkene som stort sett heller befinner seg på gulvet. Måtte bare rette opp, hehe, for er så enig med deg i at bøker skal være tilgjengelig og ikke til pynt;)

   Slett
  2. Må også kommentere - litt til meg selv - mener jo ikke alt ungene skal få rive vilt i bøkene. For det skjer jo...Og at de klusser og tegner i dem. Bøker du er redd for, må man jo få ha litt høyt oppe på hylla. Men la noen være tilgjengelige. Så får vi heller passe på sånn at ungene ikke går bananas. Vi har en del bøker som er mer enn godt brukt....

   Slett
 16. Det er så viktig å lese for barna! Vi leser for barna hver dag, og den eneste hylla vi har i stua er fyllt opp med barnebøker ;) Hun elste på tre og et halvt sitter også mye å "leser" selv, i tillegg til at vi leser på senga hver dag. For minstemor på ett år er det "lille larven aldri mett" som gjelder om dagen, og selvfølgelig pekebøkene med dyr! Begge mine har vært tidlig ute med å snakke, og eldstejenta har et utrolig ordforråd! Jeg hører settninger og passasjer fra bøker vi leser, og hun bruker det helt riktig. Da blir selvfølgelig litteratur-mamman stolt ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. He he,sånne sitater sjarmerer meg også. Det er gøy å høre hvordan de snapper opp ord og vendinger fra bøker:)

   Slett
 17. Det er ikke alltid mamma-samvittigheten min er god, men på dette området kan jeg slå meg på brystet! Vi har lest masse, masse opp gjennom årene! Det har alltid vært tilgang på bøker her, mange har blitt totalt utslitte.

  Jeg er helt overbevist om at lesing fra tidlig alder utvikler både fantasi, læreevne og ordforråd. Noe jeg har diskutert og fått medhold i fra diverse lærere opp gjennom skoleårene.

  SvarSlett
 18. Her leses det mye!!!! Både med de små og store!!!
  3. klassingen har endelig begynt å kose seg med å lese selv. (Mulig den lesehest-aksjonen på skolen har en bitteliten finger med i spillet... er jo morro å få nye diplomer når man går over et visst antall sider..) Han leser nå hver kveld på senga!
  1.klassingen vår har knekt lesekoden og begynner nå å forstå det hun leser. Hun er også glad i å lese og leser små bøker og er kjempeflink med leksene sine.
  2,5- åringen leser masse. Både alene og med oss eller søsknene.
  Vi har også bøker liggende over alt.. på alle soverom, i stua, på kjøkkenet og på badet. Og de brukes masse!

  SvarSlett
 19. Leser hver dag for begge to, det er såååå stas. noe av det fineste jeg gjør rett og slett. Det er utrolig berikende for språket deres. Flott innlegg Pia!

  SvarSlett
 20. Bøker har jeg vært glad i så lenge jeg kan huske. Av barnebøker kan jeg ambefale bøkene om nifse Nella av Unni Lindell. I hver bok finner Nella en sannhet. Hittil er det kommet ut 5 bøker, og det skal bli 10 totalt. Disse bøkene er morsomme både for barn og voksne.

  Cecilie

  SvarSlett
 21. Kjempeviktig!! Jeg og elsker bøker og ungene har hyller (i sin høyde ) på bontoret og rommene sine og vi bruker de masse. Jeg har begynt å lese for Silje (hun er jo snart 6 måneder) og ser at hun elsker det allerede. Gliiser når i eser og gjør store øyne, tar på og spiser de og kooser seg :)

  SvarSlett
 22. Ja, dette er faktisk en liten kjepphest for meg også. Og både Go'boken, Bokklubbens Barn, et par andre bokklubber, og bokhandlerne kjenner meg godt. På biblioteket har det blitt dyrt for meg flere ganger, fordi vi "rydder" litt... Det er ikke full kontroll på alle bøker alltid, men vi har dem tilgjengelig på stua og på barnerommet. Min favorittgave til barna var da min far bygde en "tallerken-bokhylle" til dem til treårsdagen - hylla er vakker og passer i stua, og bøkene står med fronten fram så ungene ser hva de velger :) På barnerommet er det litt mer kaos, bøkene skal helst stå i ei hylle, men det er nok like mange på og i og rundt køyesenga som det er i bokhylla der inne! Nå blir de snart fire år gamle og dermed har den magiske verden LYDBØKER åpnet seg for oss (ikke hatt tålmodighet til "passiv lytting" før) og det hjelper meg litt, siden jeg ikke har overskudd til høytlesning hver dag. Men barna leser selv, ja, mange bøker hver kveld, nøye utvalgt :) ...og snart lærer de bokstavene selv, så jeg tror sannelig ikke det er lenge til de leser teksten heller!

  SvarSlett
  Svar
  1. Du inspirerte meg faktisk til å lage et innlegg selv:http://solsvik.blogspot.com/2012/03/bker-vi-liker.html
   Og da la jeg merke til at den "ene" bokhylla på barnerommet har vokst til fire nesten fulle hyller... ja ja, slikt skjer!

   Slett
 23. Du har så rett, og det er flott at du tar opp dette.
  Det er fort gjort at kveldene blir travle, og at man husjer ungene i seng.
  De kveldene man tar seg tid til å lese for barna er veldig verdifulle, og det er en gylden anledning til å få et spesielt nærvær med dem:-)

  SvarSlett
 24. Her i huset leses det mye! Det er noe av det jeg husker best fra min egen barndom, lesestundene om kvelden. Fin tradisjon å lære bort videre. Eskil var tidlig ute med å lese selv, men vi har ikke slutta med lesestunder fordi. Det er en ting jeg ikke liker å lese, og det er Donald :) Men når han ble flink nok selv fikk han abbonement i julegave, og det er ei gulerot når det gjelder lesetrening! Det har kommet et nytt blad som heter Donald junior, supert for de i 6-7 års alderen! Bøker og spill er alltid tilgjengelig, og ikke til pynt :) I kveld har vi lest ei bok om ørkenen, lærte mye jeg og :)

  SvarSlett
 25. Noen ganger synes jeg det skulle ha vært en sånn liker knapp på bolgginnlegg også, sånn som på Facebook.
  Det er så viktig å lese for barna! Som lærer ser jeg utrolig godt hvilket utbytte elevene har av at foreldrene leser for dem, og ikke bare når de er små, men hele veien :) Og så husker jeg veldig godt hvor koselig jeg synes det var å bli lest for selv :)
  Ja, til bøker og lesing :)

  SvarSlett
 26. Jeg leser for lille babyen min. Jeg har lest til han siden han ble født. Nå er han 4 måneder gammel og siden han ikke skjønner særlig mye av det jeg leser enda og siden jeg tar et lite studium innen miljøkriminalitet under permisjonstiden, blir det lest mye pensum ved sengetid!!! Og så fikk han en samling av kort som man kan trekke med sanger og regler på, så jeg trekker et kort (frem til han kan begynne å trekke selv) og så synger vi ei regle eller en sang før han sovner (vel, han sovner som regel noen timer etter syngingen og på et stadium hvor lesingen har gått over til banning)...! Hehe! En unge som ikke vil sove med andre ord...

  SvarSlett
 27. Så godt å lese kommentarene her om alle barna som opplever leseglede! Her leses det også masse, både store og små nyter bøkenes gleder! For tida leses Harry Potter høyt av far om kvelden for 8 og 10-åringen, mens bilturene blir uendelig mye bedre av Doktor Proktor-bøkene av Jo Nesbø. Til og med junior på 18 mnd er fascinert av stemmen til Ivar Nergaard. Disse anbefales på det varmeste!

  SvarSlett
 28. Ja, jeg har alltid lest for ungene mine :-) Vi leser i det hele tatt mye i dette huset, og litjtupp ble den av ungene som ble den største lesehesten :-))

  Ha det godt - klem Siv

  SvarSlett
 29. Skriver under på det altså !
  Som lærere vet vi jo at lesing er alfa og omega for å kunne lære seg alt annet, og jeg har i all tid mast like mye på barna i klassen min, som på gutten min hjemme. De første årene var ikke gutten min veldig interessert i at jeg leste for ham, men jeg gav meg ikke så lett og nå leser vi hver kveld på senga. Vi har masse bøker fra både jeg og mannen var barn, så det flyter nesten over av bøker på begge barnerommene. De ligger strødd i stua også, for den sakens skyld;)
  Flott at du tar opp dette temaet igjen, jeg tror ikke man kan repetere det ofte nok.
  Klem fra engasjerte størstepia

  SvarSlett
 30. Jepp, dette er viktig. Vi har bøker lett tilgjengelig og åtteåringen leser selv samt at vi leser for henne på senga, mest for kosen. Jeg er utrolig glad for at hun liker å les, det åpner så mange dører til ny kunnskap. Og jeg liker å tro at vi voksne har vært medvirkende til å gjøre bøker til en slik naturlig del av hverdagen hennes. :-)

  SvarSlett
 31. Hvis det er noe som heter å skrive side opp og side ned i et kommentarfelt, så kunne jeg ha gjort akkurat det nå, om hvor enig jeg er. Jenta mi på 1,5 elsker bøker og hun kommer mange ganger om dagen drassende på ei bok mens hun sier "den, den!" Da skal det leses. Eller "leses". For det er ikke alltid vi rekker å lese så mye som en hel setning før vi er over på neste side. Men det er helt greit, vi koser oss med boka, og det er det viktigste. :)

  SvarSlett
 32. Bøker er kjekt! 12-åringen leser så det ryker, og mor er glad det går mye i bøker og ikke bare tegneserier :) En pyses dagbok-serien er veldig poppis nå ;)
  6-åringen øver og øver, og liker også å bli lest for. Og minstemor har dyrebøker som favoritt.
  Og ja, bøkene må være tilgjengelige, i hvert fall en god del. For de minste er bøker forbruksvare, men bøkene for de litt eldre bør holde litt lenger ;)

  SvarSlett
 33. Enig! Vi har også bøker i alle rom, og det leses hver kveld, og mye ellers også. I bilen hører vi på lydbøker. Vi er akkuart ferdige med å lese alle bøkene om Knerten og Lillebror, og så mange fine samtaler vi har hatt med jentene utifra handling i bøker! Og så mye de, og vi, lærer. Og ikke minst setter vi stor pris på den "felles familiekulturen" som vi får fra å lese bøker, gjerne igjen og igjen. Vi får liksom et felles språk med referanser til bøker vi har lest.

  SvarSlett
 34. Bøker er kjempeviktig. I tillegg til at jenta vår på ca 1 år har masse bøker tilgjengelig hele tida, har vi lest godnattbok for ho siden ho var 3 mnd. Vi har en stor fuglebok og en annen stor naturbok liggende framme på en stor puff til enhver tid, og de leser ho stadig i både aleine og sammen med oss.

  SvarSlett
 35. Viktig viktig med bøker ja :) Det er så herlig å se en 3-åring komme med en haug med bøker under armen, setter seg ned og sier: Skal jeg lese for deg mormor? Og så går skravla, haha! Og boklesing på sengekanten er like naturlig som tannpuss. Jo - bøker må vi ha. Alltid! Fint innlegg!

  SvarSlett
 36. Bøker er gull! Minsten ble 3 år i dag og vi har alltid bøker på ønskelistene til guttene. Nå kan vi kose oss med flere nye bøker som skal leses fremover! Stas for små og store! :)

  SvarSlett
 37. Med min lilla 8 måneders gamle kar går det foreløbig mest i pekebøker som han har en god del av. De "leser" vi sammen minst en gang om dagen og ofte finner jeg han liggende under bordet mens han blar litt selv også. :o)

  Men takk for at du minna meg på at pappaen og jeg har lovet oss selv å være flinke å til å lese ordentlige bøker for også. Det begynner å bli lenge siden sist på tross av at han har flere bøker lett tilgjengelig.
  Blir alltid like fascinert hver gang vi faktisk leser for han da. Spennende å se åssen den lille skrotten faktisk følger med fra side til side og ligger heeeeeeelt stille til boka er ferdig. :o)

  SvarSlett
 38. Å ja!
  Her leses det hele tiden, og bøker er tilgjengelig på de på soverom, i stue og på badet... Nå har vi også lagt inn et fast bibliotekbesøk i uka, og det er stor stas!

  SvarSlett
 39. Jeg elsker å lese og har lest for frøkna siden hun var liten.... Nå er hun 11mnd og vil helst spise bøker. Det er kanskje en vanlig misoppfattelse når man er 11 mnd, det... ;-)

  SvarSlett
 40. Når var du her og tok bilde av bokhylla vår?

  SvarSlett
 41. Ungen elsker bøker, og vi les alltid ei bok før sengetid - og som regel eit par-tre andre bøker etter middag. For tida er det vel ein drøy halvmeter med bøker på stua og litt mindre på soverommet. Planen er å flytte soveromsbøkene til ei litt større hylle der og også ha ei "billedlist" til bøker over senga (ho får straks ny seng med lampe over, sprinkelsenglesing var litt vanskeleg pga lyset), medan stuebøkene etterkvart skal inn på biblioteket vårt vegg-i-vegg med stua. Det kan vere greitt å ha dei litt utanfor lillebrors rekkevidde når han kjem (og blir litt større), tenker eg. Vi har ca 3-4000 bøker på biblioteket, burde ha rydda litt i dei, men skal iallfall rydde så ho får sine eigne hyller der.

  Elles liker ho Teknisk Ukeblad, der er det ofte fine bilete av vindmøller, tog, anleggsmaskiner og andre store maskiner. Ho har sjølvsagt full kontroll på kva maskinene heiter, og liker å lese det høgt for dokkene sine - altså fortelle dei kva maskiner det er og slikt.

  Biblioteket er vi ofte på, det liker ho godt. Aberet er at vaksenavdelinga er i 2. etasje, og det er litt slitsamt å vere der med ein 2-åring som helst vil løpe ned marmortrappa til barneavdelinga i 1. att... mammaer får visst ikkje låne bøker.

  Vi har aldri vore plaga av at bøkene blir øydelagt, kan ikkje hugse at ho nokon gong har forsøkt rive sund bøker. Då ho var rundt året vart bøkene skjøve rundt på golvet, så mange av dei har slitemerker på permane, men elles er vi strenge på at det ikkje er lov å teikne i dei, og sider med revner (det hender jo ho har bladd litt ivrig) blir fort reparert. Eg synes det var litt ekkelt å låne biblioteksbøker då ho var yngre, for mange av dei såg litt tygde ut, men no går det jo greitt.

  SvarSlett
 42. Barn og bøker hører sammen!!

  SvarSlett
 43. Vi er en lesefamilie. Og som lærer brenner jeg for lesingen jeg også. Ser hvor stor forskjell det gjør på de ungene som har lesende foreldre og de som ikke har det. STOR forskjell.
  Vi har også bøker over alt og vi leser hver kveld for guttene. Akkurat nå leser vi Danny og den store fasanjakten for Ingvar. Eimund har hatt en periode hvor han bare vil lese: Når alle sover av Nicolai Houm. Anbefaler den veldig. Nydelig bok.
  Ellen :)

  SvarSlett
 44. Her har guttene nett fått seg køyseng, som var kjempestas, og over kvar seng har dei kvar si bokhylle. Veldig greit når dei er tidlig våken, noke dei som oftes er, så kan dei ligge og kose seg med kvar si bok. "Morfar er sjørøver" er forresten ein hit ;)

  SvarSlett
 45. Ja, så veldig enig!! bøker er en hjertesak for meg også. Jeg har alltid elsket å lese og ønsker at Nils skal like det samme.

  Så hver kveld blir det satt av en halvtime med lesing på sengekanten. Høydepunkt på dagen for store og små :)

  Julie (EndeligMamma)
  http://baresol.blogspot.com/

  SvarSlett
 46. Bøker overalt her også! Gruffalo er forresten gjengangeren for tiden:-)

  SvarSlett
 47. Er så ening så enig, Pia. Her er det masse bøker, og vi leser for småjentene hver kveld.Lillegull ble litt lei, og ville ikke høre etter en periode, så da byttet vi ut med Sing Sang kortene er periode, men nå er det OK med bøker igjen. Storegull koser seg også med lybøker, og har fått egen CD spiller på rommet. Kjente foressten igjen flere av bøkene du viser her :) Klemmer fra Elin

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails