søndag 4. mars 2012

Facebookbruk.

Så skulle vi slippe ham løs på fjesboka. Tenåringen. Trettenåringen.
Dette var jo litt av det jeg hadde som hensikt med blogginga mi - å prøve å følge med, å prøve å forstå. Nettvett. Sikkerhet.

Trettenåringen fikk seg facebookkonto. And off he went! Til de grader! Og da han etter en dag hadde to hundre facebookvenner, innså jeg at her hadde jeg ikke sjans til å følge med. Det var venneforespørsler, det var tægga bilder, det var chatting, det var hjerter, det var kommentarer som "syykt fin!", "random" , "facerape!" og "rage!".

Men så kom jeg på at etterhvert skal vi vel ikke fotfølge dem. De må sleppes fri. På sine arenaer. Og så må vi stole på at det vi har fått prenta inn i dem sitter. Og noe må vi jo tåle. Noen tabber skal begås. Noen erfaringer må de få gjøre seg.


Facebook er forresten en flott måte å få litt innsikt i kidsas verden. Jeg snoker, observerer og kniper munnen sammen. Ikke sånn snurp. Mer sånn "Hmmm...jasså?"

Noen seriøse og gode råd angående barn, unge og internettbruk finner du her.

Bruker barna dine mye tid på internett?

Ha en sikker kveld med eller uten nettbruk!

24 kommentarer:

 1. Skjønner at det kan være skummelt å slippe kids løs i den digitale verden. Jeg er venn med to av mine søskenbarn på facebok som er 14 og 12. Du verden så mye rart de skriver. Så mye drama som foregår. Ny kjæreste annenhver uke osv. Jeg blir helt satt ut. Men de er en ny generasjon, som vokser opp i takt med utviklinga. Så jeg gjør som du gjør. Jeg observerer, og prøver å ikke blande meg så mye ;)

  SvarSlett
 2. her held det med MSN enno, men reknar med at det berre vil auke med nettbruk? tausa vår blir 12 i august. Du har rett; vi må sleppe dei fri. litt etter kvart...

  e

  SvarSlett
 3. For en flott trettenåring dere har i huset :) tror nok det dere har prenta inn vil sitte ganske godt, men ja, som du sier må de få gjøre noen erfaringer selv!

  SvarSlett
 4. Min er tre. Så nei.. :-D Men det kommer nok.

  SvarSlett
 5. Det e ikkje lett det der altså.
  Han min bruke forløpig tida på nettet te å sjå på youtube. E nok ikkje bare bra saker der heller.

  SvarSlett
 6. Haha, for et bra bilde. Det blikket! "JA!? Åsså, lissm?" Jeg gruer meg kjempemasse til mine to, som forløpig bare er 3,5 og 2 år, skal på facebook o.l. Men man kan vel ikke nekte dem det i all evighet. De skal iallefall lære at de ALDRI skal lage falske profiler og ALDRI mobbe på nett. (Men slå gjerne ned face to face... Neida. ;)Og ALDRI legge ut dristige bilder og ALDRI... Sukk. Du har rett. De må vel klare seg på egenhånd til slutt. :/

  SvarSlett
 7. JA...sukk.. her sitter de altfor masse og jeg har virkelig prøvd å lage noen skikkelige regler for det hele, men dette er ikke lett.. jeg burde ha startet tidligere enn jeg gjorde. For ikke lenge siden skrev jeg et innlegg om nettopp dette med barn og dingsebomser hvor jeg legger meg helt flat.. nå prøver jeg desperat å spille på å forklare dem hvorfor jeg syns det er viktig med andre ting enn kun pc, og DE HØRER HVA JEG SIER-... får jeg til svar... selv er jeg ikke på facebook og kan ikke følge med, på den måten har jeg latt dem klare seg på egenhånd..men mormor er der da..hehe.. hun følger litt med.

  SvarSlett
 8. Ha, ha! Gjett kor eg kjenner att det med snokinga, spesielt når nest eldste var begynnt å gå på fest. Hmmm, ikkje alt eg trenge å vite , nei!

  SvarSlett
 9. Oi, det er mye spennende i vente skjønner jeg! Hjelp!
  Skal nyte de uskyldige årene, og håper at de vokser opp til fornuftige menn.

  *Ha en fin søndagskveld*
  Heidi

  SvarSlett
 10. Skulle nesten ønske at 15åringen min ville være på facebook, så jeg kunne fulgt bedre med, men han nekter.
  Men data bruker han.
  Ooooh yessss..!
  Ser på animer og spiller spill sammen med kamerater som sitter hjemme ved sine egne datamaskiner.

  For en verden!

  SvarSlett
 11. Det ligger også råd på barneombudets sider og på MereMed.no

  Tror du det er lurt å introdusere Fb før ungdomsskolen slik at de får prøvd seg i litt tryggere omgivelser først?

  Du som har store unger: Hvilke nettverk er de mest populære blant små tenåringer?

  SvarSlett
  Svar
  1. Er nok lurt å snakke om og vise hva fb er. Men det er 13-årsgrense for å få seg facebookprofil, greit å holde seg til det.
   Trettenåringen chatter på msn og på facebook. De to andre guttene spiller spill og ser på filmer og musikk på youtube.

   Slett
 12. Synes dere var flinke som overholdt 13års grensen, det gikk ikke her i huset. Tenåringen vår ser heldigvis ut til å vise godt nettvett. Hun er skeptisk til venneforespørsler og godtar kun folk hun kjenner skikkelig. Hun er også venn med meg, faren og tanter og onkler, slik at vi har et visst innsyn i hva hun bedriver. Men hun ville ikke godta venneforespørsel fra farmor, haha, der gikk vist grensen;-)

  Det jeg ble mest forundret over i starten var at alle tenåringer vistnok elsker hverandre og sender hjerter og klemmer i hytt og vær (litt som bloggere...thihi) . For meg sitter det liksom litt langt inne å si at jeg elsker noen....

  Vel, vel, det gjelder å henge med i svingene;-)

  God kveld videre!

  SvarSlett
 13. Ah, jeg kjenner at akkurat det med internett og databruk skremmer meg litt. Min er jo tretten om ti år; vil tro det har skjedd smitt og smule på den tida - men i hvilken retning - det er jeg spent på.
  Med tanke på at Kasper er en kløpper på ipad allerede seg jeg vel at jeg bør sette en aldersgrense for diverse programmer jeg også :)

  SvarSlett
 14. Skjønn gutt du har!

  Gruer meg til mine blir så store. Tror nok jeg vil snoke litt jeg også :)

  Ønsker deg og dine en god ny uke
  Klem Tonje

  SvarSlett
 15. 6-åringen min maste sånn om facebook at jeg bare måtte la ham få egen konto.. Klarer bare ikke være en sånn kjipings mamma.

  Neida,men for å si det slik..
  Jeg har ei på 17 som fikk facebook i 2008, og har ikke sett henne siden..

  SvarSlett
 16. Snart-13-åringen vår har nettopp fått seg fb-konto, etter lenge venting. Han er mye på dataen, men det er mest spilling det går i -også på fb. Vi føler han viser bra nettvett, og vi har snakket mye med han om det. Og han er forberedt på at vi kan gå inn og sjekke om vi mener vi må det. Jeg synes også det er interessant å følge med på hva som skrives av han og vennene hans. Får meg ofte en latter ;)

  SvarSlett
 17. hei! syns d e flott at dåkker venta tell han faktisk BLEI 13 før han fikk konto der! d gjor vi og m vår eldste, og yngste på 11 syns vi e urteit som ikkje lar han få no. Men førr at han skal få må vi lyge på fødselsdatoen hannes, og ka slags signala sende vi ut t våre håpefulle da, liksom??? greit å jukse når du e tretten, men ka når de blir eldre, temke no æ..

  hilsen kjip mamma fra nord, Randi :))

  SvarSlett
 18. Tvillingene på (snart) 13 har fått FB her (skammelig, ja...) og jeg oppdaget at han ene nå er gift. Jaja, sånn går det!

  SvarSlett
 19. Digger tskjorta til gutten:)

  SvarSlett
 20. Det var jo bra at dere overholdt 13-årsgrensen. Ellers tror jeg ikke det er bra at foreldre overvåker barna sine for mye på nettet.

  Cecilie

  SvarSlett
 21. Her ei på 11 her som gleder seg syyykt mye til hu blir 13, for da skal hu få fb;)

  SvarSlett
 22. Åh, han er så fin den gutten din! :)
  Vi har en stor som bruker sykt mye tid på pc'spill. Men han er litt ute av vår kontroll, bor hos mamman sin. Vi kan bare prøve å tilføre så mye som mulig av andre ting når han er her. Får ham ut i frisk luft, prater, sånne greier, du vet :)
  Ellers er vi nok ganske strenge. På en ok måte tror jeg.
  Ellen :)

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails