fredag 13. januar 2012

Triviell blogging vs kvalitetsblogging?

 • Hvem setter agendaen i bloggsfæren?
 • Hvem skal bestemme hva vi skal blogge om?
 • Hvem skal bedømme hva som er god blogging eller ei? (Mine tanker om god blogging finner du blant annet her)
 • Er en politisk, samfunnsengasjert blogg det samme som en kvalitetsblogg?
 • Kan en hvit interiørblogg være en god blogg? Hva med en tulleblogg? Fagblogg?
 • Setter vi vanlige bloggere oss sjøl så høyt at vi virkelig tror at det er vi som er veivisere her i samfunnet?

Bloggsfæren er enorm! Den er variert! (Jepp, må bare rope ut akkurat det)
Å forvente at alle skal blogge likt, er vel rimelig meningsløst. Vi kan himle over innholdet i en del blogger. Og gjett om jeg gjør det. Jeg kan himle over makeup og outfits, hvite sinkbaljer fulle av sarte englebarn eller av politisk svada.

Jeg kan synes at akkurat min sjanger er den beste formen for blogging, men jeg kan absolutt verken mene eller forvente at alle skal blogge akkurat som meg.

Hvor artig hadde det vært - at mer enn tre hundre tusen bloggere satt hyperaktive og hissige og hamret løs på tastaturet om det ene nasjonalbudsjettet etter det andre? Eller at tre hundre tusen bloggere viste sine outfits og sine mer eller mindre definerte magemuskler?

Ofte er det viktigere sysler enn blogging som tar tid.

Jeg setter virkelig pris på mangfoldet innen blogging. Vil jeg lese et dikt, vet jeg hvor jeg finner det. Er jeg i Se og Hør-modus, kan jeg snike meg inn i en eller annen blogg og lese om familiens gleder og sorger. Vil jeg utfordres, informeres eller underholdes, vet jeg at det går an. Vil jeg ha et tips om hvordan jeg skal henge opp bildene på veggen, hva vi skal servere til middag eller hvor jeg kan få kjøpt ålreite vintersko, så vet jeg at en eller annen blogg kan hjelpe meg.

Vi kan synes at det er altfor mye reality på TV, altfor mye rosablogging og altfor mye Cecilia Samartin hos bokhandleren. Men ser du deg litt rundt, oppdager du at det finnes mangfold og variasjon. Det gjelder å velge ut det som passer for deg.

Synes du det er vanskelig å finne gode blogger? Leser du kun en type blogg, eller har du flere favoritter?

Ha en triviell dag med eller uten engasjement!

Dette blogginnlegget ble til etter at jeg leste dette hos Frøken Makeløs. Jeg ble faktisk litt stressa og følte at dette måtte jeg skrive om. Og jeg må med hånden på hjertet si at i mitt tilfelle er det tid det skorter på. Ikke engasjement. Ikke skrivevilje. Men tid. Jeg pleier aldri å bruke begrepet tidsklemme sånn ellers, for jeg mener at familielivet klarer man å få til. Men andre ting må vike. Som skriving. Så dette innlegget har blitt til litt etter litt.  Jeg burde vært såpass at jeg førte dere videre til andre blogger - sjekk Camulens innlegg her, og følg hennes linkinger igjen, så har du en del å lese:)

33 kommentarer:

 1. Enig med deg der, Pia. Vi trenger mangfold.

  Selv leser jeg mange ulike blogger, men veldig sjelden innom de der "store" egentlig. De som får 300 kommnetarer om de viser fram den nye kåpa de har kjøpt og sånn.

  Liker ærlighet og personlighet og litt humor, og så er det noen diktblogger og matblogger jeg må innom rett som det er.

  Politikk har vi nettaviser for. Gidder ikke lese blogger om sånt.

  SvarSlett
 2. Godt sagt...eller skrevet, da. Fint du fikk tid til det. Jeg setter agendaen i min egen blogg, men jeg forventer jo ikke at hele Norge skal være opptatt av akkurat det samme som meg eller like det samme som meg. Og ellers kan jeg godt konsentrere meg om mindre trivielle ting enn et pynta norgesglass, men det blir på andre arenaer.

  God helg!

  SvarSlett
 3. Jeg har helt bevisst valgt å ikke skrive noe om verken politikk eller dele mine 'religiøse' meninger på bloggen, rett og slett for det er vanskelig å tolke hva jeg mener uten at folk ser og hører meg snakke. Hadde jeg plutselig skrevet om noe av det jeg nevner over hadde nok folk begynt å lure også, tror jeg;)

  SvarSlett
 4. Ja, jeg synes det er vanskelig å finne gode blogger. Blogger som GIR meg noe, som jeg underholdes av, og kanskje lærer noe av. Jeg er glad i mangfoldet, og er enig med både deg og Alexia her. Likevel fascineres jeg av folk som er uhyre forskjellig fra meg, så jeg stikker innom noen sånne blogger også rett som det er.

  Men uansett, DU har en blogg jeg liker. Og jeg leser hvert bidige innlegg. Takk for at du er her.

  SvarSlett
 5. jeg følger rundt 300 blogger, leser ikke alt alle skriver men leser de innleggene som interesserer meg, og selv skriver jeg om akkurat det som faller meg inn, jeg har tross alt en hverdagsblogg og hverdagen rommer mye både av interiør, poesi, barn og annet. *♥*

  SvarSlett
 6. En samfunnsengasjert blogg trenger absolutt ikke å være bra, jeg har vært innom mange dårlige. Samtidig finnes det mange virkelig gode blogger om interiør, mat og hverdag. Blant annet.
  Og selv om alle åpenbart må få blogge om hva de vil og intet tema er "bedre" enn et annet, så synes jeg trenden er interessant å diskutere. Det gleder meg at mange har tatt diskusjonen videre i sine blogger og jeg ser frem til å følge med på diskusjonen her. Har planer om å oppsummere de mange gode pengene som kom frem i kommentarfeltet hos meg, det var bare dette med å få tid.. :-)

  SvarSlett
 7. Frøken Makeløs: Det var mye å gripe fatt i inne hos deg, ja. Mange kommentarer, og mange poenger:)

  SvarSlett
 8. Bra sagt Pia, du treffer oftest de riktige poengene!

  Samtidig så blir jeg nesten litt lei meg for at det er blitt slik at vi føler at vi må forsvare oss når noen skriver om slike tema.
  Jeg tenker som regel SO WHAT jeg..og gidder ikke føle meg truffet. Helt seriøst. Det er fritt fram, vi blogger om akkurat det vi ønsker -og om noen er misfornøyde eller stiller seg undrende, ja.. so let it be. Det må være lov det også.

  Vi er egne redaktører, kan blogge om det vi vil. Velge bort hva vi ikke gidder lese hos andre og kjøre eget løp.

  Jeg liker aller best variasjon, og streber etter det i egen blogg også. Har nok en sjanger jeg leser mest av, men har et stort spekter. Noe for hvert behov:) Og følger i grunnen aaaltfor mange blogger, men det er så mange gode der ute..

  SvarSlett
 9. Flott innlegg. Kjenner at jeg av og til kan bli lettere dømmende i forhold til andre blogger. Men altså, aksepter variasjonen. Variasjon er bra. Jeah!
  Ellen :)

  SvarSlett
 10. Jeg skriver det jeg har på hjertet, og vil noen lese er det greit. Vil de ikke, hopp videre til neste blogg :)
  Definisjon på hva slags blogger jeg er fant jeg under Mormors klagemur som hadde det samme temaet her om dagen. Lystblogger!

  Jeg liker variasjon, og har funnet noen favoritter som jeg liker.

  Og hvem kan egentlig dømme hva som er dårlige og gode blogger?
  Det blir som med teater- og film-anmeldelser. Har vært uenig mang en gang jeg :)

  SvarSlett
 11. Nei, jeg synes ikke det er vanskelig å finne gode blogger, men jeg liker å få tips til hvor de er. Ofte finner jeg dem på leselista eller i kommentarfeltet i blogger jeg allerede liker.

  Husker jeg ble irritert på Norges beste bloggkåringen som var i 2011, der kun motebloggene var med, bloggverden er da mye mer enn det!

  SvarSlett
 12. Og såklart finnes det dårlige blogger, og det er jo i alle kategorier. Heldigvis slipper jeg lese dem om jeg ikke vil.

  SvarSlett
 13. For meg er en samfunns engasjert blogg hvem som helst. For man er engasjert i samfunn, når man tar seg av barna sine, når man steller hjemmet, når man fleiper rundt diverse temaer etc etc. For meg er en samfunnsengasjerende blogg IKKE slike hyperseriøse blogger som bruker lange vanskelige ord og språk, og som gjerne analyserer alt på latin... ;)

  Hva er ett samfunn? Ett stort spekter av så mange ulike mennesker, på hver sine stadier i livet. Ved å akseptere hverandre, og respektere hver sin rett til å velge sitt liv, kommer vi langt i å få det samfunnet vi vil ha.

  Og du, bloggen din er en av de mest fantastiske jeg vet om. Jeg digger den. Så mye at jeg må lese. Sammen med andre som jeg må lese.

  Trekk pusten, og vit at du gjør allerede det du skal gjøre. For deg selv. Klem. Obs jeg vil linke til dette innlegget hos meg ;)

  SvarSlett
 14. Var inne og las Makeløs. Skal si hun er makeløs. Forøvrig er det jo ikke bare damer som blogger om trivialiteter. Det gjør menn også. Prøv å google blogg+øl, blogg+musikk eller blogg+fotball. Der har du mannfolka. Det er trivielt det! Haha!
  Alle har behov for trivialiteter. Nesten alle, i hvert fall. Kanskje ikke Makeløs.
  Ellen :)

  SvarSlett
 15. Jeg er også innom forskjellige, men stikker kun innom matblogger om det er noe jeg leter etter, feks.

  Ingen behøver å lese noe de ikke vil, og ingen tvinger noen.
  Nettopp derfor finnes det så mye forskjellig, så alle finner noe å lese for dem. Eller ikke.
  Da er det jo bare til å la være.

  SvarSlett
 16. Jeg følger Makeløs. Og jeg følger deg. Jeg følger bloggere som har mistet barna sine. Jeg følger bloggere som aldri har hatt barn. Jeg følger bloggere i svært forskjellige kategorier. Og trives egentlig godt med det. Det er svært mange blogger som ikke faller i smak hos meg. Men så faller helt sikkert ikke jeg helt i smak hos alle andre heller. Og det er egentlig helt ok. :)

  SvarSlett
 17. Eg tok ein kikk på blogglista mi, eg følger stort sett kun interiørbloggar, for det opptar og interesserer meg. Men det er klart, treng eg tips til middag så går eg innom ein matblogg. For meg er blogging kos, ikkje nokon eg oppsøker for å få ein intellektuell opptur. Blogging har overtatt mykje tv-kikking f. eks. Bloggane eg les må gi meg noko da, om uttrykket dei gir er visuelt via fine bilder, generelt ei god stemning inne på bloggen eller ein god penn - eg er svak for humor.

  Eg undrar meg over at nokon brukar energi på å skriva nedsettande kommentarar i bloggar dei finn uinteressante, eg ser overhodet ikkje poenget i det. Det minner meg litt om når me skulle selga ei barnevogn på finn.no, og ei av dei som ringte var irritert på meg for at vogna var blå... Ok? Det var litt spesielt, det stod ingenting i annonsa om at vogna var rød eller svart så det burde forsåvidt ikkje vera ein overraskelse.

  Ja, ja :) Eg fasineres jo litt av dette som du skriv om her da, det må eg innrømma. Det skapar diskusjonar om ikkje anna, og det kan jo vera sunt iblandt :)

  Ha ein herlig fredag!

  Klem Eli

  SvarSlett
 18. Takk for linking!
  Jeg tror noe av grunnen til at dette har tatt av litt er at man helst ikke vil bli oppfattet som triviell. I hvert fall er det slik med meg. Jeg vil jo at folk skal oppfatte meg som litt dypere enn det. ;) Som så mye annet i livet gjelder det vel å være trygg på sine valg, glede seg over det i stedet for å lure på om man er bra nok.
  Når det er sagt tenker jeg at det hadde vært flott med flere kvinneblogger som "tør der andre tier". Jeg tror vi å løfte frem de gode eksemplene på det for å få frem enda flere av oss. Men ja til mangfold!

  SvarSlett
 19. Ingen bestemmer hva jeg skal blogge om! Ingen andre enn meg! Det er en beslutning jeg tok da jeg startet; Å ikke forsøke å lage en "poppis"- blogg, men heller ha få lesere som faktisk setter pris på at jeg hopper temamessig. Selv om jeg altså (egentlig) har en interiørblogg. Men det er MIN blogg først og fremst, tenker jeg, så da kan jeg tillate meg avsporinger. Gå i dybden, i bredden og i det ABSOLUTT helt grunne. Alt ettersom! Og liker man ikke bloggen min er det helt greit! :)

  Jeg finner mange bra blogger om forskjellige ting. Leser også gjerne om politikk og religion, men da må jeg innrømme at jeg er litt kresen på uttrykksform. Om det er mange skrivefeil på en interiørblogg ser jeg glatt forbi dette, men når seriøse tema debatteres stopper jeg å lese etter få setninger dersom språket er dårlig.
  Kanskje det generelt er litt høyere terskel for å få "respekt" som blogger av seriøse tema, og derfor ikke så mange som som våger det???

  Klem

  SvarSlett
 20. Kjenner meg veldig igjen, som vanleg. Har til og med skivebitar på bordet atmed dataen eg også;) Føler meg heldig som har funne denne "verda" av flotte folk, som eg ikkje visste om før eg byrja å blogga sjølv.

  Irriterer meg det med tida, fylgjer mange bloggar, men har ikkje alltid tid til å lesa/kommentera alle innlegg, for det er så mykje bra rundtom. Så kan det bli litt tilfeldig kva eg les kvar dag, men prøver å få meg rundar med jamne mellomrom. Om eg slutta å skriva, hadde eg nok halde fram med å lesa, og gledd meg over å få betre tid til å besøka deko:)

  SvarSlett
 21. Flott innlegg, Pia!

  Jeg leser mange typer blogger. Liker at det er variert. Hadde ikke vært like interessant om alle skrev om det samme, nei! Og selv om en ikke skriver om politikk, betyr ikke det at en ikke er engasjert. Flott at du skrev dette innlegget!

  God helg
  klem

  SvarSlett
 22. Såg innom frk makeløs...og der var det debatt ja!
  Lurer på om eg skal droppe blogginnlegg om klehaugen min... ;-)

  SvarSlett
 23. Jeg liker bloggen din, så jeg linker til den fra min. Jeg tror (heldigvis) vi er så forskjellige at det er rom for alle slags tema i bloggverdenen. Jeg har aldri tatt mål av meg til å skulle holde noen rød tråd, blogger om det som faller meg inn, irriterer meg, interesserer meg akkurat der og da. Jeg startet med "hemmelig" blogging, egentlig en elektronisk dagbok. Bloggen brukes fortsatt på den måten, men det er nok ikke de helt store hemmelighetene og avsløringene der :)

  Som mange andre sier; skal jeg bake, så finner jeg en matblogg - skal jeg ommøblere stua så finner jeg tips hos interiørfolk.

  God helg!

  SvarSlett
 24. Bra innlegg med gode spørsmål!
  Egentlig syns jeg noen av svarene er enkle.
  JEG bestemmer hva JEG skal blogge om.
  JEG som leser velger hvilke blogger JEG vil lese (og med det sier jeg jo på en måte hva jeg syns er god blogging - jeg leser jo det jeg liker).
  Hvis DU som leser liker MIN blogg, så er det hyggelig. Hvis ikke så er det så fint at det finnes MANGE andre blogger du kan lese!

  Jeg har lest en god del av kommentarene hos Frøken Makeløs, og syns mye fornuftig er skrevet. Jeg tror selv det ligger noe i det der med hva vi ønsker å fokusere på i VÅR fritid. Akkurat nå er jeg i permisjon, men til vanlig har jeg en relativt krevende jobb (og ja, høy utdannelse). Når jeg ikke jobber (være seg hjemme eller på jobb), så har jeg behov for å dyrke mine interesser (familie og hjem). Om andre syns de er trivielle - ja, det er meg revnende likegyldig.
  Jeg leser, som deg, mange forskjellige typer blogger. Og grunnene til at jeg leser dem er selvfølgelig også forskjellige. Jeg leser din blogg fordi du har en fantastisk evne til å få MEG til å le, og du skriver utrolig godt. Jeg leser interiørblogger for å hente inspirasjon, hjem og interiør er nemlig viktig for meg. Og ser vi på oppussingsstatistikken de siste årene er jeg vel ikke alene om det ;)
  Det er så mye alvor her i verden. Selvfølgelig er jeg opptatt av det, og engasjerer meg i det jeg syns er viktigst. Men livet er mer enn bare alvor! Selv om det er mye elendighet der ute så må det være lov å glede seg over det noen kanskje mener er trivielt.
  (Ta kultur som et parallelt eksempel da. Det er rimelig mange fler som går for å se et komishow enn et "pr def meningsfylt, samfunnskritisk stykke". Ja da, komikere er gjerne samfunnskritiske de. Men vi går jo ikke og ser det fordi vi vil ha en analyse av dagens samfunn. Vi går dit for å le. For vi har behov for det og.)
  Puh - det ble litt lengre enn tenkt. Og det er så mye mer jeg kunne sagt. Men jeg tror det oppsummerer det viktigste.
  God helg til deg!
  Klem fra Barbro

  SvarSlett
 25. Jeg bestemmer hva jeg vil lese, og hva jeg vil skrive. Jeg elsker mangfoldet og det trivielle:)
  Og jeg synes slett ikke det er vanskelig å finne "gode" blogger.

  Og i dag har jeg oppdaget masse nytt via linkinger fra her og fra frøken Makeløs. Ja sånn gikk denne fredagskvelden:)

  SvarSlett
 26. Jeg følger mest håndarbeidsblogger - det er liksom det jeg interesserer meg for for tiden. Men jeg liker snert og god lesning også, så derfor følger jeg deg og Kåfjodolga og Tegnehanne mm. Jeg følger ikke moteblogger og hvite interiørblogger kan de andre ha for seg selv.

  Jeg trenger å se personlighet og glede (og frustrasjon, for den saks skyld) i bloggene. Men jeg er ikke så veldig dyp heller, så jeg følger ikke så mange politiske blogger, annet enn Maddam som har ett og annet interessante feministiske skriverier.

  Selv har jeg hobbyblogg. En rendyrket hobbyblogg. Ikke skiller den seg så veldig spesielt ut og ikke har jeg så veldig behov for det heller. Men det er nå jeg.

  God helg! Og fortsett med skriveriene dine. Jeg leser hver enda innlegg du kommer med og kjenner det varmet om hjertet hver gang jeg ser en del av hverdagen din som ser ut til å være akkurat så jordnær som jeg liker det.

  SvarSlett
 27. Fint innlegg!
  Jeg synes ikke det er vanskelig å finne gode blogger! Og jeg liker mangfoldet. Mammablogger, hverdagsblogger, interiørblogger og din blogg, for her får jeg jo litt av alt! :)

  SvarSlett
 28. Når du skriver sånne innlegg, så er vi så utrolig enige at jeg føler enhver kommentar fra meg er overflødig! TAKK for at du skrev dette! Jeg leste også Makeløs sitt innlegg, og gjorde meg de samme tankene som deg - men jeg hadde altså ikke TID til å skrive det, hehe!

  God helg! :)

  SvarSlett
 29. SÅ UTROLIG LENGE SIDEN JEG HAR VERT I PIALAND NÅ... men det var et KJEKT gjensyn :)
  Gratulerer så mye med nytt hus, og du... DU har iallefall det jeg vil definere som en GOD og LESBAR blogg... Nå har jeg lest meg tilbake til novemnber en gang og fått med meg både hårklipp,lavkarbokurer, billedredigeringer og et herlig antrekk på minstesnuppa di... BLANT ANNET <3
  Takk for god lesning, og god helg :)
  Hilsen fra Vibekke

  SvarSlett
 30. Jeg har blogger jeg liker mer enn andre, og veldig mange av dem kommer under sjangeren håndarbeid - men så har jeg også funnet andre favorittblogger, bl.a din :-D Jeg er innom noen blogger, og ser fort at det ikke er noe for meg - enten er de for seriøse eller for 'rosa' ;-) Men det er jo superflott at vi har masse å velge i, vi er jo alle forskjellige.

  Ha det godt - klem Siv

  SvarSlett
 31. Heia

  Du er så flink til å oppsummere og sette ting i perspektiv.

  Jeg laga et innlegg om det her... på et vis. Jeg bestemmer hva som foregår på blåggen min, og jeg vil kose meg mens den lages, så enkelt som det.

  Ha en kjempefin søndag, Pia!

  SvarSlett
 32. Nå måtte jeg google Cecilia Samartin for å finne ut hvem hun er.. :)

  Jeg syns det er langt mellom kvalitetsbloggene (og plasserer ikke mine blant dem ennå..), men DU så gøy når man finner en! Jeg leser heller en god blogg enn vg.no (hvis de gode bloggene har nye innlegg da.. Det hender jo det skjer mer på vg.no sånn sett). :)

  Forsett å skrive som du gjør! Du har en kvalitetsblogg! :)

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails