mandag 23. januar 2012

Om plastilinabruk. Og harde klumper.

Vi har holdt oss plastilinafrie i åresvis. Men til jul kom det en ny dose. (Fra en eller annen som jeg ikke har fått takka, nettopp fordi at i julegavekaoset opplever man at det blir så mye at man faktisk mister oversikten over hvem som får hva. Fra hvem. Flaut, ja. Men sant.)

Og mens jeg skriver dette, kommer jeg på at jeg heller ikke vet hvem som fikk plastilinaen, men jeg har automatisk gått ut fra at det var til familiens yngste. Var dette faktisk en gave til meg fra for eksempel søstera mi, får jeg takke henne her og nå og si "Ha ha, veldig morsomt du!". Eller skulle det vise seg at dette var en gave fra farmora mi til meg får jeg si "Tusen takk! Kjempeflott! Innertier, som vanlig!".

Men nå sporer jeg av... Back to the plastilina:


Plastilina fenger faktisk mange. Ikke bare toåringer. Guttene har vært veldig hjelpsomme og ivrige når plastilinaen har blitt dratt frem.


Og så har jeg erfart noe interessant. Etter tre gangers bruk legges fortsatt plastilinaen tilbake i sine respektive bokser! De røde, blå, lilla og gule klumpene er fortsatt røde, blå, lilla og gule! Okei, den gule har en del rødspett i seg, men klumpene er forbausende monokrome.


Min tidligere erfaring er at plastilina utrolig fort blir omdannet til en regnbueaktig megaklump med grå innslag. Klumpen slenges på gulvet. Og etter noen dagers gulvligging blir den mangefargede klumpen steinhard. Og ubrukelig.


Er det kjønn, alder eller hva som spiller inn her? Eller har jeg nok en gang fortrengt?  Har plastilina faktisk mange måneders levetid hvis man behandler den varsomt?

Ha en fargerik kveld med eller uten modellering!

30 kommentarer:

 1. he he det er stor stas her i huset også, fikk en ny pakke i går der man kan lage kino godteri plastilina som pocorn og sjokolade. vi har SÅ mye av det, som vi har hatt lenge !

  Herlige bilder, er gøy når de leker sånn bra sammen :)

  Klem

  SvarSlett
 2. Alma og barnehagevennen holdt på med leire i forrige uke. Da var det en mnd siden sist, og halvparten av boksene hadde muggla... :/ Æsj! Og etter seansen er det definitivt ikke noe monokront å speide så langt øyet ser.

  SvarSlett
 3. eh... blir det ikke smuler, hår og annet "ikke plastelina" innslag i plastelinaen deres? Åja. du støvsuger og vasker du ja.. Vakke meninga å være så nysgjerrig på innholdet i plastelinaklumpen deres.
  Men duh.. Må bare fortelle at jeg stadig siterer deg på skolen. 10. klasse hadde for ikke så lenge siden om India i engelsken. De fikk høre på cd der de snakket om Gandhi på indisk-engelsk. Da dukker ho Pia opp i hodet mitt og de uforglemmelige: First you take a four and add it to... Remember?

  SvarSlett
  Svar
  1. Oh, yes, remember! Min kjære Mrs Pinto som jeg hadde i matte! Men husker ikke at jeg så livlig har fortalt det til deg...;)

   Sikkert smuler og hår og sånt i plastilinaen, som sagt, så trur jeg at jeg har glemt. Er bare så overraska over at plastilinaen fortsatt ser så fin og ny ut:)

   Slett
  2. Oh, yes! På perfekt bhanglaengelsk..eller hva det nå heter. Jeg har tilogmed stemmen din i denne gjengivelsen av et barndomsminne i et riktig så godt intakt minne.Takk for det, Pia! :o))

   Slett
 4. Virker som gutta har lært av erfaring, spørru meg!

  SvarSlett
 5. Sånn som jeg ser det (med mine jenter)er jenter mer sorterende.
  Og det er vel jenta som er sjefen?

  Og gutta er..større..?
  :)

  SvarSlett
 6. Som du vet er jeg lengst forbi plastelinaperioden. Tror knapt mine unger hadde det faktisk heller.

  SvarSlett
 7. ha ha. må smile litt av kombinasjonen knivholder og fargerik t-skjorte på det nest siste bilde der i forhold til situasjonen "barn i lek"... ;-)
  Ang plastelina har de nå en tendens til å miste elastiteten ganske fort her i huset i allefall. Oppbevart i boks eller ei.

  SvarSlett
  Svar
  1. Den knivmannen synes jo på alle bilder! Ikke bevisst, altså, han dukker liksom bare opp.

   Slett
 8. Plastilina er såååååååå kjedelig..... Bortsett fra det programmet om den hagen i England laget av plastilina da...

  SvarSlett
 9. er det play-douuughh du snakker om her?
  er mer vant til sånne fancy begrep,see.
  hva spurte du om nå igjen?

  SvarSlett
  Svar
  1. Play-dooh, ja. Eneste merket jeg vet om...Husker ikke hva jeg spurte om, sikkert lite viktig...

   Slett
 10. Plastilina er noe av det verste jeg vet... Så kjedelig.. Og den har alltid blitt en grå ekkel klump... :/
  Men det programmet om den hagen i hageutstillingen i England, som var laget av plastilina, den var jo ikke dum da... Det viser at noe kan bli fint. Dersom noen vil ha en plastilina hage som lukter gummi... ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. He he, ja, den blir alltid til en grå ekkel klump. Men ikke nå! Og derfor er jeg litt ekstatisk:)

   Slett
 11. Plastalina e forbruksvare! Då anbefala ej dej å lage Play Doh, som vi i vår bruk og kast tid, kan hive ilag med matrestane!

  SvarSlett
 12. hehe vis du gir dem det mye nok så blir de kakedekoratør som meg hehe :P

  SvarSlett
 13. Her har det alltid blitt en eneste hard klump av alt!! Så langt hår ho lillemor har fått da:) Heldig som har storebrødre som gidd å bli med på leken!

  SvarSlett
 14. Så kjekt å sjå gjengen i aksjon då, er jo ein fin måte å få ut litt kretivitet på? ;) Trur plastelina heldt gjerne eitt år i boksar og godt forsegla, men så mykje lenger spørs det om det går....

  SvarSlett
 15. Hoho! den knivholderen din er helt psyk jo!!! Og pretty cool! Bla så opptatt av den at jeg tror jeg må lese innnelgget en gang til, for jeg datt litt av plastelinalasset - men ja, arti for ungan!

  SvarSlett
 16. Hvem liker ikke plastalina? Nesten som leire...
  Men mye mindre grisete:-)
  Når den blir litt hard kan man ta en spiseskje eller to med vann i boksen. Da er den som regel mykere til neste gang.

  SvarSlett
 17. Dagens plastalina eller hva det heter er mye smartere enn fortidens. Det var ikke sånne bokser den gang. Bare runde pølser. Muligens var det før plasten ble oppfunnet ;) Mormorungen fikk også sånn til jul. Og sist jeg så var fargene der også på rett plass. Magic!

  SvarSlett
 18. Pia da! Fører du ikke julegavelister over hvem som får hva fra hvem??

  SvarSlett
 19. Plastelina er over og ut her hos oss, vi bruker fimoleire, vi. Såh.

  Stilig nest siste bilde, hadde jeg ikke visst bedre, ville jeg tro at du hadde stilt det opp...

  SvarSlett
 20. Den Play Dooh-deigen holder seg leeenge. God kvalitet sikkert ;) Jeg hater plastellina, i hvert fall hjemme. Går jo å tråkker i små leirebiter i lang tid etterpå. Og så skvises det godt inn i sokker og det som er. I barnehagen, derimot, går det helt fint. Går i sko, kosten er lett tilgjengelig, og andre enn meg som vasker ;)

  SvarSlett
 21. Her blir slikt spist, så vi holder oss unna en stund til. Lillegull sliter nok med magen om han ikke skal fordøye plastelina ;)

  SvarSlett
 22. Jeg tror playdoh er bedre enn plastalina. Når det gjelder tørking og harde klumper. Men jeg har laget plastalina sjøl nå, og den ser aldri ut til å bli hard, den er vel ett år gammel og holder seg likt. Merkelig nok!

  SvarSlett
 23. Plastilina holder seg jo i eeeeevigheter! Og som Hilde sier: det skvises veldig godt og dypt og for evig inn i sokker og gulvtepper og sofaer osv....da foretrekker jeg faktisk å tråkke på knallharde inntørka play-doh biter! Selv om det kan komme noen stygge ord i det øyeblikket....

  SvarSlett
 24. Vi har Play-dooh fra da våre var små enda vi....leeeenge siden jeg gløtta ned i boksene;)
  Jenta vår er mye mer systematisk og ryddig enn guttene våre...hun er vel lik sin far da:)

  Trine:)

  SvarSlett
 25. Har en snart 2åring i hus, og er spent på om bølla mi får det til bursdagen sin! Med et vegg-til-vegg teppe i hele stua, så er jeg skeptisk til den der shitten! ;)

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails