torsdag 12. januar 2012

Bokhyllesortering. Et idiotprosjekt?

Vi har haugevis av bokkasser. Som nå endelig skal tømmes. Og da kunne jeg ikke dy meg. Jeg har sett flere eksempler på at bøker sorteres etter farger. Dette skal gi et ryddig visuelt inntrykk. Og jeg er villig til å gå langt hvis resultatet blir noe ryddig. Blir det visuelt i tillegg, er jo det flott.

Derfor begynte jeg så kjekt å sette på plass noen bøker. Og det begynte ganske greit. Men så oppdager jeg at mange bøker som så visselig hører sammen, faktisk IKKE hører sammen sånn fargemessig. De to første bindene av "Historien om Europa", for eksempel, var begge blå og passet flott sammen. Men så kommer treern. Som er svart! Og må dermed henvises til den svarte seksjonen, klemt mellom klassikere som "Fange hos Satan" og annen høylitterær spenning.


Og hva med sånne spraglete? Hva med flerfargede? Hvor går egentlig skillet mellom brune og beige bøker?

Og hva med barnebøker som jeg tidligere har hatt for seg selv i de nederste hyllene? Er det egentlig heldig at Ludde skal skvises mellom Harry Hole og Napoleon?

Mens jeg sorterer, går det opp et lite lys. For å få til ei ryddig visuell bokhylle må du handle bøker etter farge!! Drit i selve boka!

Når mannen kommer hjem og ser bokprosjektet mitt, begynner han å le. En ganske hånlig og rå latter, hvis jeg skal tolke den. Og det gjør jeg jo.

"Dette gjør du ikke seriøst?! Du gjør det kun fordi du skal blogge om det?"

"Njææi...  jeg synes det blir kult, jeg..." prøver jeg meg med.

"Særlig! Dette er jo ikke praktisk i det hele tatt!"

Og han har faktisk litt rett, for en gangs skyld...

Ha en visuell kveld med eller uten bokhyller.

61 kommentarer:

 1. Alfabetet Pia, alfabetet! Sortèr etter det du. ;)

  SvarSlett
 2. Utrolig hyggelig han mannen din..

  Hvorfor skal man sortere bøkene, sa du?
  *elsker biblioteket*

  SvarSlett
 3. Men veldig,veldig ryddig og fint!
  Jeg heier på fargesortering :-)

  (sorterte dvd'ene mine etter farge, eeeendel som kommenterte det også ja...)

  Julie

  SvarSlett
 4. Jeg sorterer etter koasprinsippet. Vel og merke hjemme hvor gjenfinning ikke er så viktig.

  Hilsen bibliotekaren

  SvarSlett
 5. Synest det såg veldig fint ut i alle fall, men er vel einig i at det blir litt rart også...

  Eg har sortert litt etter tema og høgd, men har ikkje noko skikkeleg dreis på nokon ting, og dessuten står bokhyllene i loftsstova, så er ikkje så nøye;)

  SvarSlett
 6. Ler så jeg griner.
  Veldig visuelt og helt galskap.
  Ellen :D

  SvarSlett
 7. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 8. Min gubbelars: Hva er det du ser på? Ski?
  Jeg: Ski??
  Gubbelars: Ja, hva er det for noe da, da...... bøker, ja..?!
  Jeg: ehh.. Ski???

  ;) Snart, snart, snart så skal jeg få bokhyller på loftet! Bare noen få timer til med maling!! Ajajaj, som jeg gleder meg til å se hvilke bøker det er jeg har - har glemt det når de har liggi nedpakka i over tre år ;)

  SvarSlett
 9. Det ble da fint! Men ja, det funker ikke alltid like bra, og barnebøkene burde være nederst så du unngår klatring ;)

  SvarSlett
 10. Jeg har faktisk sortert bøkene mine etter farge, men jeg har de lyseste øverst :)

  Det funker helt genialt, da jeg oftere husker bøkenes farge og stemning enn tittel/forfatter.

  Barnebøkene bor i bokhyllene på barnerommene.

  :)

  SvarSlett
 11. OMG! nei nei nei nei!! Hør på MammaMy!!!!

  Grøsser. :-D

  SvarSlett
 12. Mørke bøker bør stå nederst. Sånn visuelt sett. Siden mørke farger virker tyngre enn lyse. Jeg følte at jeg bare MÅTTE gjøre deg oppmerksom på det.

  Ok, fargesorterte bøker er kanskje ikke så praktisk, men det ser veldig fint ut. Og man trenger jo ikke å være helt slavisk:-)

  SvarSlett
 13. Ha,ha,ha,ha!
  Signerer Ellens kommentar :))
  Fantastisk innlegg!
  Synst eg ser og høyrer mannen når han ser systemet ditt!

  SvarSlett
 14. Mannen min sorterer alfabetisk OG kronologisk. Han synes min bokhylle er rotete og jeg synes hans er akkurat det samme.

  Jeg sorterer etter mitt eget system. *ler* Som er litt vanskelig å forklare. ;)

  Og jadda, vi har egne hyller. Av nettopp den grunn.

  SvarSlett
 15. Ah, jeg liker deg som interiørblogger, Pia! Vi har hatt bøker etter farge en gang, og det var til visning da vi skulle selge den forrige kkåken.

  SvarSlett
 16. Resultatet ble jo veldig fint da! Da er det vel ingen som bryr seg om at det er upraktisk ;)

  SvarSlett
 17. Herlig!

  Men litt kjedelig hvis det dukker opp flere blå bøker f.eks... Da må du jo snekre et nytt rom i hylla... H, hi

  Klem beate

  SvarSlett
 18. haha - herlig. Visuelt - ja. Praktisk - nei.
  Men har du tatt av alle omslagene? Kan være andre farger under...
  Da er det på'an igjen...

  SvarSlett
 19. eeeelsker den visuelle sorteringen din:)
  grøsser av alfabetsortering!!

  SvarSlett
 20. Åh! jeg liker mannen til Vibeke.. ;-)

  SvarSlett
 21. Tema og synkende størrelse fungerte greit hos meg. Da går det både an å finne igjen bøkene og det ser tålelig ok ut.

  Lykke til med sortering!

  SvarSlett
 22. Flott bilde.

  Her er alle papiromslag gått til resirkulering. Da blir det enklere. Med bibliotekarsvigerinne ville alt annet enn alfabetisk blitt ledd av. Jeg har også lært Dewey, så alle fagbøker står i andre hyller.

  SvarSlett
 23. Flott bilde.

  Her er alle papiromslag gått til resirkulering. Da blir det enklere. Med bibliotekarsvigerinne ville alt annet enn alfabetisk blitt ledd av. Jeg har også lært Dewey, så alle fagbøker står i andre hyller.

  SvarSlett
 24. Bokbind! Skal du ha det ryddeig ov visuelt kler du alle bøkene med hvitt bokbind - skal du ha det litt kult velger du retro. Praktiskt - overhode ikke - og gjør du dette ja DA ER DU GAL!!! Men en kul ide - men sinnsykt upraktiskt dersom du vil finne en bok...
  Hilde

  SvarSlett
 25. Hjelpes meg - sortere etter høyde? Alfabetisk hadde jo vært praktisk, men må jo ta evigheter.

  Okei, lyse bøker øverst...Skjønner. Jeg har vel egentlig noen svarte hyller både øverst og nederst. Kommer aldri til å klare å fullføre dette. Men var stolt da jeg starta...

  SvarSlett
 26. Hilde: Ha ha, bokbind, ja! Retro bokbind! For en idè! Det hadde vært galskap, ja! (Men sikkert noen som gjør det...)

  SvarSlett
 27. Du går på en smell hvis du sorterer alfabetisk og du kjøper en bok på F... og så er det ikke plass mellom F og G... ;)

  SvarSlett
 28. Gjør som meg, kjøp kun hvite bøker!Har vært gjennom akkurat det samme du gjør nå og trakk samme konklusjon.

  Og Ludde, han er i hvit form.

  Elin?? Skuffet!

  SvarSlett
 29. jeg var medlem av Hjemmets Bokklubb på 90-tallet. Det var så greit, for de lagde bøkene røde, grønne, blå eller brune. Samme høyde og like bokstaver på alle. Fantastisk isuelt, så klart derfor jeg var medlem der.

  Det il si jeg har noen visuelt flotte hyller, for like bøker er samlet, fagbøker for seg, barnebøker nederst, og alle vanlige bokhandelbøker ødelegger det hele med å stå alfabetisk. Jeg er veldig konsekvent. Haha. Men det så jo faktisk veldig fint ut som du gjorde det da, tror jeg ville lagd regnbuemønster jeg.


  I den lille leiligheten jeg bor i nå, der jeg egentlig tok med meg minst mulig siden jeg ikke har tenkt å bli boende her, brukte jeg 4 dager på å sortere bøker da jeg flyttet inn. Sånt er viktig.

  SvarSlett
 30. Ler og ler her..Knallbra innlegg:-)

  SvarSlett
 31. Kunshistorikeren og litteraturviteren (moi) ler høyt!! Utrolig bra, Pia! Tanken har slått meg før, hvordan i heiteste finne fram i de fargekoordinerte hyllene.

  En svært så visuell hilsen herfra ;)

  SvarSlett
 32. Jeg jobber i bibliotek og har faktisk fargesortert skjønnlitteraturen min. Men jeg har ikke mer enn 2 hyllemeter heller (låner jo alt).

  Men når man har såpass mange bøker som deg er gjenfinnng alfa og omega. Så alfabet på skjønn og tema på fag anbefales!

  SvarSlett
 33. Drit i utseendet - litt sånn som med mennesker-det er jo det indre som teller....hehehehe
  (Han manne din er sabla smart ;-)
  PS: Det går jo også an å male bokryggene hvite så de matcher det meste. Tittelen kan du skrive på med sort tusj...bare sånn at du har litt å ta deg til nå som du sikkert ikke har annet å gjøre.....
  ;-)

  SvarSlett
 34. Fint å se på, ja. Men Ludde og Harry Hole er vel ingen god kombinasjon...?
  Synes det hørtes mest lurt ut å bare kjøpe bøker i en farge. Enkelt og greit. Tror jeg skal gå for den.

  SvarSlett
 35. jeg fargesorterer alt!
  men har ikke bokhylle da...
  kanskje etter størrelse?

  min onkel har mange bøker. Men han tar av det ytterste "trekket", og har bare bøkene i bokhyllen etter alfabetisk rekkefølge...
  det gir jo et visst renere uttrykk, samtidig som det er lett og finne frem:)

  klem ellemell

  SvarSlett
 36. Du skal i allefall ha for forsøket. Jeg skjønner at han lo av deg. Kanskje fordi det ikke er helt "deg" lissom...... Eller er det nytt hus=nye regler?

  Ok. Det SER pent ut. Men her hadde det aldri vart lenger enn til helga.

  SvarSlett
 37. Bokbind - fantastisk! Du er trots alt lærer! Men, all ære for ryddinga, en stor jobb - estetisk veldig fint, men er nok egentlig enig med mannen din....:)

  SvarSlett
 38. Drit i praktisk, dette var knallfint!

  (og hallo, hvor ofte leter man etter en bok egentlig?)

  SvarSlett
 39. Du, kjøp oransje bokpapir eller plast (dersom det ikke er så nøye..) eller hvitt, rødt og blått, så kan du la bøkene danne det norske flagg, eh, nei det blir vist for komplisert.. Forheng. Det er en løsning. :D

  SvarSlett
 40. Jeg sorterer etter hvor mye jeg elsker boken. Kremplass til elskede klassikere, Ringenes herre, og endel bøker jeg leser om igjen og om igjen.
  Dessuten trenger jeg ikke noen spes ordning, jeg tror jeg vet ca hvor alle bøkene mine står. Akkurat som jeg husker hva alle eksene mine heter.

  SvarSlett
 41. Hohoho! Underholdende! Jeg har en kasse med gamle Disney-barnebøker fra da jeg var liten, de er sortert etter farge, og ser nesten ut som regnbuens fargeskala. :)

  Kathrine

  SvarSlett
 42. Utrolig upraktisk. Husker du for eksempel hvilken farge det er på boka "Hageglede" neste gang du trenger den? Når jeg tenker meg om er jo sortering etter farge en god måte å slippe å finne enkelte bøker. Men utrolig upraktisk om man virkelig har et ønske om å finne en bok. Jeg ler med mannen.

  SvarSlett
 43. Herlig innlegg :) Eg har testa ut dei fleste måtar å sortere på trur eg. Men har enda opp med å sortere bøkene mine i eit par enkle steg:
  1. Samle saman alle av same forfatter
  2. Og så sortere ev. seriar/bøker som heng saman
  3. Til slutt sorterer eg etter høgde

  I den hylla eg har med assorterte forfattarar sorterer eg etter høgde, og så langt det går etter om dei er pocket/hardcover og sjanger. Men dei må passa saman høgdemessig, høgast til venstre og så lavare og lavare mot høgre.

  Lykke til vidare med boksorteringa :) Likar bloggen din :)

  SvarSlett
 44. Her i huset (les meg) sorterer vi først etter farge og så etter størrelse, for det skal jo være estetisk vakkert ;) DVDene er også sortert etter farge. Det funker veldig bra, har lært meg hvilke farge de forskjellige bøkene i triologier har så da finner man frem. Ungene har fått beskjed om å sette bøkene på riktig plass ellers setter jeg lås på bokskapene. Løsningen ble at ungene sluttet å lese bøker og heller så tv. Neida, de fikk egne bokhyller...som ser ut som et h%elvett! ;)

  SvarSlett
 45. Haha! Jeg tror også at de med farge"korrigering" kjøper bøkene pga av fargene. And what's the fun about that? Men jeg syns ikke du skal tenke på alfabet heller. Det holder bare denne ene gangen og så ergrer du deg over at ingen andre passer på. Mine står i hylla slik at det ser ålreit ut, og at seriene står i riktig rekkefølge. (Veldig viktig at Harry-Hole-bøkene og Harry Potter-bøkene står riktig altså!)

  SvarSlett
 46. Hoho! Når sant skal sies, så synes jeg det ble fint jeg. Vi (mannen) sorterer alfabetisk. Det er ikke bare praktisk. Selv om jeg anser meg som en belest dame, kan jeg lett glemme forfatternavn på de mindre kjente bøkene. Og da blir jeg stående og lete etter "den røde boka, vet du!".

  SvarSlett
 47. Nå skulle jeg lenket til en finn-annonse jeg angrer som en hund jeg ikke lagret, nemlig "mange bøker gis bort i mange farger" - også var det bilde av en masse Hjemmets bokklubbbøker uten smussomslag - sortert etter farger *ler meg i hjæl*

  Hos oss sorteres bøker etter tema sånn omtrent. Forfattere får stå sammen med seg selv; jo Nesbø, PD James etc. Ellers går det litt hurramegrundt. Far samler på Kindle... hehe
  Og i løpet av januar skal jeg hive ut bøker jeg VET jeg aldri kommer til å lese igjen, lage ny plass for nye bøker. Bøker er nødvendig og bokhyller er flott! Kan ikke tenke meg et hjem, uten bokhyller/bøker.

  SvarSlett
 48. Hahaha, nå fikk jeg meg en god latter. Jeg må nok si meg enig med mannen din her Pia, å sortere bøker etter farger er det vel bare interiørbloggere med ekstrem estetisk sans som gjør.
  Nei, bøkene mine må stå alfabetisk, ellers hadde jeg ligget søvnløs. Sikkert ikke noe bedre det enn å fargekoordinere, men mye mer praktisk da.

  SvarSlett
 49. Har vært inne på den visuelle linjen jeg også, men tanken på at ikke alle bøkene som hører sammen skal få stå sammen blir for tøff..... Her i Fjøset kjøres det alfabetisk ;)
  Klæm

  SvarSlett
 50. Jeg sorterer faktisk bøkene etter farge, og har gjort det alltid.

  Husker bedre fargen på ei bok enn forfatteren, for å si det sånn, og jeg har endel bøker.
  Men vi er jo forskjellige.
  Jeg er nok over gjennomsnittet opptatt av farger, så det passer best sånn.

  SvarSlett
 51. nei nei, Pia. Nå må du henge med i tiden! Ungdommen nå til dags SNUR bøkene med ryggen INN. Å vips har alle bøkene samme farge... ( det verste er at det ikke er oppspinn engang!)

  Ryddig hilsen Tone

  SvarSlett
 52. Likte kommentaren om å bare snu dem, sånn at alle får samme farge! :-D Ellers går det jo an å smelle fargerikt bokbind på alle 2185 stykkene. Tidkrevende, men tenk så mye eyecandy du får igjen for strevet ;-)

  SvarSlett
 53. Nydelig Pia, det er ikke annet å si om det :-D Hvorfor i all verden må alt absolutt være så forb..... praktisk bestandig?? Regner med at når du har så mye bøker, så vet du også hva du har ;-) Har tenkt på samme sortering selv, men har rett og slett ikke orka å sette i gang enda :-P

  Ha det godt - klem Siv

  SvarSlett
 54. Flerbindsverk må selvsagt stå sammen (hilsen universitetsbibliotekaren)! Ellers kan barnebøker stå for seg, og fagbøker i en egen avdeling (inni et skap?!), og så fargesorterer du skjønnlitteraturen - sikkert det du har mest av? Jeg husker utseendet på bøker, så det er ikke så vanskelig å vite hvor i hylla man skal se etter noe. Syns jeg da...
  :o):o):o)

  SvarSlett
 55. Jeg har ikke tålmodighet til å sortere bøker. Hverken etter farge eller alfabet eller sjanger. Her i huset får bøker være glade om de får stå i hylla. Noen er nemlig ikke så heldige engang. Har du sett denne: http://www.youtube.com/watch?v=SKVcQnyEIT8 ? Der snakker vi boksortering i verdensklasse. Praktisk? Neppe. Men akk, så kult!

  SvarSlett
 56. Du kan eventuelt fjerne de plastfolderne som er utapå boka... Da er de fleste bøkene svarte! ;)

  SvarSlett
 57. Sortering av bokhyller gjør jeg stadig vekk med varierende resultater :)

  Bokhyllen på barnerommet er sortert etter farge faktisk.

  SvarSlett
 58. Stemmer for FARGESORTERING ja, jeg har sortert i vertkale striper med de fargene jeg har mest av OG etter høyde.. (Jeg har mange,mange bøker i en liten leilighet og hadde blitt helsprø av å sitte å se på en rotete bokhylle!) Jeg har dog samlet alle hobbybøker/kokebøker/faktabøker/barnebøker i de nederste hyllene.. Pocket er gjemt BAK de andre bøkene.
  Hmmmm.. kanskje man skulle la seg inspirere til å lage ett bokhylle innlegg..?
  Hilsen ho som brukte første kvelden i ny leilighet til å plassere bøker i bokhylla... :p

  SvarSlett
 59. Sorterer etter sjanger og størrelse, da vet du sånn noenlunde hvor du skal lete etter en spes bok. Ikke minst blir det plass til å legge flere bøker oppå bøkene, noe som er ett pluss når det begynner å bli endel...
  Tror kanskje fargesortering er mer for de som har bøker mest til pynt, å kanskje ikke så mye til bruk..
  Bokormen

  SvarSlett
 60. Begynn å lese punktskrift! alle bøker kommer i samme farge og samme format. Det kan muligens bli et plassproblem etter hvert, men det er i hvert fall en løsning på problemet.

  Cecilie

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails