tirsdag 13. desember 2011

Om prioriteringer. Om ålreite liv. Og alt det der

I stedet for å sitte her og skrive, kunne jeg stått på kjøkkenet og bakt en snasen liten cupcake. Eller kanskje heller en crumcake i disse tider. Men det har jeg ikke noe interesse av. Ikke hadde jeg fått det til, heller.

For å ha et ålreit liv, må du føle at du mestrer det. Livet, altså. Og å mestre livet innebærer at du fikser det daglige. Har du barn, blir det en del ekstra du må takle. Og du rekker ikke alt. Selvfølgelig gjør du ikke det.

Det går ikke an å jobbe ti timer daglig, hente barn i barnehagen, følge opp på skolen, rydde, lage mat fra bunnen av, bake brød og sy dine egne designertruser. Som du attpåtil skal stryke daglig. Du rekker jo ikke det! Hvis du i tillegg skal toppe det hele med en cupcake - ja, da tror jeg hele greia lett raser sammen. Livet, altså.
En falsk cupcake. Som kan kjøpes her, hvis du føler trang etter å eie noe slikt.

Herregud, bak nå cupcakes hvis det er det som gir livet ditt mening! Lag din egen økologiske pesto, eller ta pushups mens du hører kidsa i gangetabellen.

Poenget er at du ikke får gjort alt! Og det skjønner vel de fleste? Hvis du skal hekle, bake, dekorere, vaske, pusse vinduer, trene yoga OG stelle negler og hår, rekker du kanskje ikke å jobbe. Eller å synge sammen med ungene dine. Må du jobbe fjorten timer i døgnet, samtidig som du må på dine regelmessige venninnekvelder, litteraturtreff og kjærestehotellweekends, rekker du kanskje ikke å se så mange fotballkamper der førsteklassingen din står i mål.

Her er det en familie som velger å bruke tid på bålbrenning.
 
 
Det handler om prioriteringer. Man får til det man selv synes er viktig. Om det er mest riktig, vil nok vi lærde kvinner strides om. For vi liker å fortelle andre om hvordan de bør leve. Livet, altså.

Jobber du fullt, forsømmer du sikkert barna dine. Jobber du deltid, er du rimelig blåst i hue som ikke tenker på pensjonspoenga dine. Dessuten gir du jo andre fulltidsarbeidende fryktelig dårlig samvittighet, fordi du rekker over mer på hjemmefronten enn det de gjør. Og er du såpass idiot at du har valgt å være hjemme, ja da kan du bare ha det så godt.

Tenker du noen ganger at "Huff, jeg burde kanskje heller gjort som henne?" eller "Hvorfor rekker alle andre det der, bortsett fra meg?"

Ha en trygg dag med eller uten prioriteringer!

63 kommentarer:

 1. Tusen takk, Jeg er enig med deg. Livet skal være fint. Ikke bare masse krav man ikke kommer i land med!
  God Jul. For Jul blir det. Uansett hvor mye eller lite man velger å gjøre ut av det..
  :-)

  SvarSlett
 2. Du kan få sagt det. Jeg er blant dem som har prioritert bort pensjonspoeng for å ha tid til å gjøre andre ting. Jeg har skrevet bøker (ja - utgitt på forlag), vasket vinduer, bakt, støvuget, jobbet i hagen. Ja, lista er lang. Og det er uten små barn.

  Jeg er redd for at presset skal bli stort på de som ikke klarer å prioritere, men tror de skal rekke alt. Døgnet har bare 24 timer for alle, og ingenting gjør seg selv. Jeg vet, for jeg er gammel og klok.

  SvarSlett
 3. Du Pia - det var så bra skrevet :) Jeg er så enig med deg . Det er du som bestemmer over ditt liv og ikke andre . Gjør som du vil ;)

  SvarSlett
 4. Det innlegget likte jeg veldig godt Pia, et av de bedre. Og jeg er så enig med deg

  SvarSlett
 5. Så sant, så SANT! Og absoutt noe å tenke på for alle... Kloke ord fra en klok kvinne!
  Hilsen stor fan.

  SvarSlett
 6. For å svare på spørsmålet ditt: Ja! Ofte... Bortsett fra at jeg er veldig klar over hva som er mine tidstyver...

  SvarSlett
 7. Eg er so gammal at eg er er slutta å tenke at eg burde ha gjort som alle andre. Har 80% stilling, og har fått med meg det viktigaste både på jobb og heime.

  SvarSlett
 8. veldig enig.

  Bortsett fra at jeg føler jeg ikke får gjort så veldig mye mer nå når jeg er jobbsøker enn da jeg var i jobb- jo, forresten, vi roter mye mer.

  Men, begynner jo å lure åssen de prioriterer, de med full jobb, småbarn OG cupcakes!

  De har sikkert en au-pair.

  SvarSlett
 9. JA til å gjøre som man selv synes er best; for seg selv og eventuelle familie :-)

  SvarSlett
 10. Yes, det er jo akkurat den feilen vi gjør. Vi vil kunne bake som Laila, pynte som Gunda, sy som Cindy osv. osv. Og da blir man stressa. Og så føler vi oss mislykka fordi vi ikke klarer å være Laila, Gunda og Cindy i tillegg til Hedda, Kari, Mari og alle de andre.

  Når man er aktiv bloggleser så kan man lett gå i denne fella, man ramler over så mange gode ideer, saker man vil teste, mat man vil smake osv. Heldigvis har jeg blitt en klok kvinne på 40 og mestrer å prioritere og konsentrere meg om det som er viktigst....nesten.

  SvarSlett
 11. Åh, jeg elsker deg!
  Dette var bra.

  Hilsen meg med tre barn som skal jobbe redusert fra neste år. ;)

  Anette

  SvarSlett
 12. Veldig bra skrevet, Pia.
  Jeg har ingen barn selv jeg, men fy søren så lite tid allikevel. Vurderer faktisk å jobbe mindre for å få mer tid til å leve. Det gjelder å gjøre de tingene man selv synes er viktige, for seg og sin familie.

  SvarSlett
 13. Veldig enig, ja!! Man lever (sannsynligvis) bare en gang, så det gjelder å gjøre det man selv har lyst til og føler at er riktig :)

  SvarSlett
 14. Det er jo litt som vi sier til ungene hvis de mener at "alle andre har ... eller alle andre gjør....". For det er jo aldri slik at alle andre heller gjør alt - sånn hver for seg. Til sammen gjør alle andre sikkert alt - men hver og en gjør vi et eller annet utvalg - mer eller mindre bevisst valgt. Og det viktige er å ha litt samsvar mellom hva en står for og hva en gjør - innenfor de rammene en er gitt her i livet. Og så må en kunne være litt raus med andres valg og andres liv. Det å stå for noe selv betyr ikke at en har løsningen for alle andre. Dessuten har andre folk andre rammebetingelser enn en selv....

  SvarSlett
 15. Hva mener du, Pia?? Får du ikke tid til å bake og pynte cupcakes?? Nå skjønner jeg ikke. Her i huset har vi det til dessert hver dag!! ;P NOT! Klarer nesten ikke lage enkle, små muffins engang etter alt dette cupcakes-styret. Men uansett: Fin heather du har ordna deg! :) og gleder meg til å se flere bilder fra ny-huset!!

  SvarSlett
 16. Dette var et veldig bra innlegg, Pia! Tusen takk! Jeg er selv inne i en prosess, etter å ha gått fullstendig på veggen for snart fem måneder siden (noe jeg etterhvert nå føler meg klar for kanskje å skrive litt om snart...;o)), hvor jeg virkelig må finne ut av mine grenser og prioriteringer i livet som firebarnsmamma. For slik som jeg har prøvd å skulle tilfredstille alle krav og forventninger til meg selv, slik kan jeg ikke leve lenger. Men det er en lang prosess å gå igjennom når man har gått så fullstendig på snørra... Håper andre finner ut av det før de overstrekker seg slik jeg har gjort.

  SvarSlett
 17. Veldig, veldig enig med deg, Pia! I dag har vi kosa oss som seg hør og bør på Luciadagen. Men butikkjøpte lussekatter og berlinerboller. Og tenk, de smakte helt fortreffelig, til tross for at jeg ikke smelte dem sammen selv på kjøkkenet mitt! Jeg velger bort all den bakinga, jeg. Joda, jeg kliner til med bakst innimellom. Noen ganger blir det riktig godt også. Men jeg vet at også kjøpt bakst og ferdigblandinger duger. Vi koser uansett, vi!

  Syns det er trist at mange kvinner skal fokusere så veldig på å fortelle andre hva de burde gjøre. Flott at man selv er trygg på det valget man har gjort for seg og sin familie. Men derfra til å tro at alle som ikke har tatt det samme valget er dårlige mødre, dust i huet eller whatever?

  SvarSlett
 18. I dette tilfellet er jeg glad for å være litt blåst i huet ;) Go Pia!

  SvarSlett
 19. Supert innlegg, dette traff meg heilt:) Takk!

  SvarSlett
 20. Som om jeg skulle sagt det selv!! Swlv prioriterer jeg ungene og tid med de. Før man vet ordet av det er de voksne..(har enda ikke helt innsett at eldste faktisk ER myndig nå...) Husarbeid og slikt får bare være.... Og heldigvis har jeg en jobb som er slik at jeg kan jobbe mindre når ungene er hos meg og ta det igjen de ukene de er hos faren :-) Det gjelder å gjøre det man selv synes er viktig og ikke føle at man kommer til kort hele tiden, for INGEN klarer alt. Dessverre har vi en tendens til å sammenligne oss med flere...Skulle gjerne klart å tjene like mye penger som den ene, bake like mye som den andre og ha det like rent og ryddig som den tredje.....

  SvarSlett
 21. Hei har aldri lest en mammablogg før. Ikke fordi jeg ikke har villet- har jo to små barn, men fordi jeg i de senere år har prioritert byggeblogger og -forum foran bl.a. cupcakes og mammablogger. Veldig fint at du la igjen en kommentar på min byggeblogg, fordi nå har jeg sittet og ledd lenge og glemt at jeg er sur på rørleggeren.
  Sov godt!

  SvarSlett
 22. ja sånn tenker man!
  Jeg har hverken mann eller barn, men rekker allikevel ikke over alt jeg skulle ha gjort.
  oe blir utsatt og noe blir glemt.
  det må være lov. Selv om man ikke har ammetåke og skylde på:)
  klem ellemell

  SvarSlett
 23. Cupcakes,Kähler og hvitmalte loppismøbler. Listen er lang nok over ting man må ha eller gjøre for å henge med, også kommer du og skryter av bålbrenning i tillegg? Stressa!!!!

  SvarSlett
 24. Takk for det. Vi er heldige som i stor grad kan velge. Dessverre er mange av oss for pysete til å velge det vi aller helst vil, men forhåpentlig klarer man å få til det man vil likevel :) Jeg dropper glatt husarbeidet for å ha tid til andre mer lysbetonte ting som å være sammen med barna eller slappe av med å lage blogginnlegg/lese blogger som inspirerer og oppmuntrer når man trenger det. Merkelig nok blir jeg ikke like oppmuntra av å vaske klær eller støvsuge, selv om det for all del er deilig å ha et strøkent hjem sånn av og til ;) Men det er begrenset hva man rekker når man er i full jobb og alene med 2 små. *♥*

  SvarSlett
 25. Jeg synes folk i større grad skulle tenke over hvilke verdier de har og kjøre etter det. Mange mennesker er lite bevisste og da er det lettere å la seg rive med enn om en har tatt stilling til ting og funnet ut hva som er viktigst for seg og sine.

  SvarSlett
 26. Du skriver så bra, Pia. Og jeg er helt enig, selv om jeg enda ikke har barn, så gjelder vel dette for livet generelt. En må gjøre sine prioriteringer, for ingen rekker over alt.

  Og tenk så deilig å kunne bestemme seg for å prioritere noe bort, og slippe de fæle tankene på alt som "skulle vært gjort".

  SvarSlett
 27. Bra sagt! Fin og stram blogg her altså!

  SvarSlett
 28. Så sant, så sant!
  Jobba igrunn deltid, men sei ikkje neitakk til ekstra jobbing. Og no før jul streifa dinne tanken meg litt "Ha eg sagt nei til ekstra jobbing, ha eg fått tid til meir arbeid heime". Men eg tvilar på at det ha blitt gjort, ha nok blitt andre ting som ha blitt prioritert. Ein gjer det ein planlegger, og vil få til. Og ja, det handlar om prioriteringar.

  SvarSlett
 29. Bra skrevet, Pia! Man rekker definitivt ikke over alt...

  SvarSlett
 30. You did it again! Fantastisk hvordan du kan sette ord på ting man tenker på.

  Med barn så synes jeg det virker umulig å få i både pose og sekk. Jeg får satse på pose nå, og sekk når barna klarer seg selv i hverdagslivet.

  Det gjelder å velge de tinga/prioritere slik at man er rimelig tilfreds med sine valg når man en gang skal "gjøre opp tidsregnskapet". Ikke lett!

  Rødstrømpene mine sklei lenger og lenger ned for hvert barn, og nå trur jeg de har blitt borte i vaskemaskinen.
  Kanskje jeg kjøper noen nye en dag, men nå hviler jeg på det kvinner før meg har oppnådd og håper ikke jeg undergraver deres kamp ved å kanskje velge mer tradisjonelt. (Tradisjonelt har jeg vel valgt for lenge siden - med "kjerringyrke"...)

  Vet faktisk ikke heilt hvordan jeg skal velge fra høsten når pappaens perm også er over.... Ønsker meg nok både og. Litt mer tid hjemme, men samtidig få bruke huet og hender på jobb.

  SvarSlett
 31. Yes, halleluja, enig med deg.
  Og hva f.. er forskjellen på muffins og cupcakes ??

  SvarSlett
 32. Så godt skrevet!
  Man rekker definitivt ikke over alt, selv om man gjerne vil. Ideene og tankene er mange, og så får man bare plukke ut det man vil mest.

  SvarSlett
 33. Du er brutal og sann - digger det :-)

  Oss5/G-A

  SvarSlett
 34. Enig med deg, jeg er rimelig lite opptatt av hva andre mener JEG burde gjøre og hva jeg ikke burde gjøre. Jeg feier egentlig best for min egen dør og det tror jeg det er ganske mange andre som burde gjøre også:)
  God onsdag!!!

  SvarSlett
 35. Jepp! Jeg har det så godt ;))
  og enda strekker ikke alltid tiden til.....
  KLæm

  SvarSlett
 36. Jeg digger bloggen din!!! Du er så utrolig god til å bare få det sagt!! JA det er helt riktig det du sier!!!! Blir faktisk litt rørt her jeg sitter (skal ikke så mye til, men likevel!), for du har så rett. :) ha en god dag :)

  SvarSlett
 37. Jeg digger bloggen din!!! Du er så utrolig god til å bare få det sagt!! JA det er helt riktig det du sier!!!! Blir faktisk litt rørt her jeg sitter (skal ikke så mye til, men likevel!), for du har så rett. :) ha en god dag :)

  SvarSlett
 38. Sanne ord!
  I disse tider er faktisk tid en ting man kan gi i gave...

  SvarSlett
 39. Halleluja,takk!!!!!!!!!!! Du fikk meg nå til å føle meg så mye bedre! Irriterer meg grønn over alle som rekker ALT(tilsynelatende..) Selv jobber jeg 11 av 14 dager ,og er hjemme sent på ettermiddagen. DA prioriterer jeg å spille 4 på rad med 8 åringen,eller gå igjennom leksena hans,pusle puslespill med 3 åringen eller gå tur til min mor. Vinduene mine kan knapt ses igjennom,litt hybelkaniner her og der. Og kaker? De kommer fra Toro,stort sett. No køppkeiks herigården... Kroppen min bærer preg av at trening heller ikke står som nr 1 på to-do-listen når jeg kommer hjem... Kan ikke skjønne hvordan noen får tid til å strikke en genser,trimme 2 timer på studio,sy noen bukser til barna,scrappe et par bilder,samtidig som de setter en gjørdeig for å bake hjemmelaget brød... Jeg bare ELSKER bloggen din!!! Et av dagens høydepunkter!!!

  SvarSlett
 40. Uff ja, men er så lei meg fordi jeg ikke rekker over alt! Fordi jeg så gjerne vil være en fantastisk mamma, givende kjæreste, venninne og datter og over gjennomsnittet dyktig arbeidstager. Med lang utdannelse og bare et par år med jobberfaring før jeg fikk nummer en og nummer to nå er på vei, skulle jeg så gjerne jobbet masse (inkl overtid) for å få resultater jeg er kjempefornøyd med. Bake klissete boller sammen datteren vår, lage gode middager til min mann og gi tilbake til alle de gode menneskene i livet mitt som jeg nå føler gir mer til meg enn jeg klarer å gi tilbake. Fordi jeg rett og slett ikke har tid. Og det synes jeg er vondt.

  SvarSlett
 41. Som om jeg skulle sagt det selv. Eller forresten, det hadde jeg ikke greid. Men jeg mener alt du sier. Jeg pleier jeg å legge til "også blogger de sikkert om det og!" Men jeg ser jo at akkurat det er mulig å få til.

  Du er superbra, og setter fingeren helt riktig. Jeg er lærer, kone, mamma til to, husmor og tenker at jeg er skikkelig dårlig på dette som ikke får det til perfekt alt sammen. Ikke cupcakes heller. Nå skjønner jeg at jeg ikke er alene. Datteren min ropte en dag at det var en rotte under skapet på kjøkkenet. Det var det ikke. Vi har ikke rotter i fri flyt inne. Bare masse kattehår og hybelkaniner. Vi har lært oss å leve med det.

  Takk for at du finnes, Pia!

  SvarSlett
 42. Fantastisk skrevet.
  Sånn er det. Livet altså.
  Akkurat sånn.

  SvarSlett
 43. Jeg skal si deg at ambisjonene mine de siste par dagene har vært altfor høye! Vi har feiret 5-årsdag for snuppa med MANGE gjester i to dager. Nå kan jeg endelig begynne å senke skuldrene etter endt feiring. Du og du så gøy det har vært!

  Men jeg har vært frustert, sliten og litt hissig også. Det er ikke enkelt å ha høye ambisjoner når man har en 1-åring rundt beina hele dagen.

  Så krava har blitt senka, men allikevel er alle fornøyd. Ja, til og med jeg. Så Pia, jeg er så enig med deg! Man blir og gjør det man har mest lyst til her i livet, det er da man lykkes. Det er lett å tenke på hva alle andre og de rundt deg forventer og får til, men det er kun vi selv som kan sette våre egne krav til syvende og sist.God kveld!

  SvarSlett
 44. SV: Tusen takk Pia :) Synes bloggen din ble veldig fin jeg :D

  SvarSlett
 45. Du og du! Flott innlegg og fine kommentarer.
  Jeg har alltid vært sånn at jeg vil ha med meg alt. Men nå får jeg ikke tid til det lengre.
  Men jeg tror livet skal bli ålreit likevel!

  SvarSlett
 46. Med fare for å banne i kirken: det kommer jo helt tydelig frem hva du mener om de som bruker tiden sin på "perfekte" hjem, cupcakes og venninnekvelder. Og da virker setningen "gjør som du vil" temmelig flat. Just sayin'.
  Jeg tror en del mødre i dag får utrolig dårlig samvittighet fordi de selv har andre krav til livet enn det den generasjonen før dem hadde. Fordi de også ønsker å bruke en del tid på negler og hår, fordi det faktisk gir livet deres mening.

  SvarSlett
 47. Try: Greit nok å banne i kirka;)
  Det kommer nok fram hva jeg mener om saker og ting, ja, men jeg mener fortsatt at folk får gjøre som de vil.

  SvarSlett
 48. Ja, og ikke nok med det - vi skal jo BLOGGE om det og!!! I really don't know how she does it ;)

  SvarSlett
 49. Et veldig godt innlegg Pia! *applauderer*

  SvarSlett
 50. No er eg typisk nok sist av alle til å kommentere, så eg seier meg berre einig med hallelujakoret, og avsluttar med eit AMEN!

  SvarSlett
 51. Kloke ord fra en klok kvinne! Dette var bra skrevet! Stå på, Pia!

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails