lørdag 22. oktober 2011

Folkeskikk? Og anonyme.

Morsomme Kåfjordolga fikk et innlegg slengt ut på VG nett, og deretter fulgte et voldsomt trøkk. Jeg leste gjennom kommentarene, og det begynte bra. Folk var engasjerte. Det er fint. Folk er uenige. Det er normalt.

Men så ser jeg på de siste kommentarene. Og må virkelig himle med øya. Seriøst. Der kommer det kommentarer som jeg på ironisk vis kunne kalt interessante og ...ehh... underholdende. Eller jeg kunne provosert omtalt dem som idiotkommentarer så latterlige at jeg nesten ikke finner ord. Hadde den som skriver sånne kommentarer stått fram med navn, ville jeg bare ha oversett dem. Når man støter på noe som provoserer, er det oftest klokest å overse. Gå videre.

Men det irriterer meg at folk som skriver sterke meninger ikke tør å stå fram med et navn. Å skjule seg bak en anonym profil er feigt!

Sjekk denne strålende kommentaren. Fra en som absolutt ikke er en taper, nei! Sakset fra Kåfjordolgas blogg.


Denne herlige fyren, som da ikke er en taper, vil ikke ha en norsk kjæreste. Han kan nemlig få bedre. Og det tviler jeg ikke på. Hvem vil ikke ha en sympatisk, oppegående og vellykka fyr, som denne godgutten helt sikkert er? Fryktlig dumt at han skjuler seg bak "anonym", for ellers ville jo slike kommentarer vært en magnet for de herligste kvinner. Synd han opplever norske jenter som trash. Men motsetninger tiltrekker hverandre....

Eller denne koselige kommentaren, som jeg tipper er skrevet av den samme mannen. Eller av en som har de samme holdningene som han første anonyme. Men hey, hva vet jeg?


Noen spesielle konklusjoner har jeg ikke i dette innlegget.
Klart vi kunne ha snakka litt om folkeskikk.
Oppførsel.
Respekt.
Feighet.
Hva man kan tillate seg når man uttaler seg anonymt på nettet.

Men jeg lar disse kommentarene tale for seg sjøl.

Har du sett kommentarer som disse, enten i din egen blogg eller hos andre?

Ha en respektfull dag, med eller uten tapere!
Og et konkret tips til de opplever å få uønska kommentarer fra anonyme - gå inn under "innstillinger" i bloggen din, klikk på "kommentarer" og så endrer du innstillingene slik at anonyme ikke kan legge igjen kommentarer. Jeg har sjøl gjort det i perioder med mye trøkk - linkes det fra VG fører det ofte med seg ymse kommentering. Folk kan få skrive og mene akkurat hva de vil. Men at anonyme lirer av seg slibrigheter og dritt synes jeg ikke er så innmari kult.

35 kommentarer:

 1. Flott du tar dette opp.
  Leste Olaugs innlegg, ble mer og mer målløs jo lenger ned i rekka av kommentarer jeg kom..men må jo flire litt og, for det ble jo styr..og tilogmed navngitte kjendiser lot seg lokke ut i debatt/forsvar(?) av venninne??

  ..nei, man får stå for det man sier, og signere. Syns jeg.

  SvarSlett
 2. Folk er gærne! Syns det er helt utrolig hva noen får seg til å si, bare fordi de har anledning til å gjøre det anonymt.

  SvarSlett
 3. Jeg holdt opp med å lese kommentarene nedover der jeg, de ble så usakelige til slutt. Personlig synes jeg innlegget til Olaug var veldig bra skrevet :)

  SvarSlett
 4. Det er virkelig helt utrolig hva folk får seg til å skrive når de er anonyme. Lett å være tøff i trynet da...

  SvarSlett
 5. Jojo..de sier jo endel om seg selv ved å bruke det språket de velger å bruke..i tillegg til at de ikke vil stå frem med navnet sitt..
  Jeg håper hun ikke ble lei seg! Det er det nemlig ingen grunn til!

  SvarSlett
 6. TAKK PIA!! :) Jeg måtte stenge for anonyme kommentarer, så får vi se om jeg gjorde det riktig. Hadde aldri i livet trodd at dette skulle få sånn oppmerksomhet. Men men. Litt morsomt også. De som skriver så usaklig er jo bare feige. Og... usaklige. Hvorfor bor de i Norge da hvis de ikke hærer norske kvinner, og risikerer å støte på dem rett som det er?

  Ha en fin ettermiddag, tøffe du! ;)

  SvarSlett
 7. Ja, det er lett å slenge dritt og være "tøff" når man ikke engang trenger å stå ved det! Jeg synes, mange steder, burde det ikke vært tillatt med anonyme kommentarer, men at man SKULLE registrere seg med epost.. Så slapp vi nok mye dritt ja ;)

  SvarSlett
 8. Det er helt på trynet at folk orker å synke så djupt. Magnhild (antibloggeren.com) hadde et tilsvarende innlegg i går. Fantastisk skrevet. Hun får også mange kvalme og usaklige kommentarer, samtidig som hun også får saklige og gode kommentarer.

  SvarSlett
 9. Har også fulgt Kåfjord Olga ei stund,hun bor faktisk i nabokommunen min, altså Kåfjord. Må bare si at jeg er enig med deg Pia, å gjemme seg bak "anonym" er feigt.
  Syntes også man får stå for det man sier og signere.
  Var mange rare meninger der og mange usakelige innlegg,syntes man bør holde seg til saken når man først skal uttale seg:)

  Innlegget til Kåfjord Olga syntes jeg var helt greit, hun skriver bestandig morsomt og underholdende, slik som du Pia ;)

  Hanne=)

  SvarSlett
 10. Strikkebloggverdenen er spart for sånne kommentarer, så nei, jeg har ikke opplevd ugne kommentarer.

  Men det er nesten andre veien, jeg skal vedde for at jeg kunne lagt ut noe hårreisende stygt, og allikevel ville noen klart å sagt at det var superfint. For all del, jeg er veldig glad for alle kommentarer, men det er lov å si at det er stygt om det er stygt. Sev om jeg velger den passive veien og heller lar være å si noe da....

  SvarSlett
 11. Jeg kunne skrevet et lang kommentar, men tror jeg nøyer meg med "trist, trist. trist" og et høyt *sukk*.

  SvarSlett
 12. Var hos Olga og så på innelgget og noen av kommentarene ja. Orket rett og slett ikke kaste meg inn i vepsebolet der inne. Synd at folk skal bli så til de grader usaklige og ufine, ikke minst. Flott at innlegg skaper debatt, men dog!

  SvarSlett
 13. Fint innlegg.

  Selv har jeg ikke havnet på VG og har dermed ikke slike problemer, men lar meg helt klart provosere.

  Har faktisk ikke tenkt over at det finnes en mulighet til å nekte anonyme, men det er godt å vite om.

  SvarSlett
 14. hællemåne.... nei heldigvis ikke. Men skremmende å se hvor mange merkelige mennesker det finnes rundt omkring!
  Tror noen har som jobb å kommentere sånne ytringer, både i lokalaviser og på blogger. Lokalavisene her har kuttet ut anonyme, de må stå fram med fullt navn, for det ble så mye usaklig.
  Stakkars mennesker. De får sikkert et kick av å lese sine egne kommentarer trur jeg. Jo verre jo bedre virker det som!

  SvarSlett
 15. Hjelpe meg, dette var stakkarslige greier, ass. Ikke er de særlig stø i grammatikk heller, disse ikke-taperne. Jeg var også inne på denne bloggen og la igjen en kommentar. Hadde egentlig tenkt å stå frem som blogge-meg, helt til jeg leste tilsvarende kommentarer som du viser her. Da ble det anonym på meg også, for enkelte av disse herrene kan umulig være helt i vater. Det er voldsomt så fort man blir klassifisert som prostituert osv., straks man står offentlig frem med meninger, jf "skamtalen"-debatten som nylig gikk i media. Og blir det da litt feigt å kommentere som anonym? Nei, det synes jeg igrunnen ikke. Er det noen som er feige, så er det disse barske anonyme karene, som rundhåndet deler ut personkarakteristikker. Ingen grunn til å linke dem videre til min egen blogg.
  "Flaming" er btw et begrep på nettop denne type kommunikasjon; nemlig at aggresjonsnivået øker merkbart strakt debattantene har mulighet til å fremstå anonymt, og da oftest gjennom elektrisk kommunikasjon. Det kan en daglig få bekreftet gjennom å lese kommentarfeltene under ulike saker i nettavisene. Ofte sørgelige greier, det også. Man kan spørre seg om hvor mange av disse anonyme meningene vi egentlig trenger å offentliggjøre. De bringer lite nytt med seg, og er neppe representativt for hva folk uttrykker når de må stå for meningene sine. Det er virkelig ikke alt vi trenger å låne ørene til, uten at det på noen måte går på bekostning av ytringsfriheten.

  Nuja, nok om det. Ha en fin dag, Pia, alltid gøy å stikke innom deg her inne!

  SvarSlett
 16. Jeg skriver aldri en kommentar hvis jeg ikke kan stå for det jeg mener med fullt navn. Ting jeg er uenig i lar jeg være å kommentere. For en tid tilbake fikk jeg en litt negativ kommentar på bloggen fra en som syntes jeg skrev for mye om poteter og ville at jeg skulle skrive mer om følelser. Vedkommende lurte også på om jeg hadde kjæreste, noe jeg ikke svarte på. Ha en fin lørdagskveld!

  Cecilie

  SvarSlett
 17. Trist å ha sånt sinne.
  Trist å ikke tørre og stå frem med navn.
  Bare trist. Ja, og feigt.

  SvarSlett
 18. Pafrika og Belkini: I ditt tilfelle var det kanskje mer klokt enn feigt...Det jeg mener er feigt, er når man utbasunerer et voldsomt hat og sinne, og samtidig skjuler seg som anonym.
  Og i de aller fleste tilfeller er det greiest å overse den type kommentarer, ja.

  SvarSlett
 19. Både i blogger og ulike forum på nettet virker det som om folk tillater seg hva som helst, siden de ikke må stå ansikt til ansikt med noen. Skjønner meg ikke på slikt. Hvor enn uenig man er med noen, så kan man skrive det på en saklig måte, dersom man gjerne vil få frem sitt synspunkt.

  SvarSlett
 20. Jeg bare rister på hodet og lurer på hvor folk har gjort av det lille vettet de en gang var i besittelse av?!
  Utrolig!

  SvarSlett
 21. Hilde: Jeg er nå litt glad for at jeg slipper å ha disse menneskene opp i ansiktet også jeg da... Hvis en skal se noe positivt med dette så må det jo være at de gjerne ikke står på gatehjørnet og roper etter en...

  SvarSlett
 22. Kjenner eg berre blir kraftig irritert. Ganske sikker på at det er dei same anonyme som har ein uforståeleg trong til å spre eder og galle rundt i bloggverda. Ikkje så lyst å seia så mykje meir eg heller, men kjem nok til å sletta slike kommentarar om dei dukkar opp hjå meg.

  SvarSlett
 23. Jeg syns egentlig mest synd i (mann)folk som skriver sånne ting, jeg.. det tyder på at de er fullstendig avkortet på alt som heter antenner. Å lire av seg slikt sier mer om dem enn om dem de kritiserer. Herregud.

  SvarSlett
 24. Takk for hyggeleg komentar:)
  Ikkje mykje hyggeleg å lese her hos deg i dag, då:( Heilt utruleg kva folk kan prestere å lire ut av seg!
  :-)

  SvarSlett
 25. aiaiai, som det tar av.
  Blir rett og slett litt engstelig. Hvem er de folka som mener så voldsomt og negativt? Hva godt kommer ut av dette? Huff.

  SvarSlett
 26. Har vore innom Olaug fleire gongar og lest oppdaterte kommentarer.
  - Nokre kommentarer er, ja, ka skal eg seie? Fasinerande...sjokkerande og skuffande..og håplause.

  SvarSlett
 27. kan ikke annet enn å si: hello liksom? hvor er topplokket blitt av?

  SvarSlett
 28. Anonym eller ikke, en ip-adresse legger man uansett igjen etter seg, og jeg tviler på at disse høflige herremennene sitter på internettcafe! (finnes det forresten slike her til lands enda?). Jeg har gitt opp å lese kommentarfeltene på feks Dagbladet.

  Jeg har opplevd kommentarer av den frekke sorten selv, men det skinner igjennom en viss sjalusi så jeg hever meg over det. Har blitt nysgjerrig noen ganger og slått opp ip-adressen, får opp postnummer, og kan se de sitter 5 km unna og lager kvalm og rakk

  er ned på meg. Trivsel! ;-) Er kommentarene direkte ufine kan man sikkert anmelde og slikt. Hadde likt å sett fjeset på kommentatoren da. Det har også hendt de legger igjen epost, jeg har svart dem saklig og fått ordnet opp i diverse misforståelser. Syns det er et minimum hvis man skal legge igjen masse kritikk, at man kan få svare for seg! Men stort sett er det veldig lenge mellom slikt, det er veldig fine lesere jeg har :-)

  SvarSlett
 29. Anonyme kommentarer er ikke innmari kult uansett, for som oftest er det ikke
  noe hyggelig de har behov for å si.
  Jeg er glad for at jeg holder meg til hage, og kringler og møkk. Da er ikke VG interresert.

  SvarSlett
 30. "Tøffinger" som må gjemme seg bak anonyme profiler er feiginger, sånn er det med den saken. Gidder ikke høre/lese meningene til folk som ikke tørr å stå for det de sier.

  Hilsen Anonym! ;)

  SvarSlett
 31. nei, har ikke fått sånne kommentarer nei. Men sett sånne diskusjoner enkelte steder ja. Og de er alltid anonyme de der. Synd, for er jo helt sikkert svigermors drøm.

  Synes synd på dem jeg.

  SvarSlett
 32. nei, har ikke fått sånne kommentarer nei. Men sett sånne diskusjoner enkelte steder ja. Og de er alltid anonyme de der. Synd, for er jo helt sikkert svigermors drøm.

  Synes synd på dem jeg.

  SvarSlett
 33. Her skjærer "ikke taperen" ikke alle under en kam da....

  Gud for en tulling.

  SvarSlett
 34. Jeg synes det er pinlig jeg, at folk kan få seg til å legge bort folkeskikken så voldsomt, eller kanskje de aldri har lært det? Taper, nei vel...

  SvarSlett
 35. Jeg kjenner a jeg lar meg ikke provosere av slikt.
  Sikkert en ung luring som bare skriver piss for ene og alene å provosere.
  Og dersom det ikke er det...vel, da er det jo igrunnen enda mer synd på personen. Tviler på han får seg dame samme hvilken nasjonalitet hun har med de holdningene der...hehe

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails