mandag 25. juli 2011

Trygghet, hverdag og stillhet

Når jeg ser roen og tryggheten det offentlige Norge viser, gjør det meg trygg.
Jeg gir den tryggheten videre til mine barn. Jeg viser ingen redsel, ingen panikk.

Vi fortsetter hverdagen så godt vi kan. Vi voksne lar dette prege oss veldig, men vi ser ingen grunn til å prakke på ungene våre unødvendige vonde tanker eller forferdelig frykt. Vi forteller enkelt og greit om hva som har skjedd, bagatelliserer en del, og så prøver vi å fokusere på andre ting. Som for eksempel hvor kjapt man egentlig kan renske en kurv med jordbær eller hvorfor noen mennesker liker makrell-i-tomat.

I dag prøvde vi oss med et minutts stillhet. Jeg er lite fornøyd med min yngste datters evne til å holde seg i ro, men vi skal ha kred for at vi prøvde.

Jeg orker ikke å tvære på en tragedie her i bloggen, samtidig som jeg ikke føler for å fjase akkurat nå. Så da tar jeg heller noen dagers skrivepause, og kommer tilbake med hverdagslige trivialiteter når det sømmer seg.

Ha en trygg kveld, med eller uten stillhet!

Tusen takk til alle dere som legger igjen kloke, fine kommentarer. Jeg setter pris på dere, alle som en.

28 kommentarer:

 1. Veldig enig med deg, man skal ikke prakke denne sorgen og interessen for alt det fæle som har skjedd, på ungene om de ikke viser tydelig intresse eller sånt selv.
  Mine to store viser lite interesse, og lurer de på noe spør de, og når de har fått svar leker de vider med sitt. De fikk tilbud om å være med på fakkeltog i dag, men takket pent nei, og det er helt greit. Så hu mor reiste alene..

  Jeg er også litt sånn som deg at sånne fjollete vanlite innlegg om helt uintressante ting (for noen i hvertfall) kan vente et par dager til.. selv om jeg har litt bilder og historier fra sommerferie som jeg gjerne skulle lagt ut... men den tid kommer. Føler for litt mer alvor nå.
  Kos deg med skrivepaus!

  SvarSlett
 2. Jeg liker ikke makrell-i-tomat. Men halve familien elsker det.

  SvarSlett
 3. Greit med litt ro nå.
  Jeg elsker MIT. Ha en fin kveld og dager, sjøl. Og vi setter pris på deg, vi også Piamor :)

  SvarSlett
 4. Så godt beskrevet - blogglandia vil sakte men sikkert komme til live igjen. Kjenner at for min del fikk jeg lukket igjen store deler av lokket ikveld under fakkeltoget, fellt tårer, lagt igjen blomster og tent lys. Det var fint - livet må gå videre, selv om dette aldri blir glemt! Gleder meg til å smile igjen av dine innlegg Pia - du er gull !

  Godklem fra meg!

  SvarSlett
 5. Måten lederne har opptrådd på e intet mindre enn eksemplarisk og e nok møkje av grunnen te at me ser fokus på varme og kjærlighet istedetfor hat...

  Det e GODT

  SvarSlett
 6. 12-åringen her får jo med seg masse, og vi snakker endel med han om det. Mens 6-åringen lever fortsatt i sin lille nærmiljøboble og har absolutt ikke forståelsen av det forferdelige omfanget av tragedien, så med henne blir det bare litt småprat. Vi har ingen kjente som er rammet, og da blir det fjernt for henne.
  For familien går livet videre som normalt, det er bare vi voksne som stadig sjekker tv og pc for nyheter. For oss preger det tankene store deler av dagen.

  Skjønner godt det er vanskelig å skrive innlegg om tull og tøys nå. Klarer ikke selv å ha noe humoristisk preg på noe. Men samtidig e det jo godt i triste stunder å få noe å le av ;o)

  Ps! Minsta her klarte heller ikke overholde et minutts stillhet. Da måtte hun nok ha sovet, skulle det gått!

  SvarSlett
 7. jeg liker makrell i tomat og jeg liker kaviar. Jeg blir ofte glad og sjelden redd. Nå føler jeg redsel men uten at denne verken gjør meg handlingslammet eller avkreftet. Jeg føler et enormt behov for å 'snakke det av meg' eller skrive det av meg . Jeg er lei meg, preget og i sorg. Men heller det enn en person jeg snakket med som på spørsmål fra meg om hvordan hun og familien hadde det ifm alt så svarer hun 'nei det der orker jeg ikke altså. Det blir for mye rett og slett. Jeg har mitt og de der nede har sitt og sånn får det være'. . . . Heller redd enn ignorant Pia :)

  SvarSlett
 8. Her satt vi i stillhet i nesten ett minutt.. da hørte jr ei ku og dermed var det slutt på å være stille. Er imponert over at han i det hele tatt stoppet opp når han fikk beskjed om det.. Jeg sa: Nå må du være stille litt, det sier statsministeren, bare hør.. det hjelper alltid når andre sier det.. ;-)

  SvarSlett
 9. Å det var godt å lese innlegget ditt! Vi må sakte tilbake til hverdagen igjen.
  Skjønner godt Vesla jeg - er ikke lett å tie stille i 1 minutt når det bobler over av ting ho vil ha sagt ♥

  SvarSlett
 10. Jepp, der sa du det! Tek nok eit par dagars pause eg også no. Treng å pusta, gjera andre ting. Klem :)

  SvarSlett
 11. Prøver også å fortelle 4åringen det på en ordentlig, men ikke FOR grotesk måte. Han skjønner at det var en slem mann som har 'panget' noen så de døde. han er allikevel mest opptatt av den bomben (som sprengte mormors jobb), og later som han ringer til Brannmann Sam.
  Småtten er forresten VELDIG glad i makrell i tomat, noe som ergrer meg rimelig mye. Det er selvsagt supert at han får i seg fisk, men han har en tendens å søle det OVERALT... (jeg liker det altså IKKE!!)
  Gleder meg til nye morsomme innleg fra nestennavnsøstern min;)
  Klem fra størstepia

  SvarSlett
 12. Min femogethalvtåring har ikke noe forhold til dette. Nå er ferien delt hos oss i går, jeg hadde neppe tatt ham med på Rådhusplassen i går, men kanskje mer lokalt. Samtidig er det ikke noe vits i å introdusere ham for noe han ikke vet noe om. Der kjenner jeg at jeg vil skåne så lenge som mulig.

  Ellers elsker jeg makrell i tomat.

  SvarSlett
 13. Min femogethalvtåring har ikke noe forhold til dette. Nå er ferien delt hos oss i går, jeg hadde neppe tatt ham med på Rådhusplassen i går, men kanskje mer lokalt. Samtidig er det ikke noe vits i å introdusere ham for noe han ikke vet noe om. Der kjenner jeg at jeg vil skåne så lenge som mulig.

  Ellers elsker jeg makrell i tomat.

  SvarSlett
 14. Ja vi prøver sakte men sikkert og komme oss tilbake til hverdagen.

  Liker kunn makrell i tomat me majones :P

  SvarSlett
 15. Eg er kanskje ein av de som har satt pris på litt "utenomprat" desse dagene. Må på ein måte ha noko "normalt" å trøste meg på under ein slik tragedie. Treng å få andre tanker i hode innimellom, og så lenge utenompratet ikkje er støtende og respektløst ovenfor ofre og pårørende så kan det vere godt å koble litt av.Men eg har stor forståelse for andre måter å håndtere og møte slike tragedier på!
  Når det er sagt må eg berre seie at eg er stolt over landet, folket og de som styrer i denne stunda. Folk har stått sammen, trøsta og vist at vi er til for kvarandre, sjølv om ein kanskje er ukjent for kvarandre! Flott!
  Ta pausen din og kom enda sterkere tilbake! :-)

  SvarSlett
 16. Takk Pia, du fekk meg til å smile. Eg må vekk frå TV no. Det er berre grusomt det som har skjedd. Men no må eg snart få andre inntrykk. Reiser på hytta i dag, og det er langt utanfor folkeskikken, utan TV!
  La oss etterkvart kome tilbake til kvardagen igjen, og til kjekke blogginnlegg :)
  Ehh? Et MIT sånn av og til, fordi eg elles et så lite fisk. Godt i små dosar!

  SvarSlett
 17. Formye snakk om terror vil til slutt føre til at vi blir apatiske; tror det beste er å forklare det som skjedde ved å kalle massemorderen fra Utøya en SYK FEIGING, blir på en måte ikke så "farlig" som terror, selv om det var noe av det mest grusomme som kunne skje. Ved å kalle ham syk feiging kan vi hindre at han får en heltestatus i etterkant av dette, selv ikke hans egne meningsfeller vil vedkjenne seg å ha noe med en feiging å gjøre.

  SvarSlett
 18. Jeg liker også kaviar og makrell i tomat. Sild i tomat er også godt. Ta deg gjerne noen dagers skrivepause fra bloggen. Selv har jeg ikke orket å publisere noe innlegg på bloggen min selv om jeg har tenkt ut mye jeg skal skrive.

  SvarSlett
 19. Jeg prøver å skru av tv og fokusere på noe helt annet innimellom... Fine lamper og makrell i tomat er små gleder i hverdagen som er godt å ha!!! :)

  Klem til deg

  SvarSlett
 20. Det er lett å falle i tværefellen, og det er ikke i alle forum tværing av tragedier har en like naturlig plass. Nå det er sagt, måtte jeg bare skrive noen ord selv. Mest fordi dette er for stort til å bare bli helt forbigått i stillhet.

  Jeg avskyr makrell-i-tomat. Har virkelig forsøkt å gi det en sjanse, men nei. Det går bare ikke.

  SvarSlett
 21. husk og ta vare på hverandre nå som hverdagene begynner og komme tilbake til "normalen" igjen...:)
  så gleder jeg meg til "kjekke" innlegg igjen:)

  klem ellemell

  SvarSlett
 22. Eimund liker makrell i tomat. Og jeg en sjelden gang.
  Vi har skjermet ungene totalt. Synes de er alt for små for sånn grusomhet. Takk for fine ord. Ingvar tror ikke det finnes mordere i Norge. Bare tyver. Og tyver er det slemmeste han kan forestille seg. Jeg synes det er greit.
  Ellen

  SvarSlett
 23. Jeg liker Ingvar. Han tenker akkurat som mine barn. Tyver er det værste som finnes! :p

  ...Makrell i tomat er også ganske forferdelig...

  SvarSlett
 24. Kloke ord, Pia! Jeg hadde store problemer med å skulle skrive om hverdagslige ting, så jeg laga innlegget jeg hadde behov for - bittelitt pause, og så tilbake igjen. Selv om vi ikke tværer på det her, så betyr ikke det at det blir glemt.

  Klem fra Siv som elsker makrell i tomat

  SvarSlett
 25. Jeg skjønner deg så godt, Pia. De hverdagslige ting blir liksom så små oppi det hele. Men som en av bloggerne jeg leser hyppig skrev nylig, man skal ikke kimse av hverdagsfjasets betydning. Derfor gleder jeg meg til du er tilbake, Pia. Og lyser opp hverdagen vår med skribleriene dine. :-)

  Selv har jeg vært bortreist i nesten to uker. Ikke blogget noe. Bare surfet på 3G innimellom. Funderer på hva jeg skal skrive. Man kan liksom ikke bare hoppe over tragedien heller. Og så har jeg liggende klart et politisk innlegg. Må redigere litt på det. Og avvente publisering til midten av august. Dette endret liksom alt.

  SvarSlett
 26. Da gleder jeg meg til flere hverdagslige trivialiteter! :)

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails