tirsdag 28. juni 2011

Leggerutiner. Og sang

Jeg synes det er ganske så råttent gjort at vesla legger seg uten et knyst når hun legges av andre enn oss to primærkontakter. Og at hun da sover tolv timer i ett strekk.

Når jeg eller mannen skal legge henne, legger hun seg ikke uten et knyst. Hun er veldig glad i sang, det skal hun ha. Men vi gidder ikke å la oss lure inn i fella der vi skal sitte og gi henne en totimers privatkonsert hver bidige kveld. Vi tar ei låt. Sier god natt. Og går ut. Det går greit.

Men så setter hun i gang. Hun krever mer musikk. Hun roper. Hun gråter. Hun hyler. Ikke bare i sinne, men også noe som høres ut som sorg. Og hun gir seg ikke. Hun hikster "Bæ bæ lille lam!", brøler "Jeg er Pinky!"eller hulker "Hje- hje-hjeee- hjemmelaga"
Pizza med fengende sang, fra Stabburet.

Vi går inn på rommet hennes, hvisker at det er natta, og så forteller jeg at jeg må smøre på knekkebrød til brødrene. Den tror jeg går litt inn. Da blir hun stille og legger seg ned. Hun innser at det ikke blir en Sabeltann-slager eller en Grandis-hit. Men i det jeg går opp trappa, hører jeg fortsatt noen svake  jejejemejaga-rop. Så sovner hun. Og så har vi det som regel gående igjen etter noen timer.

Og sånn går nu nettern.

Har du små barn som sover hele natta? Som gjerne sover litt ekstra utover morrakvisten? Da trenger du ikke å legge igjen en kommentar.

Ha en uthvilt dag, med eller uten sangstemme!
Måtte bare legge ut dette som jeg skrev for et par uker siden. Denne uka har hun blitt lagt av besteforeldre hver kveld - og hun har sovet hele natta! Hver natt! Måtte det bare vare...

40 kommentarer:

 1. Altså, eg har ein son som kan sova til ni-ti om morgonen, så eg burde nok ikkje skrive noko, men hjelpemeg så lang tid det tek å leggja han, sikkert ein time.. Så eg mistar mykje kveld, og bør vel begynna å vekka han tidleg for å få han tidlegare i seng... Men er vanskeleg å byrja i den retninga;) Elles, morsomt innlegg;)

  SvarSlett
 2. Jeg har en på 2 1/2 som både kan bruke en time på å sovne om kvelden (han vil ha bok, sang og kos, og etterpå står han opp igjen 4-5 ganger), aldri sover lenge om morgenen (kl 7 er lenge) OG for tiden våkner 1-2 ganger pr natt. Det er en dårlig kombo når han kommer seg sent i seng en kveld, og mor har en 3 mnd gammel baby i tillegg som også våkner 2-3 ganger om natten. Da er det gøy å stå opp kl 6... Og gutten blir selvsagt også trøtt i løpet av dagen og må sove litt da og dermed er han lys våken igjen om kvelden. Huhei hvor det går! Heldigvis har babyen lært seg å sovne tidlig på kvelden nå. Og jeg trøster meg med at det må da gå seg til, og koser meg med bloggen din i mens.

  SvarSlett
 3. Ingen kommentar.

  For jeg regner med at det var MEG du siktet til her.

  Så nå skal jeg drukne mine paranoide sorger med en flaske Gin mens jeg irriterer meg over stillheten av sovende barn.

  SvarSlett
 4. Haha...
  Pga lysere kvelder og morgener tar det tid før 3 åringen sovner!
  Og han våkner altfor tidlig fortida.
  Sånn rundt 05! Jej! .... :S

  SvarSlett
 5. Je-je-je-je hjemmelaga! :) Dei lagar den pizzaen i ei nabobygd faktisk! Høyrer sangen kjem ut fjorden når eg åpner terrassedørene... Legging har alltid ordna seg, bortsett frå når junior skreik i ett sett første fire mnd. Men det å stå opp har mine barn etter faren. A mennesker av rang... Eg er sånn B,C,D type. Lillebror kunne finne på å stå opp i firetida på natta før, for å slå på tv`en. Midt på vinteren. No søv kidsa faktisk til åtte, viss dei er oppe til tjuefire. Litt travelt det også. Godt å ha litt vaksenstund i huset på kvelden.

  Uansett; fortsett som de held på! Kos, men strenge grenser. Trur på det i barneoppdragelsen.

  E

  SvarSlett
 6. Heheheheehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehe, hjemmelaga!!!!!! Ler så jeg hikster!!!!! Kuleste nattasangen jeg har hørt om!!!!!!

  SvarSlett
 7. Trym sov ikkje heile natta før han var et par år :o)
  Det e jo sjølsagt heilt nåke aent når de e hos andre, sånn e det bare ;o)

  Så du e i Haugesund altså?! :o)
  Håpe du kose deg ein heile haug.

  SvarSlett
 8. Å, takk for dette her, jeg har akkurat brukt halvannen time på å legge minsten. Som vanlig. Og, hun våkner alltid, ja alltid, minst tre ganger hver natt, selv om hun er 3 år. Men, ingen andre får henne til å sove heller, vi har prøvd. Alt. Tror jeg. Bortsett fra knekkebrødpåskuddet. Kan drive en ellers fornuftig mamma til det glade vanvidd dette... men, bank i bordet, i skrivende stund sover hun! Juhu!

  SvarSlett
 9. He he :)
  Mine sovner rimelig greit, men når det er tre stk å ta av er det alltids en eller annen som våkner rundt kl 7 ;) Får sove til ca 9 på helg når Handyman er hjemme, så det skjer ca annenhver mnd ;))

  SvarSlett
 10. Selve leggerutinene går greit. Morgenen derimot - hun står GJERNE opp kl 05. Er vi på besøk hos noen sånn at vi må sove på samme rom, kan gjerne klokka vise 03:ett-eller-annet. Og så blir hun så glad når hun ser at vi er der at det ikke er tjangs i havet å legge seg igjen. *Grøss og gru*

  SvarSlett
 11. Sova kan me gjera ein annan gong..... Og det er rart korleis desse små lagar sine heilt egne ritualer. Her er det ei dokke som må oppi senga ei stund, for så å bli plassert i si eiga dokkeseng etter ei lita stund hjå minimammaen. ... Så ja, det blir ein del turar opp og ned trappene for oss vaksne. Og morgonen startar i 05-tida.

  SvarSlett
 12. altså - tenåringen min sover til 1 når hun er hjemme?
  men sliter med å legge henne om kvelden.
  De 2 minste kan bytte på å holde det gående hele natta. Og om den ene mot all forventning har sovnet tidlig og sovet godt- ja så klart så spretter han eller hun opp i 5-tida. Da har den tullet annenhver time fram til 3.

  sånn går nu netten her og.

  Alexia - http://mortil4.no som fremdeles ikke får signert vanlig hos deg.

  SvarSlett
 13. Her er det hverken soving helle natta eller legging uten knyst. I skrivende stund, kl 21.51, har 6-åringen og 3-åringen akkurat sovnet (vi har IKKE ferie) og 7-mnd babyen har akkurat våknet igjen. Og sånn går no dagan. Eller kanskje jeg skulle si nattan?

  SvarSlett
 14. Hehe.. ja, det der med at legging av andre enn foreldrene går lett som en lek er utrolig dårlig gjort. Men litt bra også både for barnevakten og ungene (som innerst inne vet at de kan).
  Har passet niese/nevø en del og da var det helt genialt a det var lett å legge dem. Faktisk klarte vi (mannen og jeg) å venne dem begge av med "holde i hånden til jeg sovner" i løpet av en helg. Så det er håp! :)
  Kos deg borte!

  SvarSlett
 15. Kanskje du kan legge henne en gang sammen med dine foreldre?
  Se hvordan hun takler dette?

  SvarSlett
 16. Hehe, rart det der...
  Da minsten her ble lagt av besteforeldrene ei uke i fjor høst, sov han hele natten (og litt til), men med en gang vi var hjemme igjen - var det oppvåkning og tidlige morgener igjen. Nå er det ikke meningen å ta motet fra deg med at trenden kan snu etter uka med besteforeldrene, men sånn var det her iallefall. Nå våkner han vel ikke så mange ganger lengre, men kommer opp i senga vår hver bidige natt. Av og til kos, men jeg drømmer om å sove en natt uten å våkne med en fot i ansiktet eller et realt spark i magen. ;)
  Men - den dagen ingen barn kommer opp i senga og vil kose litt, kommer jeg vel til å savne det og. ;)

  SvarSlett
 17. Her er ungene forholdsvis lett å legge. Eller de er ikke lett å legg, men sovner fort.
  Jeg legger dem begge samtidig, og på hvert sitt rom. Og det kan være en utfordring når jeg er alene, men avtalen er at jeg synger for dem annenhver dag først. Og det pleier å gå bra...
  MEN kom igjen om morgenen. Da er de i full vigør kl 6, om ikke før. Har prøvd alt, det siste nye er Kid Sleep klokke (er et innlegg om klokken på bloggen min), men det ser ikke ut som mine unger skjønner det.
  Så nå er det ny avtale igjen. De skal få være lenger våken om kvelden, men da skal de sove til klokken sier at de får stå opp. Begynte med det i går, så vi får se hvordan det går.

  Gleder meg nesten til de blir tenåringer og sover til langt ut på fortauet....

  SvarSlett
 18. Haha.. jeg kom på den morsomme snutten jeg så på afv hvor en liten gutt sto og hyyyyylte i sprinkelsenga når moren eller faren la han. Men hvis det var en helt fremmed som gjorde det så la han seg rett ned og sov. Så faren tok på seg parykk og forvrengte stemmen og sa i døråpningen at han måtte legge seg ned å sove. Og ungen la seg rett ned og sov :P hoho..
  Vi har hatt litt av begge deler, vanskelig å legge og tidlig oppe.. Nå har vi ok legginger og vi *kremt* forsov oss til halv ti idag... Noen dager er det godt med kveldsvakt ;P

  SvarSlett
 19. Heh..mine legger seg greit.
  Greie rutiner (lignende dine) gjør at de vet det ikke nytter med noe tullball. 12timers natt er gode greier. Selv om hun legges kl 18.00...
  :)

  SvarSlett
 20. Hvor starter jeg?
  Noah sov ikke i egen seng før nå nylig. Han sov på sofan, noe som tilsa at jeg også måtte oppholde meg i sofan så lenge han sov. Altså var jeg sammen med Noah 100% av døgnet. Jadda, sofan både på dagtid og til kvelden... Han kunne jo sove i vogne selvsakt, men da MÅTTE den røre seg. Nå derimot kan han slå til å sove en stund i vogna etter at den har sluttet å rulle.
  Sovner i senga si nå da, det skal han ha. Men Noah er en bestemt liten mann og legger seg når det passer seg selv. Helst rett før meg, noe som gjør at det blir liten tid til annet enn å være mamman til Noah ;) Sover han i seng på dagtid kan jeg knapt gå forbi rommet hans (selv om jeg lister meg) uten at han våkner, i vogna utendørs kan trailere passere han en meter unna uten at han finner det forstyrrende (forstå det den som kan...). Nettene er ett kapittel for seg selv. han sover ikke, men han er ikke våken heller. Han kommer over i vår seng en gang i løpet av natta og der ligger han mellom oss å vrir seg. Han sutrer, vrir og åler seg. Reiseer seg opp og slenger seg ned, om det ikke går ei tann eller to snart blir jeg overrasket... Hva pokker skal jeg gjøre Pia??? Jeg har ikke sovet en hel natt på snart 2 år (gravide kvinner ligger jo ikke alltid så bekvemt) og er sakte men sikkert i ferd med å bli gaaaal! Da jeg var på kreta ei uke drakk han ME og digga det. I min fortvililse har jeg nå kjøpt det, tilbød han deilig varm ME nå i kveld. Ville han ha det? NEI *snurt mamma*
  Nevnte jeg at han vil ha pupp 4 ganger pr natt????

  Jadda, nei da, så det så ;)
  Pia, du ække alæine!

  SvarSlett
 21. Vi har foresten ikke prøvd å la Noah sove over andre steder. Man kan jo ikke ødelegge nattesøvnen til andre bare fordi man har skjemt bort sin sønn så skrekkelig *knegg*

  SvarSlett
 22. He he, "godt" å lese at jeg ikke er aleine. Og det visste jeg jo. Og så veit jeg at det går seg til - har vært gjennom dette med en unge før. Eller var det to? ...Man glemmer! Og det er fint!

  SvarSlett
 23. Godt å lese om mange i samme båt..og ingen historier er lik.. jeg drev å satt med henne på fanget til hun sovnet, men da hun nærmet seg et halvt år måtte jeg slutte med det. Nå legger jeg henne rett i senga, synger de faste sangene, men må sitte ved siden av senga til hun sovner. det tar som regel 30-60 min...gjesp..
  besteforeldre bruker enda lenger tid.
  Orker lissom ikke den gråtekuren... hmm.. kanskje det blir bedre med 2. mann...

  SvarSlett
 24. Nei, lillegull VIL IKKE SOVE. Er det verste han vet om tror jeg. Og nattspising er det flust av. Men det blir vel bedre en dag... Fårn håpe ;)

  SvarSlett
 25. *lister meg stille ut igjen* ;-)

  SvarSlett
 26. Sorry, men må bare. For nå har jeg min nr.3 på 2 år og 3 mnd. Hun legger seg riktignok litt seint, men hun sier: "-navnet sitt- sove senga deilig" da hun legges i senga om kvelden og siden hører vi ingen ting før hun vekkes mellom 10 og 12 en gang på formiddagen.
  Jeg aner ikke hva jeg gjør annerledes denne gangen, for de to andre sov ikke en hel natt før de var godt over 2 år og å legge seg det ville de da slettes ikke!

  SvarSlett
 27. Her gikk det seg til da hun var 1,5 år. Og da var det JAGGU på tide! Så... nå har hun et fantastisk godt sovemønster - LYKKE!!! Svoosj, opp i senga litt over 19, legger henne ned og sier god natt, lukker døra og går ut. I halv åtte-tida (NESTE MORGEN JA, tjihii) babler hun der inne, og er klar for en ny dag. Akkurat passe tidspunkt for oss. Og vi er SÅÅÅ takknemlige for at det er sååå enkelt, plutselig. Milde Moses! (Egentlig hadde jeg lyst til å si FY F, men du er jo "sørfra", så jeg skjerper meg, i sakens anledning, hohooooi). Ellers da, så kan Henny gjerne ta seg en svipptur hit i løpet av sommer'n. Vi er selskapssjuke som få. Hvertfall Maja. Men ikke så aller verst Rune og jeg heller ;)

  SvarSlett
 28. Vil du virkelig høre fra oss som slipper unna med et "natt" og har barn som sover 11 timer?

  SvarSlett
 29. Skal ikke kommentere, jeg...

  SvarSlett
 30. Alltid hatt korte netter på guttungen her. Og det der med å holde dem våkne utover en feriekveld med håp om å sove lenger enn til 0530 neste morgen... vel, det er en myte som er funnet opp av noen onde som liker å se skuffelsen over mislykket forsøk...
  Vi hadde noen måneder med sitte ved siden av sengen til han sovnet. Det ble ofte vi som sovnet - hvordan kan en 2-3 åring ligge to og en halv time i en deilig seng og ikke sovne?
  Nå går det greit og mor og far sitter med klump i halsen av en stooor gutt som legger seg selv og ikke vil ha 5 vers av Byssan lull lenger...

  SvarSlett
 31. He he :) Som oftest holder det med bok, sang og god natt, så maser han med seg selv en liten stund og sovner. Her får vi først problemer ETTER at besteforeldrene har hatt han... Min far synes nemlig det er helt ok å sitte og se på minsten og synge 100 sanger til han sovner, gjerne samtidig som min mor ligger og koser han på ryggen. Etter slik service er det ikke barebare å komme hjem til mors harde hjerte nei ;)

  SvarSlett
 32. Ingen kommentar. 22-åringen sover hele natta.
  (Ellers er mormorungen som ingen av mine når de var små. Ho sover hele natta. 2 ganger lesing av Bukkene Bruse når ho overnatter her - og så blir det tyst.)
  Men du har jo erfaring - de sover etterhvert hele natta og vel så det :)

  SvarSlett
 33. Det er fælt at man skal grue seg til legging, men sånn er det faktisk innimellom! Vil ikke bade, vIl ikke ha på pysj og ihvertfall ikke spise kveldsmat...også når endelig pjokken er i seng er det bare å stålsette seg til en times tid i mørket og 'holde handa', Det er til å bli matt av, og særlig etter en uke som gullunge hos besteforeldre, kommer hjem og vi er tilbake til normalen samme kveld. Hadde han nå sovet hele natten hjemme også hadde det vært til stor hjelp, men nei da - satser på at det snart blir bedre og at jeg kan få kveldene og natten min tilbake :)

  SvarSlett
 34. jeg trenger ikke legge igjen kommentar,men det har ikke alltid vært sånn! :)

  SvarSlett
 35. Ingen kommentering her fra meg. ;-))

  SvarSlett
 36. Felles for begge mine unger; lakenskrekk.-Samt et ønske om å sove i mamma og pappas seng iløpet av natta. -Helst på tvers.

  Lo forresten godt over kommentaren om å ikke legge igjen kommentar om man har unger som sover..-Og Grandiosasangen. Hihi.

  SvarSlett
 37. Lakenskrekk, liker ikke egen ferrariseng og motto er : den som gir seg er en dritt! Så her er det ingen soveengler !!

  SvarSlett
 38. Haha, morsom lesing altså. Skjønner at jeg skal holde kjeft! Vår nå 2,5-åring var umulig å legge frem til hun var 1,5 år (vi snakker begge foreldre i dobbelseng med henne, og fortsatt tok det en time + våkna hele tida), men det siste året har vært perfekt! Hun legger seg alt fra 19-2030, og står opp 12 timer senere. Hun kommer ofte inn til oss, men da sover hun bare enda bedre på morgenen. Nå har jeg perm med lillebror, og da er det flere dager hvor vi ikke rekker "deadline" i barnehagen kl 10. Mitt problem er: hvordan i alle dager skal dette funke når jeg begynner i jobb igjen???

  SvarSlett
 39. Typisk det der!
  Vi hadde ikke en eneste våkenatt fram til ungene var halvannet år. Men siden da har vi ikke sovet mye. Vi er trøtte, skal jeg si deg! De vil ikke legge seg, de griner, tuller, skaper seg noe voldsomt, skal inn til oss, vil stå opp kl 5 på morran (noe vi selvsagt blånekter på) osv. JÆVLIG slitsomt. Sånn. Nå går jeg og jobber litt. De sovna til slutt.

  SvarSlett
 40. Til dere som har barn som ikke vil sove om nettene: har dere prøvd å sette på en cd med enten musikk eller lydbok? For min egen del kan jeg si at å lytte til en lydbok når jeg skal legge meg ofte er den beste sovemedisin. Det er reseptfritt og helt uten bivirkninger.

  Cecilie

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails