mandag 30. mai 2011

Ros...

Barn (og voksne) trenger ros.

Masse ros.

Men man trenger ikke å rose absolutt alt. Det er ikke enestående at et barn setter på seg ei lue, ei heller burde det være fantastisk at et barn spiser en ert.

Misforstå meg ikke - jeg, sarkasmens kvinne, roser barna mine. Masse. Spesielt i tunge stunder med masse krangling og tull er det ekstra viktig å rose. Da må du faktisk anstrenge deg litt for å finne noe som er verdt å rose. Og det er ikke lett det der -  å skulle rose noen som du helst vil klubbe i hodet. Å finne noe fint å si istedet for å frese forbannelser.

Jeg mener at ros som er ekte, og ros som kommer uventa, er ros som funker. Bare tenk på dere sjøl - hva slags ros har dere virkelig tatt til dere? Masserosing a la "Fiiin bukse!" eller mer spesiell rosing, som "Du er som et utenomjordisk vesen som har kommet til vår klode for å spre humor og glede!"*

Jeg klapper ikke vilt i hendene når gutta mine har gjort lekser. Det tar jeg som en selvfølge at de skal gjøre. Men jeg tar gjerne en tur bortom en gutt, gir ham en klem, og hvisker "Supert at du satt deg ned med leksene med en gang" eller "Takk for at du gadd å vente mens jeg var opptatt med lillesøster."

Jeg roser små ting de gjør eller små ting de sier. Jeg prøver å takke. Jeg prøver å se. Men man kan alltid bli bedre.

Ros er viktig.

Er du flink til å rose de rundt deg?

Ha en hyggelig dag, helst med ros!

* Ordrett fra en lapp en ung student fikk for snart tjue år siden - og som hun husker og setter pris på den dag i dag.

30 kommentarer:

 1. SÅ ENIG!
  Ros er så utrolig viktig, og kanskje
  den viktigste biten i god oppdragelse.
  Det du gir oppmerksomhet vokser :-)
  Jeg tror jeg er flink til å rose mine barn.
  Men kjenner også på den at i harde perioder
  er det vanskelig å finne frem positive ord.
  Men gode oppmuntrende ord kan snu de fleste
  vanskelige situasjoner ;-)

  Ønsker deg ei fin rosende uke ;-)
  Klem fra Hilde

  SvarSlett
 2. Hei Pia! Ros er dritviktig! Men komplisert når man er sliten og ungene ikke oppfører seg som man ønsker. Lett å komme inn i en spiral av negativiteter....Da er det flott å komme inn hit og få en saftig god påminnelse om hvor viktig ekte god ros fra hjertet er. Konkretisering av ros er superviktig som du beskriver, istedenfor...du er flink...hva betyr det liksom? Flink til hva? Hvordan? På hvilken måte?

  Det som jeg synes er viktigst av all ros, er å gi tilbakemelding på barnet i kraft av å være seg selv og gode egenskaper det innehar og ikke bare rose prestasjoner...

  Fin dag! :) Siw

  SvarSlett
 3. Ros er alltid hyggelig å få, og jeg prøver så godt jeg kan med å rose både mann og barn hver dag. Ikke alltid så lett med mannen, men har får sin dose han og:-)

  Gratulerer så mye som tante forresten! Da regner jeg med at jeg ser dere i løpet av sommeren kanskje??

  SvarSlett
 4. Ros er utrolig viktig, og det er godt å vite at det man gjør blir satt pris på. Enten man er barn eller voksen. Personlig har jeg mer sansen for den mer sjeldne rosen, den litt mer spesielle. Da opplever jeg den mer ektefølt og ærlig. Ikke som svigermors, som HVER gang jeg ser henne bryter ut i "Næmmen! Er den nyyyyy? Den var fiiiiin!" At det er den samme saken jeg har hatt på meg de siste fem gangene jeg så henne spiller ingen rolle, heller ikke at jeg hver eneste gang opplyser om at den samme saken er minst tre år gammel. Da blir jeg bare irritert over tompjatt, og tar ikke noe ros alvorlig. Alt med måte! MEN! Barn har selvsagt godt av mye ros - såfremt den er oppriktig og fortjent :-)

  SvarSlett
 5. Ja, ros er viktig, både for barn og voksne. Og veldig enig i det du skriver om balanse i rosen. "Hurra, du klarte å dra på deg buksa, så utrolig fliiiink du er, her skal du få en kokosbolle" er ikke nødvendig overfor en sjuåring. Men heller gode, konstruktive tilbakemeldinger som kan styrke barnets selvfølelse, det er viktig.

  Og ja, jeg mener jeg selv er nokså flink med å rose dattera, overfor mannen må jeg kanskje jobbe litt mer. Etter 20 år tar man hverandre litt for gitt..

  For voksne trenger også ros og oppmuntring (fra andre enn ebay). Kjenner jeg blomstrer på ros og er blitt flinkere til å ta imot komplimenter med åra.

  SvarSlett
 6. Ros og komplimenter er viktig for alle - uansett alder.
  Og som du sier; det er viktig å se!
  Det man får positiv feedback på - det gjør man som regel mer av.

  Og du - litt ros til deg; mange gode tema i innleggene i bloggen!!
  Ha en fin dag!

  SvarSlett
 7. Jepp, ros er viktig.
  Og godt for både barn og voksne!
  Det samme er det å fokusere på det som er positivt
  og ikke gi oppmeksomhet til det negative ;)

  Flott innlegg Pia! =}

  SvarSlett
 8. Takk for påminnelsen - har forbedringspotensiale! :)

  SvarSlett
 9. Ja, ros er viktig - og det at man ser barna sine og gir de oppmerksomhet.
  Ros til deg for fint innlegg, Pia :)

  Hvis noen har lyst å være med på min give away, ja så se her:
  http://lindikken.blogspot.com/2011/05/give-away-hos-meg.html

  SvarSlett
 10. Først og fremst trenger vi alle å bli sett. Sett når vi gjør det hverdagslige og selvfølgelige - og sett (og rost) når vi gjør noe som er litt ekstra. Jeg er enig i at en ikke skal drive banal hyperrosing av bagateller. Men noen ganger når livet er ekstra rotete og vanskelig for en liten en - og det blir mye kritikk og kaos - så er det godt å få ros for bagateller når det ndelig dukker opp noe som faktisk går litt bra.
  Jeg liker ikke å få ros for selvfølgeligheter selv, men jeg håper jo så tynt at det noen ganger blir sett (at jeg koster gulvet tusen ganger om dagen, rydder vasketøy, smører tusen kjedelige brødskiver og tømmer grus ut av joggeskoa) - kanskje i hvertfall i retrospekt - når de små står der selv med ansvaret for noen nye små, for eksempel....

  SvarSlett
 11. Ååå, så viktig! Man kan nesten ikke rose (spesielt) barn nok, men jeg får litt småangst av foreldre som sitter å sier: ååå, så flink du er. Til hva som helst. Herre min hatt, man trenger da ikke ros for å spise mat!

  Alle liker ros, og det er gjerne de små tingene som det er ekstra stas at folk legger merke til;) ...syns jeg

  SvarSlett
 12. Følger deg helt der. Ros i form av "så bra du kledde på deg så fort i dag" er viktigere enn "åååå, så flink du er til å tisse". Dog roser vi kjempebæsjer altså! Skulle nå bare mangle også! *ler*

  Ellers er jeg helt enig med Underveis, kanskje ikke ros bestandig, men å bli sett - en bekreftelse som sier "jeg ser deg" - verdt alt i verden.

  SvarSlett
 13. lest Jesper Juul nå igjen Pia;o))
  enig. ros er viktig, men ikke for unødige og selvsagte ting.

  SvarSlett
 14. Joda, jeg er nokså flink til å rose barna,
  spesielt når de er ekstra snille med sine søsken og gjør gode ting.
  Jeg er nok mindre flink til å rose Bonden.
  Selv om det hadde vært fortjent. Og tiltrengt.

  SvarSlett
 15. Dette kan jeg i hvetr fall bli bedre på. Og da tenker jeg ikke på rosing av barna rundt meg, for det er jo rimnelig god på (om jeg skal si det selv..) men å rose andre voksne, enten det er en kollega, venn, mor eller nabo, det kommer mindre spontant ofte. hmmm. alltid kjekt å se et forbedringspotensiale hos seg selv :)

  SvarSlett
 16. Du har helt rett, ros er viktig- for store og små. Prøver å være flink, vet ikke om jeg er det nok......men i hvertfall er ungene veldig gode på det- så kanskje de har lært av meg? jeg har funnet ut at det er den aller beste måten, om et barn er ekstremt tullete en dag- overse det og overrøs med komplimenter den som oppfører seg bedre! Og ros med en gang de begynner skjerpe seg- i stedet for å kjefte på alt en egentlig har lyst å kjefte på.

  ha en fin dag, og Pia, du har alltid så bra innlegg- åssen får du det til ? jeg er imponert

  SvarSlett
 17. Ja, dette er viktig. Prøver å tenke på det hele tida, både som mor og lærer. Ganske vesentlige greier. Og når det er som vanskeligst må man "plasere seg i det voksne hjørnet" som en dame sier her ute.
  Ellen :)

  SvarSlett
 18. Jeg er veldig flink til å rose, og det er såå viktig. Min kjære mann jobber for ros "åå så flink du er til å vaske opp,kjære!Ingen får unna klesvasken fortere enn deg! Du er SÅ flink til å bære ut søpla, tusen takk" osv osv :)

  SvarSlett
 19. Du får ros av meg for et flott innlegg!
  Ros er viktig å gi, og også viktig å ta imot! Ikke lett det siste bestandig faktisk!

  SvarSlett
 20. Ros er viktig for å komme videre i livet:)
  Trine:)

  SvarSlett
 21. Jeg prøver å være flink med ros, og jeg tenker veldig likt deg ifht når/hvordan rose :-)

  Ha ei fin uke - klem Siv

  SvarSlett
 22. Veldig enig :) Selv anstrenger jeg meg også for å legge merke til det barna gjør som er riktig og uoppfordret, ala det du nevner med leksene.
  Det er nok av ting å mase om og kjefte på, så ikke alltid lett å lete etter de positive tingene, men alle kan vi bli enda flinkere til å rose hverandre. Høflighet og ros går ofte hånd i hånd. *♥*

  SvarSlett
 23. Jeg tror jeg er flink til å rose mine: både barn og venner (og innimellom mannen også). Jeg er sjøl glad i litt ros - men det hender jeg føler meg litt beklemt over voldsom ros. Vi liker nok alle å høre at vi er flink til noe: det oppmuntrer til fortsatt flinkhet. Det er noe i det med å ikke klage og kjefte for alt som barna gjør feil eller galt....... heller la det passere med litt veiledning. Også rose skikkelig når de gjør noe bra. Da finner de lysten til å gjøre det som er nyttig og bra - og drite i å foreta seg det som er mindre greit.

  SvarSlett
 24. Jeg er så enig så enig. Det er mine ledestjerner i oppdragelsen av jentene å se dem og gi ros. Er avhengig av tilbakemelding og ros selv, blir så glad og "tilfredsstilt" når jeg føler meg sett og får fortjent ros.

  SvarSlett
 25. Alltid godt med ærlig ros! Klemmer fra Elin

  SvarSlett
 26. Så sant, så sant. Jeg fikk en aha-opplevelse hos helsesøster her en dag. Var på ettårskontroll. Snakket om ditt og datt. Plutselig sa hun, det er viktig med ros. Ikke bare på handlinger, men på hvem barnet er. Det må ikke alltid være prestasjonrelatert ros. Og der tok hun meg litt, for jeg har hatt en tendens til å bare rose alt som gjøres.Like viktig er det å rose den lilles personlighet, og at den er til. Og det samme gjelder vel oss voksne.......

  SvarSlett
 27. Takk for et viktig innlegg om et viktig tema, Pia. Jeg trengte den skikkelig! Man glemmer seg bort ofte. Men jeg vet jo selv hvor godt det gjør når noen f.eks. roser meg ærlig, spontant og uten forvarsel for jobben jeg gjør.

  Ha en fin kveld da, ønsker Christin.

  SvarSlett
 28. Bra innlegg! Jeg prøver å rose, som deg, de små tingene. Og ikke juble for selvfølgeligheter.

  Du, hvis du leser det siste innlegget mitt, så ser du hvorfor jeg ikke gir deg lampe - tips, hehe!

  SvarSlett
 29. ah! Prøver å vere flink, men mannen er mykje flinkare :)

  SvarSlett
 30. Her kunne jeg svart langt, men jeg vil bare si at jeg er helt enig :) Har en gang fått ros for at jeg tar meg godt ut med de formene jeg har. Slik ros er uventet og man får automatisk rak rygg.

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails