søndag 8. mai 2011

Paranoia-Pia. Og betaling av skatt

For meg en blogging en hobby. Som jeg tidligere har skrevet, får jeg ikke betalt for å blogge. Jeg testet jo ut TradeDoubler, men fant ut at du bør være rimelig aktiv med annonsering skal du trekke inn penger der. Og det gidder jeg ikke. Hos TradeDoubler får du utbetalt penger når du har tjent fem hundre kroner. Og det er en stund til jeg når de summene, for å si det sånn.

Derfor har jeg heller ikke tenkt på dette med betaling av skatt. Ei heller det å registrere bloggen som næringsforetak.

Så leser jeg i lokalavisa at skatterevisorer jakter på skatteinntekter fra internettbloggere over hele landet. Jeg leser at "bloggere som mottar gaver eller sponsede produkter i stort omfang, må også være våkne".

Jeg våkner, og leser videre

"Det er også et krav at bloggere som mottar produkter som gave, sponsing eller til rabatterte priser og omtaler disse skal beskattes".


Og paranoiaen griper fatt i meg. Skal jeg betale skatt fordi jeg fikk en tannbørste fra Philips? Hva menes med "stort omfang"? For jeg synes jo at det jeg fikk fra Philips var enormt, men regnes det som "stort omfang"?

Jeg har lest gjennom spørsmål og svar angående blogging inne hos skatteetaten, og ble kanskje bittelitt klokere.

Skattetaten skriver at det ikke er så lett for en 14-åring å vurdere om hun blogger som hobby eller som næringsinntekt. Vel, det er sannelig ikke lett for en 40-åring å vurdere heller. Men ved å gå inn her og lese, kan jeg ikke skjønne annet enn at jeg fortsatt kommer under kategorien hobbyblogger. For blogginga gir ikke akkurat en rimelig lønn sett i forhold til den innsatsen som er lagt ned.Men jeg bør vel føre opp en tannbørste, en epilator og noen små hudkremer på neste års selvangivelse?Rettetanga fører jeg ikke opp, for den gir jeg jo videre her. Men skulle ikke forundre meg om jeg må skatte av det også. Og hvis jeg etterhvert fører opp tid, portoutgifter og diverse, tror jeg at jeg kan slå fast at man faktisk kan tape på å blogge. (Ja, ja, ja, jeg vet jo at man vinner så mye annet gjennom å blogge - kjærlighet og varme, vennskap, glede, ros, oppmuntringer og blablabla. Men nå snakker jeg penger)

Til de av dere som har mottatt produkter - fører dere det opp på selvangivelsen? (Og veldig smart av meg å spørre sånn, i og med dette ligger ute til allmenn beskuelse. Men svar sånn generelt, da)
Har noen av dere registrert bloggen som næringsforetak?
Og igjen må jeg spørre - Hvorfor tror folk at bloggere tjener så forbaska masse penger?

Ha en samvittighetsfull dag, med eller uten paranoia!

13 kommentarer:

 1. Nå er jo jeg i blogge-startgropa da, så her er det verken gaver eller inntekter. Ikke har jeg sett for meg at det blir mye av den sorten heller ;) Men jeg tenker vel heller ikke på bloggen din som et næringsforetak. Men så er ikke skatteregler blant mine største kunnskapsområder... Andre kan nok mer om det. Men synes det er litt tåpelig å måtte skatte av noen få, relativt billige, gaveprodukter.

  SvarSlett
 2. jeg aner ikke hvordan enkelte bloggere tjener så msse penger. Har nå hatt noen bannere på bloggen min, men det strømmer ikke inn penger akkurat, nei. Å ta i mot sånne gaver har jeg ikke tid til. Det må jo bli tap, som du sier. Nei, jeg holder meg til blogging som hobby:-) Ha en fin søndag, Pia!!!!

  SvarSlett
 3. fordi fordi fordi...............man ser noen kjente på tv som tjener på det?

  hm, jeg har jo vunnet en foundation, en jærbu og en bok- er det i stort omfang?

  SvarSlett
 4. jeg har aldri trodd at bloggere tjener så mye på blogginga si.. selv om disse fjortis-bloggerne ser ut til å bli sponsa en del. Jeg kommer aldri til å bli sponset, jeg deler heller ut fiktive gaver som nakne jærbuer og slikt.
  Ellers..ikke mitt felt dette. Tydeligvis.

  SvarSlett
 5. Jeg har ikke mottatt noen produkter... og har hittil tjent.. skal vi se... kr 137,-. Hvor mye blir det i skatt tro?? :D Jeg tror vi skal kalle dette en hobby enn så lenge jeg... ;)

  SvarSlett
 6. For meg må skattefuten sjekke det han er god for, men det kan vel kanskje tenkes at de kan finne på å skattlegge rosende ord eller omtanke. Det er jo en stor verdi i det.

  Klem

  SvarSlett
 7. Jeg har oppretet enkeltmannsforetak for bloggen, rett og slett for å ikek få trøbbel med skattemynd. Men det er jammen ikke mange kr man sitter igjen med etter skatt! Jaja, greit å være på den sikre siden, pengemaskin blir det neppe ;)

  Produkter har jeg ikke ført inn, skal se på linken din!

  KLEM

  SvarSlett
 8. Synes ikke du er paranoid, jeg. Bedre a sjekke enn a fa sjokk, sier na bare jeg! Nei, hos meg blir det ingen kroner. Kanskje man kan trekke fra det faktum at blogging ogsa er en tids-tyv...?

  ha en fin fin sondag
  klem Mette

  SvarSlett
 9. Fordi de som ikke blogger...eller leser blogger for den del, kan skjønne at noen gidder å gjøre det gratis! Jeg hadde akkurat en sånn diskusjon med noen som trodde at man fikk betalt...og da jeg forklarte at sånn var det ikke...var det et eneste stort spørmålstegn å se. HVORFOR legger man ut livet sitt og så mye tid på noe, UTEN å tjene penger på det liksom? Jeg svarte da (bittelittegrann syrlig) si at det kan jo hende at noen faktisk liker å skrive...liker å fotografere...liker å ha en hobby, som jo blogging er... Helt uforståelig for noen...

  SvarSlett
 10. Eneste jeg har fått tilbud om er en førpremiere på (hold-deg-fast) den mye omtalte filmen Pax. Og den dro jeg ikke på, men de som dro på den, burde kanskje ført det opp et sted;)

  SvarSlett
 11. Jeg tror neppe noen ville arrestert deg for det du har mottatt, hehe. Grunnen til at det ble mye styr rundt dette her, skyldes bla at Fotballfrua ble avslørt da hun skrev et brev til et større forlag og sa at hun kunne omtale en bestemt bok for den nette sum av 7000 kroner. Etter det ble det hele en mediesak, det er nemlig hevet over enhver tvil at de som ligger på topp, tjener mange mange tusen i mnd på annonsering og sponsing av produkter. Siden loven må være lik for alle, ble det laget presiseringer som skal gjelde for alle bloggere. Det er imidlertid veldig få av bloggerne i "ditt" segment som har opprettet næringsforetak. Det er fint liten forskjell mellom et enkeltmannsforetak og å motta "vanlig" lønn i din sammenheng. Den eneste fordelen du kan hente av å være et foretak, er at du kan trekke fra utgifter du har til bloggen på skatten - og det er vel ikke VELDIG mye utgifter du har? :) Dessuten måtte du da ført regnskap, levert inn momsoppg annenhver mnd og en MASSE annet RÆL som følger med det å drive for seg selv.

  Før opp gavene om du vil ha helt ren samvittighet - men om det er noe med innsats i forhold til verdi av gavene, ville jeg ikke gjort det. Du bruker langt mer tid på bloggen enn de gavene er verdt i kroner og øre.

  SvarSlett
 12. Cafelatter: Akkurat det tror jeg og - at mange ikke tror at vi sitter og skriver alt dette av egen fri vilje. Vi tipser og deler, fordi vi synes det er ålreit. Det er en hobby.

  SvarSlett
 13. Du virker i hvert fall som et ærlig menneske, Pia. Ha en fin mandag.
  Hilsen Benedicte

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails