fredag 6. mai 2011

Luksusbolig! I slummen...

Noen ganger snubler man over noe som umiddelbart får deg til å tenke "HÆÆÆ?!" Er det mulig?!".

Det skjedde da jeg så denne annonsen inne på finn.

Wow! Snasent hus, tenkte jeg først..

Der leste jeg om en luksusvilla som skal bygges i Nairobi. Akkurat nå består området av slum - skrøpelige skur og elendig infrastruktur. Men disse  "problemene" skal selvfølgelig fjernes, står det i annonsen.


...men passer dette huset inn i nabolaget?


Det samme skal skje med menneskene som bor der - de skal bort.

Jeg måtte undersøke dette nærmere, og fant ut at annonsen var fiktiv. Laget av Amnesty med mål om å sette fokus på at slikt skjer i virkeligheten.
Heldigvis skal alle disse menneskene og husene og driten på bildet fjernes!

Jepp, for slikt skjer daglig. Fattige folk fordrives fra sine hjem, bulldosere brøyter seg fram og "rensker opp" og gjør klart for finere boliger. For finere folk, selvfølgelig.

Hvor disse tusener av fattige havner opp, er liksom uvesentlig. Og det er dette Amnesty vil rette søkelyset mot gjennom sin Finn-annonse.

Jeg synes den funka.

Og her skjønte jeg at annonsen måtte være fiktiv.
Hva synes du?

Ha en tenkende dag med eller uten rettigheter!

36 kommentarer:

 1. Hurra for kreative Amnesty.De får av og til inn slike tankevekker hvor du minst aner det og det LIKER jeg, som selvfølgelig er medlem:)

  SvarSlett
 2. WOW den funka virkelig!
  Jeg satt som et spørsmålstegn
  her jeg med det første....
  Den fikk frem budskapet sitt
  den annonsen, det er sikkert!

  Ønsker deg ei riktig god helg Pia!
  Klem fra Hilde

  SvarSlett
 3. Denne funka !

  Super blogg du har, titter innom her igjen ♥

  Ha en super helg

  Henriette

  SvarSlett
 4. Ja den annonsen funka, Pia:)
  Amnesty gjør en flott jobb:)
  Takk for at du delte denne med oss:)

  Trine:)

  SvarSlett
 5. Ja, jeg så denne for ganske lenge siden og tenkte at det var veldig kreativt. Folk som sitter på finn.no for å finne bolig i utlandet får seg kalddusj her, ja. I hvertfall blir de tvunget til å tenke seg om.
  Veldig bra initiativ fra Amnesty!

  SvarSlett
 6. Er det så trangt om plassen her i verden at slikt skulle være nødvendig, da?

  SvarSlett
 7. Jepp, det er virkelig kjipt. Jeg støtter forøvrig Amnesty sitt arbeid. Veldig enkelt, man får en tekstmelding som man svarer på. Og så sender Amnesty brev til en eller annen myndighet ang. saken. Og det virker faktisk. Av og til får jeg gledesmeldinger om at f.eks sånne prosjekt som du skriver om over er stoppa. Eller at en fange er sluppet løs. Da blir jeg glad, da.
  Ellen :)

  SvarSlett
 8. Jeg skal bare be deg lese innlegget til EllenSand i reprise, for det var akkurat det jeg skulle skrive.

  SvarSlett
 9. Det var en godt gjennomtenkt og viktig annonse. Dessverre er verden slik at stadig nye områder taes fra andre til fordel for de rike og velstående. Mange nordmenn kommer glatt under denne kategorien og kunne vært en av kjøperne til denne boligen. Jeg har alltid lurt på om husene som for eksempel programmet Extreme Makeover i USA bygger egentlig passer inn i nærmiljøet? Álle hus kan vel ikke være like gigantiske i USA heller.

  Takk forøvrig for gode ord på bloggen vår.

  SvarSlett
 10. Wow - den var flott!! Det skjedde jo nettopp i Brasil ifm utbygging ift noe idrettsgreier (eh.. hva var det de skulle arrangere snart....?). Der klager fattige på at de ble kastet ut og husene revet. De er lover nye hus, men ikke nødvendigvis i samme område, noe som gjør at de må bytte jobb, eller blir arbeidsledige... Utrolig lite gjennomtenkt......

  SvarSlett
 11. Virkningsfull annonse! Og veldig bra :o)
  Det må da være nok av andre plasser å sette opp disse husene? Eller så kan de jo bygge dem for de fattige som allerede bor der, slik at de kan få oppgradert bostandarden sin? Men nei, det skjer vel tvilsomt...

  SvarSlett
 12. Den funka! Jeg kjente blodet bruse og kvalmen stige..før jeg ble "rolig" da du avslørte at det var fiktivt. Men så kom jeg på at dette skjer jo faktisk, så ble jeg både brusende og kvalm igjen. Og ekstra kvalm fordi jeg vet jeg er en av de rike.

  SvarSlett
 13. Kreativt, hurra for de som har tebkt ut denne kampanjen. Og jeg føler meg litt dum som sitter og sikler på huset.....plassert et helt annet sted of course.

  SvarSlett
 14. Wow, utrolig bra annonse!

  SvarSlett
 15. En tankevekker, virkelig! Og til det forrige innlegget: Vi skal i ilden neste uke med leiligheten vår, og jeg er bare så spent! Så vet hvordan det er å gire seg opp! Og forstår godt skuffelsen. Men det går som regel bra til slutt. Og bra å sette ting i perspektiv ja. God helg!

  SvarSlett
 16. Det fungerte jo det! :)

  Takker for videreføring.

  SvarSlett
 17. Virkningsfult. Bra når reklame kan fungere for et viktig budskap. Man blir sakte lurt to ganger. Flott.

  SvarSlett
 18. Kreativ og virkningsfull! Tenk at sånt faktisk skjer...

  SvarSlett
 19. bra annonse, bra virkemidler!

  SvarSlett
 20. Lest Balansekunst av Rohintron Mistry (eller noe i den duren). Handler litt om dette, fra slummen i India da. En bok som må leses!

  SvarSlett
 21. Kreativ kommunikasjon! Håper de når ut til mange, den funker bra!

  God helg, Pia!

  SvarSlett
 22. Spennende reklame, og beviset på at den funker er at noen til og med blogger om den!
  Amnesty gjør en veldig viktig jobb!!

  SvarSlett
 23. Begynnte virkelig å lure da jeg begynnte å lese dette innlegget, men fikk en liten aha-opplevelse da jeg kom videre nedover..Tror absolutt denne annonsen har effekt!

  SvarSlett
 24. Surresilje: Balansekunst er en av mine favorittbøker!

  SvarSlett
 25. Da jeg leste overskriften trodde jeg dette var et innlegg om Osama sitt angivelige luksushjem.... Ikke akkurat det jeg ville kalt luksus, den kåken der.

  Men den annonsen du skriver om får en virkelig til å tenke!

  SvarSlett
 26. Den annonsen fikk meg faktisk litt å tenke på meg selv og mine prioriteringer.... og hva jeg opplever som viktig og ikke. Og etter å ha tenkt en stund så ble jeg ikke imponert over meg selv for å si det mildt... vi skulle ha hatt flere annonser av dette slaget, mer fokus. Dette gjelder ikke bare Afrika, men her hjemme i Nord Trøndelag. Her i huset. Bruk og kast-mentalitet så det holder. Huff... Takk for en behøvd påminnelse.

  SvarSlett
 27. Funka for meg også. Bra annonse. Tankevekkende....

  SvarSlett
 28. jepp, sånn er dessverre livet. så det samme i tibet/kina, men der "lekker" ikke sånt ut ;)

  SvarSlett
 29. Flott annonse, som funker. Tankevekkere trenger vi alle...

  SvarSlett
 30. En tankevekker. Virkelig. Kampanjen funker!

  SvarSlett
 31. Heia amnesty sier bare jeg!

  wake up call!

  SvarSlett
 32. Jøss! Den får ein til å stoppe opp, ja!

  SvarSlett
 33. ja, den funka sier jeg og- hurra for amnesty!

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails