tirsdag 22. mars 2011

Et spennende prosjekt! Del 11. En oppsummering

Her kommer siste matinnlegg, en seriøs og grundig oppsummering.
I morra blir det emneskifte, nå er jeg rimelig matlei.

Fordeler ved prosjektet:
 • En del familiemedlemmer som ellers befinner seg lite på kjøkkenet, fikk nå prøvd seg. Noen lærte at man for eksempel må skrelle en løk før man skjærer den.
 • Vi gledet oss til hvert måltid.
 • Vi grublet veldig på hva de andre skulle servere. Og det var morsomt å gjette.
 • Vi fikk smakt mye god mat.
 • Det var gøy å lage mat, synes alle tre barna.
 • Det var bra å få dessert hver dag.

Ulemper ved prosjektet:
 • Det ble mye oppvask på oss voksne.
 • Nå har vi fått en ettåring som klapper henrykt i hendene etter hvert måltid og roper "Is! Kakk!" (dette betyr "is". Og "kake")
 • Noen av rettene var grusomme. (Sitat, gutt, 10 år)


Konklusjon:
 • Absolutt noe dere med skolebarn bør prøve. Men det tar tid! Dette er ikke noe man starter med når man kommer stressa hjem fra jobb.
 • Selv om ungene må få prøve seg, må en voksen være tilgjengelig. Det er greit med litt veiledning underveis, sånn som "nå burde du skru ned varmen" eller "det der er en tesil, ikke ei hvitløkspresse".
 • Bruk kokebøker! Alle gutta tok utgangspunkt i oppskrifter de fant i kokebøker. Fristende bilder trigget kokkelysten.
 • Selv om en voksen er til stede, er det viktig at den voksne ikke tar over for å hjelpe eller for å unngå for mye søl. Det er bedre med veiledning på forhånd. Få ungene til å velge noe du tror de faktisk kan klare. Men husk at ungene kan klare mer enn det du forventer.
 • Alt i alt laget gutta mye bedre mat enn vi hadde trodd, mens vi voksne kunne ha gjort det bedre.

Ha en strålende kveld, med eller uten Grandiosa!

23 kommentarer:

 1. Veldig bra prosjekt dette. Man bør sleppe ungene mer til på kjøkkenet.
  Ellen :)

  SvarSlett
 2. Takk for at du ville dele eksperimentet med oss. Har kost meg med dette.
  Lurer på en ting - har du noen gang vurdert dagens "outfit"?
  Dette er en ting jeg ikke forstår ute i bloggverdenen. Først så viser de fram det siste de har kjøpt til hjemmet - og så skriver de hva de ønsker seg neste gang - handler mye om å kjøpe ting. Mor tar bilde av seg selv iført dagens "outfit" med utførlig beskrivelse av merker o.l. Hver dag. Englebarna slipper ikke unna de heller. Nøye beskrivelse hva vesla har på seg når hun skal i sleep-over party til venninnen...
  Det er sjelden noe H&M blant disse klærne. Er det bare jeg som synes dette er litt i overkant? Eller er jeg bare misunnelig? Neppe

  SvarSlett
 3. Supert prosjekt, Pia!
  Hva blir det neste? Går det an å trigge lysten på husarbeid på samme måten, mon tro? Finnes det noen nydelig illustrerte bøker for det formålet?

  SvarSlett
 4. Supert prosjekt og noe vi skal teste ut - men ikke akkurat nå... Lover at det kommer!
  Ellers må jeg si Heia rekkehuset over her!
  Hilde

  SvarSlett
 5. Rekkehuset: Outfits er en del av blogglivet - folk viser fram klær, akkurat som de vaiser fram møbler, pyntegjenstander og annet de har fått i hus.
  Tror jeg har hatt et par outfit-innlegg, men de var vel av den mer fjasete varianten...

  SvarSlett
 6. Inspirerende! Burde absolutt slippe barna mer til på kjøkkenet, men jeg er altså litt treg der. Når det gjelder baking er de med, men middag, ja ja noe å strekke seg etter :)

  SvarSlett
 7. Synes dere har vært flinke, men ergrer meg litt over at jeg ikke fikk alle rett..

  Morsomt prosjekt å følge.

  SvarSlett
 8. Stemmer fortsatt for at du skal delta i "Kreativ familie" hos Foreldremanualen ;)

  SvarSlett
 9. Nå har jeg lest alle oppdateringene fra matprosjektet, og sitter og småhumrer for meg selv. Fantastisk prosjekt, på en fantastisk blogg. :)

  SvarSlett
 10. Knallbra prosjekt.
  ungene her syns det er kjempestas å bli med å lage mat, så skal nok prøve oss på dette i fremtiden:)
  Klem

  SvarSlett
 11. Høres ut som en intens uke! Og morsom!
  Lite tips som min søster bruker med sine 3 barn og er kjempe suksess er å ha 3 retters hver fredag. De bestemmer på tur og den som bestemmer lager maten. Blir fantastisk mat, start på helga og alle får mye kjøkkenerfaring!

  SvarSlett
 12. I like it a looooot ;-)

  Og til Rekkehusdama: Jeg begynner å klø infernalsk av outfitinnlegg. Ikke sånn løp-og-kjøp-dette-må-jeg-bare-ha-klø, men mer av typen allergisk-klø. For meg er outfits intetsigende. Hadde det enda bare vært noen FÅ som blogga om det, så kanskje... men nei, det er for overdimensjonert altså!

  For min del liker jeg MYE bedre innlegg hvor man har laget noe eller gjort noe, framfor hva man har KJØPT. Enkelte er hysteriske... Når det gjelder interiør og klær/tilbehør/sveis/utseende.

  WOW! Randiveitja begynner å bli engasjert her... Skummelt, skummelt ;)
  Takk for at DIN blogg fins, Pia! Den gir mening :) Og masse latter. Og humring. Snakkes!

  SvarSlett
 13. Det har vært spennende å følgeprosjektet deres :-) Man skal ikke undervurdere barns evner på kjøkkenet. Det er utrolig hvor mye de klarer å lage på sine egne prinsipper....og i alle fall om de selv har valgt retten.

  Nattaklem fra Siv

  SvarSlett
 14. Nå har jeg oppdatert meg på prosjektet deres. Helt utrolig hva gutta dine har klart å prestere. Nå sitter jeg å lurer på om vi skal kopiere dere fra torsdag til søndag uka her, hadde vært gøy å teste det ut. Mine to er nemlig så bortskjemte. Tror ikke Håvard hadde klart å få på stekeovnen en gang jeg ;)

  SvarSlett
 15. Skal huske rådene dine, for dette må prøves ut her i heimen! 11-åringen tente litt på ideen, han også. Snart-6-åringen også for så vidt...

  SvarSlett
 16. Det har vært gøy å lese resultatene av prosjektet, og jeg kan tenke meg at dere har hatt det helt supert. Og jeg må si at jeg greide ikke å gjette hvem som hadde laget hva.

  SvarSlett
 17. Takk for koselig kommentar inne hos meg!:)
  Dette middagsprosjektet deres høres veldig spennende og gøy ut. En smule tidlig å prøve det ut selv enda men jeg skal absolutt huske på det! Viktig at barna får prøve seg også.
  Ha en fin dag!
  Klem fra Kristin

  SvarSlett
 18. He he synes jeg ser ettåringen med dessertblikk ;-) Skjønner godt hun vil ha mer is og kake jeg!

  Men absolutt et morsomt prosjekt som er superpositivt! Litt tidlig her i heimen foreløpig, men verdt å huske til senere ;)

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
 19. Takk for mange flott matinnlegg ☺ Du har inspirert meg og jeg er igang med å planlegge noe lignende for min familie. Har ikke nevnt det for dem enda men regner med at de er med på det ☺

  SvarSlett
 20. Et virkelig spennende prosjekt! Har selv to skolebarn, så kanskje dette hadde vært noe for oss. Har en stund gått og fundert på hva for noe kos jeg skal finne på i helgen med mine håpefulle, og nå tror jeg jammen ideen er klar!! Ha en fin dag og takk for inspirerende tips!

  SvarSlett
 21. WOW for et prosjekt - for en ide - jeg har litt fårlig samvittighet for at det er liksom ikke mye som er lagt til rette for at ungene mine skal gjøre dette - og da mener jeg TID - kanskje de burde slutte med fotballen og lage litt mat i stede - jeg mener så lenge de ikke kommer til å bli Cristiano Ronaldinio alikevel - så kanskje de en gang kan leve av å kunne lage mat - eller i allefall at noen gifter seg med dem pga koeleringa...
  NEI dårlige undskyldninger sikkert alle sammen - tror jeg skal foreslå det jeg - det er ikke blitt mye barnekokelering siden sønnen var 7 og han var fast bestemt om å bli kokk og fulgte en katalasnk - og litt anneledes kokk på tv hver dag - vi fikk da bla servert hjemme lagde pomesfrites, spansk skinke med appelsin - det var kanskje derfor han ikke kokelerte så mye etter det...
  MEN ideen er god, så nå skal de ikke bare få bestemme HVA som skal bli laget - men de skal jammen få lage det også!!

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails