fredag 18. mars 2011

Du kødder ikke med Japan!

Du kan kødde med sinkhus.
Du kan kødde med englevinger og outfits.
Og du kan kødde med orddeling.
Men kødder du med nød og elendighet, legger du opp til et digitalt harakiri.

Jeg ser ingen grunn til å fjase om katastrofer eller krig.

Min til tider overfladiske fjaseblogg fokuserer lite på elendighet. Det fokuseres nok på det ellers i mediene. Du stikker ikke inn hit hvis du vil holdes oppdatert om nedsmeltinger av atomreaktorer, om den enorme spedbarnsdødeligheten i Afghanistan eller om aksjoner mot Libya. Sånt passer det ikke at jeg, med mitt plumpe bloggspråk og mine sarkastiske ordvendinger, skriver om.


At jeg ikke skriver om det, betyr ikke at jeg ikke bryr meg. At jeg ikke er engasjert.

Det er sikkert flott at noen er stille en hel dag for Japan. Personlig tviler jeg vel på om manglende skriving om retrostoffer, matlaging, prinsesser og kos akkurat denne dagen gagner ofrene i Japan. Men det gagner kanskje vår egen samvittighet.

At kontonummeret til Røde Kors blir spredd, er derimot flott. At folk blir gjort oppmerksomme på at de kan hjelpe.

Men så håper jeg samtidig at noen kan bråke litt for Sudan. At man ikke glemmer folk på Haiti. At man fortsetter å engasjere og bry seg, selv etter at medias spotlight slukker.

Det skjer tragedier, ulykker og katastrofer daglig. Noe av det får vi høre om her i lille Norge. Veldig mye hører vi aldri om. Du må klare å skyve store deler av verden unna. Men vi bør vite at ting skjer. At vi har all grunn til å være takknemlige over våre liv. Og at verden er sårbar.

Les også Guros innlegg.

Ha en solidarisk dag, med eller uten innsats!

26 kommentarer:

 1. Jaa! Som du sikkert skjønner er jeg veldig enig i alt. Jeg har litt problemer med å se at den bloggfrie dagen i Japan hjelper ofrene i noen grad. Bortsett fra det med kontonummeret da.
  Og det er så mange katastrofer. Egentlig tar jeg meg i å repetere alt du skriver om over her, så jeg stopper her.

  SvarSlett
 2. *klapper* Takk for at du bryter en velment men nokså unyttig bloggtaushet. Veldig godt skrevet!

  SvarSlett
 3. Frk. Virrum: Jeg kan ikke se at dette er unyttig. Tanken er at man vil vise sin respekt!

  Veldig enig med deg, Pia, at vi ikke må glemme alle de andre.. og ikke minst huske på å vise hvor takknemlig vi er over våre liv!

  SvarSlett
 4. Takk, Pia! Nå sa du det jeg har tenkt, men var for feig til å skrive selv... The not so perfect blogger, også... :P

  Jeg postet et innlegg før i dag, og rett etterpå fikk jeg noia, tenk om folk nå trodde at jeg ikke hadde respekt for alle i nød, nå da! Så postet jeg link til Redd Barna etterpå, for å veie opp, liksom...

  Men er så enig med deg, burde vi ikke heller spredd budskapet om Japan, fulgt opp, gjort som Sheheneligans (eller hvordan de nå skriver det igjen), og lagde noe selv for å gjøre en forskjell. Men stillhet i bloggverden tror jeg ikke vil gjøre den store forskjellen. Og jeg HAR respekt og medfølelse, altså, det går ikke på det.

  Ha en fin fredagskveld!

  SvarSlett
 5. Med all respekt, nente ikke unyttig i den forstand...det trodde jeg dere skjønte... :-)

  SvarSlett
 6. Helt enig med deg. Stillhet hjelper ikke. Handling hjelper. Og om man skulle finne på å skrive om retrostoffer eller blomster i dag, så betyr det jo ikke at man ikke bryr seg om Japan.

  God helg!

  SvarSlett
 7. Bra innlegg og gode tankar! Du får som vanleg sagt det du;)

  SvarSlett
 8. Jeg har faktisk hatt meg mange stille stunder den siste uken. Det blir nok ikke skrevet mye om elendigheten hos meg heller, men jeg våger å hevde at jeg er engasjert. Kanskje vi i det minste kan tenke litt mer over hvor godt vi har det er i Norge.

  Det er mange som ikke må glemmes. I tillegg til de du nevner har jeg lyst å plusse på Jemen og Bahrain.

  Klem

  SvarSlett
 9. Godt innlegg, Pia. Du inspirerte meg til å hamre løs på tastaturet og komme med mitt eget innlegg litt i samme gate. Så thank u :-)

  SvarSlett
 10. Tusen takk for gode kommentarer. Jeg var veldig usikker på om jeg turde å publisere dette. For det letteste ville være å gjøre som alle andre.
  Igjen: det er supert med all oppmerksomheten Røde Kors får gjennom denne kjedeaksjonen. Og mange av mine bloggvenner oppfordrer til stillhet for Japan - helt greit:)
  Men når jeg så at veldig mange linker til en aksjon startet av en amerikansk nettside for kommende bruder - vel, da tenker jeg at mange nok slenger seg med fordi det er liksom noe man bare gjør.
  Jeg føler at jeg viser respekt og støtte nettopp ved å nevne Røde Kors og å være med på å skape blest om Japan. For det må vel ha vært poenget med kampanjen.
  Fint at jeg inspirerte deg, Liv-Inger:)

  Frk Virrum: Skjønner deg;)

  SvarSlett
 11. Jeg skjønner at du var spent på å poste dette innlegget, men jeg kan hvertfall skrive under på det du formidler.
  Bloggfri dag er en grei tanke, men jeg ser ikke helt hva det skal bidra til.
  Da stemmer jeg heller for bredere fokus og at vi ikke må glemme. Hverken Japan, Haiti, Jemen eller Sudan!

  SvarSlett
 12. Ja, hvor mye hjelper det egentlig med en bloggfri dag? En får selvsagt promotert en viss medlidenhetskapasitet, men det er ikke så lett å se hvordan dette gagner japanerne. Det er nok mer effektivt å sende penger.
  Jeg har også blogget noen synspunkt på denne bloggefri-aksjonen, og synes som deg det var litt skummelt å mene annerledes. Men jeg klarte rett og slett ikke å la være, og det ferdige innlegget er blitt adskillig mer moderat enn førsteutkastet var. Jeg lurer på hvorfor jeg blir så provosert av slike "vis din medlidenhet med en uforpliktende og innholdsløs gest", men akkurat når jeg skrev dette, så ser jeg jo hvorfor. Det er nettopp fordi det ER forpliktelsesløst og intetsigende, selv om det sikkert er genuint ment. Indikasjonen om at dette skulle ha noe som helst betydning for den enorme katastrofen i Japan, den er nesten litt... smakløs? Som Martha sine engler, bare uten det religiøse (?) aspektet.
  Nuja. Det var fint å lese innlegget ditt!

  SvarSlett
 13. Det er som jeg skulle skrevet det selv.
  støtter den.

  sving ellers innom hos meg.
  hvis du blei litt nysgjerrig nå...

  hilsen Åpent hus

  SvarSlett
 14. Jeg har vært taus i dag, dette er faktisk dagens første kommentar, men jeg tror nok ikke min stillhet har gjort noe for Japans befolkning. ;)

  Jeg så det startet i går og synes det var en hyggelig gest, et tegn på respekt for de som har det vanskelig. Og for meg er Japan nærmere enn hva Sudan er, grunnet bekjentskap. Så enkelt og banalt er det.

  Vi må IKKE glemme de andre i verden som lider, vi må heller ikke glemme de som lider i Norge. Og jeg tenker absolutt IKKE at de av oss som ikke har vært stille på bloggen i dag ikke føler med de som lider her i verden. For meg var det riktig å bli med på dette denne gangen.

  Håper dere får en flott helg! :D

  SvarSlett
 15. Er enig, valgte derfor å ikke være stille i dag. Valgte å si at jeg brydde meg i dag i stedet for i går. Liker å se at så mange kan gå sammen på samme tid, at vi bloggere kan stå sammen for noe. Uansett er det jo klart at dette er ikke det eneste tragiske og triste som foregår. Blogging er vel en slags glad flukt fra disse temaene. Så det blir kanskje en litt naivt å kun si "Hjelp Japan". Men Røde Kors hjelper heldigvis på flere arenaer.

  SvarSlett
 16. Heia, heia. Når ble taushet det viktigste middelet for å nå frem med et budskap? Nei, taushet etter kvinnedag blir veldig lite feministisk, i alle fall.

  Og sympati med Japan, det tror jeg alle jeg kjenner har.

  SvarSlett
 17. Flott skrevet! Jeg synes innlegget ditt, og innlegget du henviser til hos Guro får fram poengene på en utmerket måte.

  SvarSlett
 18. Fint innlegg, Pia. Er så enig.

  SvarSlett
 19. Vibeke: At man gjør noe som en hyggelig gest og som et tegn på respekt er god nok grunn:)

  SvarSlett
 20. *Applaus*
  Man har vaert redd for aa poste noe som helst i dag fordi denne ideen om at en stille bloggdag ville hjelpe stakkarne i Japan, har spredd seg. Langt viktigere at vi handler paa andre maater enn aa holde kjeft en dag.

  SvarSlett
 21. Når man har ett minutts stillhet for noen som er død, så hjelper jo ikke det heller. Det at vi er stille i et minutt gjør jo ikke at den døde kommer tilbake. Likevel er det noe vi gjør, og vi gjør det for å vise respekt, vi gjør det for ettertanke, og kanskje vi gjør det som en trøst mot de som er rammet fordi vi ikke vet hvordan ellers vi kan være til hjelp.

  Jeg tror mange tar seg tid til å tenke og til å gi av sine penger på grunn av denne aksjonen. Og jeg tror ikke at noen lukker øynene for hva som skjer ellers i verden på grunn av en sånn akjson. Vi vet at vi bor i en verden der det skjer tragiske og ufattelige ting hver dag. Men når det blir så konkret som dette, så er det klart mange vil være med og støtte.

  Helt i orden at ikke stillhet er det som passer for alle. Jeg tenker iallefall ikke at de som ikke var stille på bloggen i dag ikke bryr seg om det som skjer i Japan, eller andre deler av verden for den saks skyld. Og all honnør til deg, Pia, som tør å sette ord på det du mener. Det syns jeg er kjempebra, og det må det være rom for! :)

  Jeg er av den formening at jeg tror det hjelper. Hvordan kan man måle resultatene av en sånn aksjon? Det kan man vel sikkert ikke. Men jeg tror virkelig ikke at noen av de som har blitt med på denne aksjonen har gjort det uten å tenke gjennom hvorfor de ble med på det, og uten å gi støtte. Det i seg selv er vel kanskje resultat nok. Selv om det "bare" er et brudemagasins påfunn. Det er vel bare et tegn på at denne katastrofen rører ved oss alle sammen, og bygger opp en vilje til å bidra med noe.

  Jeg tror at når mange er med om én og samme ting, så kan vi være med og gjøre en forskjell. Fordi at stillhet eller støtteerklæringer ikke betyr noe for oss, så kan det jo godt tenkes at det betyr noe for dem som står midt oppi tragedien. Hvem vet? Det skader iallefall ingen, og jeg tror det bidrar til at flere tenker gjennom hvordan de kan være med å hjelpe.

  SvarSlett
 22. Jordbærpiken: Takk for at du tør å legge igjen en sånn kommentar hos meg:)
  Jeg er helt enig i dette med respekt.
  Sjøl hadde jeg tenkt til å forholde meg taus i går, nettopp på grunn av respekt. Kanskje mest av respekt for medbloggere. Hadde hele gårsdagen vært taus, hadde ikke jeg slengt meg frampå. Så oppmerksomhetssøkende er jeg ikke. Men da jeg så at den ene etter den andre la ut innlegg, hoppa jeg i det.

  SvarSlett
 23. Jeg syns innlegget ditt var veldig fint, Pia, og jeg setter pris på at det kommer frem ulike sider ved en sak. Det er greit å være uenige, uten at det trenger å bli dårlig stemning osv, sånn som det ofte kan bli i diskusjoner over nettet. Jeg tror jeg forstår grunnen til at noen syns det er rart at det absolutt skulle være stillhet. Det er jo litt rart egentlig. Men jeg syns det var en sånn fin ting å være med på. Det gjorde budskapet litt sterkere for min del. "Ta deg tid til å tenke på dine medmennesker. Gi av dine penger til å hjelpe dem i nød." Ofte syns jeg sånne ting bare blir nevnt i en bisetning, sånn i tillegg til alt det andre vi har lyst til å blogge om. Nå ble innleggene stående en hel dag på veldig mange blogger, og jeg håper og tror at det gjorde inntrykk og fikk noen som kanskje ikke hadde tenkt til å gi noe, til å gi penger. Sånt kan man jo aldri vite, men bare håpe på at man har bidratt til noe bra. :)

  SvarSlett
 24. Jordbærpiken: Godt skrevet. Gode poeng. Og jeg er enig:)

  SvarSlett
 25. Takk for koselige ord hos meg. :) Jeg syns også du skriver veldig godt, og jeg er en flittig leser av bloggen din, selv om jeg ikke er så flink til å legge igjen kommentarer alltid. Ønsker deg og dine en strålende helg!

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails