mandag 14. februar 2011

Organsnakk

Jeg liker ikke å tenke på hva som eventuelt skal skje etter at jeg har vandret heden. Og jeg håper jo, som vi vel alle gjør, at det blir lenge før man fyker. Jeg synes ikke det er stas å sitte og tenke over hvem som skal ta ansvaret for barna mine hvis vi nå begge to skulle falle fra. Så jeg tenker ikke så mye på det. Jeg regner med at det er lite sannsynlig at de vil havne på et barnehjem i Botswana eller hos en mentalt ustabil grandonkel på Gol.

Selv om det ikke er ålreit å tenke på, så er det ikke dumt å sette seg ned og gjøre det. En ting er dette med ungene, en annen ting er organene dine. Sjøl om du stryker med, kan faktisk deler av deg bli igjen og leve videre. For andre.
Nå kan du til og med få donorkort på mobilen, lissom! Verden går framover!

Nå vet jeg ikke om min slaskete livmor på åtteognitti vil være til særlig nytte når den tid kommer, men vil du ha den, så ta den. Regner med lungene mine forsatt vil holde seg fine og rene, og at de ved hundreårsalder neppe har anstrengt seg mer enn for eksempel Petter Northugs unge lunger.  Her inne kan du lese mer om organdonasjon.

Ha en alvorlig dag, med eller uten nyrer!

33 kommentarer:

 1. Jeg er ikke snauere enn at jeg tror enkelte av mine kroppsdeler kan være gull verdt for andre. Men ørene ville jeg ligget unna, de har jeg aldri vært fornøyd med og vil ikke andre så vondt.

  Viktig tema, skal ikke fjase det bort. Vi bør alle ta et standpunkt. Har snakka om det i familien så jeg vet hvilke kroppsdeler som kan gis bort.

  SvarSlett
 2. Viktig-viktig!
  Flott at også du tar opp dette-du som har alle leserne. ;)
  Ha en fin dag!

  Tenk å kunne redde opptil 7 liv med organer man ikke lenger trenger selv!
  Selv om man ikke liker å tenke på at man kan stryke med, er det enkelt å ta stilling til dette.
  :)

  SvarSlett
 3. Vi har dessverre mistet en et kjært familiemedlem så altfor tidlig, men da føles det ekstra godt at han kan leve videre i noen andre sin kropp. Han reddet mange liv den dagen han selv gikk bort. Det er en flott sak du skriver om her:-)

  SvarSlett
 4. :) Fint innlegg på en hjertete dag.

  Jeg har forresten lukket bloggen min, men de som vil kan sende meg en mail på gumbo79 @ gmail.com, så du kan fortsette å lese hvis du vil. :)

  SvarSlett
 5. Jeg lurte på å donere min hjerme til vitenskapen. Men de fikk jo ikke noe ut av Anna Elisabeth Westerlund sin, så det spørs om de klarer å se genialiteten?
  Ellers har jeg veldig lav puls, går på rundt 50, så hjertet er jo nesten ikke brukt! Still i kø, slipp å dø!

  Jeg er for! Absolutt en viktig sak, Pia!

  SvarSlett
 6. Unnskyld, jeg mente min hjerne. Men de vil vel ikke ha den nå som den er begynt å stave feil..

  SvarSlett
 7. Vi har vært donorer fra den dagen vi kunne bestemme selv. Liker ikke å tenke hva,hvis,om eller når. Men så heldigvis er vi enige, og vet hva vi vil om det skulle skje noe:) Donorkort på mobil er selvfølgelig ett fremskritt.... MEN jeg sitter enda å venter på at det skal bli et register, at man kan legge det inn i journalen sin eller noe. Det hadde nok gjort det mye lettere. Mobil eller ikke... Ha en strålende dag! Forhåpentligvis MED alle dine organer!

  SvarSlett
 8. Jepp, har faktisk tenkt gjennom det. Og det er berre å forsyna seg dersom det skulle bli aktuelt. Men livmora ? -neppe. Hadde kanskje vore lurt å hatt ein "regel"/lov om at alle i utgangspunktet er for organdonasjon, dersom ein ikkje har reservert seg mot det. Eller?

  SvarSlett
 9. Enig mammamy! Her i huset tok vi stilling for mange år siden. Og har donorkort både i papirutgave og telefonutgaven. Viktig sak!

  SvarSlett
 10. Kortet ligger klart i lommeboka.
  Når det er mange personer som venter i kø på å få orgener, kan man vel ikke si nei?

  SvarSlett
 11. JA TIL GJENBRUK! Hvis jeg skulle bli så skadet at hjernen dør, og andre organer fremdeles fungerer så er det fint om jeg kan bidra til et nytt og bedre liv for andre.

  Viktig sak som nå også blir aktualisert med tv programmet "Livet på vent".

  Så lenge vi ikke har noe donorregister i landet vårt, og ikke alle har tlf med all verdens apper, er det viktig å snakke med pårørende om hva en selv mener, og gjerne hva de mener. Slik står man bedre rustet hvis en dag som pårørende må ta stilling til dette spørsmålet.

  Bra Pia!

  SvarSlett
 12. Kjempeflott innlegg Pia! Et utrolig viktig tema som fortjener mye oppmrksomhet!

  SvarSlett
 13. Et viktig tema, og en bra ting. jeg gir bort "rubbel og bit" ;) Skulle bare ønske det kunne komme et register der alle kunne registrere seg i, og så kunne det f.eks stå en mernak i sertevikatet. Håper det kommer med tiden.

  SvarSlett
 14. Viktig viktig ja ♥ Tror alle er villige til å ta imot et organ hvis man skulle trenge - så da bør det være like enkelt å gi bort! Kort er i lommebok, og om noe kan brukes slipper heldigvis jeg å bestemme ;)

  SvarSlett
 15. Ja, viktig, viktig! Jeg har informert familien, men har ikke skaffet meg kortet... det burde jeg sikkert gjøre. De kan ta alt utenom øynene, vet ikke hvorfor, men jeg er sikkert redd for at jeg skal gå glipp av noe, da?? Eller fordi det er sjelens speil, og jeg er redd for å miste sjelen?? Ja,ja, samme kan det være.

  Har en tremenning som var av de første her i landet som fikk nye lunger og nytt hjerte, så jeg vet hvor viktig det er! En liten gutt fikk beholde mammaen sin!

  SvarSlett
 16. Hei.
  Jeg har allerede donorkort i lommeboken. Det kom på plass etter at min far havnet i en mc-ulykke for en del år tilbake. Da tenkte jeg: Hva i alle dager skal jeg med en kropp som slett ikke virker? Å "våkne" som grønnsak er virkelig en take som byr meg i mot.
  Det var en rar følelse å skrive på kortet, men også godt. For som andre her sier, jeg lever jo på en måte videre i andre noen år til.
  Ps. Mener det er mulig å få et merke på sertifikatet i dag hvor det står at du er donor.
  Men til syvende og sist er det dine pårørende som har det avgjørende ordet. Så snakk med dem om ditt ønske!
  Hilsen Heidi.

  SvarSlett
 17. Viktige tanker det der ja :-) Leser bloggen din ofte, nå har jeg lagt igjen noe til deg i bloggen min. Ha en fin dag!

  SvarSlett
 18. Jeg har faktisk et sånt fancy-smancy donorkort på mobilen min. Og som om det ikke skulle være nok ligger det et i pengboka mi også. Det skal liksom ikke være noen tvil om at jeg er gavmild ;)
  Nei spøk til side, så er dette et viktig tema! Håper at alle tenker igjennom dette og at aller fleste velger å bli organdonor.

  SvarSlett
 19. Kjempeviktig det der. Broren min fikk en nyresykdom for noen år siden og trenge ny nyre. Heldigvis matcha lillebroren min. Men ikke alle er så heldige. Jeg hadde et sånt kort en gang i lommeboka, men det er blitt borte. Nå skal jeg jammen meg gå inn på den nettsiden.
  Ellen :)

  SvarSlett
 20. Har vært positivt innstillt til donasjon så lenge jeg kan huske. Bra tema du tar opp.

  Hjärtekramen!

  SvarSlett
 21. Når jeg stryker med gjelder to ting:

  1. alle organer kan gis bort (jeg trenger dem jo ikke seks fot under bakken)

  2. jeg skal ha en humanistisk begravelse (aldri i livet om en eller annen prest skal stå og lese bibelvers over kista mi)

  Godt med en påminnelse, Pia! Jeg har faktisk ikke fått med meg dette med digitalt donorkort på mobilen :-)

  SvarSlett
 22. Ja, det der er virkelig noe å tenke på....og jeg klarer ikke helt å bestemme meg, så mens jeg tenker gir jeg blod og plasma og håper jeg bidrar til å redde liv på den måten.

  Ha det godt - klem Siv

  SvarSlett
 23. VERRYGUDD PIA!
  Stiller hele mitt legeme til disp. dersom noen skulle ha behovet... (altså forutsatt at jeg selv pr. definisjon IKKE har behovet lengre). Men for slike grufulle røykesyndere som meg vil jeg nødig donere vekk et par (velbrukte)lunger, inn i en ung kropp... så visse reservasjoner bør kunne foretaes!!! Jeg har ikke signert eller skrevet ned skriftlig noensteder, men har til hele min omgangskrets gitt besked at reservedeler står til fri benyttelse, såfremt jeg selv har blitt kondemnert offkårs!

  SvarSlett
 24. Jeg kikker ofte til Organdonasjon for å hente kreative ideer til bruk av sosiale medier for å si det sånn. Ja, det vil si i jobbsammenheng;) De er flinke, og dette er en viktig sak. Jeg burde ...

  SvarSlett
 25. Jeg har selvfølgelig et slitt og gammelt donorkort liggende i lommeboka. Jeg har ikke kommet så langt at jeg har fått et på mobilen enda, men satser på at det gamle fortsatt gjør nytta si..
  I Australia må alle ta stilling til dette når de får utstedt nytt førerkort. Jeg synes absolutt et lignende register hadde vært supert å ha her også!

  SvarSlett
 26. Takk for tipset om donorkort på mobilen :) har også ett slitt ett i lommeboka, men nå er det nye tider ;)

  SvarSlett
 27. Viktig tema, ja!
  Jeg har selv hatt opptakten til kreft og har en kronisk bindevevssykdom, så jeg veit ikke om mine organer er verdt noe. Men jeg skal avvente et prøveresultat nå, og så skal jeg ringe donorfolka og spørre om de vil ha meg.
  Far i Huset og jeg har snakket en god del om dette vi også, og vi har også kommet fram til at vi - hvis (og gud forby) det verste skulle skje (og det lar seg gjøre) - vil la våre barn være donorer også.
  For ett menneske kan redde åtte mennesker. Og skulle det verste skje, og vi mister ett barn, så vil vi vite at vi kanskje kan redde åtte andre barn.
  ...men jeg liker jo ikke å tenke på det, da...

  SvarSlett
 28. Jeg opplever dette med liv og død nært ihverdagen (på jobb) og ser viktigheten av dette. Om en er så uheldig å dø så kan det redde flere andre liv.

  Hos meg kan de bruke alt som er verdt å brukes, alt som kan gi en mamma, en pappa, en søster eller bror et liv videre er viktig for meg. ♥ Så for å avslutte litt mindre alvorlig - enda godt staheten min ikke kan gies til andre..

  God natt Pia :-)

  SvarSlett
 29. Hehe, ha en fin hjertedag, Pia :-) Klem fra meg!

  SvarSlett
 30. Takk for så hyggelig kommentar hos meg, flotte Pia! Det varmer!

  Og ja, jeg tilbyr mer enn hjerte mitt ♥ til noen, om jeg brått dør. Fin tanke faktisk.

  SvarSlett
 31. Ja til organdonasjon ☺ Men, håper inderlig at det er noe jeg aldri kommer ut for med noen av mine kjære ☺

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails