søndag 20. februar 2011

Dagbladselgere. Og andre fjortiser.

Noen ganger mens jeg kommenterer i en annens blogg, tenker jeg at dette her kunne jo blitt et eget blogginnlegg.

Kule og morsomme Hilde skrev om Dagbladselgergutten som kommer på døra hjemme hos dem hver søndag. Høflig, klok, velartikulert og sympatisk. Vi har ei Dagbladselgerjente som dukker opp hos oss. Hun er like flott som Hildes Dagbladselgergutt.

Og jeg tror at de guttene og jentene som tar sånne jobber som avisselgere, er flotte fjortiser. De skjønner at det er den type jobb du kan få når du er tretten år. Og de vet at du må gjøre en innsats for å få noe igjen. I dette tilfellet penger.

Fjortiser som aldri stilles krav til, fjortiser som styrer sine egne foreldre, fjortiser som får alt de krever å få - de blir ikke Dagbladselgergutter eller -jenter.


Vår tolvis måker snø, han trøster ei lita søster når hun snubler og han er ivrig og dyktig på kjøkkenet.
Jeg tror han blir en Dagbladselgergutt om et års tid.

Kjenner du noen flotte fjortiser?

Ha en sympatisk dag, med eller uten ungdom!

26 kommentarer:

 1. HUUURRAA!!! Jeg har vært både Dagbladselger, VGselger OG Adresseavisbud da jeg var 14.(opp kl 4 hver natt i et år).
  Jeg vet ikke om sistnevnte er noe min (om jeg får) fremtidige jente får lov til, men du verden jeg hadde så godt av det!
  JA til ikke-late fjortiser!

  SvarSlett
 2. Vår tolvåring har melkejobb på skolen, og teller ivrig ned til han kan begynne som avisbud. Det å venne ungene til å jobbe og spare er viktig, det gir dem en forståelse av at penger ikke bare kommer fra et hull i veggen.

  SvarSlett
 3. Heisann :)
  Kjekt du la et spor inne på den nye bloggen min.
  Glede meg t å følga din :)
  He he, va aldri ei dagbladjente, men derimot jordbær selger. Her snakke me å sova ei uka i et vindfullt hus og stå opp tidlig for å gjørr dagens jobb. :)

  SvarSlett
 4. Jeg har gått med avisa selv i ungdommen, jeg gikk også med Adresseavisen i flere år som Marthe over her, og nå har sønnen i huset meldt seg som dagblaselger... nå venter vi bare på beskjed om hvor han skal selge ;)

  SvarSlett
 5. Enig, enig - godt poeng! :-) Lykke til med avisutdelinga! Jeg bor såpass grisgrendt at vi har ikke noe så fancy som avisbud her. Så det spøker virkelig for Majas karriere... :/

  SvarSlett
 6. Veldig enig i alt du skrev...og så så jeg....KNIVHOLDREMANNEN deres!!! Herrefreeed! Så kul, og så morsom...og så innmari grotesk på samme tid! Hærlig!!!

  SvarSlett
 7. Fjortiser? Lurte på om jeg ikke kunne sende ut veslefrøkna på 2 om et års tid - det er vel på tide at hun gjør sitt for å bidra her hjemme?

  SvarSlett
 8. Jeg kjenner mange flotte fjortiser. Blant annet har jeg tre søskenbarn i alderen 12-17, og de er fantastiske, omsorgsfulle og reflekterte mennesker. God, norsk ungdom!
  Men knivholderen din! Grotesk fantastisk!

  SvarSlett
 9. Ha ha, ja, knivholderen er kul! Kjøpte den fra Sverige for et par år siden.

  SvarSlett
 10. Jeg så også knivholderen!

  Jeg har mer erfaring med en gjeng attenåringer som grunnet og pusset og vasket og malte og ryddet. De fikk litt betalt og vi kunne flytte inn før jul.
  Vi kjente ingen av dem fra før, men har fortsatt kontakt med flere av dem. Supre er dem alle sammen.

  SvarSlett
 11. Jeg har en flott fjortis dagbladselger!! Han fikk lørdagsruten og brukte mye av gårsdagen på å selge 15 aviser. Kr 105 i fortjeneste - og vi snakker mange timer med ivrig og iherdig innsats - spørs hvor lenge han gidder...

  SvarSlett
 12. kuleste kvivholderen!! veldig deg Pia;o) haha.
  14-åringer er en egen rase.. Husker selv da jeg var 14. Tror ikke jeg smilte det året. Hehe.
  Men de er jo artige da..mhm. Vi hadde ei for 2 år siden. Godt det er 2 år siden. Alt jeg vil si.
  Vet ikke med gutter, men jenter..som har vært englebarn hele barndommen - de tar alt igjen når de nærmer seg denne alderen;o)
  Ha en strålende søndag Pia! (kaaaldt her 1 minus)

  SvarSlett
 13. Jeg gikk også med avisen i min ungdom..husker hvor deilig det var å få sine egne penger, som man hadde slitt litt for... :O)

  Hilsen Fredrikke

  SvarSlett
 14. Her på disse øde kanter måles det ikke i avisselger-potensiale, men i avløserpotensiale.
  Det er sånt som skaper gode arbeidsmennesker.
  :)

  SvarSlett
 15. 7-åringen min gleder seg allerede til å bli avisselger.
  Men han og 6åringen har allerede funnet ut at de kan tjene penger på å selge saft til naboene. Stor suksess i fjor sommer!

  SvarSlett
 16. Jeg kjenner også mange fine og flotte fjortisser! :)

  Tusen takk for koselig kommentar idag Pia! Jeg har en liten nedepreiode på bloggen og besøk, så håper den snart kommer løpende ;)

  GODKLEM

  SvarSlett
 17. Er sikker på at han der, ja han blir en dyktig Dagbladselger om 2 år.
  Kjenner en flott fjortisjente som blir 15 om kort tid - hun selger ikke aviser, men er fin for det. Tantejenta mi!!

  Men du er den eneste jeg vet om som spidder grønne menn på kjøkkenet!!
  : )

  SvarSlett
 18. Heheheeee, genial kommentar! :D

  SvarSlett
 19. Eldstejenta vår solgt Dagbladet da hun var fjortis! Nå har hun jobb ved siden av skolen. Bra erfaring å ha med seg, og egne penger er ikke å forakte. ;)

  Og jeg er sikker på at den flotte tolvisen blir en god Dagbladetselger om et par år!

  SvarSlett
 20. Du har en flott tolvåring! Og joda, kjenner nok en annen flott fjortis og, så det er håp for kommende generasjoner:-)

  SvarSlett
 21. Flink tolvåring du har. Kom til å tenke på noen av gutta jeg gikk med på videregående, som fikk matpakka smurt av mamma..

  Synes forresten også det er en god investering for ungdommen å lukte på arbeidslivet tidlig. Blir bedre kollegaer og ansatte av det, tror jeg.

  Ps: Likte også knivholderen din.

  SvarSlett
 22. Her er det så langt mellom husa at avisselger må kjøre bil... Kommer ikkje til å oppfordre ungene til å begynne å selge aviser nei.
  Gutane våre jobber litt for oss, passer veslesøster, gjer litt i huset og hjelper far med ved-hogst, og dei får sporadisk penger av oss for dette. Fordi dei ikkje får penger av nokon andre. Og litt penger må dei jo ha.
  Flinke gutar du har, som ikkje forlanger noko for arbeidet! :)

  SvarSlett
 23. Nei, jeg kjenner svært få fjortiser. Har faktisk tenkt på det i det siste, at jeg ikke kjenner noen ungdom ordentlig, ikke vet hva ungdommen lika osv. Ikke så lett for en voksen dame å bli kjent med noen fjortiser heller...Men veldig veldig enig i det du skriver om at det er supert når ungdommen har vett i huet og tidlig skjønner at man må gjøre en innsats selv for å komme noe sted. Ja, noen kommer et stykke med foreldrenes hjelp, men det er et eget tema.

  SvarSlett
 24. Må sei meg enig her og eg :o)
  Min tween (e det vel det hette når de e mellom barn og tenåring? Vanskelig mellomstadium det der mistenke eg) slippe ikkje unna nei. Han har faktisk måtta smurt sin egen matpakke si han begynte på skulen, går med søpla, dekker bord, tar av bordet, rydder oppvaskemaskinen, går tur med hunden osv... (alt detta e av og til da vel og merke).

  Nei, de ska lera seg te å ta i et lite tak og ikkje ta alt som ein selvfølge meine eg :o)

  SvarSlett
 25. Har vel sagt det jeg skulle si om slapp ungdom... hehe - jeg hørte til og med om en mamma som kjørte med avisene om morgenen for avisbud-datteren når det regnet... ingen kjørte meg når det regnet da jeg gikk med aviser...

  Nuvel - måtte bare si noe om knivholderen - den var fabelaktig!

  SvarSlett
 26. Jeg så IKKE knivholderen, haha! Men nå gjorde jeg det :) Kul! :D

  Vi har også en VG selger. Problemet er at jeg hater VG, jeg kjøper den aldri, i hvertfall ikke på en søndag, da det ikke er en nyhet å oppdrive, bare MER svada enn det pleier å være. Jeg kjøpte den en stund for å være koselig med gutten, for jeg tenker jo som deg - flinkisen som selger aviser for å få egne penger. Men nå klarer jeg ikke mer, og sier nei hver gang. Stakkar.

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails