onsdag 16. februar 2011

Bæring av barn. Og Mei Tai

Jeg ble mamma for første gang for tolv år siden, og mamma for siste gang for halvannet.

Veldig mye hadde endret seg på den tida. Særlig på babyutstyrsfronten. Det aller meste som har kommet, synes jeg er fullstendig unødvendige ting.

Her finnes en del eksempler på babyutstyr som man vel strengt tatt ikke trenger...


Men en "ny" ting falt jeg for. Nemlig en bæresele. Eller Mei Tai.
Der vi for ti år siden slepte rundt på en stiv og tung bæremeis, kan jeg nå slenge vesla på ryggen, og der sitter hun godt og trygt inntil meg. Lettvint og greit når hun bare vil bæres, og jeg skal lage middag og hjelpe til med lekser samtidig.


Jeg strevde fælt da hun var en liten babybylt, og synes at de lange stroppene som skulle knytes og surres og ordnes var noe herk. Det var jo et prosjekt som involverte hele familien for å få henne på plass.

Men øvelse gjør mester, og nå går det som en lek.

Jeg gidder ikke å skrive så all verdens om bæreseler og Mei Taier - det er et mylder der ute, og den som leter, finner.
Men vil dere lære mer, kan dere ta en titt innom forumet tettinntil - der finner dere det meste dere trenger, og mere til.

Og min flotte Mei Tai er fra eye2eye.

Bærer du barnet ditt? (Venter interessante svar fra dere med barn i skolealder...)

Ha en tett dag, med eller uten bæring!

40 kommentarer:

 1. Ja, det gjør jeg :o)
  Oppdaget "bæreverden" med nr 2, da utsiktene var "gode" for at jeg kom til å forlate sykehuset på krykker (og det er en dårlig kombo med bæring av baby på arm...). Har både et elastisk sjal, MeiTai og nå mitt siste vidunder: en Manduca. Veldig happy med å slippe de lange stroppene, selv om det går som en lek med litt øvelse. Og ikke minst er Mannen i Huset happy med å slippe dem ;o)

  SvarSlett
 2. Jeg ble mamma for første gang for snart 19 år siden, og Lillegull kom for 3 år siden. Og jeg er helt enig med deg, jammen har mye forandret seg! Ikke bare på utstyrsfronten, men nå var risikoen for krybbedød nesten 100 % om hun sov i samme stilling som eldstemann gjorde. For da var det nettopp omvendt av hva de anbefaler nå! Og nå skulle de ikke lære å gå med sko, noe eldstemann "måtte" i følge helsesøstre på den tiden... Godt man har plukket opp erfaring i årene i mellom, og kunne gjøre litt som man selv mener er best! Fikk aldri helt dreisen på denne knytinga, jeg, men de gangene vi knotet til vi fikk til, var det en veldig behagelig måte å bære på.

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
 3. Jammen meg godt tidene forandrer seg, men må si det er "merkelig" at mine overlevde, når jeg leser om alt vi absolutt IKKE må gjøre nå, men som vi MÅTTE gjøre i den tida..

  Jeg er skeptisk til det stoffet man surrer rundt kroppen og barnet skal ligge inni der, på fremsiden av kroppen til den som bærer..hva hvis man ramler fremover? Kan jo knuse ungen...Nei, tror ikke jeg hadde hatt en slik skulle jeg hatt småtasser nå...

  Ha en flott dag og klem fra meg

  SvarSlett
 4. Bar og bar... han klorte seg fast med tærne i maveskinnet mitt, hendene på ryggen og sugde seg fast i en pupp. *ler*

  Vi forsøkte med Babybjørn, men endte med Bergans på tur og senere har jeg tenkt at sånne bæresjal hadde jeg virkelig gått for ved en gang nummer to. Dette er jo sånn de fleste mammaer i verden bortsett fra oss, bærer barna sine. Jeg synes det ser trygt og godt og koselig ut.

  SvarSlett
 5. Har definitivt sluttet å bære dem....men må nok innrømme at jeg av og til "curler" litt for dem.
  Netty

  SvarSlett
 6. bærer hverken 32-åringen, 19-åringen eller 16-åringen lenger;) Men da de var små,satt de jo på hofta, mens jeg ble skjev og skakk;)
  Bra verden går videre:))))
  Trine:)

  SvarSlett
 7. Jeg trodde at du som nesten er afrikansk tok afrikamåten jeg. Eller kanskje ikke de er så hyppe på den på østkysten? ;)Vi west coast people sverger til den hvertfall :D

  SvarSlett
 8. Husker at vi brukte en sånn Baby Bjørn sele for ca 10 år siden og den fungerte greit til vårt formål. Men jeg ser at det har vært en viss utvikling på det område ja..

  Men jeg må le når jeg ser den VG reklamen, hvor mor og far står og stresser med å finne ut av hvordan selen skal festes til mor. Mens baby og bestefar koser seg med avisen mens de venter..

  Ha en finfin dag!

  SvarSlett
 9. Kathrine: Vi har også en Manduca - kjekkere når man er ute og reiser, slipper de lange selene...

  Hege: Med eldstemann var det veldig viktig dette med å få seg sko, ja, da han begynte å gå!

  Frøydis: Tidene forandrer seg, ja, men samtidig er jo mye det samme. Sunn fornuft, kjærlighet og nærhet kommer man langt med, både nå og før.
  Det er vel like skummelt å ramle med et lite barn uansett om det blir båret i en bæresele eller ei?

  Siri: Ja, de aller fleste barn i verden blir jo båret inntil mødrene.

  Netty: Så du står fram som en curling-forelder?;)

  Trine: Hoftebæring er vel det enkleste. Og det
  blir en del av det...

  Guro: Prøvde å bære eldstemann i kanga, men det ble mer for show. Synes det var vanskelig. Prøvde jo å bære babyer i Tanzania, men da fikk jeg god hjelp av kyndige mødre.

  Sissel: Vi brukte også Baby Bjørn med de eldste - funka fint. Jeg og ler av den VG-reklamen...:)

  SvarSlett
 10. Nå kom jeg på den VG-reklamen. Flirer like mye hver gang jeg ser den:)
  Vi arva en gammel baby-bjørn som vi har brukt. Mest kjæresten. Jeg foretrekker å bære på hofta. Sånn småbæring altså. På turer har vi brukt meis.
  Nå begynner guttene å bli 'seriøst' tunge. Blir mindre og mindre bæring. Av og til når Eimund vil bæres, klamrer han seg inntil. Vi kaller det apekattkos. Det er så utrolig koselig. Særlig når han i tillegg klapper oss på ryggen.:)Kjæresten og jeg snakka om det i går, dette er den siste. Vi må nyte sånne ting ekstra mye. Snart er det slutt med apekattkos.
  Ellen :)

  SvarSlett
 11. Førstemann på nå 14 ble båret mest, men dette var jo på bæreselenes tid, så BabyBjørnen ble flittig brukt. Sluttet å bære ham ca i sommer...
  De andre har ikke blitt båret så mye, rett og slett fordi jeg ikke kan... Nærheten og kosen har vi tatt igjen på sofaen.
  Skulle absolutt ha prøvd bæretøy, men nå er det for sent. Halleluja!

  SvarSlett
 12. Jepp, jeg bærer. Tvillingene veier nå hhv 18,6 og 19,7 kg, og jeg bære fortsatt begge samtidig. Ned trappa. Ikke opp. Jeg har båret mye de siste åra. Det går fint med en baby på hver hofte når man lager middag hvis man bruker tærne til den ene til å røre i suppa. Men jeg har alltid båret ævv natturell. Sånn meis og sjal og stæsj ble for mye rigging med to. Så det ble mest til at jeg bar dem etter håret. Eller bleia. Utrolig hva sånne små kropper tåler. Og mammarygger, for den saks skyld.

  SvarSlett
 13. Bærer fortsatt 4-åringen, om ikke så veldig ofte, men senest til barnehagen i dag. Vi har diverse sjal og en ergo, men det bæres mest i hjemmesydd meitai.

  SvarSlett
 14. Bæring er fint! Og jeg brukte babybjørn på de to eldste. Til tvillingene har jeg hatt et bæresjal. Jeg fikk aldri til å bære begge samtidig.. (det ble umulig å gjøre andre ting). Men da de var små hadde jeg bæresjalet til å ha den ene på magen/ryggen min - og den andre i bilstol. genialt i butikken, til o fra parkeringshus, alene på flyreise osv.

  SvarSlett
 15. Joda, jeg bærer fortsatt endel på snart toåringen min. Kom i snakk med en gammel kjenning mens jeg var gravid, som introduserte meg for bæring og TI-forumet. Nå bruker vi Mei Tai og Manduca litt om hverandre. Gleder meg til våren, så kan vi bære mer når vi er ute og går tur. Nå er det så mye klær og ball.

  SvarSlett
 16. Bar i sjal de første tre månder og så i en Mei Tai fra Eye2Eye. Elsker den <3

  SvarSlett
 17. Vi har brukt BabyBjørn tidligere, men hun yngste sitter kun på hofta. Hun får rett og slett hetta om hun ikke har nok frihet.. ;-)

  Flott at pakken kom frem. Håper den kommer til nytte.

  Ønsker deg en fin dag!

  Carina

  SvarSlett
 18. Skulle hatt en slik for veldig lenge siden..jeg var definitivt en "bærer"..

  god onsdag til deg..

  Klem Martha.

  SvarSlett
 19. Uff, ja, jeg er fæl å bære -til og med barn i skolealder:-)

  SvarSlett
 20. 5åringen klorer seg fast innimellom, men 10åringen blir mest flau, når jeg tar det første og beste skjerfet jeg har og tuller oss inn i det...
  Hadde jeg hatt småbarn i dag, hadde jeg kanskje prøvd det...men jeg tror jeg ville gått med en konstant angst for at de bare skulle "bikket" utav mine ikke trygge knuter og knytter??

  SvarSlett
 21. Har meitai og den er så god å bære i. Bruker den på fjellturer og andre turer med litt lengde. Ønsker meg manduca til korte turer på butikken o.l. og til reiser. Ser for meg at jeg står på flyet og skal knyte de lange sløyfene ;)

  SvarSlett
 22. Treåringen bærer jeg en del enda. Har en Manduca til han. MAgeboeren har masse bæretøy (mei taier, slynger, sjal)så jeg har store planer om å bære masse framover :)

  SvarSlett
 23. Ja, jeg bærer. 11-åringen er litt for tung, så han får gå selv ;o) 5-åringen også. Men halvt-åringen får den glede av å ofte henge på meg i en ergosele. Brukte elastisk sjal de første månedene, og der lå hun så godt og trygt. Nå er ergoen mer passende, og der koser hun seg godt. Brukte BabyBjørn til de eldste, men det var ikke godt for ryggen min, så det var kun til nød. Men med ergoen kan jeg bære lenge. En "8-kilosklump" er jammen tung å bære på frihånd - sånn over tid!

  SvarSlett
 24. Jeg også hadde mai-tai til Ingrid. Jeg gjorde det slik at når jeg gikk for å hente Jacob i barnhagen lå Ingrid i vogna og så hadde jeg faktisk Jacob i den, han var da 4 år. Veien til barnehagen var akkurat litt for lang for en 4 åring, så da ble han båret halve veien.

  SvarSlett
 25. Jeg har nok bært mine unger en god del opp gjennom årene, men nå når de er 7 og 10 er den tiden forbi. Jeg brukte mest den vanlige "slenge dem på hoften-metoden", men for mer planlagt og effektiv bæring ble det Baby-Bjørn eller bæremeis.

  10åringen min savner å bli bært, og prøver av og til å snike til seg en "free-ride" på ryggen. Han hopper opp, og det holder på å knekke meg. Men jeg lagde engang en avtale med han om at jeg skulle bære han på ryggen hjem, mot at han må bære meg alle steder jeg vil når jeg blir gammel. Den avtalen angrer han veldig på nå....mens jeg gleder meg stort!! :D

  SvarSlett
 26. Ja, det er mange ting som har endret seg på få år. Jeg kjøpte Baby Bjørn til min førstefødte for snart 14 år siden. Den var jeg i grunnen godt fornøyd med, men en Mei Tai ser utrolig kjekk ut. Godt og trygt å sitte nær mamma eller pappa.

  SvarSlett
 27. Du hendelse som jeg har bært opp gjennom tida, mest på hofta da, men bæring synes jeg er helt greit. Minstemor stelte jeg forresten alltid på fanget også, er så lav at jeg nesten måtte på krakk for å ikke ødelegge ryggen under bleieskiftene... så da fikk hun den vanen og. 7 åringen synes ennå det er fryktelig koselig å bli bært i seng, så det hender hun "sovner som en stein" FØR hun skal til sengs... bare for å få lov til å bli bært til køys... Vanskelig å slippe minstefrøken, så det er lett for å bli litt "blauthjerta" der. De andre to går i oppreist posisjon, det skulle tatt seg ut om jeg slang slampen på 17 på ryggen og tok tak i støvsuginga... (Han hadde nok likt det han og, ...når jeg tenker meg om)

  SvarSlett
 28. Veldig greit å slippe å bære på dem hele tiden, jeg har ikke sånn. men en annen.
  Jeg må innrømme at jeg er dårlig på å bruke den, jeg bærer på dem over alt.
  I hode mitt tenker jeg at jeg får muskler i armene min, men egentlig ødelegger jeg ryggen sikkert.

  Ha en god kveld!

  SvarSlett
 29. Jeg trøster vel mer enn jeg bærer nå om dagen.

  Brukte bære-sjal lenge til minstemann når han skulle sitte på hofta. Før den tid var det bare babybjørn og bæremeis som gjaldt, både inne og ute. (og nå følte jeg at jeg hadde levd lenge)
  Hadde forresten kinesiske naboer som heller bar ungene enn å bruke barnevogn,- til de var godt over 2 år. Uten bæresystemer av noe slag!
  Det er vel ingen tvil om hva ungene selv helst vil!

  SvarSlett
 30. Ellen Sand: apekattkos høres koselig ut,ja!

  Bondekona:Skjønner at du ikke orka å bære de andre barna hvis du bar eldstemann fram til han fylte 13!

  Glam-Hilde: Ser deg for meg der du sleper rundt med to stykker etter håret...

  Lattermild: Har skjønt at mange syr sin egen meitai - jeg måtte nok ty til noe andre hadde sydd.Nok en gang...

  Trine: Bæresjal er sikkert praktisk når du må bære to - da får du stua bort et av barna, mens du har armene "frie" til et barn og diverse vesker og poser eller whatever...

  Mildrid: Man kan lære mye inne på Tett Inntil - det var vel der jeg etterhvert skjønte hvordan jeg skulle rigge meg til med diverse stropper og seler.

  Frøken Fryd: Eye2eye har masse flott - det er jo kunstverk det hun syr!

  Carina: Kan skjønne at noen barn ikke liker å bli festet fast. Min ettåring finner seg ikke alltid i det, hun heller, vil nok helst springe rundt..

  Martha: Mye man skulle hatt, når man ser tilbake. God onsdag til deg og!

  Barbro: Ja, du bærer vel rundt på både barn og mann mens du syr og baker og maler...;)

  Kari: Man må nok øve på den bæringa og knytinga - jeg turde ikke da ettåringen var nyfødt, var redd for at hun skulle skli ut...Mye lettere nå!

  Hjertebank: Akkurat på fly er nok meitai litt stressende, ja!

  Ellen: Da blir det nok mye bæring, ja! Lykke til videre i svangerskapet!

  Hilde: Ergo bæresele har jeg kun hørt positivt om:)

  Susan: Har skjønt at det er det geniale med en meitai, du kan bruke den i mange år, fra babyen er liten fram til han/hun er 4 år. (Og kanskje lenger, men etterhvert bør de vel klare å gå sjøl....)

  Eple: en tiåring som hopper opp på deg, kan være farlig. Vi har det sånn her og. Plutselig angriper de. Og vi voksne knekker sammen. Skummelt!

  Annette K: Baby Bjørn funka flott! Og man hadde vel ingen andre valg...

  Vibekke: He he, ser for meg at du bærer rumdt på en 17-åring...

  Nette: Du får sikkert massevis av muskler! Det innbiller jeg meg at jeg får/har fått... Og god kveld, ja!

  SvarSlett
 31. fru-jansen: Ja, den bæringa varer jo ikke i åresvis...

  SvarSlett
 32. Bærer med stil gjør du :) Vi har mobywrap og babybjørn bæresele. Bruker mest mobywrap nå som lillegutt er ganske liten enda. Ellers er jeg veldig glad i å bære og kan faktisk finne på å vaske hele huset mens jeg bærer på poden. God trening må vel det være :) God kveld til deg Pia!

  SvarSlett
 33. Johanne: He he, det er så mange sånne ord - mobywrap, babasling, meitai osv...
  God trening - så absolutt!

  SvarSlett
 34. Jeg hadde store ambisjoner om å bli en bære- mamma da jeg ventet Sara, og kjøpte et bæresjal, en Maya - slynge eller hva det heter. Jeg brukte den på papegøyen min mens jeg ventet på fødselen, haha, han elsket det. :) Da Sara kom, var hun verdens roligste sovebaby, jeg trengte aldri sjalet. Jeg prøvde det en gang da hun var en 9 - 10 uker, men hun ble livredd og vrælte som en stukken gris. Jeg syns det var ekkelt, klarte ikke stole helt på at sjalet holdt - så det ble med den ene gangen, sjalet solgte jeg på Finn.

  SvarSlett
 35. Det holdt for meg å se hvor mye de i barselgruppa strevde med å få på seg Mei Taien... Jeg bestemte meg med engang å aldri begynne med det. I mangel av tålmodighet tror jeg at den hadde blitt kasta i veggen... Den er jo litt festlig den reklamen som går på tv(VG).

  God kveld, med eller uten Mei Tai på ryggen.

  SvarSlett
 36. Mariann: Sånne slynger turde jeg ikke å prøve meg på. Selv om det ser veldig koselig ut med de som bærer sine småtasser i slynger.

  Marthe: He he, ja, det var vel avskrekkende...Jeg trodde aldri jeg skulle få det til, men nå går det plutselig helt greit! Men man må øve...Og det tar ikke ti sekunder å få alt på plass...

  SvarSlett
 37. Ja her bæres det! Bærer både i bæremeis, ergosele og meitai. Og jeg elsker det! Det er nært, trygt, varmt og koselig, og ikke minst så sparer det armene mine for mye bæring! :)

  SvarSlett
 38. Jeg har også lagt merke til de store endringene på babyutstyrsfronten de siste årene. Og min eldste er bare 8. Med nr. 3 lånte jeg et bæresjal av en venninne da snuppa var bittelita. Etterhvert gikk vi over til MT. Har en utrolig flott mei tai. Den er sydd av ei venninne her i feltet, som syr under merkenavnet Sweet Little Monkey. Hun syr de flotteste MT-er du kan tenke deg!

  SvarSlett
 39. Ja, jeg bærer i en Beco. Er blitt kjempeglad i den! Og nå som mini er større (9 mnd) kan den brukes på ryggen. I starten brukte jeg også mei tai og sjal. Flere som tenker i samme baner som deg; søsteren min gjorde denne betraktningen:

  http://oppskjorta.wordpress.com/2010/08/07/b%c3%a6ret%c3%b8ys-og-gullgutter/

  SvarSlett
 40. Tja, jeg bærer minsten. Hun er ikke året enda. Men eldstegutten vil ikke bæres. (Han er 16 år, og lengre enn meg, så jeg er egentlig glad for det...)

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails