fredag 18. februar 2011

Barnebursdager

Veldig mange som havner inne i bloggen min, har søkt etter bursdagstips.
Eller bursdags tips. Så jeg får komme med noen.

Det finnes nok av ideer til Hello Kitty-bursdager og prinsessebursdager og sjørøverbursdager. Så det trenger ikke jeg å komme med.

Har du råd, lyst og anledning til å dra med deg en haug med barn på lekeland eller i bowlinghaller eller til Disneyworld, så gjør du det.

Men husk at det er mulig å få til en ålreit bursdag hjemme også!
En sånn vanlig, litt gammeldags bursdag med noen pølser og leker og kaker og sånn.
For det er vel en ålreit bursdag som er målet?
Det trenger vel ikke å være en utadæsjæl-opplevelse du skal arrangere?

Akkurat som voksne, lar også barn seg imponere av flotte fasader og fancy ytre.
Men husk at innhold også har mye å si!
Du kan legge opp til en så lekker, gjennomført og eksklusiv bursdag du bare vil, men allikevel kan du oppleve at noen begynner å grine, sloss eller sprute brus utover stua.


Dette med å ha kontroll er viktig.
Jeg tror mange voksne er litt redde for barn.
De er redde for å si fra, for å virke strenge eller for å gjøre noe sånn at barnet ikke skal ha det supermegafantastisk hele tida.
Men du er voksen.
Og du bestemmer over barna.
Dette må du si til deg sjøl før de kommer, og dette må du ikke være redd for å vise.
Det er en selvfølge at en voksen skal ha mer kontroll i en barnebursdag enn det barnegjestene har.

Ved å være tydelig og bestemt, klarer du det fint.
Tydelig og bestemt er ikke det samme som sur og sint.
Du trenger ikke sikte etter prisen som den søteste, snilleste og hyggeligste mammaen når du har huset fullt av skolebarn.
Det betyr ikke at du skal være den kjipeste heller.
Men bursdagen skal bli ålreit.
Og da har gjestene det ålreit også.

Ikke bli satt ut hvis en sier "Du bestemmer ikke over meg!" når du tar fra ham et sverd som han lystig denger lille Albert med. For, jo, da, du bestemmer. Det er hjemme hos dere, og selvfølgelig bestemmer du. Ikke gå inn i en diskusjon eller debatt. Ikke vær redd for å si nei eller stopp.

Blir en bursdag kun nei og stopp, blir det en masete bursdag. Men blir det en bursdag full av skrik, skrål, og hypre gutter, blir det heller ikke så veldig festlig.

Så for å si det enkelt og greit:
Planlegg.
Ha et opplegg.
Ta kontrollen.
Behold kontrollen.
Følg med.
Gjør noe gøy.
Ha det fint.

(Og så må jeg bare presisere at det er stor forskjell på barnebursdager - er det en fireårsdag du skal arrangere, der de eneste gjestene er din datters tre beste venninner, går vel det meste på skinner uten så veldig mye foreldreinnblanding. Jeg har mer hatt tjue viltre førsteklassinger i tankene da jeg skrev dette.)


Gleder du deg til å arrangere bursdager, eller synes du det er et pes?

Ha en bestemt dag, med eller uten planlegging!

34 kommentarer:

 1. Litt pes, men også moro. Godt når det er over også...Og jeg er nok ganske så bestemt, ja.

  SvarSlett
 2. Kontrasten er STOR mellom jente- og guttebursdag! Men det viser seg også at "gammeldagse" bursdagsleker faller veldig i smak, så om noen husker mange av de gamle lekene tar jeg gladelig i mot tips! For jeg har tydeligvis glemt de fleste...

  Ha en god helg, Pia!

  SvarSlett
 3. Nå har jeg aldri arrangert noen annet enn jentebursdager. Men det har jo blitt noen oppgjennom. Og jeg må si at jeg liker det! Og vi har (med unntak av siste bursdag, som vi slo sammen med en annen bursdag, i leid lokale) hatt bursdager hjemme. Nå har vi aldri lagt lista høyt: det har som regel vært quesedillas eller lasagne til mat. Enkel sjokoladekake, frukt og brus. Og masse snacks. Da ungene var små, arrangerte vi et par leker underveis. Men ettersom de ble større, ordnet de lekene selv. Bursdag er litt strevsomt - men mest artig og trivelig!

  SvarSlett
 4. Gøy og slitsomt med barneselskap, tror de fleste tenker slik, men så er det jo så himla moro for ungene de 2 timene det varer...ja, 2 timer er mer enn nok med 12 hylende og hyperaktive gutter ;-)

  Ha en topp helg og klem fra meg...som kom på at det er 13 år siden siste barneselskap...oiii..

  SvarSlett
 5. Jeg synes stort sett det er koselig å arrangere bursdager. Men så har jeg aldrihaplaner om å være Miss Perfect heller. Har man det, kan det jo fort bli bare pes. :)
  Enig med deg, det er nok heftigere med gutter enn jenter. Det hadde jeg faktisk helt glemt. Forløpig har guttene bare hatt sine nærmeste venner på bursdag, 3-4 stk. Men må vel begynne å invitere litt breder snart. Ingvar skal begynne på skole til høsten .Iiiik, så fort tida går.
  Mine to eldste har bursdag på august/september mens Ingvar har bursdag på mars. Det var veldig greit å kunne ha en del aktiviteter ute. Det er litt vanskeligere på mars.
  Ellen :)

  SvarSlett
 6. Kos og kav med bursdag!!
  Jeg er den typen som har stålkontroll og leder barna gjennom en fin og "gammeldags" bursdag ;)

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
 7. Det er litt pes. Men viktig for meg at ungene skal ha det trivelig. At det "skjer" noe.

  Vi har hatt mange hjemme-bursdager, men nå har også den minste nettopp hatt sin første ute-bursdag i leid lokale. (6 år) Av og til kan det være det greieste, ihvertfall hvis det er mange barn som inviteres.

  SvarSlett
 8. Vi kjører knallhardt, med litt justeringer fra år til år - både fordi ungen blir eldre og fordi at noe vi trodde skulle funke ikke akkurat gjorde det.
  Vi holder enda på hjemembursdager, men jeg ser jo at behovet for Hoppeloppeland og denslags blir større. Jeg håper vi kan fortsette å ha det hjemme.

  SvarSlett
 9. Jeg er såååå enig med deg Pia!!!
  Og jeg tror jammen jeg synes de selskapene er like morsomme som ungen :))

  Ha en fin fiiin helg !!!

  -Maren-

  SvarSlett
 10. Følger deg helt i disse rådene. Voksne bestemmer, ferdig.
  Har selv bare jenter, og innrømmer jeg gikk sjokkert hjem etter å ha hjulpet en venninne i sønnens 7 års bursdag. Huuu! Det var noe annet enn jentebursdag, ja! Godt vi var to, kan du si, og at vi også var to hyggelige men bestemte damer..

  Jeg har to store jenter, som for lengst har overtatt bursdagsfestene sine selv. Minsten er i sin debutalder for selskap. Neste barnebursdag hos oss blir en 4 årsdag, og jeg gleder meg!! ;-)Er litt glad jeg har litt erfaring å lene meg på..

  SvarSlett
 11. Eg er i grunnen glad eg er ferdig med bursdager. Har hatt alle bursdager heime, og det har sjeldan vore finever...
  At det er forskjell på gutt og jente bursdag har eg oppdaga. Og eg foretrekker guttebursdager med full fart, der eg heilt tydleg kunne sjå kva som gjekk føre seg. Dersom nokon grein så visste eg med ein gong kva det var.
  Jentebursdag er rolegare, men likevel ikkje så lett å få med seg kva som har skjedd, når du finn ei som sitt å grin....
  No arrangerer dei eldste sine festar sjølv, he, he!

  SvarSlett
 12. Så bra skrevet, Pia! Jeg er så enig! Tror ungene ofte liker det enkle og "uorganiserte". Det er så mye organisert i hverdagen, at de synes det er gøy å bare leke, spise pølser og en kakebit (noe jeg har lært er at det er skikkelig bortkastet å lage alt for masse fancy kake/desserter. De spiser kanskje toppen et lite kakestykke og en muffins...)Jeg har hatt en lek eller to i bakhånd i tilfelle bursdagen går litt i stå, men som oftes har ikke det vært nødvendig.
  Supert å lese dette nå Pia, her skal det arrangeres 5 års jentebursdag om et par uker, og jeg har tenkt litt på hva jeg skal finne på. Men nå tror jeg jeg rett og slett bare gjør som jeg alltid har gjort:-)
  Ellers må jeg si at forrige 4-års jentebursdag var MYE mer vilter og bråkete enn 7-års guttebursdagen vi hadde i sommer...

  Ha ei flott helg!

  SvarSlett
 13. Har vel grovt regnet arrangert over 40 barnebursdager, så jeg har FULL kontroll!
  Følger fast mønster: litt lek, pølser, lek, kaker/skattejakt, takk-for-idag.
  Det gjelder å ha noen aktiviteter i bakhånd, og passe på at de har noe å drive med. Alt etter alder.
  Og neste helg braker det løs igjen! Da er det minstemann som blir 7 og hele klassen (24 stk) med familier(!) er invitert.
  Har heldigvis en turnhall og ty til, men fyller gjerne hjemmet med barn og voksne også.
  Holder jo ikke med bare ett selskap pr.barn!

  SvarSlett
 14. Dette innlegget var jo midt i blinken. Vi har nemlig barnebursdag i morgen for vår 5 årige datter som fylte år på torsdag. Det blir en blanding av gutter og jenter, og det blir mange hjemme hos oss. Tilsammen blir det hele 14 barn. Kjenner at det krever at vi er bestemte foreldre. Ellers blir det en klassisk og enkel barnebursdag. Liker det allerbest selv på den måten. Med et lite unntak.

  Det blir en skattejakt ute i morgen. Det store ønsket til dattera vår. Da må vi være bestemt. Både under påkledning av 14 barn på vei ut, og også under selveste jakten :-). Men mest av alt gleder vi oss vanvittig til besøk av alle disse herlige personlighetene. DETTE BLIR GØY!!!!!

  SvarSlett
 15. Her i hus har jeg ei på 10 og ei på 3. Jeg allierer meg alltid med to gode og morsomme venninner "tanter" som kommer og finner på masse gøy med barna, mens jeg ordner mat og kaker og er den litt mer bestemte og holder orden.
  Veldig greit å ha noen som kan hjelpe til for med mange barn i hus kan det fort gå over stokk og stein;) Begge mine er sommer barn, mai og juli. Så er vi heldig med været blir festen i hagen og det er deilig :)

  Ha en flott helg!

  SvarSlett
 16. Flott! :D
  Vi skal ha barnebursdag om ...hmm.... 5 uker! Temmelig nøyaktig!
  Men vi har gjort det enkelt i år også.
  Min snuppe har ei klassevenninne som er bare 2 dager yngre. De feirer sammen og inviterer hele klassen. I gymsalen på skolen. Vi spleiser på mat, kake, is, papp og plast, ballonger og pynt. Og det er helt herlig! :D
  Men det er noen som ikke går i klassen som også har lyst til å feire bursdagen til snupps. Så da slår vi rett og slett sammen snupps bursdag (mars) og tassens bursdag (mai) og feirer i april eller no' med "utenomvennene". Helst i hagen. Kanskje vi bør vente til mai sånn at prinsessekjoler og sånt kan benyttes...?

  I fjor feira vi i skogen med snuppas venner. Min mor var hjemme her med tassen, og vi dro til skogs med langpannekake, grillpølser, engangsgriller, kaffe på termoser, ferdigblanda saft på hlavannenlitersflasker, et par-tre ballonger nede ved veien og dett var dett! Ut i skogen og opp i trærne - og alle barna hadde det storveis i 2,5 timer :-D Det var også halvannen meter snø, men vi fikk gravd fram vei til doen og en "sittegruppe" hvor barna satt og spiste pølser, kake og delte ut bursdagsgave til Den Heldige Prinsessa - som fikk krone utapå lua ;)

  Jeg syns det er mye mer behagelig å ha bursdagen utenfor mine egne vegger, for da blir jeg ikke like stressa ;-) Og utebursdager kan man ha hele året!

  SvarSlett
 17. Nå har vi nettopp hatt 4 feiringer på rad - og det er de samme tvillingene som har vært hovedpersoner i hver feiring - vi måtte jo ha familie, barnehageunger, venner og til slutt venner som var syke når vi egentlig skulle ha vennefeiring. Juhuu! Pølser og gele an mass! Prinsessekaker, hjertebrownies, hjertegulrotkake med rosa kremhjerter, rosa pigekyss, marshmellows med rosa dryss, rosa brus og rosa skyer ..(???)

  og så etter dette sukkersjokket forventer jeg at alle barn skal sitte pent på gulvet og leke flasketuten peker på, mens mor sjøl surfer rundt med full kontroll ... ??

  Jeg lagrer innlegget ditt, Pia, og tar det frem igjen til neste bursdagsforberedelse, for jeg ser at du har mer bakkekontakt enn meg ...

  SvarSlett
 18. Så kjekke tips du kommer med.
  Jeg husker den ene bursdagen til Håvard. Den ene gutten i klassen lagde masse kvalm, og egentlig så ødela han vel starten på dagen for de andre. Etter litt om og men bestemte jeg meg for å sette standaren først som sist, og brettet opp armene. med diplomatisk stemme forklarte jeg poden hvor skapet skulle stå. Jeg er heller ikke spesielt redd for å være streng, selv om jeg ikke ønsker å fremstå som kjip *knegg*
  Da knyttet en av de andre guttene i klassen neven, kikka på meg med de søteste brune øyne, og smilte tannløstmens han sa "ikke vær lei deg Siwan, jeg skal ta han for deg jeg"... Litt rørt ble jeg jo, men takket selvsakt nei til invitten *fnis*
  Det var siste gangen Håvard ba hele klassen, etter de har han ønsket stille og rolige overnattings eller bowling bursdager (takk gud...).

  Ha en fin fredag.
  klem

  SvarSlett
 19. Berit: Jeg har hatt sjørøverbursdager med sjørøverkaker, sjørøverasjetter og -kopper, sjørøverklær, mm. Og det er stas! Og flott! Når ungene begynner på skolen, bør man be hele klassen de første åra, og da kommer strukturen inn!
  De eldste gutta mine er over barnebursdagsstadiet - de ordner bursdagene sine etter eget ønske...
  Så dagens innlegg er skrevet med tanke på store bursdager for de som har 1., 2. og 3.klassinger...

  SvarSlett
 20. Flott at det er flere av oss som synes hjemmebursdager faktsik er veldig ok. Tiden går fort (2.5 timer her)og man trenger ikke gjøre alt for mye ut av det. Ungene koser seg jo bare ved å komme i bursdag! Vi venter alltid til alle har kommet før pappene åpnes, da ved hjelp av flasketuten-peker-på.

  Hos oss har også de tradisjonelle godisposene ofte blitt byttet ut med en liten "gave" til gjestene - det kan være en sprettball, en slimboks (gutter elsker dem), refleksvester osv. Gaver som du får til rundt 10 kr stk. I tillegg for å stille godtesuget har det ofte fått EN kjærlighet. Grunnen til dett er at vi opplever at disse godteposene er stas når de mottas, men ofte blir liggende halvfulle igjen hjemme før de blir kastet.

  Ønser dere en god helg Pia :) Hils mann og barn

  SvarSlett
 21. Siwan: Det er vel de bursdagene som skremmer mange - når man ber hele klassen. Men det synes jeg man skal gjøre, de første par årene. Viktig for klassemiljøet, ålreit for oss som foreldre å bli kjent med våre barns klassekamerater.
  Vi har hatt bowlingbursdag en gang, og det var den minst stressende bursdagen vi har hatt:) Veldig lettvint, populært, men dyrt! Så det er ikke noe vi vil/kan gjøre hver gang.
  Å slå seg sammen med noen og låne skolens gymsal er også noe vi har gjort, det er et fint alternativ.

  SvarSlett
 22. Litt klisjeaktig kanskje, men jeg e l S k e r å arrangere barnebursdager! Og jeg liker å gjøre det litt utradisjonelt hvis mulig. Litt annerledes. Vi har hatt alt fra overnattingsbursdager til bondegårdsbursdager. Vi velger alltid å ha et visst antall, som er rettferdig valgt ut (feks kun 5 åringene, eller kun jentene etc.) Og ikke flere enn 10.
  Sist hadde vi utendørsbursdag med lavvo, grilling og hinderløype. Til tross for pøsregn var det kjempegøy! Neste gang planlegger vi tursti-bursdag i skogen.. Kjekt med tradisjonelle bursdager også, men jeg er en slik som rett og slett får kick av å få til noe kreativt og annerledes;o) Du har så rett i dette med viktigheten av å være myndig, men vennlig! viktig med en viss kontroll! Har heldigvis trening i dette fra jobb, så vi har ganske disiplinerte bursdager, uten at det blir et strengt regime altså:o)
  God helg Pia! klem

  SvarSlett
 23. Veldig fint innlegg!
  Her har vi og hatt flest hjemmebursdager! Og det har gått veldig greit det!
  Men å be hele klassen når de har storklasser på ca. 50 elever er uaktuelt. Men vi har bedt gruppen de tilhører - eller dvs. jentene, siden det er det de har villet selv.
  Det er veldig greit når de blir større og styrer mer selv, men da varer bursdagene lengre, foreldre og søsken er ikke veldig velkomne og det er ganske mye lyd av 18 16-åringer, hehe. :)

  Jeg må si jeg er veldig spent på hvordan det blir når Håkon skal feires bursdagen sin med venner etterhvert. Er jo bare vant med jentebursdager jeg. ;)

  SvarSlett
 24. Et fornuftig innlegg, Pia - og jeg er så hjertens enig :-) For å si det sånn, så syns jeg det er ganske godt at tiden med barnebursdager er en saga blott :-D

  God helg!

  SvarSlett
 25. Vi er sånn som kjører gammeldagse hjemmebursdager med pølse i brød, kaker, is, et par leker og godteposefisking. Helt ålreit:-)

  SvarSlett
 26. Jeg er så glad for at du la igjen en melding hos meg - da fant jeg nemlig bloggen din. Nå har jeg titta litt rundt her og lo så tårene spruta av banan-tannfeen-innlegget ditt. Synes du skriver skikkelig morsomt og rett frem. Her må jeg lese mer!

  SvarSlett
 27. Litt deilig å være ferdig med denslags...

  SvarSlett
 28. Litt "lufting" er også greit... Da jeg hadde sytten viltre gutter på seks og syv år før jul, var vi ute på skattejakt en halvtimes tid. Ganske greit å få lufte dem litt etter alt sukkeret :) Mye roligere og kontrollert etterpå :)

  God helg til deg Pia

  SvarSlett
 29. Nettopp (lørdag) hadde 6åringen min barneselskap for første gang. Og jeg er sååå glad for at jeg hadde lagd et opplegg for hele selskapet. 12 ville gutter trenger tydelige voksne som tar kontroll og gjør selskapet gøy! Helt klart!
  :)

  SvarSlett
 30. Bursdagsfeiringer skal være gøy for alle sammen! Så er helt enig i stikkordene om planlegging, opplegg og kontroll.

  SvarSlett
 31. Du har rett, barnebursdager kan være veldig ulike. Mange tror også at det er mye verre/mer bråkete med guttebursdager. Jeg har opplevd bråkte jentebursdager også jeg. Hyl, hvin og primadonnanykker.

  Mitt tips: 2 timer holder!

  God helg, og takk for fine kommentarer hos meg.

  SvarSlett
 32. Gleder meg alltid til bursdagene, og når det er igang, gleder jeg meg litt til å bli ferdig... Morsomt å planlegge og arrangere, intenst og kjekt mens det står på, og fantastisk deilig å slenge beina på bordet når det hele er over :o)
  Vi har hatt nesten alle feiringene hjemme, og synes det er fint. Liker ikke det at mange skal overgå hverandre med større og bedre hele tiden. Ungene er strålende fornøyde med å være på besøk og leke sammen. Det har hendt at vi virkelig har måttet overtale noen til å komme å spise kake - er jo så gøy å leke med andres leker! Men planlegging er en god ting når barneantallet er stort! Og en litt bestemt stemme innimellom.

  SvarSlett
 33. Jeg synes det er koselig, men skal innrøme at det er alltid en lettelse etterpå også. Jeg er ikke redd for å ta kontroll, men så er det jo jobben min og da. Jeg har fått øve meg på andres barn i mange, mange år, hehe.

  SvarSlett
 34. Kom nettopp over bloggen din via RomantiskRetro, og jeg stemmer i et rungende HURRA og er veldig enig i det du skriver. Jeg har tre barn (jenter som blir 2, 7 og 10 i år) og vi har alltid hatt bursdagene hjemme. Ingen høye ambisjoner ut over hjemmelaget mat, skattejakt og kos. De store er født på sommeren, da blir det ute-bursdag nesten uansett vær, og jeg har aldri hørt noen av de dønn ærlige ungene ytre noe savn av lekeland, go-cart-baner, McDonalds-mat ellet noe annet (og vi har ikke en gang ei trampoline i hagen ;)

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails