onsdag 17. november 2010

Kalenderhelvete?

Nå blir vel noen provosert.

Og det er ikke meningen å ta akkurat dere, dere som har sittet hjemme siden juni og pakket kunstferdig inn 72 kalendergaver, pyntet dem med klistremerker og glitter. Kanskje en liten sløyfe? Latt gavene bli marinert i kamille og lavendel? Skrevet små herlige kort, på rim, selvsagt, som du så kjærlig har klebret fast med dine stressede, små pølsefingre?
Kul kalender fra Garnet Hill


Gjør du dette fordi du har det som hobby, greit nok.
Og selvfølgelig skjønner jeg at du gjør det for å være snill og for å glede ungene dine - jeg har ennå ikke kommet over en mor som lager en kalender med ondskap i tankene.

Men det jeg vil fram til er: Tenk over hva du gir i disse kalendrene!
Vær bevisst på hvor høyt du legger lista!
Er der filmer og spill, dyre leker og dill?
Hvis ja - hvilke forventninger kommer barna dine til å ha på selveste julekvelden?

Har du en seksåring som kaster seg ned og hyler fordi han får et viskelær i kalenderen, mens han heller ville hatt en legoborg? Vel, da kan du med rette bruke frasen "Houston, we have a problem". (Bortsett fra at det er du som har et problem, da, ikke Houston.)
(Hvis du ikke heter Houston da!)
Drit i Houston! Fortsett!)

Altså, du får se an alder her.
En treåring kan jo bli krakilsk uansett hva han får.
Men du må ikke tillate at et større barn får sutre og hyle seg til en mor som fortvilet brøler blidt "SÅ SÅ, gullebass! Mamma har selvfølgelig en ekstragave til deg!" mens du samtidig leter fram et par hundringser og gjør deg klar til å kjøre poden ned til Ringo Leker.

Søt kalender fra Pickles

Sorry. Da ville jeg ha kutta ut hele kalenderstyret. Jeg mener det. Tenk litt over hva slags mennesker du ønsker å oppdra veilede empatisk. Ikke la ungene få ta helt over. Ikke la de venne seg til at de skal få alt. Alltid. Da sliter du.

Ha en problemfri dag, med eller uten kalendergaver!
Mens vi snakker om gaver - husk at i morgen trekkes dette blogglotteriet;)

52 kommentarer:

 1. I siste sekund før jeg drar på jobb kom innlegget ditt inn og jeg må kommentere.

  Helt enig med deg.

  Gjør noe gøy med ungene istedenfor flere ting. Og hvorfor skal alle ha noe hver dag? Hvorfor ikke annenhver eller fjerdehver dag?

  Unger synes det er stas å bestemme middag, det kan være en kalendergave.

  Hilsen Åshild

  SvarSlett
 2. Ah Pia...you speak to my heart my friend!!:) I do agree with you! I think it's lovely to be excited and looking forward to Christmas but I also think there is a point when one goes overboard and so actually misses the point altogether.:)

  Hope you have a lovely day!

  SvarSlett
 3. Yes, du har så rett så rett...flott at du tar opp dette :)

  SvarSlett
 4. Dette er faktisk en kilde til hodebry for meg hvert bidige år. Nå skjønner jeg hvorfor mine foreldre aldri gav meg pakkekalender for å si det slik.

  Nå har jeg løst problemet med å gi de ting de trenger, eller er med på likevel. Som godis hver lørdag, en billett til kino hver søndag, ei truse, en maskara og sånne småting som er forbruksvare. Eneste forskjellen er at det står Rosenborg på tannkosten i gaven til poden, og kansje manunited på sokkene. DA vettu, DA slår sokker i kalenderen ann. Ikke er de dyrere enn andre heller. Innimellom får de noe ekstra, kansje ei grime til hesten for jentungen, og noe tilsvarende fotballstæsj til guttungen.
  Men, som sakt, kalender er ikke noe jeg nødvendigvis gleder meg til å gjøre i stand, nettopp fordi det krever så mye tenking *sukk*

  Og jeg har jo prøvd meg med denne--> "Atte, er ikke dere for store for pakkekelender nå da?". Vil du tippe hva de svarer *ser søtt på*

  SvarSlett
 5. Helt enig. For oss er kalenderen er liten kosestund om morgenen. Lilleduden får en liten sprettball, far får ett (1) telys og mor får som regel ingenting for far har glemt å henge opp. Og styrter i hemmeligskuffen og finner en twist og mor sier at da kan det være det samme.
  Haha.
  Lilleduden får også ofte sokker i kalenderen - og ikke et par om gangen - men 1 sokk om gangen.
  Det skal være noe gøy som er pakket inn ikke julegaver.
  To røde vattballer kan også bli to kalendergave og suppleres av en tusj som nummer tre og vips så har man noe man kan lage nisse av.

  Her marineres intet, kan jeg love. Men klissete pølsefingre, det har vi!

  SvarSlett
 6. Så enig, så enig! Her i huset blir det ikke en eneste gave i kalenderen, men hver dag skal vi gjøre noe som har med julen å gjøre (som vi jo ville ha gjort uansett, men nå blir det "satt litt mer i system"), som f.eks. å lage julepynt, julekort, pakke inn julegaver, lese i den store juleboken, bake, mate fuglene osv. osv. Da tenker jeg at vi koser oss i HELE desember, og så blir fokuset tatt litt bort fra dette gavehysteriet. Jeg håper i hvert fall det ;) (Du får ønske meg lykke til, ettersom det jo er en 3-åring vi har i hus...)

  SvarSlett
 7. Humrer og ler...og er veldig enig med du!
  Har hatt barn i 21 år, og hatt heimelaga gåvekalender i berre 4 av dei åra, det vart for mykje stress å finne på noko som var brukande og billig, og som ikkje var søppel. Eg har skifta på å ha kjøpekalender, med lego, smykke og anna leiker som dei samla på, og billige sjokoladekalender + overraskelsespakkar, som dei fekk av og til om morgonen når eg vekte dei. Det siste var stor stas.

  SvarSlett
 8. Jeg føler at jeg gjentar meg selv til det kjedsommelige, men... helt enig!!! :)

  Jeg har lagt ned forbud til besteforeldrene i år, null godteripakker i kalenderen utenom helgene. Min mor trakk inn årene med en gang og sa at da kunne hun heller kjøpe en litt større gave til 1 desember som kunne være fra henne (nissekostyme). Morfaren vet jeg ikke hva gjør enda, men det JEG har gjort er å kjøpe en boks SingSang kort, tema Jul. Så det blir ett sangkort hver dag, noe som fører til at jeg selv må friske opp julesangrepertoaret mitt. Det står jo bare tekst og ikke melodi på kortene :o I tillegg er det med noen juleaktivitetskort som vi putter inn nå og da. Og i tillegg får hun noen dager (slettes ikke alle) ting hun trenger. Som feks truser (mora har nok en gang ikke lagt merke til at avkommet har vokst ut av undertøyet og oppdaget til sin skrekk at ungen måtte presse seg inn i trusene sine en morgen...).

  Fin onsdag!

  SvarSlett
 9. Hihi. Jeg skal ikke gå i kalenderfella. Basta! ;) I år hadde jeg tenkt å ta ned pappans gamle duplo fra loftet. Vaske den godt og ha en kloss eller fler (avhengig av hvor mye det finnes) i hver pakke. Men nå er det jo 17. november allerede. Og jeg hadde tenkt å sy noen fine kalenderposer jeg kan henge opp. Tiden vil vise om kalenderposene kommer i havn eller om vi rett og slett på nøye oss med gråpapir ;)

  SvarSlett
 10. Kalendergavene er på mine premisser. Liker de det ikke, kan de bare la være. Forsøker å legge inn noe de trenger også, tannbørste, sokker eller truser. Men må innrømme at når vi bare hadde én i huset, ble det nok litt dyrere gaver. Og nei, jeg lager ikke kalender til 18-åringen, men han får en sjokoladekalender fra Rema eller no`og det er stas, det og!

  SvarSlett
 11. Å ja - jeg er på kjøret - 72 gave skal ordnes, men det er ikke av det dyre slaget lenger nei!hAR PRØVD LITT FORSKJELLIG OG DET SOM slår ann er pepperkaker og snop... I fjor kjøpte jeg en legokalender som jeg klippet i filler og delte i poser - o lykke! Skal se hva det blir i år... Våre henges ikke opp, men står i en kurv som fylle etterhvert - da trenger vi ikke å pakke inn alt på en gang! Noen tar helt av og har kalendergaver til flere 1000 kr - og innpakningen er nydelig, men det bryr sjelden ungene seg om - sukk... Jeg går for nilles billigste poser - innhold eller intet på en måte - har ikke tid til annet - men jo da - blir så absolutt imponert over hva enkelte får til! Mange har jo full jul allerede og har bakt både lussekatter og pepperkaker... Jeg venter nok til jeg kjenner at julen er nær med slikt...
  Strålende innlegg Pia! You made my day!
  HIlde

  SvarSlett
 12. Så enig så enig! Heldigvis er mi jente for liten til å skjønne noe av kalendere enda, men jeg gruer meg litt til jeg selv må begynne. Jeg syns det bare er mas :p Det blir nok Rimis 10-kroners kalender her i gården! Men hallo!? Sjokolade slår jo alltid an :D

  SvarSlett
 13. Helt enig, selv om jeg av og til går litt i kalenderfellen, jeg og... Men jeg har prøvd å forberede ungene på at i kalenderen ligger det (stort sett) småting, og av og til noen lapper med noe hyggelig vi skal gjøre. Akkurat de lappene ble ikke tatt imot med stor begeistring, men sånn blir det nå. Tenker de synes det er stas når vi er i gang:-)

  SvarSlett
 14. Jeg er så enig !!!
  Jeg har selv vokst opp med pakkekalender og syntes det var kjempestas uansett hva jeg fikk, så med ett stort kalenderhjerte startet jeg samme tradisjon til mine barn da jeg ble mor for 15år siden.
  Dette holdt jeg på med i nesten 10 år, både billige og dyre gaver, ting de uansett måtte ha, lørdagsgodt etc var i kalenderen. Men da vi for noen år siden gikk igjennom en desember med 72 pakker (pent innpakket med forskjellige bånd, og mange mange 100 kroner fattigere) uten ett eneste takk på 24 dager, da var det slutt -
  Ungene i dag er så bortsjemte at dette tar helt av.
  Nå er det barne-tv kalenderen til hele familien, 1 sjokoladekalender, 1 m godteri og 1 m lego. MYE enklere for meg, og ungene er fasktisk mere fornøyd ;) ;)

  Ha en flott advent uansett hva slags kalender du ender opp med ;) ;)

  SvarSlett
 15. Her i huset har vi ikke pakkekalender. Vi trekker lapper fra små skuffer i en kalender jeg har laget. Lapper med koselige ting å gjøre sammen som familie! Som å bake pepperkaker, se en koselig julefilm sammen, tenne lys på graven til nær familie, tegne, lage julepynt osv... Ungene elsker denne kalenderen og det blir 3 året på rad i vi har den nå:)
  I tillegg leser vi julemysteriet hver dag frem mot jul, den er jo bygget opp som en kalender. Koselig for mor og koselig for barn:)

  SvarSlett
 16. Veldig enig! Pakkekalender er en koselig ting det, men lista bør ikke settes så høyt. Hva skal man da toppe julaften med? For ikke å snakke om neste års kalender. Et alternativ mange bruker, er jo og putte inn noen aktiviteteter innimellom også. Om barnet får en lapp det står "I dag skal vi bake pepperkaker på", så er jo det topp for barnet - det vet jo ikke at det hadde man måttet gjøre uansett, hehe. Når jeg var barn var pakkekalenderen fylt med festlige blyanter, viskelær, kanskje et lite spill, litt godteri og den slags. Når jeg ble litt eldre, fikk jeg masse julepynt i den, og det var veldig kjekt når jeg en dag fikk eget hus. Jeg kunne jo ikke ta med julepynten til mamma akkurat når jeg flyttet hjemme fra. Her i huset har vi fortsatt pakkekalender, men nå har mannen og jeg en på deling; 12 hver. Det blir mye godteri, men vi fyller også på med ting vi vet den andre trenger. Og dette ble en veldig lang kommentar... Ha en fin dag!

  SvarSlett
 17. Jeg skriver under jeg også!!!!
  Kanskje det skulle vært slik at hver dag i julekalenderen burde det vært en praktisk oppgave til barna, slik de gjorde seg fortjente til alle julegavene de fikk på julaften!??!!
  "Dagens oppdrag; trappeskuring!"
  "Dagens oppdrag; Bake 7 slag"
  "Dagens oppdrag; Stoppe alle hullene i tjukkeraggene våres"

  OSV... dette var da basert på min treåring. Må selvfølgelig tilpasses alder og hvilke skills de er flinkest i....

  Ha en fin dag da Pia!!!

  SvarSlett
 18. Så enig så enig, nesten så jeg skulle ha skrevet deg selv. Syns det har blitt for mye fokus på det materielle, HVA vi får og hvor MYE. Hva skjedde med enkle og GODE sjokoladekalendere? Klart hjemmelagdede kalendere er mer personlig, men trenger man å legge så mye ting oppi? Går det ikke an å legge en lapp/bilde av en aktivitet som man kan gjøre SAMMEN denne dagen? Eller en liten ting, som sjokolade eller noe man trenger? Jeg bare spør..Hvor er selve julegleden?

  SvarSlett
 19. Etter å ha slitt med å finne 48 brukbare, delvis morsomme og delvis praktiske, for ikke å glemme: relativt billige kalenderpakker ifjor, blir det SingSang-løsningen i år ja. Felles kalender for de to største (minsta bryr seg jo lite), hvor de kan fiske opp et nytt kort hver dag. Tror tom at jeg ikke gidder å pakke inn kortene...

  SvarSlett
 20. Jeg er så enig så enig. Vi har pakkekalender her i huset, en hjemmelaget sådan, og jeg henger faktisk opp 48 gaver til mine håpefulle på 14 og 16. Meeen, pakkene inneholder ikke mer enn en liten fox, en sjokoladebit eller et gammeldags drops, bare en bitteliten snop som ikke skal øke forventningene og ødelegge kosen som er så viktig i mørketida. Og så tenner vi lys ved frokosten og teller ned mot høytiden(mens mor blir mer og mer stressa for hver dag som går..).

  SvarSlett
 21. Veldig bra og klokt innlegg. Jeg har gått over til lego og playmo kalendere. Fungerer supert. Og det er noe guttene kan bruke og bruke og bruke om og om igjen :)De store krever heldigvis ikke kalender lenger. Pju!
  :)

  SvarSlett
 22. Var rart å lese dette akkurat nå, for jeg snakka akkurat med min mann om dette for ca en halv time siden! Våre barn er heldigvis bare 2 og 1/2 år, så de vet ikke hva kalender er engang. Største skal få da, men det blir bare en mandarin og en pepperkake og i den duren. Har heldigvis sånn kalender med lommer i, så jeg slipper å pakke de inn og lime/skrive på tall. Og når de blir større bruker jeg jommen ikke flere tusen på en adventskalender!!

  Du har rett i alt du sier!! :)

  SvarSlett
 23. Bra blogginnlegg. Jeg pakker inn 72 gaver til mine 3. De får ting de kan bruke, jeg passer på så det ikke blir bare søppel og æsj. Kjøper kun ting som ikke koster så dyrt (dyrt er 20kr) ofte kjøper jeg større ting som jeg åpner opp og deler over flere dager i kalenderen. Det hender at ungene blir skuffet, men det må bare stå til. Hadde vært kjedeligere bare å få det samme hver dag uansett. En julekalender er ikke en kalender full av julegaver her i huset, men ungene får sånne småpjus ting som pussegummi og klistremerker og sånt som de synes er veldig artig og som de aldri får ellers i året fordi jeg ikke gidder å bruke penger på det. Nå før jul er prisene ofte satt ned litt på sånne ting også. Jeg har 12 gaver igjen å finne da, Vesla her er bare 1år og vanskelig å finne noe til, men hun får litt badedyr etc som jeg kjøper i større pakker og deler opp så det blir en hver dag (hun har CF så sånne ting må byttes ut ofte pga fare for smitte)

  SvarSlett
 24. Min unge dame er vant til å få oppgradert trusebeholdningen utover i desember. Og noen ganger også sokker... Hvis hun heller trenger sokker enn truser. Helt sant! H&M selger 7-pakninger med truser og 5-pakninger med sokkepar, så hvorfor ikke? Ja, det er en gøøøøøøøøøøørrkjedelig gave, men absolutt nødvendig.

  Men! Jeg pakker ikke inn ei truse alene. Eller et sokkepar. De får gjerne selskap av en lapp med noe kjekt (aktivitet, bestemme middag, kanskje kino hvis det passer inn på bursdagen min, lignende). Eller de får selskap av smådill til settekassa. Hun elsker å pynte med smådilldall, og smådilldall trenger ikke koste mye. I fjor fant vi ørten forskjellige karusellhesterfigurer (i plast) i en sånn Støtt-Unicef-ellerhvadetnåvar-boks i en klesbutikk. De kosta 5 kr stykket, og vi kjøpte en av hver. Vips, var to uker i kalenderen unnagjort.
  Og hårstrikker og spenner og hårbøyler er også populært - og noe hun trenger.

  Og frøkna mi har heller ikke klaga på truser og/eller sokker i kalenderen sin. For hun veit at det er nødvendig.

  Dessuten tror hun at det er en helt egen kalendernisse som kommer natt til 1. desember og henger opp pakker på kalenderen hennes. Og at jeg ikke aner hva som er inni pakkene. Og hun veit også at nisser alltid veit hva barn trenger og/eller ønsker seg. ;)
  Det er forøvrig egen mandelnisse også. Han er liten og komme og slipper mandel i grøtkjelen i et ubevoktet øyeblikk. De siste årene har han mista en ekstra mandel nedi, men heldigvis oppdaget fadesen og lagt igjen 2 mandelgaver i stedet for 1... Jeg lurer på om ikke denne nissen snart vil forstå at det kan være lurt å lukke mandelsekken før han slenger seg i ekte Tarzan-stil over grøtkjelen...?

  Veeel...! Ha en herlig dag, Pia!

  SvarSlett
 25. GODT poeng!!! :) Tror mange går rett i den fella ja.. Her blir det lite leker, null godteri (bortsett fra en lørdag hvor det er rosiner), derimot blir det mye opplevelser. (baking, maling osv.) Det kommer til å fungere i år, men kanskje ikke når gutta blir eldre.. Enn så lange prøver jeg å "veilede" dem til å tro at opplevelsen av julforberedelsene er viktigere enn pakker, så får vi se hvordan det går om noen år!! ;)
  Så herlig bilder av søsknene ute å aker under her! Koselig å ha et storebrorfang å ake på. :) Lillebror hylgrein hver gang vi tok han ut av vogna og ned på snøen første snøsesongen hans. Ikke rart egentlig, er det jo både kaldt og vått, og med alle klærne er det nær umulig å bevege seg. Men nå elsker han heldigvis snøen. :)

  SvarSlett
 26. Hvis det hadde vært en sånn "liker"-tast her, hadde jeg trykket på den nå ;-) Du skriver så bra (på mange måter bra!:-) !

  SvarSlett
 27. virkelig enig med deg, men som en del over meg skriver, lapper med kjekke ting å gjøre sammen er GENIALT.

  SvarSlett
 28. TAKK for (enda) et godt innlegg Pia,
  - du skriver det jeg tenker!
  - jeg kuttet ut hjemmelaget kalender for tre år siden..!
  Og ungene(og mor) syns faktisk det er mer stas med "ferdigkjøpt":-D
  Ha en fin, fin dag,
  klem Hege.

  SvarSlett
 29. Enig. Jeg kuttet ut kalendergavene i fjor og gav dem heller en enkel sjokoladekalender. I stedet fant vi heller på mange koselige aktiviteter som hører julen til i sammen. I år tror jeg at jeg går for en sing sang kalender:)
  Ha en fin dag du også :)

  SvarSlett
 30. Ungene gleder seg mer over 5-kroners kalenderen med sjokolade i enn den hjemmefiklede med plaststæsj i alle farger.

  Som nybakt mamma dengang da trodde jeg alle måtte ha hjemmelaget kalender for å bevise sin dedikasjon til avkommet. År etter år ble kalenderen mer en konflikt enn en hyggestund. Poden slengte unna og ble sur og han ikke fikk det han ville ha. Det ble rett og slett overload, og på julaften var han mett etter pakke hver dag og spenneinga var over.

  NEI TIL PAKKEKALENDER!

  SvarSlett
 31. Er så enig så enig.
  Nei til pakkekalender. Vi har det ikke i vårt hus, jeg prøvde i to år. Men gav opp.

  Nå er det kjøpt kalender her i huset.
  Så beholder vi husfreden også:-)

  SvarSlett
 32. Hadde også tanker om at det skulle være en liten forseggjort pakke hver dag, men etter at jeg begynte å bli stressa i juli da alle venninner var ferdiginnpakket med sine, ga jeg blaffen... Det blir en legokalender til største, og en gjørekalender til begge som minstemor får åpne opp. Pakker for eksempel inn ei kjefle og et par pepperkakeformer,slik at de skjønner at baking står på programmet, fjorårets julecd, nisseluer slik at vi får tatt et julekort bilde, osv... Ikke noe fancy og definitivt ikke med glitter på;-). Det blir tatt fra dag til dag også, så slipper jeg å stresse så fælt med innpakking også.
  Ja, til stressfrie julefeiringer - og ikke så bortskjemte unger:-)

  SvarSlett
 33. Har en kollega med tre barn som "jobbet seg opp" under åra til at hver kalendergave ble dyre saker som f.eks. Bjørn Borg boxer og sånt. I år har hun satt foten ned og tenåringene må finne seg i en helt ordinær sjokoladekalender.

  Vi har pakkekalender og der blir det alt fra en kjærlighet(lørdager) til forunftige saker som ullsokker. ☺

  SvarSlett
 34. Veldig, veldig bra innlegg!! Jeg tror nok at noen kan ta litt av her og gjøre alt for mye ut av kalendere.
  Takk!
  Kjersti

  SvarSlett
 35. en liten moral preken i julestria trenger vi alle:)) helt sjokka jeg når guttene kommer hjem fra skolen og forteller hva enkelte får i julekalenderne sine...

  SvarSlett
 36. Så deilig å høre at noen er enige med både deg og meg :)
  Her i huset ble pakke kalender fint kuttet ut da eldste mann var 4 (for 10 år siden), og ble kjempe sinna da han ikke fikk åpne alle pakkene på en gang, og rett og slett ikke klarte det med å vente og glede seg...
  (vi måtte til og med gjemme unna alle julegaver)
  Siden den gang har vi hatt skrapekalender fra Norsk Tipping, og en sjelden gang sjokoladekalender - det hender at han ikke klarer å styre seg og bare må skrape alle på en gang nå også, men nå skjønner han konsekvensene, og så er det hans problem...

  God Jul!

  SvarSlett
 37. Kunne ikke vært mer enig! Har skrevet om det samme i dag, og har henvist til bloggen din!
  Vi har "gjøre-kalender", noe som fungerer supert for både store og små.
  Lykke til!

  SvarSlett
 38. Jeg er helt enig.
  Her i huset har vi aktivitets kalender, og det funker som bare det her i huset.
  Jeg er liker tanken på at mine barn får noen gode opplevelser sammen med venner og familie, enn masse småting de ikke trenger eller går i stykker etter kort tid.

  SvarSlett
 39. Da eldstetøtta var 5 år, ønska hun seg CD-spiller i julegave. Jeg fikk en spiller som var så godt som ny (brukt bare 1 mnd) - ettersom den var brukt ville jeg ikke gi den i julegave, så hun fikk den i kalendergave på lillejulaften. Da skal jeg fortelle deg at forventninga til kalendergaven på julaften var GIGANTISK.......Julaften kom, og eldstetøtta fikk 2 pent innpakka knapper ;-) De siste årene har det vært fornuftige ting :-) I fjor (første jul hjemmefra) fikk hun bl.a paracet, tannbørste, O.B, tannkrem osv... :-D

  SvarSlett
 40. Takk for at du skriver det du skriver, og atdu får meg til å le underveis i innlegget!
  herlig.

  Jeg er så enig så enig, og kjenner jeg sliter med å finne annet enn små godt til to gutter på 10 og 13 år...
  Ikke kan jeg pakke inn hårstrikk eller spenner til to gutter, det er liksom mye mer å finne på til jenter, uansett alder!

  Her tror jeg det blir skrapeloddkalender iår, til begge gutta + mor og far!
  Så var det stresset unnagjort!

  SvarSlett
 41. F a n t a t i s k s k r e v e t !!!

  Når jeg leste igjennom, så jeg for meg Otto Jespersen med pekefingeren!! ;-)

  Jeg tenker at det viktigste er at det gleder både giver og mottaker, - uansett hva slags løsning man går for. Gjør det ikke det, så finn på noe annet.

  Selv fikk jeg en sjokoladekalender til 10 kr hver jul og kunne ikke fått noe bedre.

  SvarSlett
 42. Jeg synes pakkekalender er en fin ting, men det er noe som heter "alt med måte". Til min kjære blir det noen ganger litt dyrere gaver, men det er ikke det samme som ved et barn. Når vi får barn vil jeg heller legge "aktivitetslapper" i pakkene til barna/barnet. Iallefall på noen dager :) Tror du har veldig rett i å lære barna at dem ikke kan få alt osv...

  SvarSlett
 43. Jeg er enig i det du skriver Pia. Har hvert aar mange tanker rundt dette med kalender OG julegaver. Jeg synes at kalender er en del av julekosen, og mine barn har faatt pakkekalender av meg til naa. Jeg pakker inn haarstrikker,klistremerker, en matchboxbil, et minipuslespill,en smurf eske paa lördagen, sokker osv.osv. Naar jeg var liten gikk det i sjokoladekalender, og saann med luker med bildet bak. Jeg vil ikke at kalendergavene skal ta over gleden paa julekvelden, saa i aar skal jeg ikke bare ha ting, men ogsaa aktiviteter i kalenderen. 1.desember er f.eks.den aarlige pepperkakebakingen sammen med gode venner :) Gaa paa sköyter er en annen, tur i svömmehall en tredje. Saa faar jeg haape at de blir skikkelige glade for gavene paa julaften :)

  At folk er ferdig i juli og august med julegaver og kalendere er imponerende...jeg har nemlig nettopp innsett at det er 5 uker til jul og at jeg har en del aa forberede til da...! Hei hvor det gaar!

  SvarSlett
 44. Hoho, eg lagra den linken din for akkurat denna anledningen :o)

  Nå sitte eg og holde på å frysa i hjel, så eg trur eg snart ska komma meg under dyna.
  Pappa ga nemlig beskjed om at det sku værr kaldast mulig når eg malte, så her e det lika kaldt inne som ute trur eg... Brrrr!

  SvarSlett
 45. Vi får vel huske at juleforberedelser og adventskalender og alt det der skal være hyggelig - og ikke prestasjon. Adventskalender er jo opprinnelig en "nedtellingskalender" - slik som appelsin med 24 nellikspiker i - for å holde oversikt mens en teller ned til jul.

  De som tar helt av med dyre greier i kalenderen har antagelig også krav fra både seg selv og barna til store dyre greier både til jul og resten av året for den saks skyld. Dem om det. Da er det i en helt annen skala enn jeg ønsker å forholde meg til - eller formidle til mine barn.

  Det går fint an å lage en personlig kalender til sine barn - med småpakker (med en klinkekule eller to klistremerker eller nye sokker som trengs allikevel....)og/eller aktivitetskort og/eller hobbysaker - som ikke tar av økonomisk, men som bare er koselig i desembermørket. En må ikke gå for en ferdigkjøpt sjokoladekalender for å være en god mor heller....!
  Det finnes alternativer. Vi velger hvordan vi vil formidle denne "nedtellingstida" til våre barn.
  (og dette blir det vel blogget om hos meg også snart, merker jeg....)

  SvarSlett
 46. Eg seie bare AMEN!!!
  Det er en veldig viktig ting du tar opp her, skulle øsnker jeg kunne spre den videre!! Jeg tror mange foreldre føler de MÅÅÅ ha pakkekalender, for de tror alle har det! Men flere og flere går bort fra det, etter som jeg erfarer.
  Jeg tror pakkekalendereren legger en demping på hele julaften, barna er leie av 24 gaver, det være seg nyttige/unyttige ting. Det blir for mye!!

  Omvendt pakkekalender er en god ide! Da skal ungene finne EN ting hver dag som de vil gi til barn som trenger det mer enn dem selv. Det kan være en leke, et klesplagg som er for lite, eller de kan "ofre" litt av sitt eget lørdagsgodt. Så kan det leveres hos Frelsesarmeen, eller andre slike organisasjoner en uke før jul! DET er pakkekalender med mening!!
  Faktisk også for barna!

  SvarSlett
 47. Hmm. godt poeng merd å skape syke forventninger til julegavene. foreløpig er Mattias for liten til å egentlig fatte det, så jeg lager vel mest kalender i år fordi JEG dsyns det er gøy :)

  Da får han diverse ting og tang som er kjøpt de siste ukene, som jeg alikevel ville han skulle ha. (deriblandt både ny blyant, nye smokker og ny dvd)
  Alle prisklasser med andre ord.
  (God ide med omvendt pakkekalender)

  SvarSlett
 48. Hadde jeg vært religiøs, hadde jeg jammen meg sagt Amen jeg også, men som den hedningen jeg er, roper jeg ut et høyt: Jaaaa! -med to digre tomler opp. Bra!

  SvarSlett
 49. Helt enig ja!
  Jeg har noen års erfaring som medhjelper til pakkekalenderen til tre tantebarn, og der lanserte jeg opplevelser som en del av det. En dag (kanskje en mandag?) fikk de en invitasjon til pepperkakebaking hos oss førstkommende lørdag (så kunne foreldrene dra uforstyrret til byen). Jeg laget invitasjon, klippet den opp til et puslespill, så fikk de to brikker hver i kalendergaven. senere i uka fikk minstejenta kjevle fordi hun ikke hadde det fra før, og da lørdagen kom, fikk de nonstop og annet til å pynte pepperkakene. Så gjorde vi noe lignende en annen dag. Da fikk en av jentene en marspanpølse (sånn til å forme selv), ei fikk konditorfarge og ei fikk kokesjokolade. Så lagde vi figurer.
  Ellers gikk det i litt godteri, hårpynt og annet de likevel måtte få til jul :)
  I år er første året jeg skal lage pakkekaleder til prinsessa, som blir to år i desember. For at det ikke skal ta helt av, har vi kjøpt et sett med Hello Kitty-klosser (wannabe duplo). Det skal fordeles på 24 pakker. Ganske enkelt, synes jeg. Og bestemor syr en nydelig kalender, så vi kan jo ikke la være å bruke den :)
  Synes jeg kjenner på fingrene at dette ble en lang kommentar, men det er nå sånn jeg har gjort det.

  SvarSlett
 50. Veldig enig Pia. Blir litt overrasket over at det er så få (virker det som) som deler julekalender - alle har jo hver sin, og noen har til og med flere kalendere!

  SvarSlett
 51. Long time no see Pia! Ser du er still going strong på bloggfronten, jeg er nå ofte innom fremdeles og leser, men lenge siden jeg har lagt igjen kommentar her nå!

  Syns det var fornøyelig å lese denne tråden, for det blir litt "snusfornuftig" syns jeg. For vi vil så gjerne gjøre og si det "riktige": Nei vi vil IKKE ha pakkekalender heller gjøre ting sammen eller en økologisk mandarin hver kveld og slikt.....☺ Men INGEN som jeg fikk med meg i tråden her sa at: vi har IKKE julekalender... så dermed ser vi jo som voksne også på dette som en naturlig og viktig del av førjulstida til ungene, om det er en 5 kr sjokoladekalender fra Rimi eller om det er en diamant hver dag fram til jul....julekalender skal det så visst være!

  Det viktigste tenker jeg, er at vi legger lista der VI vil ha den, ikke der det er "riktig" å legge den. Vi har jo 4 barn, de trekker 4.hver dag, det er noen ganger en kjærlighet eller en nissesjokolade, noen lapper, noen aktiviteter, noen kjedelige gaver, noen morsomme gaver. Vi henger de opp på den samme gamle nissekalenderen jeg (til min store fortvilelse nå...) sydde til førstemann. Men den skal ungene ha på veggen på samme plass som den har hengt før om årene....

  Julekalender slik vi har det, har gjort mine barn istand til å vente på tur, glede seg over hva de andre får, jeg har fått anledning til å snakke igjennom dette med skuffelser og forventinger som ikke oppfylles med mine barn (og Ja veldig ofte 3 og 6 åringene....), og jeg har gledet meg til å finne på noe til dem hvert år. Så jeg syns faktisk ikke at julekalender er et helvete, men en koselig tradisjon som ungene setter pris på og gleder seg til! (Liker din julekalender også jeg da PIA! ☺)

  ØNSKER DEG OG DINE EN RIKTIG GOD FØRJULSTID PIA!

  Førjulsklem fra Torunn (Toto & Tutu)

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails