fredag 5. november 2010

Hyperengasjerte foreldre? Og organiserte aktiviteter

Jo, da, vi er vel på mange måter en aktiv familie. Gutta er med på mye, og vi foreldre stiller opp. Vi kjører hit og dit, vi heier, vi baker og skriver lister til foreldremøter, og vi smiler tappert når vi blir utsatt for korpsmusikk.

Vi gjør dette fordi ungene vil være med på aktiviteter. Og vi synes sjøl det er viktig!
Hvorfor?
1) Jeg unner ungene mine å finne "sin greie" - være seg fotball, gitarspilling eller frimerkesamling.

2) Jeg håper at de har en eller annen aktivitet de er opptatt av når de når ungdomsalderen. For jeg har et skrekkbilde av fire svære slamper som ligger i saccosekker foran en skjerm store deler av døgnet. (Det er ungene jeg tenker på her. Jeg og mannen min ligger på sofaen).

3) Når ungene mine kjeder seg, kan de ofte finne på å angripe hverandre, terge hverandre eller knabbe noen fotballfigurer fra en bror. De går ikke ut og bygger et funkishus av bark og drivved, ei heller utvikler de et nytt språk eller setter seg ned med noen franske gloser.

Jeg mener ikke at du skal begynne å stresse med pianotimer og judo når barnet går i barnehagen. Noen gjør det og noen vil det, greit nok. Men de fleste små barn har nok med barnehagedagen. De er som regel aktive hjemme, og man kan finne på mye sammen.

Men når de begynner på skolen, synes jeg det er kjekt med en eller annen organisert aktivitet en eller annen ettermiddag.

Og når helga kommer, kan vi faktisk med god samvittighet daffe rundt i joggebukser uten å ha jogging i tankene. Vi har hatt ei aktiv uke. Vi kan chille uten for mye opplegg på lørdagen, for eksempel. Hvis det da ikke er fotballcup.

Ungene kan gjerne kjede seg (og gjett om de gjør det!) men skulle de KJEEEDA seg alle ettermiddager også, ville jeg ha klikka.

De kommer hjem fra skolen i totida, så fyker de gjennom leksene, og etter lekser er det begrensa hvor mye pedagogisk riktig opplegg jeg kan ha - vi kan liksom ikke bake makroner og hoppe opp og ned til musikk resten av ettermiddagen.

Og det er veeeldig lett å si ja til playstationspilling. Eller litt data.

Derfor- JA til organiserte aktiviteter noen ettermiddager i uka.

Hva mener du?

Ha en organisert dag, med eller uten aktiviteter!

26 kommentarer:

 1. Jeg er helt klart enig med deg. Det er både sunt, moro, sosialt og viktig å ha noe å holde på med i fritida. Og vi voksne blir helt klart positivt engasjerte. Moro er det!
  Her går det som du vet i dans og fotball, og det nesten hver ettermiddag. Og ungene stortrives med det....kan vel ikke kalle eldstemann unge lenger hihi, men ivrig i fotball er han iallefall.

  SvarSlett
 2. ...jeg skulle bare ønske jeg hadde hatt vett nok til å vente til poden var litt eldre...han er fem månder og vi er påmeldt babysang (to ganger i uken), babysvømming og zumba med baby...klassisk nybegynner feil vil nok mange si..i dag har mor fri, fått skvist inn glattkjøring..skal bare ta sertifikat og innimellom alt det organiserte...!

  Han en fin dag!!

  SvarSlett
 3. Her har vi også oppfordra til organiserte aktiviteter, men ikke hver dag :-) Ungene har fått prøve ut forskjellig, og tilslutt ender de opp med sin greie. Litjtupp danser 2 dager i uka (3 kurs), og spiller gitar 1 dag i uka. Det er nok (selv om hun er 13 år), så hun slutta nettopp i 4H (hadde ikke vært med så lenge) - det er jo også viktig å ha tid til lekser og venner, og det å kjede seg litt eller slappe av :-D

  Ha ei fin helg i joggisen på sofa'n :-)

  SvarSlett
 4. Enig med du, men jeg tror det er viktig å begrense det litt også, slik at barn faktisk får mulighet til å leke, slappe av og ikke minst kjede seg. Det kan fort bli for mye av det godt også.

  SvarSlett
 5. I totally agree! :)
  Mi tøtte er jo bare (snart) 3 år, og den eneste aktiviteten vi har er småbarnssvømming en gang i uka. Det har vi holdt på med siden hun var 4 mnd, så det er liksom blitt en tradisjon hos oss. Jeg ser at hennes eldre venninner på 4 år plutselig er med på turn, judo, allidrett, sang osv, men jeg synes det er for tidlig å bruke flere ettermiddager i uka på aktiviteter når man er så små.

  Når hun begynner å bli større er min store drøm at hun skal begynne på Barnebyteateret. Så spørs det om tøtta er enig... ;)

  GOd helg til deg!

  SvarSlett
 6. Vi er fortsatt i lilliputt-fasen. Så, for now blir det barnehage og sosialt samvær på barna i svimefamilien. Og det er de fornøyde med...tror jeg...:).

  SvarSlett
 7. Jeg er veldig enig med deg. Min gutt går på Funky Kidz dans en gang i uken - det er der vi trener så det legger et visst press på mor og far... og så er det svømming som vi startet med da ungen var 3 mdnr - det fordi det er nyttig og viktig. Og også en hyggelig fellesaktivitet.
  Vi er spent på fremtiden av hva ungen ønsker av aktiviteter, hva som kommer til å pushes på skolen etc.

  Barn bør finne sin greie som du sier. Samtidig skjønner jeg at familier med tre barn hvos alle har hver sin greie og det følger med fjortentusen dugnader og 67 cup-aktivitetshelger i året kan komme til å bli stress.
  Enhver familie får finne sin form - men å investere i barnas barndom og ungdom er vår jobb som foreldre.

  SvarSlett
 8. Aktiviteter er helt klart viktig, og noen ganger må vi "presse" våre håpefulle litt for å finne sin greie. Det er ikke greit å gi opp etter ett forsøk som vi sier.

  Uansett syne jeg det er viktig at det er barna selv som får bestemme, og at vi som voksne ikke presser dem til å yte mer eller være med på ting som de ikke vil. De har fulle dager med skole og lekser og det er da godt å kunne slappe av og finne på noe uorganisert også, eller bare slappe av med data/tv-spill eller noe annet de liker.

  Jeg er absolutt for aktiviteter, men her er det maks 2 dager pr uke til organiserte aktiviteter...

  SvarSlett
 9. Veldig enig med deg. Mine har stort sett begynt på en organisert aktivitet ved skolestart. Her har vi hatt både fotball, håndball, korps (på det meste med 3 barn samtidig), skøyteskole, allidrett, dans, friskis og svettis og kor. Heldigvis ikke alle på en gang, men vi har hatt vår del av kjøring, dugnader ol. Jeg synes det er kjekt at barna finner sin greie jeg, så jeg kjører gladelig sålenge jeg ser de trives med det de gjør! :)

  Ha en fin fredag! :)

  SvarSlett
 10. Helt enig med deg i dette altså!
  Her hjemme har vi prøvd ut mye forskjellig.

  En super helg til Pia med familie :o)

  Hege

  SvarSlett
 11. Vi har to barnehagejenter, og de er bare med på én aktivitet utenom barnehagen, det er barnetrim som jeg leder. De elsker det, men selv om det finnes tilbud om barneforening, kor og svømming velger vi å vente med å "utsette" dem for flere aktiviteter når de er så små. De er jo trøtte etter en lang dag og uke i barnehagen. Når de begynner på skolen blir det nok flere aktiviteter.

  SvarSlett
 12. Interesting post!:)
  I agree that it's important sometimes but then again, I am not really a huge "joiner" and I tend to find most groups not worth the effort. But I am still a very social person, when I feel like it. ;)

  As for children, yes I think it's important...they need to develop interests and skills and meet friends and have a peer group so yeah, I bet we'll be attending our fair share of activities in the future and smile while doing it...:)

  SvarSlett
 13. Jeg er helt enig med deg. Orgainserte aktiviteter for barn i skolelalder er helt riktig. Så lenge de selv har noe å si, og at de gjerne får prøvd forskjellige ting. Er gjerne litt tidlig for en 7 åring (de fleste) å bestemme allerede da hva denne vil fortsette å drive på med. Barnehagebarn har en full hverdag og har ikke de samme behovene som det et barn i skolealder har, de har det best med foreldre og søsken når de først er hjemme tenker jeg..Vet om noen som tar barna med på turn en time i uken fra de er 2 år, så lenge barnet viser glede og får lek ut av det er det greit for meg, men jeg er helt i mor at et barnehagebarn skal begynne med en aktivitet for å oppnå money and fame...I you see my point...

  Selv så kommer jeg fra en "aktiv" friluftsfamilie (hvertfall pappa)og ble fra da jeg begynte på skolen introdusert til idrettsskole, håndball og friidrett, samt at min kjære far kjøpte et keyboard som han dessverre måtte innse ikke var hans kjære datters greie. Og om vinteren var det ski og akebrett. Takker mine kjære foreldre for det, ellers hadde jeg sikkert havnet på skråplanet mht fest og morro i altfor tidlig alder...

  At foreldre involverer seg i det barna gjør er viktig. Mange som bare overlater barna og aktivitetene til seg selv og ikke stiller med på noe som helst. Skjerpings til dere :)

  Hilsen en Pedagog som jobber i barnehage

  SvarSlett
 14. Jeg synes og det er flott at barn er "med på noe". Et eller annet "bør" man jo interressere seg for. Jeg synes imidlertid at enkelte skal noe hele tiden, hver dag. Og DA blir det for mye for meg. Enkelte barn går faktisk på flere forskjellige ting samme dag! Jeg tenker at det må jo bli stressende, og i tillegg umulig for foreldrene å klare og følge de opp da?!

  Jeg stemmer for daffing og hjemmekos også :) Det er det viktigste :)

  SvarSlett
 15. Er ening i at ungene trenger aktiviteter og sosialt samvær med andre på egen alder.
  Mine har gått på forball, karate, basket, treningsstudio og kampsport når de ble eldre.
  Har satt begrensninger på 2 sportsaktiviteter pr år, men deretter har de gått på treninger, kamper, cuper osv hele ukene.
  Kjede seg kan de, det har de godt av :)
  Nå er de så store at jeg er glad de gjør noe (16 og 19 år..)
  Fotball er hjertebarnet til minsten, men han går idrett på vgs, så...
  Eldstemann trener ikke, men driver med favoritthobbyen sin, tattoovering :)
  Alt til sin tid.. <3

  SvarSlett
 16. Kort sagt: Enig. Være med på noe. Ikke for mye. Fri i helgene. Barnehagebarn har nok med barnehage og hjemmesurr og besøke kompiser.
  Men de småskolebarna som er på SFO til klokka fem (ikke mine) har vel i grunnen nok de også, vil jeg vel føye til.

  SvarSlett
 17. Enig, men samtidig synes jeg det er viktig at aktivitetene ikke fører til stress i heimen og at familien aldri spiser middag sammen osv. Ikke alle har hjemmeværende mødre, noen av oss haster hjem for å hente på SFO, hiver i oss et ostesmørbrød eller wienerpølse varma i microen for å rekke dansinga kl. 17. ☺ Da holder det med en sånn dag i uka - for både liten og stor. God helg, fotballsesongen er vel slutt, men håper du finner andre koselige måter å tilbringe helga.

  SvarSlett
 18. Jepp. Sier meg hjertens enig. Enig i organiserte aktiviteter hvor barn kan finne noe de mestrer, treffe venner og hvor de kan få ut litt energi (mine har også en tendens til å puffe litt i hverandre om de skulle kjede seg:))
  Ha ei fin helg
  Klem Tonje

  SvarSlett
 19. Synes det er topp med akltiviteter jeg så lenge det er på barnas premisser, og de synes det er moro. Vår på 4 går på turn en gang i uka fast, men så prøver vi å ta begge med i bassenget innimellom :) Ha en super helg, med eller uten cup! Klemmer fra Elin

  SvarSlett
 20. Jeg er kjempe glad i organisert aktiviteter. Sønnen min begynte siste året i barnehagen på fotball og det har vært supert. Jada, greit nok aktivitetsnivå i barnehagen, men alikevel synes jeg ikke han hadde noe vondt av en deilig løpeøkt på fotballen en gang i uka, tvert imot.

  Nå er han i 2. kl og fotballen går han på fortsatt, nå er det pause for vinteren og svømming samt speideren blir nok vinterens organisterte aktiviteter.

  Det gjør det så utrolig mye lettere å faktisk komme seg ut å være aktiv, hvis ikke har man ofte "ikke tid" eller ork... :)

  Også i mitt tilfelle får jeg trent samtidig fordi han ikke lenger trenger at jeg er tilstede :D VINNVINN og alle er glade

  SvarSlett
 21. Helt ålreit med et par aktiviteter i uken. Foreløpig holder det med fotball om tirsdagen for oss. Så vi må liksom kompensere litt med å være aktive i helgene:-)

  SvarSlett
 22. Har aldri tenkt på argumentet med saccosekkungene..Men du har helt klart et poeng der.

  Vår eldste går på dans en gang i uka. Hun er førskolejente og det tar 20 min å kjøre dit fra barnehagen. Etter jul dropper vi det, tror det er nok med barnehagen enn så lenge.

  Ha en flotters og travel (?) helg.

  SvarSlett
 23. Æææh...hvor ble det av..?
  Javel, innlegget forsvant. Men! Synes det er godt for barna at de får finne ting de selv liker-med oppbakking hjemmefra.
  Her på stedet er kun idrettsskole for førskolebarn. Glimrende for dem som ikke ennå vet hva de liker og vil...forferdelig for en som viiil spille fotball.
  Kjenner at med 4 barn må det bli en begrensning på hvor mye de får holde på med-man må jo få ha det kjekt hjemme også.
  Ja til egne interesser!
  Om det er fotball, sjakk eller dans.
  Ha en fin kveld.
  :)

  SvarSlett
 24. JA til organiserte aktiviteter, og JA til begrensninger! Her i huset har unga vært litt treige til å komme i gang med ting, men vi har da vært innom korps, dansing, ridning, kickboksing, judo og kor. Nå prøver yngstespira seg på cheerleading...

  SvarSlett
 25. Enig. Vi forsøkte med turn for minstejenta i 4-års alderen. Det ble ingen suksess. Nå, når hun starta i 1. klassee går alt så mye bedre. Nå er det allidrett som gjelder. Storesøster går på allidrett og tegneskole, mens storebror nok har blitt slik du beskriver det du ikke vil ha (til tross for at han har vært aktiv tidligere.) Nuvel. Jeg får trøste meg med at idrettslinja var et klokt valg! God helg til deg og dine. Chille og greier!

  SvarSlett
 26. Hei, og takk for hilsen!
  Jeg synes barn bør være med på noe. Selv om prinsessa enda er liten, så har vi begynt å gå på "foreldre og barn"-turn en time i uka. Ja det blir litt stress for meg som bare såvidt rekker å komme meg dit etter jobb, men det er mitt problem. prinsessa koser seg der, og har godt av å se andre barn enn de i barnehagen (i bhg er hun blant de eldste, på turn blant de yngste).
  ikke minst har vi "vår greie" som ikke innebærer å leke i stua hjemme.

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails