mandag 4. oktober 2010

Fårikål. Og sorg

Ungene får vær så god spise det vi serverer til middag. Sånn har det vært fra de var bittesmå, og det har gått greit. Det er idioti å begynne å tilby ungene dine pølser til middag mens du sjøl spiser ørret.

Nå har vi alltid hatt matglade barn, og ingen av dem vil falle inn under kategorien underernærte, så jeg har heller ikke opplevd stresset ved at de faktisk ikke vil spise.

Jeg sier ikke at de jubler og omfavner meg før og etter hvert måltid. Noen ganger er de ganske lunkne, både før og etter. Perioden da jeg glatt kunne narre dem ved å kalle en gryterett med sei for "Langemanns magiske miks" er over. Nå er sei pyton, og fårikål kun fårikål. Og fårikål er da en av rettene som fører til himling med øynene. Og noen ganger ukvemsord.

Bilde lånt fra google

Det er greit nok med himling, men når man dramatisk kaster seg ned på gulvet, helt knust og hulker "Hvorfor fårikål?! Nå igjen!! Vi har fårikål hver daaaag!!"  etterfulgt av noen gutturale AAAAHHRRGHHH-skrik - vel, det har jeg ikke helt sansen for. (Det er da et barns oppførsel jeg beskriver her, ikke min kjære - han ville blitt fra seg av glede over hyppig fårikålservering)

Forrige uke var det fårikålens dag, men det var ingen glede å spore da gutta kom hjem fra skolen og kjente kålduften, for å si det sånn...

Og jeg får lyst til å servere fårikål hver dag ei hel uke, bare sånn på trass.

Hva med deg? Hvilket forhold har du til denne herlige rotnorske tradisjonen?
Vann eller vemmelse i munnen?

Ha en gledens dag, med eller uten middag!

47 kommentarer:

 1. Nja - nå tror jeg at vi rett og slett kan risikere å havne inn under den idioti-kategorien. Fordi vi har en minstmann som er matsær - og fordi to stykker som jobber med å overtale og entertaine unger dagene lange kanskje har vært litt unnfallene med å kjøre på med stillingskrig matmessig i heimen sånn rett etter arbeidstid? Selvsagt burde han ha spist det vi spiser, men sånn ble det ikke.

  Fårikål var visstnok livretten min da jeg var barn - men jeg må ha fått en overdose eller noe tror jeg. Det er i hvert fall ikke noe vi lager. Da blir det en gryte bacalao i stedet.

  Kanskje også litt i sympati med de 100 sauene vi har som nærmeste naboer?

  SvarSlett
 2. Nina: He he, med litt større unger er det nok ikke så lett, det med maten (hvis de er matsære)Men jeg mener det er dumt å starte med å tilby pølser til småtasser, altså fordi man går ut fra at de ikke vil like fisk...

  SvarSlett
 3. Vi skal på fårikålmiddag i morra, og jeg regner meine to snupper kommer til å gumle fornøyd på kjøtt og poteter. Kålen vil nok hvertfall ikke den minste ha. Men hun må smake før hun får lov til å la kålen ligge.

  SvarSlett
 4. Mmmmm, fårikål er jo bare deilig! Fårikålens dag gikk i glemmeboka, men det kommer!
  Ungene - ja de vil bare ha skive med nugatti, og det får de kun lørdag. Så det kunne blitt et billig matbudsjett framover for meg og gubben..... De må nok spise det som serveres, men det er lite oppmuntrende å lage middag når kun 2 av 5 setter særlig pris på den..... Det blir vel bedre når de vokser til..??

  SvarSlett
 5. Det er lite mat jeg kan spise flere dager i strekk. Det kan jeg med fårikål. Stas er det også med de porsjonene jeg henter fra fryseren. Ungene har aldri jublet - heller ikke som voksne. Kanskje de ikke er voksne nok enda.

  SvarSlett
 6. Her sereres kun en middag. Ferdig med det. Og ja, vi har hatt våre kamper. Men de kom like overraskende på alle involverte parter siden vi hadde en baby som suttet tzatziki og en småunge som rensker alles tallerkner for oliven...
  Men stort sett så kan vi vel si at han ikke er noe særlig glad i middag. Men han får ingen speisalbehandling men må vente til kveldsmat. Og vi forventer og forlanger han skal sittes til bords med oss. Spise eller ikke spise.
  han er også den ungen som ikkeer noe særlig glad i pølser, så han gomler lompe med sennep i barnebursdager (hvem har funnet på at alle unger liker pølser og at det er bursdagsmat nr 1)

  Fårikål i går oig fårikål i dag og kanskje enda mer denne uken - før vi går løs på lammefrikasse .

  SvarSlett
 7. Pølser i lompe er en dårlig erstatning for en skikkelig middag er min mening!!
  Ungene mine elsker fisk og spiser nesten uten unntak det de får servert, men fårikål liker bare 2 av 4 barn.
  De to som ikke liker det har prøvd flere ganger, fordi jeg ikke har laget annen mat!
  At det blir for spesielt for noen er helt klart og det er greit så lenge de smaker! Så jeg må vel innrømme at jeg lager to middager, uten pølser, når det er fårikål tid her i huset ;-D


  Klem fra Grete

  SvarSlett
 8. Fårikål er såå godt, men det er det bare jeg som synes, ungene har aldri v'rt særlig intresert og jeg "blame the smell".. tror jeg får prøve en gang til i år;)

  SvarSlett
 9. Namnam!! (meeen - lukta er litt slitsom i lengden - særlig ETTER middag når man er god og mett) Ungene var mest interessert i kjøttet dog...;o)

  SvarSlett
 10. Før så elsket jeg får-i-kål!! Men nå i år har jeg liksom merket at det er ikke det helt store lengre. Ikke vet jeg hvorfor heller, men det blir liksom ikke til at jeg forsyner med to ganger eller kommer med mmmmmm-lyder mens jeg spiser. Håper det er noe som går over!! : )

  SvarSlett
 11. Det samme her. Vi er veldig glad i fårikål. Vi voksne...
  Ungene er sånn passe begeistra.. Dei spiser kjøtt og poteter. Og Thor liker sausen, som han kaller det. Kålen smaker dei ikkje på.
  Har samme strenge regimet her i huset. Serverer ein type middag. Ferdig med det. Og da ender dei av og til opp med å spise bare potet. (Men for å slippe altfor mange av scenene som du så levande beskriver over her, så blir det jo ofte middager som ungene liker...)
  God middag! :)

  SvarSlett
 12. Jeg ELSKER fårikål!!
  Men jeg må bare fortelle at det var en GRUSOM kamp med han eldste da han var liten..Helt forferdelig! Han ville ikke ha noen ting!! Ikke pupp, ikke morsmelkerstating, ikke sukkervann..og da jeg endelig kunne begynne med grøt, kastet han opp! Brakk seg hver gang han fikk mat i munnen, uansett hva jeg prøvde, og uansett hva jeg fikk av råd, for "alle" unger liker yoghurt, leverpostei..du aner ikke hvilken kamp det var...Og når jeg ble beskyldt for å IKKE gi ungen mat fordi han var så liten og tynn..Jeg gråt mine modige tårer skal jeg si deg! Var på sykehuset MANGE ganger og tok allverdens med prøver..og ingen viste noe galt! Heller ikke at han var underernært!
  Så da han endelig ville ha pannekaker med sukker på, og skive med nugatti..ja, så fikk han det! Bare han ville spise...Beste han kunne få var hjemmelaget grovbrød, skalken, UTEN noe på, så jeg kuttet gladelig av begge 2 og ga til han.
  Og barnelegen på sykehuset fikk meg endelig til å slappe av da han sa gutten var frisk som en fisk, bare ekstremt vanskelig i maten. Og han sa også at "nå ville han ikke se oss mer".
  Da jeg ventet nr.2 spurte folk om jeg ikke nå ønsket meg en datter...Nei, sa jeg, jeg ønsker meg et barn som vil spise..og det fikk jeg! ALT gikk, og går fremdeles, ned i magen på han..

  Så, beklager, men jeg ble litt provosert her av dette innlegget, for det er ikke alle som VIL spise, uansett hva du gjør...Når ungen din griner og brekker seg, spyr opp det lille de får i seg....hva gjør du?
  Jo, du gir de det de vil ha, bare for at de skal få mat i kroppen....

  Ha en flott dag :-)
  Klem, Frøydis

  SvarSlett
 13. Fårikål er DEILIG synes jeg, og så er det så enkelt å lage - lager seg nesten selv jo, og jeg kan kose meg på scrapperommet imens hi hi. bare få mannen eller en av guttene til å skrelle potetene imens;) Og den er jo bedre for hver dag den varmes opp:) Men mine barn har omtrent samme reaksjon som dine, de syns det er kjedelig mat..... Sist vi hadde det hadde jeg beregnet til 2 dager, men de spiste så lite den gørste dagen så det ble 3 dager med fårikål he he, men hadde en dags opphold innimellom;) Nå er det skikkelig høstvær ute og og det er jo fårikål vær......

  SvarSlett
 14. Her er det vann i munnen, men ungene lurer på hvem som har bæsja. *knegg*

  SvarSlett
 15. Jeg elsker og hater fårikål. Elsker smaken, men hater lukta. Kan ikke lage det hjemme, for jeg blir skikkelig uggen av den lukta, så jeg forlanger å få det når jeg er hjemme hos foreldrene mine.
  Hehe.

  Men det smaker knallgodt :)

  SvarSlett
 16. Elsker maten, men hater lukten i huset etterpaa...

  SvarSlett
 17. Fårikål er deilig :)
  Beste maten i verden :)
  Eldstemann er ikke så veldig fan av det, men han spiser får og poteter..
  Tror han har grønnsakforbi :-p

  SvarSlett
 18. Vi spiste fårikål i går, og synes at alle spiser fårikål for tida. Jeg liker det, men synes det er grusomt irriterende å få kun en millimeter med kjøtt på hvert stykke... Kålen er best synes jeg.

  Så kan jeg vel legge til at når jeg var bare barnet, så var jeg akkurat slik som gutta dine... ;)

  SvarSlett
 19. He, he!
  Må nok ærlig innrømme at jeg ikke er noen fårikål fan, så har stor sympati med barna dine i akkurat dette tilfellet!

  Ellers kjører vi samme stil som deg, en felles middag - enten man liker det som blir servert eller ikke!

  SvarSlett
 20. Jeg ELSKER fårikål. Det er tanken på 3 ting som gir meg vann i munnen (bokstavelig talt) : Sushi, pinnekjøtt og fårikål. Jeg kokte fårikål sist fredag. Og da blir det dét i 3 dager til ende. Og her spiser ALLE med liv og lyst. Oda er nok den som er minst begeistra - men hun spiser og akker seg ikke. De små er helt ville etter det! Skriker "meeeeeer"! Heldigvis er alle her i huset (stort sett) alt-etende. Mellomjenta kan spare seg for sjampinjong og squash.... Men det er jo heller ikke så vanskelig å plukke ut.
  Veldig enkelt å lage mat til storfamilien :)

  SvarSlett
 21. Litt idioter vi også faktisk... ikke alltid vi, dvs jeg gidder ta den matkampen, tenker at det kommer når de blir større. Sånn var det værtfall med meg, kjempesær unge og altetende i dag (med ett untak, sopp..)! Også av fårikål, ikke spesielt stas som liten, men DEEEIIILIG i dag!

  Bon apetitt! :-)

  Og du, takk for hilsen hos meg :)

  SvarSlett
 22. Hehehe, jeg synes det var en god ide å servere det hver dag i en uke på trass!! Jeg synes det er helt greit med fårikål, hverken eller vil jeg si. Lille syntes visst ikke at det var så stas, ifølge min kjære som serverte det en dag jeg var på jobb.
  Vi har forresten planer om å gjøre det på samme måte som dere. Foreløpig har det gått fint ihvertfall, men det blir vel verre når han lærer av de andre barna hva som er æsj..

  SvarSlett
 23. Vi elsker fårikål! Nå er det imidlertid sånn at vi fram til nå har vært i den fasen at hvis vi har kalt det pølse, så smaker det meste godt. der er vi dessverre ikke lenger. men vi har den policyen at det ikke går an å si at man ikke er glad i noe før man har smakt det. Så går det an å spise det andre på tallerkenen hvis det setter seg på tvers. Men annen middag blir det ikke, så glad er jeg ikke i å lage mat:) Kamp nok å lage en:)

  SvarSlett
 24. Som liten syns jeg det var litt kjedelig med fårikål; kjøttet gikk ned på høykant, mens kålen var det verre med. Siden vi hadde sau sjøl, ble det mange fårikålmiddager i barndomsheimen, så det var liksom ikke noe alternativ ikke å like det. Nå som jeg er voksen er det det aller beste jeg kan få - også kålen, og det er nesten bedre enn julemiddagen. I går var vi hos gode venner og spiste fårikål, og i dag blir det fårikål her hjemme. Og sikkert i morra og i overimorra også. Heeeeelt topp :-)

  SvarSlett
 25. Verken vann eller vemmelse. Fårikål er helt ok, ikke mer, synes jeg.
  Ser for meg du som serverer denne retten hver dag i ei uke på trass:)
  Ha en fin dag
  Klem Tonje

  SvarSlett
 26. Jeg elsker fårikål! Nam nam. Jeg er generelt veldig glad i sau/lam :)
  Og vi oppdrar ungene våre sånn som dere. Ingen alternative rette her i huset. Men ingen tvangsspising heller. De MÅ smake. Faren min tvang oss til å spise alt uansett. Jeg likte ikke kokte gulrøtter, men MÅTTE spise dem. Klarte ikke å spise kokte gulrøtter før jeg ble godt voksen. Sånn skal det jo heller ikke være.
  :)

  SvarSlett
 27. Jeg er nok på ungenes sitt "lag" i akkurat denne saken... SVs kjøttet kan jeg fint være med på, men all den kålen og ikke minst lukta, neeei takk....

  Så det betyr at det serveres lite fårikål i denne heimen, da vi kjører kun en middag-prinsippet her også. Men det skal vel legges til at det hender det blir store porsjoner med kveldsmat ;-)

  SvarSlett
 28. Jeg serverte fårikål i går jeg, og det var bare meg og mannen som spiste. De andre satt bare å så i tallerkenen...
  Tror du jeg var glad?? Ikke i det hele tatt. Normalt spiser de det som blir servert, men kokt kål, det kunne jeg vist bare glemme.
  Så er valget, skal jeg tvinge dem, og ha fårikål hver søndag fremover, eller skal jeg tenke som så at smaken bedrer seg med alderen...
  Har ikke bestemt meg helt enda, jeg... :-)

  SvarSlett
 29. Hahaha! Ser det for meg. Her i huset serveres også det samme til liten og stor. Men hun er ikke stor nok til å protestere enda... Selv om det ikke er alt som går ned.

  Anså det for å være en stor seier for to uker siden da hun spiste to plommetomater til middag (ikke bare tomater nei). Tomater har hun smakt på hver gang hun har fått det servert, og hver gang tatt dem ut fra munnen med en grimase. Så plutselig synes hun det er godt. Jipppiiii! (tror forøvrig det var sånn jeg selv lærte å spise oliven...)

  SvarSlett
 30. fårikål er litt sånn søndagsmiddag- faller inn under kategorien middag med tilhørende brun saus. som koteletter og svinesteik.

  i mine yngre dager, da fest fredag og lørdag var en naturlig del av helgen- og søndag var en veldig dagen derpå dag, smakte ikke typisk søndagsmiddag veldig godt... men man måtte jo spise. Man må spise middag i min familie- elv om man ikke har lyst på.

  Derfor, så er jeg ikke lenger spesielt glad i fårikål, eller annen type typisk søndagsmiddag med tilhørende brun saus. men jeg kan jo begynne å bli glad i det igjen. Trenger bare litt flere år til først:)

  lykke til med middagen idag!
  klem ellemell

  SvarSlett
 31. Hjemme med oss går alt som regel ned, også fårikål med eller uten kål. Like mye fisk som kjøtt! Det hender jeg kommer med litt luretriks ;) Jeg har lært ungene å ha en sunn fornuft til mat, derfor spør de alltid "er det sunt, mamma?" hvis det er noe nytt på bordet. Dessuten er jeg opprinnelig fra Filippinene, da kommer det av og til: "smaker dere ikke på maten kan vi ikke reise på turer til utlandet, sier jeg". he-he :)
  Jeg kan si at ungene mine er flinkere å spise middager enn den gang jeg var på deres alder. Herlig!

  Ha en glad dag! :)

  klem Mary-Ann

  SvarSlett
 32. Alle fire her i huset elsker mat. Og særlig fisk! Ja, mine tre tantebarn er også "tussete etter fisk" - og det er jo supert! Både min mann og jeg er også glad i fisk, så det står på menyen i dag!
  Selv har jeg endel matintolleranser, men har klart - etter flere års hardtrening - å innbille hjernen min at jeg ikke liker det jeg ikke kan spise, så det savner jeg egentlig ikke (selv om noen tunger har uttalt at jeg spiser mat uten smak...:P). Men fårikålen har jeg ikke klart å innbille meg selv at jeg ikke liker... For jeg syns det er knallgodt! ...men magen protesterer høylydt - og smertefullt. :( Og småens mage er heller ikke overvettes begeistra for kål, veit jeg.
  Men ellers spiser de det aller, aller meste! :D

  Ha en herlig mandag, Pia! :D

  SvarSlett
 33. Ha, ha! så det kom eit fårikålinnlegg her også;)
  Her lagast det berre ein middag, men prøver å lage noko ungane likar ialefall ein gong i veka...
  Her var det fårikål i dag også, men no er det nok, for alle tenker eg.
  Nokon et alt, nokon et berre potet og kjøtt.
  Den kokte kålen er rimleg spesiell både å sjå på og på smak. Er det så mange barn som likar akkurat denne sleipe, isundkokte kålen, skal tru?

  SvarSlett
 34. Her har vi gåtta oss i fårikal i dag,men kidsa smakte så vidt ikke på det engang.... Er jo så snadder! Vi får prøve igjen i morgen når det blir fårikål RESTER til middag ;)

  SvarSlett
 35. Lurer alltid på hvorfor fårikål alltid ser så lekkert ut på bilder, mens det jeg lager i mine gryter aldri ser sånn ut. Når kjøttet er blitt mørt, er kålen nesten ihjelkokt. Laga fårikål onsdag i forrige uke, serverte den oppvarma på fårikålens dag (torsdag) og idag. Her sier ungene æsj, men det ender med at den yngste spiser det. Den eldste orker ikke lukta en gang, hun varma seg ei ferdigpizza (etter at vi andre hadde spist). Jeg lager ikke ekstra middag, men de er så store at de kan lage seg annen mat selv.

  SvarSlett
 36. Jeg er ikke noen stor tilbeder av får, men det er to retter med fårekjøtt jeg simphelten elsker: Påsken lammelær med urter og hvitløk og høstens herlige frikål!!!!! Mmmmmmmm....

  SvarSlett
 37. Her i gården er det sønnen på 1,5 år som elsker får i kål, og mor selv som ikke er såå begeistra.. men men. Lages ikke hjemme, men takker alltid ja om noen inviterer :)

  SvarSlett
 38. Det og lungemos var det eneste jeg slapp å spise hjemme. Jeg liker ikke kokt kål.
  Men jeg har sagt til et vennepar at vi kommer på middag, og jeg skal prøve igjen i voksen alder, men at jeg blir glad om de har en brødskive i bakhånd. ;)

  Heddamor er ikke middagsmenneske, og der sliter vi. Men hun ELSKER brokkoli og gulrøtter (kokte), så det får hun mye av. Som regel får hun det vi skal ha, men noen ganger lager jeg noe annet til henne; fisk og poteter med grønnsaker. Kan'ke klage da! :))))

  SvarSlett
 39. Vi hadde fårikål en dag forrige uke. Den sto og putra på ovnen da jeg henta storebror i barnehagen, og da han kom inn døra hjemme INSISTERTE han på at lillebror hadde bæsja.. haha.. lukter jo ikke nydelig mens det står på, men jeg elsker den helnorske smaken!! :)
  Og det gjør heldigvis guttene også. Selv når vi sa at fårikålen var bæ-bæ-lille-lam, så åt de både kjøtt og kål!! Takk og lov for (stort sett) alt-etende barn!! :)

  SvarSlett
 40. Fårikål er digg! Men det var det ikke tidligere. Så jeg må jo si at jeg kanskje skjønner ungene bittelitt!

  SvarSlett
 41. Hohoho, eg lagde faktisk fårikål i dag, for fysste gong :o) Trym likte kjøttet, men nekta å eta kålet. Eg forstår jo nå at det var feil av meg å ikkje tvangsfora han, hmmm...

  Og kanskje det blir ball på Henny då :o) Enkelt og gøy å laga, og Trym syns til og med det var gøy å leka med den. Litt foruroligande kanskje :o) Spørs om det blir nåke nettbutikk på meg forresten. Eg har visst ein tendens te å gi vekk alt ittekvart :o)

  God kveld og god natt og sånt herfra!!

  SvarSlett
 42. Fårikål?! Nei fysjameg! Det havner aldri på middagsbordet til denne damen. Så det så ;-)

  SvarSlett
 43. Selv elsker jeg kålen blant fåret, for å si det sånn. Er til-og-fra vegetarianer (heldigvis mest til enn fra :) og da blir fårikål i drøyeste laget. Og så er det lukten, som minner deg om at du har spist "bæ, bæ lille lam" hele resten av uken - uansett hvor mye du lufter.

  SvarSlett
 44. Fårikål er nam! Alma spiste også. Hun hadde ikke noe valg hun heller da egentlig, men hun klagde ikke :) En storspiser var hun ikke i går da vi hadde årets første fårikålmiddag, men det var nok pga at vi kom rett fra barnebursdag der min snik av en krølltopp greide å snike til seg skåla med seigmenn uten at noen så det. Før den var tom... ;)

  Svar på luskommentaren din: det ble kanskje teit (og lite gjennomtenkt av meg) å sammenligne meg med andre på denne måten, for jeg tror rett og slett jeg har en litt annen referanseramme (om man kan kalle det det) enn dere andre mødre. Som fint overlever både omgangen, forkjølelse, bronkitt, feberuke, influensa osv. Jeg blir tappet for krefter og ligger rett ut i hvertfall en mnd etter noe sånt, så en luskur, kamming og litt "utlufting" av hus og hjem er som barnemat å sammenligne. Men jeg skjønner absolutt hva du mener. Men jeg tror fortsatt jeg personlig ville ha valgt en lusutrensking ;)

  Nå skal det sies at jeg meget mulig vil endre mening om jeg får smådyra i hus. We'll see ;)

  SvarSlett
 45. Her i huset har vi spist fårikål de siste to dager.De store var glade, minsteman spiser egentlig alt og var fornøyde også. Andre gutten i huset spiste fornøyde potetene sine med smør. Jeg lager i hverfall ikke noe extra
  Og for min del kunne jeg spise fårikål en gang til, men kjelen er nå tom.

  SvarSlett
 46. Haha, jeg ville slengt meg ned på gulvet sammen med barna og protestert vilt og høylytt!

  SvarSlett
 47. Siden vi har sauer selv og jeg har tatt vare på de vi skal spise, klarer jeg faktisk ikke lenger spise fårikål. Ihvertfall ikke her i huset, fra våre sauer. Merkelig nok spiser jeg pinnekjøttet av våre sauer, men det har kanskje noe med tilberedning å gjøre?
  Holder så absolutt en knapp på at alt som serveres skal smakes på i det minste. Liker man det ikke får man spise tilbehøret det måltidet. Har en god diskusjon på gang i forhold til det temaet med en venninne av meg ja.. Der lages det flere forskjellige retter fordi ungen ikke spiser ditt og datt. Han har faktisk spist fårikål hos oss. ;)

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails